Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?✌Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
22.08.2024
Time icon 7 min

Y kuşağı kimdir, nasıl ebeveynlerdir? Y kuşağının özellikleri neler? İşte Y kuşağı ebeveynler ve hakkında merak edilenler!

İçindekiler

Etrafımıza basitinden şöyle bir bakmak bile, sürekli değişen ve gelişen bir dünyada yaşadığımız gerçeğini bizlere anımsatmaya yetiyor. Zaman geçtikçe doğal olarak yeni insanlar toplum düzenindeki yerini ediniyor, aileler kuruyor ve bir sonraki kuşakları yetiştiriyor.

Her ne kadar bazıları için daha dünmüş gibi gelse de 1981-1996 yılları arasında doğan Y kuşağı, veya diğer adıyla Milenyum Kuşağı artık kendi hayatını kurmaya ve çocuk sahibi olmaya başladı bile. Fakat tabii ki de dünyanın son yıllarda gördüğü devasa değişikliklerin sonucu olarak Y kuşağını bambaşka ve yepyeni bir ebeveynlik deneyimi bekliyor.

Peki ya Y kuşağının ebeveynlik görevinde yerine getirmesi gereken sorumluluklar ve üstesinden gelmesi gereken durumlar neye benziyor? “Y kuşağı ebeveynler” dendiğinde aklımıza ne gelmeli? Bu yazımızda sizlerle birlikte Y kuşağını daha yakından tanıyarak bu tarz soruları cevaplayacağız. İşte Y kuşağının özellikleri ve Y kuşağı ebeveynler hakkında bilmeniz gerekenler!

Y kuşağı kimdir?

Detaylara girmeden önce elbette Y kuşağını tam olarak kimlerin oluşturduğunu ve temel özelliklerinin ne olduğunu öğrenmemiz lazım. Bu, bizlere aynı zamanda Y kuşağının nasıl ebeveynler olabileceği hakkında temel bir fikir de verebilir. O halde cevaplayalım: Y kuşağı kimdir?

Y kuşağı, diğer adıyla milenyum kuşağı veya oldukça popüler olan İngilizce ismiyle “millennial kuşağı”, genel kabul olarak 1981-1996 yılları arasında doğan bireylerin tamamını kapsıyor. Bu kuşağa “milenyum kuşağı” lakabının takılmasının sebebi ise tahmin etmiş olabileceğiniz üzere, tam da yeni bir binyıla, yani 2000’lere girmeden önce doğmuş ve çocukluklarını yaşamış olmaları. Elbette böylesine kritik bir zaman diliminde doğmuş olmaları da onları özel kılıyor. 

Y kuşağını özel kılan şeyler nelerdir?

Peki ya Y kuşağını kendilerinden önceki kuşaklara göre özel kılan yanları neler? Elbette ki bu sorunun birçok farklı cevabı var, fakat biz sizlere genel bir fikir edinmeniz için yardımcı olabiliriz. İşte Y kuşağını ayrı kılan özellikleri!

  1. Dijital dünya ile iç içelik

Y kuşağı, çocukluk ve gençlik yıllarını dünyada oldukça köklü teknolojik değişiklikler yaşanırken geçirdi. Oldukça kısa sayılabilecek bir süre içinde internet, sosyal medya ve akıllı telefonlar gibi yeni teknolojilerle tanıştılar ve bunların ortaya çıkışı tam da Y kuşağının gençlik yıllarına denk geldiği için onlara rahatça alışabildiler. Yani bir bakıma Y kuşağı, bugünkü hayatımızın temelinde yer alan birçok teknolojinin evrimini bizzat deneyimledi. Bu da teknolojiye aşinalığı Y kuşağının özellikleri arasında önemli bir yere koyuyor.

  1. Deneyimlere nesnellikten daha fazla değer vermek

Y kuşağının özelliklerinden bir diğeri de soyut değerleri somut nesnelerden ön planda tutmaya meyilli olmaları. Bu, maneviyata karşı genel bir ilgiye işaret edebileceği gibi en basit haliyle Y kuşağının güzel vakit geçirmeyi ve yeni deneyimler edinmeyi maddi çıkar elde etmekten daha değerli gördükleri anlamına da gelebilir. Milenyum kuşağının bu özelliği çoğu zaman dışarıya seyahat, eğitim ve hobiler gibi unsurlara daha fazla harcama yaparken kendilerini rahat hissetmeleri şeklinde dışarıya yansıyabilir.

  1. İş hayatı ve kişisel hayat arasında denge gözetmek

Yaşça daha büyük insanlar kimi zaman Y kuşağını tembel veya çalışmaya isteksiz olarak niteleyebiliyor. Ancak aslına bakarsanız daha doğrusu millennial kuşağının tembel olması değil, iş hayatı ve kişisel hayat arasında net sınırlar çizmeyi tercih etmeleri. Bu, Y hayatının çalışma tarzının alışıldık yöntemlere göre farklı olmasına da yol açabiliyor. Örneğin uzaktan çalışma olanağı veya esnek çalışma saatleri gibi imkanlar, teknolojinin de etkisiyle Y kuşağının profesyonel hayatta gözettiği unsurlar oluyor.

  1. Sosyal sorumluluk bilinci

Y kuşağının deneyimlediği köklü değişiklikler yalnızca teknoloji alanında olmadı. Aynı zamanda iklim değişikliğinin şiddetlenmesi ve çeşitli ekonomik krizler gibi olaylara şahit olmak, milenyum kuşağına özellikle de zor zamanlarda kuvvetlenen bir sosyal sorumluluk bilinci aşıladı. Bu sebeple milenyum kuşağında sosyal adalet, eşitlik, çevreyi koruma gibi değerlerin öne çıktığını görebiliyoruz. Bu da doğal olarak kendi çocuklarına da yansıyacaktır.

  1. Geleneklerden uzaklaşma

Aslına bakarsanız her kuşakta biraz görebileceğimiz, ancak millennial kuşağında özellikle ön planda bulunan bir özellik de önceki kuşakların gelenekleriyle aralarında bir mesafe bulunması. Gerek sosyal meselelerde, gerekse de ebeveynlik tercihleri gibi daha özel meselelerde olsun, Y kuşağının büyüklerinden farklı seçimler yapmaya meyilli olduğunu söyleyebiliriz.

Y kuşağı ebeveynlerin özellikleri neler?

İşte Y kuşağının genel özelliklerinden bazıları bunlardı. Elbette bu özellikler, Y kuşağının ebeveyn olarak sahip oldukları profile de yansıyor. O halde şimdi de oldukça merak edilen bir konu olan, Y kuşağı ebeveynlerin genel özelliklerinden ve Y kuşağının çocuk yetiştirmedeki tercihlerinden bahsedelim!

  1. Çocuğu daha özgür bırakan bir ebeveynlik

Y kuşağının, birçok gelenekle olduğu gibi arasına mesafe koymak istediği bir kavram “helikopter ebeveynlik” dediğimiz olgu. Bu, çocuğun üzerinde fazlasıyla kontrol sahibi olan, gündelik hayattaki seçimlerini ve davranışlarını ince detaylarına kadar belirlemek isteyen ve çocuk üzerinde aşırı korumacı bir tutuma sahip olan ebeveynlere verilen isim. Yukarıda bahsettiğimiz özelliklerden de anlayabileceğiniz üzere milenyum kuşağı buna fazlasıyla karşı.

Dünyada genel olarak özgürlükçü düşüncelerin yaygınlaştığı bir dönemde büyüyen Y kuşağı, doğal olarak ebeveynlikte de çocuğun özgürlüğünden yana olmaya meyilli. Ancak bu, çocuğa hiçbir şekilde karışmayıp her istediğini yapmasına izin vermek anlamına gelmiyor elbette. Y kuşağı ebeveynler tabii ki çocuklarının güvenliğini önemsiyor, ancak bunu sağlarken çocuklarının kendilerini sürekli kontrol ve baskı altında hissetmemesini istiyorlar. 

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.
  1. Çocuğun eğitim ve gelişimine odak

Milenyum kuşağının eğitime etkili bir şekilde yatırım yapmayı önemsediğinden yukarıda bahsetmiştik. Bu da tabii ki ebeveynliklerine doğrudan yansıyan bir özellik. Y kuşağı ebeveynler muhtemelen çocuğun eğitimini yalnızca okuldan ibaret görmeyecek, aynı zamanda onu çeşitli kurslara yazdırmaya veya kendi imkanlarıyla yeni şeyler keşfedip öğrenmeye de olumlu yaklaşacaktır. 

Aslına bakarsanız bu, biraz da Y kuşağının küresel ekonominin uğradığı değişikliklerin farkında olmasından kaynaklanıyor. Teknolojinin de etkisiyle hem iş imkanlarının hem de değer verilen becerilerin eskiye kıyasla oldukça farklı haller alması, milenyum kuşağının çok yönlü eğitime fazladan değer vermesine yol açtı diyebiliriz. 

  1. Teknolojiden faydalanan ebeveynlik

Y kuşağını özel kılan unsurlardan birinin, teknolojiye aşinalıkları olduğunu söyledik. Tabii ki de bunu ebeveynliklerine de entegre ediyorlar. Teknolojinin çocuk gelişimindeki olumlu etkilerinden faydalanmak, milenyum kuşağı ebeveynler için önceki kuşaklara göre çok daha kolay. Ancak Y kuşağı ebeveynler aynı zamanda teknolojinin olası zararlarından da genel olarak haberdar. Dolayısıyla millennial kuşağının çocuk yetiştirmede teknolojiyi etkili bir şekilde kullanabilmesini bekliyoruz.

  1. Çocuğa belli sosyal değerler aşılama

Sosyal eşitlik, hoşgörü ve empati gibi unsurlara fazlasıyla değer veren Y kuşağı, bu değerleri kendi çocuklarına da aşılamayı hedefliyor. Milenyum kuşağı ebeveynler, genellikle çocuklarına eleştirel düşünme ve yardımseverlik gibi özellikleri erken yaştan itibaren öğretmeyi hedefliyor. Bu da çoğu zaman çocuklarını daha önce görmedikleri fikirlerle ve bakış açılarıyla tanıştırmaktan, derin konular konuşmaktan çekinmeyecekleri anlamına geliyor.

  1. Çocuğun sağlığına ve çevre bilinci oluşturmaya önem verme

Millennial kuşağı ebeveynlerin bir diğer özelliği de, kendileri için oldukça büyük önem arz eden sağlık, iyilik ve çevre gibi konular hakkında çocuklarında bilinç oluşturmayı amaçlamaları. Y kuşağının genel olarak çevreyi ve sağlığı bütüncül bir şekilde ele aldığını söyleyebiliriz. Üstelik milenyum kuşağı için sağlığın yalnızca fiziksel değil, psikolojik yanı da fazlasıyla önemli.

Y kuşağının çevreye ve sağlığa karşı bakış açısını şöyle özetleyebiliriz: Hem kendi sağlığımızı, hem de gezegenimizin sağlığını aynı anda korumalıyız. Bu düşünceyi takip eden milenyum kuşağı ebeveynler, gezegenin sağlığını korumanın gelecek nesillerin elinde olduğunu çok iyi bildikleri için çocuklarını küresel iklim değişikliği gibi konularda oldukça erken yaşta bilinçlendiriyorlar.

Y kuşağı ebeveynler, çocuklarını nasıl etkiliyor?

Şimdi ise büyük bir soruyu cevaplamaya geçelim: Y kuşağının üyeleri iyi ebeveynler mi, yoksa kötü ebeveynler mi? 

Tabii ki de bu sorunun cevabı hiç de siyah beyaz değil. Hiçkimseye yalnızca doğduğu yıllardan ötürü kötü ebeveyn veya iyi ebeveyn diyemeyiz. Her jenerasyonda olduğu gibi Y kuşağının özelliklerinin de çocuklarına bazı koşullarda olumlu, bazı koşullarda ise olumsuz sayılabilecek etkileri olduğunu söyleyebiliriz. Gelin, bu konuyu özetleyelim.

Y kuşağının çocuklarna olumlu etkileri

Y kuşağının sahip olduğu sosyal değerler ve beceriler, çocuklarının çok daha açık fikirli ve duygusal açıdan zeki bireyler olmasını mümkün kılıyor. Özellikle de milenyum kuşağının çocuklarına karşı özgürlükçü tavrı, bu çocukların genç yaşta çeşitli deneyimler edinip hayatı farklı renkleriyle birlikte görebilmelerini sağlıyor.

Üstelik Y kuşağı teknolojiye hakim olduğu için, çocuklarının kapılabileceği teknolojik trendleri de çok daha kolay takip edebiliyorlar. Böylece çoğu zaman Y kuşağı ebeveynlerle çocukları arasında iletişimsizlik de yaşanmıyor ve son derece hızlı teknolojik gelişmelere rağmen sağlıklı aile ilişkilerini koruyabiliyorlar.

Y kuşağının çocuklarına olası olumsuz etkileri

Milenyum kuşağının çocuklarını özgürlüklü yetiştirmeyi tercih etmesi temelinde olumlu bir etkiye sahip olsa da kimi ebeveynler için bu özgürlüğü doğru koşullar altında sağlamak zor bir görev olabiliyor. Y kuşağı ebeveynler, doğal olarak kimi zaman çocuklarına gerekli kısıtlamalar da koymak zorunda kalıyor. Bu da serbest kalmaya çok alışmış bazı çocuklar için kafa karıştırıcı olabiliyor.

Buna ek olarak, Y kuşağı teknolojiye hakim olsa da her şeye rağmen teknolojinin çocuklara verebileceği zararları hepimiz az çok biliyoruz. Özellikle de çocuklarda ekran süresini denetlemek gibi görevler, millennial kuşağı ebeveynler için dahi fazlasıyla zor olabiliyor. Teknolojiden faydalanılan bir ebeveynlik, kimi zaman maalesef çocukların akıllı cihazlara bağımlı olmasına da yol açabiliyor.

Y kuşağı ebeveynler: Sıkça sorular sorular

Şimdi de Y kuşağı ve ebeveynlik tarzları hakkında sıkça sorulan sorulardan bazılarını cevaplayalım:

Y kuşağının özelliği nedir?

Y kuşağının temel özelliği, dünyanın teknolojik, sosyal, siyasi ve ekonomik açıdan büyük değişikliklere tanık olduğu bir zamanda büyümüş olmalarıdır. Bu sebeple Y kuşağı çoğunlukla teknolojiye aşina, özgürlükçü, çevre bilincine sahip ancak ekonomik açıdan da endişeli bir kuşaktır.

Y kuşağı hangi yaş grubu? 

Y kuşağı, 1981-1996 yılları arasında doğan kişiler olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla 2024 itibariyle Y kuşağının yaş grubu 28-43 yaş şeklinde.

Novakid’le tanışın!

Ebeveynler hangi kuşaktan olursa olsun çocuklarına mutlaka katmaları gereken bir beceri, yabancı dil. Biz de bunun için Novakid’de tüm ebeveynlere benzersiz metodumuzu uyguladığımız online İngilizce derslerimiz ile yardımcı oluyoruz! Eğer siz de çocuğunuzun bol bol eğlenceyle İngilizceyi kalpten öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın ve aramıza katılın!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.
Son
5
gün!