Okul öncesi çocuklar için eğitici oyunlar: Her türden eğlenceli ve faydalı etkinlikler!
Okul öncesi oyunlar, çocuklara sadece keyifli bir vakit sunmakla kalmayıp aynı zamanda her açıdan kendilerini geliştirmelerine de yardımcı oluyorlar. Çocukların farklı becerilerine hitap eden çeşitli okul oyunları, her yaştan çocuğun eğlenerek öğrenmesini sağlıyor.
Biz de bu yazımızda çocuklar için eğitici oyunlardan, bu oyunların çocukları nasıl geliştirdiğinden bahsettik. Her kategoriden oyuna yer vermek istediğimiz için bazı yerlerde kısa örneklerle yetindik – siz de hayal gücünüzü kullanarak çocuğunuz için uygun başka oyunlar üretebilirsiniz.
Bahsettiğimiz çocuk oyunları evde de oynanabiliyor, sadece özel alanlarda veya dijital ortamlarda bulunmak zorunda değilsiniz. Karar sizin.
O hâlde haydi başlayalım!
Fiziksel gelişim oyunları
Motor gelişimi ile ilgili oyunlar çocukların hareket ederek eğlenmesini ve vücutlarını daha iyi kullanmalarını sağlıyor. Gelin çocukların fiziksel gelişimini destekleyen oyunlardan bazılarına göz atalım.
- Bovling
Çoğu eğlence merkezinde bulabileceğiniz gibi küçük versiyonunu evde de rahatlıkla kurabileceğiniz bovling, çocukların fiziksel gelişimine büyük katkıda bulunuyor. Bu oyunu oynayan çocuklar el-göz koordinasyonunu, genel motor yeteneklerini, uzamsal farkındalıklarını, kas güçlerini geliştirebilirler.
- Twister
Oyuncak veya masa oyunu alabileceğiniz yerlerden temin edebileceğiniz Twister oyunu, çocukların fiziksel gelişimi için ideal. Çocukların el ve ayaklarını oyun alanı üzerinde oldukça ilginç ve esnek pozisyonlara sokan bu oyun özellikle esneklik ve dengeyi geliştirirken belli bir süre sonra dayanıklılık, güç, uzamsal farkındalık gibi yeteneklere de katkıda bulunuyor.
- İp atlama
İp atlama da hem çocukların zevkle oynadığı, hem de yetişkinlerin fit kalmak için yararlandığı bir etkinlik. Çocuğunuz ip atlayarak bütün kas gruplarını çalıştırabilir, kondisyonunu artırabilir, zamanlama ve refleks yeteneklerini geliştirebilir, bunun yanında dengesini de daha iyi bir hâle getirebilir.
- Can / Yakartop
Çocukların iki takıma ayrılıp bir topla birbirini vurdukları yakartop, çocukları iyi bir koşturarak kardiyovasküler sağlıklarına katkıda bulunuyor. Oyunu başarılı bir şekilde oynamak için gereken reflekslerin ve genel motor yeteneklerinin gelişmesi de cabası.
Bilişsel gelişimi destekleyen oyunlar
Sadece fiziksel gelişimle kalmayıp aynı zamanda çocuğunuzun hafıza, dikkat gibi bilişsel yeteneklerini de geliştirmek istiyorsanız bunu sağlayan birçok oyun da bulunmakta.
- Satranç
Zamansız bir klasik olan satranç hem fiziksel hem de dijital olarak oynanmakla birlikte oynayanlara büyük faydalar sunuyor. Odak süresinin gelişmesine, stratejik düşünmeye ve ileri görüşlülüğe katkıda bulunan satranç, aynı zamanda çok da keyifli!
- Kelime üstüne kelime ekleme
Bir grup olarak oynanabilen bu oyunda, oyuncular söylenen kelimeleri hatırlamaya odaklanıyor. Oyuna başlayan kişi bir kelime söylüyor, sıradaki kişi ise bu kelimenin üzerine bir başka kelime söyleyerek oyunu devam ettiriyor. Oyun bu şekilde devam ederken önceki kelimeleri hatırlayamayan oyuncu eleniyor. Sona kalan oyuncu ise oyunu kazanıyor.
Bu oyun sayesinde çocuklar hafızalarını, daha derine inmemiz gerekirse de işitsel hafızalarını geliştirebiliyor.
- Hazine avı
Hazine avı tarzındaki oyunlarda çocuklar belirlenen bir alanda (ev de olabilir) belirtilen hedefleri bulmaya çalışıyorlar. Bu hedeflerin arasında özel bir yere sakladığınız bir top da olabilir, dışarıda oynuyorsanız doğanın bir parçası olan bir ağaç da olabilir. Bu hedeflerin hepsini bulan ilk kişi veya takım, oyunu kazanıyor.
Hazine avı oyunu özellikle de ipuçlarıyla oynanırsa çocukların problem çözme, stratejik düşünme, hızlı karar verme yetilerine katkıda bulunabilir.
Dil gelişimini destekleyen etkinlikler ve oyunlar
Dil gelişimi de bir çocuğun yetişmesinde önemli rol oynuyor. Gerek yabancı dil olsun gerek ana dil olsun, bu yeteneğin üzerine gitmek çok önemli. İşte dil gelişimini destekleyen etkinlikler!
- Sessiz sinema
Bir kelimeyi veya filmi söylemeden, sadece mimiklerinizle anlatıp çocuğunuzdan anlattığınız şeyi tahmin etmesini isteyebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz o kavramı beyninde daha iyi oturtacaktır. Bunu İngilizce yaparak da çocuğunuzun yeni öğrendiği kelimelerin daha kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz.
- Hikâye zinciri
Rastgele bir cümleyle bir hikâye başlatın, sonrasında ise çocuğunuzdan bu hikâyenin devamını getirmesini isteyin. Sırayla cümleler ekleyerek kendi hikâyenizi yaratın. Bu sayede çocuğunuzun hem yaratıcılığının hem de dil yeteneğinin gelişmesine yardımcı olabilirsiniz, üstelik bu yöntem İngilizce kelime çalışmak için de ideal!
- Tiyatro / rol yapma
Rol yapma etkinlikleri de çocukların dil yeteneklerini geliştirmek için biçilmiş kaftan. Tek yapmanız gereken şey bir hastane, okul tarzında bir rol yeri oluşturup kendinize öğretmen, öğrenci, hasta, doktor tarzında roller biçerek bir oyun sergilemek. Bu sayede çocuğunuz dili farklı şekillerde kullanabilir.
Yaratıcılık ve hayal gücünü geliştiren 6-10 yaş oyunları
Şimdi de çocuğunuzun hayal gücünün sınırlarını genişletecek, yaratıcılığını geliştirecek aktivite önerilerine göz atalım.
- Legolar
Lego gibi yapı bloğu oyuncakları, çocukların farklı bloklarla dilediklerince yapılar oluşturmasına izin vererek onların yaratıcılıklarını geliştirir. Bu tarz oyuncaklarla oynarken çocuğunuza belli başlı yapılar da yaptırarak talimatları takip etmesini sağlayabilir, böylece farklı bir yeteneğe de hitap edebilirsiniz.
- Hayali arkadaşlar
6 yaş oyunları arasında tanımlayabileceğimiz bu etkinlikle okul öncesi çocuğunuzun kendince hayali arkadaşlar üretmesini isteyebilir, sonrasında ise ona bu arkadaşları hakkında sorular sorabilirsiniz. Gerçekte olmayan kişileri ve özelliklerini hayal etmek zorunda kalacak olan çocuk, bu sayede yaratıcılığını geliştirecektir.
- Doğayla sanat
Müzik ve resimle çocuğunuzun yaratıcılığına hitap etmeniz mümkün, fakat bunu daha farklı bir şekilde de yapabilirsiniz. Çocuğunuz doğadan topladığı yaprak, taş, çalı gibi çeşitli nesneleri yapıştırıcıyla bir kağıdın veya kartonun üzerinde birleştirerek ortaya kendince bir sanat eseri çıkarabilir!
Sosyal gelişimi destekleyen okul öncesi oyun örnekleri
Bir çocuğun yetişmesinde sosyal gelişimin önemi de tabii ki çok büyük. Oyunların çoğu zaten sosyal yeteneklere hitap ettiği için bu konuya özel bir oyun bulmak çok da zor değil, fakat yine de sosyal gelişimi destekleyen, çocuklar için eğitici oyunlara aşağıdan göz atabilirsiniz.
- Takım sporları
Takım arkadaşlarının bir lider etrafında toplanıp bir takım olarak belli bir amaç için mücadele ettiği futbol, basketbol, voleybol gibi takım sporları çocuklara hem sosyal, hem fiziksel, hem bilişsel açıdan büyük katkılarda bulunduğu gibi sorumluluk duygularını da yeşertir. Dolayısıyla sosyal gelişim için bu sporları kesinlikle değerlendirmenizi öneririz.
- Masa oyunları
Özellikle de sıra beklemeyi gerektiren Uno gibi basit masa oyunları, çocukların kendi aralarında kaynaşmasını, her zaman kazanmanın mümkün olmadığını öğrenmelerini, oyunun kurallarına uygun olarak oynamaları gerektiğini onlara eğlenceli bir şekilde aşılayabilir.
- Rol yapma
Çocuğunuzla birlikte bir sahne oluşturup farklı bir yerdeymişsiniz gibi rol yapmak sadece dil gelişimine değil, sosyal gelişime de destek olabilir. “Rol yapma” oyunu olarak bakkalcılık, evcilik gibi seçenekleri değerlendirmeniz de mümkün.
Duyusal oyunlar
Duyusal etkinlikler ve oyuncaklar, çocukların beş duyusuna hitap eder. Bu aktiviteler; çocuklarda bilişsel gelişimi hızlandırır, duyuların gelişmesini sağlar, motor yeteneklerini geliştirir, stres ve anksiyetenin azalmasına katkıda bulunur.
- Kokulu oyun hamuru
Bir çocuğun oyun hamurunu kafasına göre yoğurup farklı şekiller oluşturması hem duyulara hem de yaratıcılığa hitap eden bir etkinlik. Bu oyun hamurunu kokulu yaparsanız aynı zamanda etkinliğin çocuğunuzun koklama duyusuna da hitap etmesini sağlıyorsunuz. Tam bir okul öncesi oyun etkinliği olan oyun hamurunu bu şekilde daha da keyifli bir hâle getirebilirsiniz!
- Oobleck
Katı mı sıvı mı belli olmayan bir madde olan oobleck’i evde yapması oldukça kolay. Çocuğunuzun oyun hamuru gibi oynayabileceği, farklı özellikleriyle görenleri şaşırtan bu maddeye nazikçe davranırsanız elinizi onun içerisinde tıpkı bir sıvıymış gibi gezdirebilirsiniz. Fakat bu maddenin içerisine elinizi hızlıca sokarsanız işte o zaman oobleckin katılaştığını görürsünüz. İşte duyusal oyunlar arasında bulunan oobleckin yapımı!
- Ev yapımı müzik tüpleri
Çocuğunuzun farklı sesleri dinlerken farklı maddelerin titreşimini hissedebilmesi için üretebileceğiniz müzik tüpleri hem eğlenceli hem de çok kolay! Yapabilmek için sadece birkaç adet bitmiş tuvalet kağıdı rulosuna, biraz da ses çıkaracak malzemeye ihtiyacınız var – çiğ pirinç, bezelye gibi.
Bu malzemeleri rulolara doldurup rulonun iki tarafını da bir koli bandıyla sıkıca kapatıyoruz, sonra da farklı materyaller içeren tüpleri sallayarak farklı melodilerin tadını çıkarıyoruz!
- Ekmek yapmak
Ekmek yapmak, klasik anasınıfı oyunları arasında olmasa da çocuğunuzla size keyifli bir vakit sunacağı gibi aynı zamanda birçok farklı duyuyu uyararak çocuğunuzun gelişimini destekler. Sonunda ortaya çıkan ekmeğinizi afiyetle yemeniz de cabası!
Çocuğunuz; hamuru yoğururken dokunma duyusunu, ekmek pişerken koku alma duyusunu, kendi yaptığı ekmeği keyifle yerken tat alma duyusunu yoğun bir şekilde kullanır. Bu da ekmek yapmayı çok yönlü bir duyusal etkinlik kılar. O hâlde afiyet olsun!
Okul öncesi hareketli oyunlar
Okul öncesi için uygun hareketli oyunlar arasında genellikle sokakta oynadığımız geleneksel oyunlar yer alıyor. Detaylı bilgi için ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz, şimdilik gelin birkaç tanesine göz atalım.
- Seksek
Seksek oynarken yere aşağıdaki fotoğraftaki şekilde dokuz tane kare çizilir, kimi zaman sekiz de olabilir.
Sonrasında ise oyuncu, seksek alanının içine doğru bir taş atar. Eğer bu taş oyun alanının dışına çıkarsa sıra diğer oyuncuya geçer. İki çizgi arasında kalırsa ise tekrar atılır. Oyuncu, taşı bir karenin içine düşürdükten sonra her karenin içerisinde çizgilere değmeden seke seke ilerlemek ve taşının düştüğü kareyi atlayarak son kareye erişmek zorundadır.
Seksek oyununun kurallarını dilediğinizce değiştirmeniz de mümkün.
- Köşe kapmaca
Okul öncesi oyunu olan köşe kapmacada her oyuncu bir başka köşeye geçerek kendisine bir yer alır. Ebe olarak seçilen kişi oyuna ortada başlar. Çocuklar birbiriyle köşelerini değiştirir, bu esnada ise ebe boş yerlere geçmeye çalışır. Yerini ebeye kaybeden oyuncu, yeni ebe olur ve oyun bu şekilde sürer gider.
- Sandalye kapmaca
Hareketli bir okul öncesi oyun etkinliği olan sandalye kapmacada öncelikle oyuncu sayısından bir tane az olmak üzere sandalye, yuvarlak şeklinde oyun alanına yerleştirilir. Oyuncular sandalyelerin etrafında dans ederek yürürken arkadan bir müzik çalar. Müzik bittiğinde oyuncuların hepsi bir sandalyeye oturur, ayakta kalan ise elenir. Sandalyelerden bir tanesi oyun alanından çıkarılır ve oyun bu şekilde devam eder, son kalan kişi oyunu kazanır.
Novakid’le tanışın!
Oyunlar çocuk gelişiminin her alanında olduğu gibi yabancı dil eğitiminde de büyük rol oynuyor. Novakid’de oyunlaştırma yönteminden faydalanarak çocuklara yabancı dili sevdirerek öğretiyoruz.
Çocuklar için dil öğrenimi Novakid’de eğlence dolu! Etkileşimli derslerimizle onların İngilizceyi severek öğrenmelerini sağlıyoruz. Detaylar için videomuzu izleyin:
Çocuğunuzun eğlenerek, ezberden uzak bir şekilde İngilizce öğrenebilmesi için ilk deneme dersinizi hemen ücretsiz alın!