Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?✌Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
2700 Novakid öğretmeni çocuğunuza deneme dersi vermek için hazır. İstediğiniz vakti seçin!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
30.07.2024
Time icon 10 min

“Who” ve “whom” arasındaki fark nedir? Örnek cümlelerle detaylı konu anlatımı ve test!

İçindekiler

“Who” ve “whom” arasındaki fark nedir sorusunun cevabı, İngilizceyi anadili gibi konuşan kişiler için bile zorlayıcı olabiliyor. “Whom” ne demek, “who” ne demek, “who” ve “whom” arasındaki fark tam olarak ne? Yazımızda bu kafa karıştırıcı soruların hepsini birer birer anlatıp örnek kullanımlar ve cümleler üzerinden pekiştireceğiz.

En sonda ise kendinizi sınayabileceğiniz 10 soruluk bir test bulunuyor. Hazırsanız “who” ve “whom” ne demek detaylıca anlatalım, kafa karıştırıcı gibi gelse de birkaç ipucuyla çok kolay ayırt edebileceğiniz bu konuya bir nokta koyalım!

“Who” ne demek? Nerelerde kullanılır?

“Who” kelimesini, İngilizce wh-questions konusundan da tanıyor ve “kim” demek olduğunu biliyoruz. İnsanlar hakkında bilgi almak, onları tanımlamak ya da cümleler kurmak amacıyla kullanılıyor. 

Kısacası bir cümlenin öznesine atıfta bulunmak için kullanılıyor. Kullanım alanlarını maddelere bölerek daha iyi anlayabiliriz:

1. Özne belirtmek/soru sormak için kullanım: “Who”, cümlede özneyi belirtmek için kullanılabiliyor. Doğrudan cümlenin öznesi olarak işlev görüyor. Bu durumda eylemden önce geliyor ve cümlede, eylemi kimin gerçekleştirdiğini belirtiyor.

  • Örnek: Who is calling? (Kim arıyor?)
  • Örnek: Who won the game? (Oyunu kim kazandı?)
  • Örnek: Who made this cake? (Bu pastayı kim yaptı?)
  • Örnek: Who is the leader of the group? (Grubun lideri kim?)
  • Örnek: Who was responsible for the project? (Proje için kim sorumluydu?)

Yukarıdaki “who” ile ilgili cümlelerde görebileceğiniz üzere “who”; projeden sorumlu kişiyi belirtmek, sahnede şarkı söyleyen kişiyi tanımlamak, grup liderini tanımlayan bir bilgi vermek gibi amaçlarla kullanılıyor.

2. Relative clause: Bir relative pronoun olan “who” ise, kişiler hakkında daha fazla bilgi veren bir yan cümle kurmamızı sağlar. Birkaç örnekle bu kullanımı daha iyi anlayalım:

  • Örnek: The girl who is singing is my sister. (Şarkı söyleyen kız benim kız kardeşim.)
  • Örnek: The man who called you is my friend. (Seni arayan adam benim arkadaşım.)
  • Örnek: The teacher who teaches us English is very kind. (Bize İngilizce öğreten öğretmen çok kibar.)
  • Örnek: The man who lives next door is a doctor. (Yanda oturan adam bir doktor.)
  • Örnek: The writer who wrote this book is very famous. (Bu kitabı yazan yazar çok ünlü.)

Kısacası “who” kelimesinin kullanımı ile ilgili olarak dikkat edilmesi gereken önemli nokta, her zaman cümlede özneyi belirtmesi. Cümlede nesnenin belirtilmesi gerektiğinde ise devreye, az sonra bahsedeceğimiz “whom” giriyor.

“Whom” ne demek? Nerelerde kullanılır?

“Whom” İngilizcede object pronoun (nesne zamiri) olarak kullanılan bir sözcük. “Whom” sözcüğü, bir eylemi gerçekleştiren kişiden ziyade eylemin hedefi olan kişiyi belirtiyor. 

Türkçede “kimi” ya da “kime” anlamlarına geliyor ve nesneyi belirtmek için kullanılıyor. Bir fiil ya da edatın nesnelerine atıfta bulunmak için kullanılıyor da diyebiliriz. Kategorilere ayıracak olursak:

1. Soru cümlelerinde kullanım: “Whom” kelimesi, genellikle resmî ve yazılı İngilizcede tercih ediliyor. Soru cümlelerinde bir eylemin hedefi olan kişiyi sormak için kullanılıyor.

  • Örnek: Whom are you calling? (Kimi arıyorsun?)
  • Örnek: Whom did you invite to the party? (Partiye kimi davet ettin?)
  • Örnek: Whom will you meet tomorrow? (Yarın kimi göreceksin?)
  • Örnek: Whom did you see at the meeting? (Toplantıda kimi gördün?)
  • Örnek: Whom did they choose as their leader? (Kimi lider olarak seçtiler?)

Örneklerden anlaşılacağı üzere “whom” kelimesi; lider olarak seçilen kişiyi belirtmek, toplantıda görülen kişiyi belirtmek, görüşülecek kişiyi belirtmek gibi amaçlarla kullanılıyor.

2. Relative clause: “Whom” kelimesi, bir cümlenin içinde başka bir cümleyi açıklarken de (relative clause) kullanılıyor.

  • Örnek: He is the boy. (O çocuk.)

You met him yesterday. (Onunla dün tanıştın.)

He is the boy whom you met yesterday. (O dün tanıştığın çocuk.)  

  • Örnek: She is the teacher. (O öğretmen.)

Everyone likes her. (Herkes onu seviyor.)

She is the teacher whom everyone likes. (O, herkesin sevdiği öğretmen.)

  • Örnek: They are the musicians. (Onlar müzisyen.)

You saw them at the concert. (Onları konserde gördün.)

They are the musicians whom you saw at the concert. (Onlar konserde gördüğün müzisyenler.)

  • Örnek: This is the author. (Bu, yazar.)

You admire her. (Ona hayransın.)

This is the author whom you admire. (Bu, hayran olduğun yazar.)

  • Örnek: She is the doctor. (O doktor.)

  I told you about her. (Sana ondan bahsettim.)

She is the doctor whom I told you about. (O, sana bahsettiğim doktor.)

“Whom”un relative clause altında edatlarla kullanımına da sık sık rastlıyoruz. Edatlar, eylemin kim üzerinde gerçekleştiğini belirtir. Nasıl olduğunu örnekler üzerinden hemen açıklayalım:

  • Örnek: To whom did you give the book? (Kitabı kime verdin?) → “Whom”, “to” edatı ile birlikte kullanılarak kitabın verildiği kişiyi belirtiyor.
  • Örnek: With whom are you going to the movie? (Film izlemeye kiminle gidiyorsun?) → “Whom”, “with” edatı ile birlikte kullanılarak film izlemeye gidilen kişiyi belirtiyor.
  • Örnek: For whom is this gift? (Bu hediye kimin için?) → “Whom”, “for” edatı ile birlikte kullanılarak hediyenin kime olduğunu belirtiyor. 
  • Örnek: By whom was this painting created? (Bu tablo kimin tarafından yapıldı?) → Burada “whom”, “by” edatı ile kullanılarak tabloyu kimin yaptığını belirtiyor.
  • Örnek: For whom did you bake this cake? (Bu keki kimin için yaptın?) → “Whom” kelimesi, “for” edatıyla kullanılarak kimin için kek yaptığını belirtiyor.

“Who” ve “whom” arasındaki fark nedir?

“Who” ve “whom” arasındaki farkı, “I” ve “me” veya “he/she” ve “his/her” farkı gibi düşünebiliriz. “Who”; “I/he/she” gibi özneyken “whom”, “him/her” gibi işlev görüyor. Yani eylemin “kimin” için yapıldığını belirtiyor.

Ayrıca bazen nesne varken “whom”un kullanılmadığı durumlar da oluyor ancak öznede “who” her zaman yer alıyor.

Hâlâ “who” ve “whom” arasındaki fark karışık geliyor olabilir. Bunun için küçük bir ipucu verelim. Sözcük “him/her” ile değiştirilebiliyorsa “whom” kullanılabilir. Eğer sözcük “he/she” ile değiştirilebiliyorsa da “who” kullanılabilir. Şimdi örnekler üzerinden somutlaştıralım!

  • Örnek: Mary is the one who wants to stay. (Kalmak isteyen Mary.) → “She wants to go.” diyebiliriz ancak “Her wants to go.” diyemeyiz.
  • Örnek: Who is coming to the party? (Partiye kim geliyor?) → Cevap olarak “She/he is coming to the party.” diyebiliriz ancak “Her/his coming to the party.” diyemeyiz.
  • Örnek: With whom am I speaking? (Kiminle konuşuyorum?) → Cevap olarak “I am speaking with him/her.” diyebiliriz ancak “I am speaking with she/he.” diyemeyiz.
  • Örnek: Whom did you see at the meeting? (Toplantıda kimi gördün?) → “I saw him/her at the meeting.” diyebiliriz ancak “I saw he/she at the meeting.” diyemeyiz.
Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

“Who” ve “whom” farkını özetleyecek olursak…

Bir cümlenin öznesine atıfta bulunmak için “who” kullanılırken bir eylem ya da edatın nesnesine atıfta bulunmak için “whom” kullanırız. Edatlarda ise genel bir kural olarak her zaman “whom” kullanırız.

Kelime “he/she” ile değiştirilebiliyorsa “who” kullanılırken “him/her” ile değiştirilebiliyorsa “whom” kullanılır. “Who” ve “whom” hakkında yeterince bilgi edindiysek şimdi kendimizi sınama zamanı!

“Who” ve “whom” pekiştirme testi!

İngilizcede “who” ve “whom”un ne olduğunu ve nerelerde kullanıldığını örnekler üzerinden bolca inceledik. Şimdi test ile kendini sınamaya hazır mısın? Haydi başlayalım!

___ is your best friend?
___ did you see at the park yesterday?
___ are you going to invite to your birthday party?
To ___ did you give the book?
___ is the new teacher in our school?
___ did the teacher talk to after the class?
___ is your favorite author?
___ did you send the invitation to?
___ can help me with my homework?
For ___ are you buying this gift?
Yanıtlara Bak

Sıkça sorulan sorular

İşte “who” ve “whom” hakkında sıkça sorulan sorular ile cevapları!

“Who” ve “whom” arasındaki fark nedir?

 “Whom”, bir eylemi gerçekleştiren kişiden ziyade eylemin hedefi olan kişiyi belirtiyor. Türkçede “kimi” ya da “kime” anlamlarına geliyor ve nesneyi belirtmek için kullanılıyor. “Who” ise “kim” anlamına geliyor ve bir cümlenin öznesine atıfta bulunmak için kullanılıyor.

“Whom” yerine “who” kullanılır mı?

Resmî olmayan günlük konuşmalarda ve yazışmalarda “whom” yerine “who” kullanılabilir ancak resmî yerlerde, dilbilgisinde ve daha akademik ortamlarda “whom” kullanımı doğru kabul ediliyor.

“With whom” nedir?

“With whom” ifadesi, İngilizcede bir cümlenin nesne kısmında kullanılan “whom” kelimesinin önüne gelen “with” edatı ile oluşturulan bir ifade ve “kiminle” anlamına geliyor. Örneğin, “With whom are you going to the meeting?” (Toplantıya kiminle gidiyorsun?).

Novakid’le tanışın!

İngilizce dilbilgisini kavramak için “who” ve “whom” gibi yapıları öğrenmek önemli ancak bir dili öğrenmenin en iyi yolu yaşamak! Novakid’de online İngilizce derslerimizde çocuklara tam da bu deneyimi sunuyoruz. İngilizce öğretirken izlediğimiz yöntemi bir de metodoloji uzmanımızdan dinleyin:

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
Öğretmenin Görüşü
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.