Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
CTA background
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
13.01.2025
Time icon 7 dk.

Çocuklar için Ramazan’da oruç: Ramazan’da çocuklar oruç tutar mı, kaç yaşından sonra oruç tutulur, cevaplayalım!

İçindekiler

Ramazan geldiğinde çocuklar, dünyadaki milyarlarca Müslümanla birlikte oruç tutmak isteyebilirler. Ebeveynler ise doğal olarak çocuğun niyetinin iyi olduğunu bilse dahi uzun süre aç kalmayı kaldırıp kaldıramayacağını merak edebilir.

“Ramazan’da çocuklar oruç tutar mı?” ve “Kaç yaşında oruç tutulur?” gibi soruları cevaplamak için hem dini kaynaklardan hem de çocuğun sağlığıyla ilgili bilimsel bilgilerden eşit oranda faydalanabiliriz. Böylece çocukların Ramazan ibadetlerine güvenli bir şekilde katılabildiğinden emin oluruz.

Bu yazımızda hep birlikte çocuklarda oruç hakkında bilmemiz gereken önemli unsurlardan bahsedeceğiz. Böylece “Çocuklar oruç tutar mı?” sorusunu hem dinen hem de fiziksel açıdan doğru bir şekilde cevaplayabileceğiz.

Ramazan çocuklara nasıl anlatılır?

“Ramazan’da çocuklar oruç tutar mı?” sorusunu cevaplamadan önce çocuklara Ramazan ayının önemini nasıl anlatabileceğimizden bahsedelim. Bu sayede çocuklar Ramazan ayının dini önemini daha iyi anlayabilir ve bu ayda tutulan orucun tam olarak ne anlama geldiğini öğrenebilir.

İslam dünyasında Ramazan ayının kutlanmasının sebebi, tam olarak bu ayda Kur’an-ı Kerim’in Hz. Muhammed’e indirilmeye başlaması. Kur’an-ı Kerim’in Allah tarafından iletilmeye başladığı gece ise Kadir Gecesi olarak biliniyor ve genelde Ramazan ayının 27. gecesinde kutlanıyor.

Bu sebeple kutsal kılınan Ramazan ayında Müslümanlar, Allah’a yakınlaşmak için ve dünyadaki aç insanlarla empati kurmak için oruç ibadetini gerçekleştiriyorlar. Üstelik oruç ibadeti, Müslümanların disiplin duygularını geliştirmesine de yardımcı oluyor. 

Elbette Ramazan ayında gerçekleştirilen tek ibadet oruç değil. Aynı zamanda Kur’an-ı Kerim’i baştan sona okumak ve Ramazan ayına özel bir namaz olan teravih namazını kılmak gibi ibadetler de bu ayda sık sık gerçekleştirilir.

Bunun yanı sıra Ramazan ayının sonunda gerçekleşen Ramazan Bayramı’na da hepimiz aşinayız. Çocuklar bu bayramı muhtemelen “Şeker Bayramı” adıyla biliyordur! Hem bu bayram hem de Ramazan ayının geneli, dünya çapında farklı şekillerde kutlanıyor. Bu kutlamaları daha detaylı öğrenmek isterseniz farklı ülkelerde Ramazan gelenekleri hakkındaki yazımıza göz atabilirsiniz!

Ramazan’da çocuklar oruç tutar mı?

Ramazan ayının önemini anlamak muhtemelen birçok çocuğu oruç tutmaya teşvik edecektir. Bu noktada daha önce de dediğimiz gibi birçok ebeveyn, orucun çocukları için uygun bir ibadet olup olmadığı konusunda endişelenecektir. Sonuçta çocukların niyeti iyi olsa da ibadet etmeye çalışırken kendilerine zarar vermelerini istemiyoruz.

Doğal olarak genç yaştaki çocukların kendilerini kesinlikle uzun süre boyunca aç bırakmamaları, bunun yerine kendileri için önerilen sağlıklı beslenme kriterlerine göre ihtiyaç duydukları enerjiyi almaları öneriliyor. “Çocuklar oruç tutar mı?” sorusunun dini kaynaklara dayanan cevabı da bunu destekliyor.

Bu noktadan bahsederken aynı zamanda “Oruç kaç yaşında farz?” sorusunu da cevaplamış olalım. İslam dininde oruç ibadeti, tüm Müslümanlara yalnızca ergenlik çağına ulaştıklarında farz kılınıyor. Yani genç çocukların Ramazan’da oruç tutması şart değil, ihtiyaç duydukları gibi yemek yemeye ve su içmeye devam edebilirler.

Çocuk orucu nedir?

Tabii çocuğunuzun Ramazan coşkusuyla birlikte oruç tutmakta çok kararlı olduğunu fark ederseniz “tekne orucu” olarak bildiğimiz çocuk orucunu tutmalarına izin verebilirsiniz. Peki ya çocuk orucu nasıl tutulur

Çocuk orucunda çocuklar, tıpkı normal oruçta olduğu gibi sahura kalkarlar ve karınlarını iyice doyururlar. Elbette sahur sofrasında ebeveynleriyle birlikte oruç tutmanın neşesini paylaşmayı da unutmazlar!

Sahurda niyetlendikten sonra çocuk orucu, normal oruç gibi gün doğumundan gün batımına kadar değil de, yalnızca gün doğumundan öğle vaktine kadar sürer. Yani çocuklar, günün yarısına kadar ellerinden geldiğince yemek yememeye ve su içmemeye çalışırlar.

Saatler öğle vaktini gösterdiğinde ise çocuk orucunun “iftar” vakti gelmiştir. Çocuk orucu Kur’an’ın kendisinde yer almadığı için tam olarak ne zaman bitirilmesi gerektiğini belirleyen bir unsur bulunmuyor, ancak normal oruçtaki iftar heyecanına benzer olması için bu vakti öğle ezanı olarak almayı deneyebilirsiniz.

Çocuk orucunun hiçbir şekilde dini bir zorunluluk içermediğini tekrardan hatırlatalım. Eğer çocuğunuz bu ufak orucu tutmaya çalışırken çok zorlanıyorsa önceliğiniz tabii ki de onun sağlığı olmalıdır. Dayanamayan bir çocuğun yemek yemesi ya da su içmesi bir sorun teşkil etmeyecektir.

Şimdi kaydolun ve 1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
Çocuğunuza İngilizce ile güven verin!

Yaş grubuna göre çocuklar için oruç hakkında tavsiyeler

Oruç kaç yaşında tutulur?” sorusunu biraz daha farklı bir şekilde ele almak istersek yaş gruplarına göre çocukların fiziksel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak sunulan önerileri listeleyebiliriz. Bu öneriler işte aşağıdaki şekilde:

7 yaştan genç:

  • Bu yaş grubundaki çocuklar için oruç kesinlikle önerilmez.
  • Eğer çocuk çok hevesli ise yalnızca birkaç saatlik aralıklarla oruç tutuyormuş gibi yapmasına izin verilebilir, ancak çocuk uzun süre aç kalmamalıdır.

7-10 yaş:

  • Eğer çocuğun ilgisi varsa çocuk orucu veya tekne orucu denenebilir.
  • Çocuk orucunda dahi ebeveynler tarafından sıkı bir gözetim sağlanmalıdır.
  • Okulun olduğu günlerde çocuk orucu tutmak yerine sağlıklı bir kahvaltı yapmak tercih edilmelidir.

10-14 yaş ve üzeri:

  • Fiziksel olarak hazır durumdaki çocuklar normal oruç tutabilir.
  • Hem kız hem de erkek çocuklar bu yaş aralığında ergenliğe girer, dolayısıyla oruç ibadeti artık dinen farz sayılacaktır.
  • Oruç tutuluyorsa sahur vaktinde bol sıvı tüketildiğinden ve doyurucu bir yemek yendiğinden emin olunmalıdır.
  • Herhangi bir sağlık sıkıntısı ortaya çıkarsa oruca devam edilmemelidir.

Çocuklar Ramazan’da oruç tutmak dışında neler yapabilir?

Görebildiğimiz üzere “Çocuklar oruç tutar mı?” sorusunun cevabını verirken önceliğimiz, çocukların sağlığı olmalı. Dolayısıyla ebeveynler, ergenlik çağının öncesinde çocuklarının fiziksel ihtiyaçlarını düşünerek oruç tutmalarına izin vermeyebilirler. Peki ya çocuklar yine de Ramazan ayını kutlamak istiyorsa oruç ya da çocuk orucu dışında neler yapabilirler?

Sizler için tam da bu soruyu cevaplayan birkaç aktivite sıraladık. Haydi inceleyelim!

  • İftar yemeklerini hazırlamaya yardım etmek

Çocuklar Ramazan’da oruç tutmasalar dahi bu ibadeti gerçekleştiren büyükleriyle birlikte iftar heyecanını yaşayabilirler. Bunun en iyi yolu da ailecek mutfağa girip her birlikte lezzetli bir iftar yemeği hazırlamak. Çocuklar için Ramazan tarifleri hakkındaki yazımız tam da bu etkinlik için fazlasıyla yardımcı olacaktır!

Tabii ki iftar yemeği hazırlarken bir yandan da çocuklar için sağlıklı beslenme önerileri aklımızda bulunsun.

  • Kur’an okumak

Ramazan ayı, çocuklara Kur’an öğretmek için de oldukça uygun bir vakit. Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başladığı bu ayda İslam dininin kutsal kitabını okumak, çocuklar için hem eğitici hem de eğlendirici bir etkinlik olacaktır. Bir büyüğün eşliğinde teker teker sureleri okumak ve anlamlarını öğrenmek, çocukların aynı zamanda İslam dinini öğrenmesini sağlayacaktır.

  • Hz. Muhammed’in hayatını öğrenmek

Ramazan ayında İslam dini hakkında farkındalık geliştirmenin en iyi yollarından biri de Hz. Muhammed’in hayatını öğrenmek. Böylece çocuklar hem İslam dininin temel değerleri hakkında temel bilgiler edinebilir, hem de Hz. Muhammed’in hayatından önemli dersler çıkarabilir.

Çocuklar için Hz. Muhammed’in hayatı hakkındaki yazımız bunun için sizlere epey yardımcı olacaktır!

  • İhtiyaç sahiplerine yardım etmek

Ramazan ayı, dini farkındalığa ek olarak kardeşlik ve dayanışma duygusunu ön plana çıkaran bir vakit. Dolayısıyla bu ayda yalnızca oruç değil, zekat ibadetini de gerçekleştirmek oldukça sık yapılan bir şey. Zekat ibadetine veya genel yardımseverlik çalışmalarına çocukları da dahil ederek birlik ve beraberlik duygusu geliştirmelerine yardımcı olabiliriz.

  • Teravih namazına katılmak

Yazımızın daha önceki kısımlarında Ramazan ayında teravih namazının kılınabileceğini de söylemiştik. Bu namaz evde tek başına kılınabilmekle birlikte camide cemaat eşliğinde kılınması sünnet olarak kabul edilir. Dolayısıyla Ramazan ayında çocuklarla beraber teravih namazı için camiye gitmek de gayet mantıklı bir davranıştır.

Teravih namazını kılmak için camiye gitmek çocuklarla yalnızca dini farkındalık kazandırmakla kalmayıp, aynı zamanda çevrelerindeki Müslüman topluluklarıyla da kuvvetli bağlar geliştirmelerini sağlar. Dolayısıyla tekrardan Ramazan ayının en önemli unsurlarından biri olan kardeşlik duygusunu öne çıkarmış oluruz.

Ramazan ayı çocukları nasıl etkiler?

Ramazan ayında çocukların yapabileceği bazı aktiviteler, oruç tutmaya ek olarak bunlardı. Peki ya tüm bunları yapmak, bir çocuğu tam olarak nasıl etkileyebilir? Ramazan ayının çocuklar üzerindeki etkileri neler olabilir? Şimdi de bu soruyu birkaç farklı yönden ele alalım.

  • Fiziksel etkiler

Ramazan’da oruç tutmak, çocukları en başta fiziksel boyutta etkileyecektir. Dediğimiz gibi, bunun yalnızca ergenlik çağından itibaren yapılması öneriliyor. Fiziksel olarak hazır olmadan oruç tutmak, çocuklarda genel bir yorgunluk ve bitkinliğe sebep olabilir. Eğer herhangi bir fiziksel olumsuzluk söz konusuysa orucu durdurmanızı öneririz.

  • Duygusal ve ruhsal etkiler

Elbette Ramazan’ın çocuklar üzerindeki etkileri, orucun sebep olabileceği zorluklardan ibaret değil. Aslına bakarsanız Ramazan ayını kutlamak çocukları duygusal açıdan epey olumlu etkileyecektir. Yukarıda örneklendirdiğimiz etkinlikleri yapmak, çocukların dayanışma, yardımlaşma, beraberlik ve empati gibi duygularını kesinlikle kuvvetlendirecektir.

Bunun yanı sıra Ramazan ayı, ruhsal ya da dini açıdan da çocukları olumlu etkileyebilir. Bu kutsal ay boyunca ibadet etmek veya büyüklerin ibadet ettiğini gözlemlemek, çocukların İslam dinini daha yakından tanımasını ve onu daha iyi anlamasını mümkün kılabilir.

  • Sosyal etkiler

Ramazan ayı, birliktelik duygusuna ek olarak sosyal bağların da güçlenebileceği bir dönemdir. İftar sofrasında ailecek oruç açmak, birlikte iftar için yemekler yapmak, cemaat ile teravih namazı kılmak, zekat vermek gibi toplu etkinlikler, çocukların çevrelerindeki insanlarla ilişkilerini daha güçlü bir hale getirir.

Çocuklar için oruç: Sıkça sorulan sorular

Çocuklar için Ramazan ayı hakkında bazı önemli bilgiler bu şekildeydi. O halde şimdi de bu konuda sıkça sorulan sorulardan bazılarını cevaplayalım.

Çocuklar kaç yaşında oruç tutmak zorunda? 

İslam dininde çocuklara oruç tutmanın farz kılındığı kesin bir yaş bulunmamaktadır. Ancak oruç, ergenlik çağına girildiğinde farz bir ibadet haline gelmektedir. Bu da her çocukta fiziksel özelliklere ve cinsiyete göre değişebilmekle birlikte genelde 10-12 yaş dönemlerine denk gelir.

Çocukların oruç tutması zorunlu mudur?

Çocukların oruç tutması, yalnızca ergenliğe girilen andan itibaren zorunludur. Ergenlik çağına henüz ulaşmamış çocukların oruç tutması zorunlu değildir ve hatta önerilmez de.

Çocuklar hangi orucu tutmalı?

Fiziksel olarak tam olarak hazır olmayan çocuklar, “tekne orucu” adı verilen ve öğlene kadar süren çocuk orucunu tutmayı deneyebilir. Ergenliğe ulaşan çocukların ise normal oruç tutması farz kılınmıştır.

Novakid’le tanışın!

Novakid’de hem çocukların hem de ebeveynlerin merak ettiği her türlü soruyu cevaplıyoruz. Asıl uzmanlık alanımız ise çocuklar için online İngilizce eğitimi. Eğer çocuğunuzun benzersiz bir yöntem uyguladığımız derslerimizle İngilizceyi yaşayarak öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi alın ve aramıza katılın!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.