Anket: Türk ebeveynlerin %84’ü, eğitimin giderek daha da eşitsizleştiğini savunuyor
Anne ve babaların büyük çoğunluğu, Türk eğitim sistemindeki en büyük sorunun “kayda değer boyutta” bir eşitsizlik olduğunu söylüyor.
Novakid Online İngilizce Okulu, Türkiye’de her sene kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı desteklemek ve eğitim sisteminin önündeki temel zorlukları belirlemek için bir anket yaptı. Nisan 2022’de gerçekleştirilen online ankete, 4-12 yaş arası çocuğu olan yaklaşık 500 Türk ebeveyn katıldı.
Velilere, çocuklarının eğitimi ile ilgili en büyük endişelerini, şu anda karşı karşıya kaldıkları ve çözümünü buldukları sorunları ve eğitim sistemindeki eşitsizliklerin nedenlerini sorduk.
Anketin sonuçları, velilerin “Tüm Çocuklar İçin Eğitimde Eşitlik” sloganının arkasında kenetlenmiş olduğunu gösteriyor.
Son On Yılda Yeterli İyileştirme Yok!
Türk velilerin sadece %6’sı eğitimdeki eşitlik düzeyinde olumlu değişiklikler olduğuna inanıyor. Çoğuna göre, bu olumlu değişikliklerin temel nedeni, eğitim sistemine yapılan yüksek yatırımlar ve ülkenin ekonomik olarak büyümesidir.
Aynı zamanda, ebeveynlerin %80’den fazlası ise, Türkiye’de çocuk eğitiminin son on yılda giderek daha eşit hale geldiği konusunda hemfikir değil.
Velilerin %10’u, okullardaki eğitim sisteminin çocuklara fırsat eşitliği sağlayıp sağlamadığından emin değilken, %84’ü sağlamadığına inanıyor. Veliler tarafından en sık dile getirilen nedenler arasında özel okullar ve devlet okulları arasındaki farklılıklar, öğretmen ve okul donanım yetersizliği ve farklı gelir seviyelerine sahip aileler arasında oluşan dijital uçurum yer alıyor.
“Devlet okulu ile özel okul arasında ayrım yapmak bile bir eşitsizlik! Eğitim kalitemiz yüksek olursa, kimse çocuğunu özel okullara göndermez.” dendi.
“Online eğitim döneminde tüm öğrencilerin tablet veya bilgisayara erişimi olmadığı için büyük bir eşitsizlik oluşmuştu.”
“Kırsal kesimdeki çocukların; okullarına ulaşamaması, okullarının yeterli donanıma sahip olmaması, maddi sıkıntılar… En önemlisi öğretmen eksikliği!”
Yeteri kadar umut olsa da, online eğitim zorlu bir iştir!
Ebeveynlerin %27’si online eğitimin çocuklar için daha eşit eğitim fırsatları yaratma konusunda olumlu bir dinamik olabileceği düşüncesine katılıyor, ancak katılımcıların yaklaşık %55’i bundan emin değil. Ebeveynlerin %17’si bunun “muhtelemen” mümkün olabileceğini savunuyor.
Ebeveynler teknolojik ürünlere erişimde yaşanan eşitsizliği, Türkiye’de online eğitimin önündeki en önemli zorluk olarak görürken (%58), ankete katılanların %26’sı bu anlamda en önemli zorlukların; hükümetten yeterli desteğin gelmediği, yeterli program olmadığı, eğitime ve dijital gelişimine finansal yetersiz yatırım olduğunu düşünüyor.
Katılımcıların %14’üne göre, dijital becerilerin düşük düzeyde olması bir diğer önemli nokta: öğrenciler ve öğretmenler online ders çalışmak ve öğretmek için yeterli bilgiye sahip değildir.
Olumlu değişiklikler hareket gerektirir!
Türkiye’de eğitimde birçok önemli zorluk olmasına rağmen, sürece tüm tarafların aktif katılımı olmadan hiçbir değişiklik olmayacaktır.
Çocuk Bayramı; farkındalık yaratmak ve geleceği kutlamak için harika bir fırsattır ve tüm toplum buna önem verirse kesinlikle olumlu değişiklikler getirecektir. Aileler her sene olduğu gibi, bu sene de bu özel günü kutlamaya devam ediyor. Marka elçimiz Lara tüm çocukların 23 Nisan Bayramını kutluyor!
Ailelerin çoğu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını okulları tarafından düzenlenen özel etkinliklere katılarak kutlayacak: özel gösteriler, performanslar ve hatta spor yarışmaları… Diğerleri ise ikamet ettikleri yerlerde düzenlenen tören ve yürüyüşlere katılmayı planlıyor.
Ancak, bu günün anlamını yaymak ve çocuklarımıza daha parlak bir gelecek inşa etme yolunda bir adım atmak için en önemli şey, çocuklarımıza aktardığımız bilgilerdir.
“Çocuğuma günün anlamını anlatarak ve elimden geldiğince çocuğumu mutlu etmek için ne gerekiyorsa yaparak kutlayacağız.”
Tüm Novakid ekibi adına hepinize iyi tatiller dileriz! 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun! Novakid, eğitimi çocuklar için daha eşit, daha verimli ve daha ilginç hale getirmek için ilerlemeye devam edecek.