Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
CTA background
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?
ÜCRETSİZ DENEYİN
Share
X share icon
18.09.2023
Time icon 7 min

Öğrenme stillerine göre verimli çalışma ve not alma yöntemleri

Table of contents

Öğrencilik hayatında iyi bir akademik başarı elde etmek için verimli ders çalışma yöntemlerine ve not tutma tekniklerine hakim olmak gerekiyor. Bu alışkanlıklar, öğrencilerin harcadıkları zamandan daha fazla faydalanmasını sağlayarak onların başarılarına destek oluyor. Verimli çalışma alışkanlıkları olmayınca da en parlak zihinler bile istedikleri başarıya ulaşamayabiliyorlar.

Biz de bu sebeple öğrenciler için en verimli ders çalışma yöntemlerinin nasıl belirlenebileceğinden, güzel not tutma alışkanlıklarından, aktif öğrenme yöntemlerinden ve zaman yönetimi kavramının öneminden bahsettik. Haydi öğrenelim!

Öğrenme stillerinin önemi

Verimli ders çalışma yöntemleri ve not alma tekniklerinden bahsetmeden önce her öğrenci için aynı yöntemlerin çalışmadığını hatırlamalıyız. Her öğrenci, öğrenme stiline göre farklı yöntemlerden farklı oranlarda yararlanabiliyor. Öğrenme stillerini ise temel olarak üçe ayırmamız mümkün: Görsel, işitsel ve kinestetik öğrenme.

Belli öğrenciler bu öğrenme yöntemlerinin birine veya birden fazlasına daha yatkın olabiliyor, fakat herkes tamamen görsel, işitsel veya kinestetik olmak zorunda değil. Gelin bu öğrenme stillerinden her birini hızlıca gözden geçirelim.

Görsel öğrenme

Görsel öğrenmeye yatkın olan öğrenciler görmeye, gözleme dayalı bir şekilde öğrenirler. Diyagramlar, görseller, grafikler, renkli notlar, infografikler onlar için faydalıdır. Soyut konuları görselleştirerek veya hayal ederek daha iyi anlayabilir, akıllarında tutabilirler.

İşitsel öğrenme

İşitsel öğrenmeyi tercih eden öğrenciler, bilgiyi işiterek daha iyi öğrenirler. Ses kayıtları, tartışmalar gibi kaynaklar işitsel öğrencilerin işine yarayabilir. Öğrendiklerini sesli olarak tekrar etmek, arkadaşlarla konuları tartışmak işitsel öğrenciler için faydalı çalışma yöntemleri arasında bulunur.

Örnek vermek gerekirse bir öğrenci filmde duyduğu bir cümleyi tıpatıp hatırlayabiliyorsa o öğrenci işitsel yönteme daha yatkın olabilir.

Kinestetik öğrenme

Kinestetik öğrencilerin en iyi öğrenme yolu yapmaktır. Fiziksel aktiviteler, gerçek hayatta gösterilen örnekler, deneyler bu yönteme yatkın öğrenciler için oldukça faydalıdır. Fiziksel kartlar kullanmak, çalışırken hareket etmek, dokunmak, materyali hissetmek kinestetik öğrencilere göre olan yöntemler arasında bulunur.

Diğer

Bu üç ana kategoriye ek olarak sosyal, mantıksal, içe dönük öğreniciler gibi farklı yöntemler de bulunabilir. Hiçbir öğrenciyi tek bir kategori altında sınıflandırmak doğru değildir, bu sebeple ebeveyn olarak çocuğunuzun güçlü ve zayıf noktalarını değerlendirip optimal orta yolu bulmanız en iyi seçenek olacaktır.

Öğrenme stillerine göre verimli ders çalışma yöntemlerinin önemi

Bir öğrenci için en verimli ders çalışma yöntemlerini öncelikle onun yatkın olduğu öğrenme stillerine bakarak değerlendirebiliriz. Bu sebeple öncelikle öğrencinin tercih ettiği öğrenme yöntemini bulup bu tercihlerine göre çalışmasını şekillendirmek faydalı olacaktır.

Sonuçta önemli olan şey çok çalışmak değil, akıllıca çalışmak. Öğrenciler, kendi doğal yatkınlıklarına göre çalışma yöntemleri seçerek uzun vadede harcadıkları zamanı daha verimli bir şekilde geçirebilirler.

Not tutma teknikleri

Özellikle görsel öğrencilerin tercih ettiği not tutma yöntemi, geleneksel okul sisteminin vazgeçilmez bir parçası. Başarılı bir öğrencilik hayatı için düzenli not tutmaya alışmak oldukça faydalı. Sonuçta not alırken hem kendimize bir kaynak oluşturuyoruz hem de konuyu tekrar ederek çalışmış oluyoruz. 

Peki bu bağlamda öğrencilere en çok fayda sağlayan not alma teknikleri neler? Nasıl not tutulur? Gelin bazı not tutma tekniklerini inceleyelim.

Anahat yöntemi (Outlining)

Not alarak çalışırken en çok kullanılan ve en verimli yöntemlerden biri, konuyu alt başlıklara ve destekleyici fikirlere bölmek. Öncelikle genel konumuzu başlık olarak alıyoruz, sonrasında ise konuyu farklı parçalara başlıklar hâlinde bölerek notumuzun genel iskeletini oluşturuyoruz. En sonda ise bu ana hattı oluşturan başlıkların altına gereken içerikleri yazıyoruz.

Bu yöntem konuyu parçalarına ayırdığı için organize bir yapıyla birlikte daha rahat öğrenme fırsatı sunuyor. Essay yazan öğrencilerin de işini kolaylaştıran bu yöntem, fikirler arasındaki bağlantıları görmek, konuyu bütüncül bir şekilde inceleyebilmek için faydalı.

Anahat örneği

Bu yöntemi daha iyi anlayabilmek için İngilizcedeki “If clause” konusunu örnek olarak ele alalım. Bu konuyu parçalara bölerek aşağıdaki şekilde hiyerarşik bir yazı iskeleti çıkarabilir, sonrasında ise öğrendiklerinizi ilgili bölümlere yerleştirerek notunuzu tamamlayabilirsiniz. 

  1. If clause nedir?

 

  1. I. If clause: Type 0
  2. II. If clause: Type 1
  3. III. If clause: Type 2
  4. IIII. If clause: Type 3

 

  1. İngilizce if clause yapılarıyla ilgili dikkat edilmesi gerekenler

 

  1. I. If cümlelerinin yapısı
  2. II. “Unless” ile ilgili koşul cümleleri
  3. III. “Should” ile kurulan koşul cümleleri
  4. IIII. “Only if” kullanımı

 

III. If cümlelerinde sıkça yapılan hatalar

 

III.I. Yan cümlede modal kullanmak

III.II. Hem “unless” hem de “if” kullanmak

III.III. If clause örnek cümleler

Tablo yöntemi (Charting)

Görsel öğrenme yöntemine yatkın olanlar için etkili bir hızlı not yöntemi olan tablo yöntemi sayesinde bir konuyu farklı kategorileriyle ele alabilirsiniz. Tablo yöntemi kullanırken yapmanız gereken şey kağıdınızı bir tablo ile farklı kategorilere bölerek edindiğiniz bilgileri ilgili noktalara yerleştirmek.

Not alma tablosu örneği

Örneğin aşağıdaki tabloda bir yerlere gitmenin yöntemleri olarak yürüme, araba, taksi, otobüs ve tren seçenekleri karşılaştırılmış. “Benefits” sütununda bu yöntemlerin her birinin faydalarını, “Drawbacks” sütünunda dezavantajlarını, “Opinion” kısmında ise not tutan kişinin fikirlerini görüyoruz.

Bu yöntemi farklı konulara farklı yapılarda uyarlamak da mümkün, tek yapmanız gereken şey kategorilerinizi önceden belirleyerek tablonuzu doldurmak!

Cornell metodu

Dersiniz için not alırken yararlanabileceğiniz not tutma şekillerinden bir tanesi de sistematik olarak not almanıza yardımcı olabilecek Cornell metodu. Bu yöntem sayesinde basit, zahmetsiz, düzenli bir şekilde not alabilirsiniz.

Cornell metodu örneği

Bu çalışma yönteminde not alacağınız kağıt belli parçalara bölünmüştür. Sağ üst tarafta konuyla ilgili detaylı notlar, sol üst tarafta konunun anahtar kelimeleri, alt tarafta ise özet bulunur. Düzenli not tutmak için ideal bir yöntem.

Şimdi kaydolun ve 1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
Çocuğunuza İngilizce ile güven verin!

Çalışma kartları

Çalışma kartları, eğlenceli bir şekilde not tutup sonrasında kolaylıkla hatırlayabilmek için oldukça etkili. Kinestetik öğrencilere de hitap eden, özellikle İngilizce kelime öğrenirken veya ezbere dayalı konulara çalışırken işinize yarayabilecek olan bu yöntemde küçük kağıtların üzerine öğrendiğimiz bilgileri yazıyoruz. Fakat kağıdın bir tarafında soru, diğer tarafında ise cevap olmalı. 

Bu sayede rastgele bir soru çekerek cevabını hatırlamaya çalışabilir, sonrasında da kağıdı döndürerek cevabınızı kontrol edebilirsiniz.

Aktif öğrenme stratejileri

Aktif öğrenme, öğrenciyi “pasif” rolden çıkarıp onun materyalle etkileşime geçmesini gerektiren, öğrenciyi öğrenme sürecinin merkezine koyan bir yöntemdir. Bu yöntemi kullanan öğrenciler bir kaynağı dinleyerek pasif bir şekilde bilgi almak yerine daha aktif bir rol alarak bilgiyi kendileri edinirler.

Aktif öğrenme stratejilerinin eleştirel düşünme yeteneğini geliştirdiği, hatırlama oranını artırdığı ve öğrencileri derse daha ilgili hâle getirdiği birçok araştırmayla kanıtlanmıştır. Örnek vermek gerekirse Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bu araştırma aktif öğrenmenin matematik, fen ve mühendislik alanlarındaki öğrencilerin başarı oranını yükselttiğini gösteriyor. 

Peki aktif öğrenme için öğrencilerin kullanabileceği bazı yöntemler nelerdir? 

Aktif okuma

Okurken sayfadaki yazıların üzerinden öylece geçmemek lazım. İçeriği sorgulamak, konuya dair tahminlerde bulunmak, kavramları görselleştirmek, yeni öğrendiğiniz şeyleri zaten bildiğiniz bilgilerle bağdaştırmak gerekiyor. Buna aktif okuma diyoruz. Bu yöntemle birlikte ders materyalini daha derin bir şekilde anlayarak konu üzerindeki hakimiyetinizi artırabilirsiniz.

Özetleme

Bir şeyi okuyarak veya dinleyerek öğrendikten sonra onu kendi kelimelerinizle özetlemeye çalışmalısınız. Bu sayede konunun ana fikirlerini kendi başınıza özümseyebilir, aynı zamanda eksikliklerinizi fark ederek ekstra çalışmanız gereken yerleri de belirleyebilirsiniz. Konuyu bir kağıtta özetlemek ayrıca düzenli ve hızlı not tutmanıza da yardımcı olabilir.

Kendini test etme

Öğrendiğiniz bilgileri kaynağınıza bakmadan kendi kendinize hatırlamaya çalışarak bu bilgileri daha kalıcı hâle getirebilirsiniz. Öğrenmeniz gereken bilgiyi hatırlamaya çalışmak, zaten not aldığınız kaynağınızda olan şeyleri tekrar tekrar okumaktan çok daha faydalı olacaktır.

Dijital ortamda ders çalışma

Online ders çalışmak öğrencilere büyük avantajlar sağladığı gibi bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Bu sebeple teknolojiden ideal bir şekilde yararlanarak bu yöntemi kendi lehimize çevirmeliyiz. Peki dijital ortamda ders çalışırken neler yapılmalı?

Öncelikle zamanınızı yönetmek için bir dijital takvim ve zamanlayıcı kullanmanızı öneririz. Bu sayede ders çalışmaya kesin aralıklar ayırarak bu süreler içerisinde dijital ortamın dikkat dağıtıcı unsurlarından kaçınabilirsiniz.

Dikkat dağılmasını önlemek için yapabileceğiniz bir diğer şey ise özel bir çalışma alanı belirlemek. Sürekli aynı yeri ders çalışırken kullanarak beyninizi o yere alışkın hâle getirebilir, böylece o alanda daha rahat ders çalışabilirsiniz. Bunu yapmak için evde ders çalıştığınız masayı sadece çalışma alanı olarak düşünebilirsiniz, dinlenirken masadan kalkmalı, masada ders materyalleri dışında hiçbir şey tutmamaya gayret etmelisiniz.

Online ders çalışırken yararlanabileceğiniz, internet üzerinde bulunan birçok kaynak bulunuyor. Daha keyifli bir çalışma deneyimi için interaktif kaynaklara yönelebilir, araştırmalarınızla internetin büyük denizinde kendinize uygun olan bir kaynak bulabilirsiniz. 

Bu noktada online İngilizce kursu Novakid olarak öğrencilerin daha iyi odaklanmasını sağlayan bazı avantajlar sunuyoruz. Derslerden önceki “ısınma” konuşmalarımızla öğrencilerimizi öğrenmeye hazır hâle getiriyoruz, ebeveynlerin kullanabileceği takvim özelliğiyle de daha organize bir şekilde çalışmanıza yardım ediyoruz. 

Zaman yönetimi

Verimli ders çalışma yöntemlerinden yararlanırken zaman yönetimi de çok önemli. Sonuçta her derse ayıracak belli miktarda vaktimiz bulunuyor, bu yüzden kısıtlı zamandan alabildiğimizi almamız gerek.

Bu bağlamda küçük öğrencilerin işine yarayabilecek, verimli ders çalışmalarını sağlayabilecek bazı ufak zaman yönetimi taktiklerinden bahsetmeye ne dersiniz?

  • Görsel programlar

Günlük veya haftalık görevleri belirlemek için grafiklerden, takvimlerden veya panolardan yararlanmak faydalı olabilir. Bu materyalleri renk renk ayırmak da aynı zamanda onları çocuklar için daha ilgi çekici kılar.

  • Zamanlayıcılar

Her göreve belli bir miktarda zaman ayırmak ve gerektiğinde mola verebilmek için zamanlayıcılar kullanın. Ödev, okuma gibi aktiviteleri daha kolay kılacak olan zamanlayıcıları oldukça popüler olan Pomodoro yönteminde de kullanabilirsiniz (25 dakika çalışma, 5 dakika mola gibi.

  • Yapılacaklar listesi oluşturma

Bir gün boyunca yapılması gereken bütün görevleri tek tek listelemek, öğrencilerin büyük bir zihin yükünden kurtulup hiçbir şeyi unutmamasını, bununla birlikte tamamlanan görevleri işaretledikçe de motive olmasını sağlar.

  • Önceliklendirme

“Neyi yapsam, nasıl çalışsam?” diye diye vakit kaybetmemek için yapılacaklar listesindeki görevlerin önceliklendirilmesi oldukça faydalı bir yöntemdir. Tamamlamanız gereken görevleri önem ve aciliyetine göre ayırabilir, en acil olanlarla daha önce ilgilenebilirsiniz.

  • Tek seferde tek iş

Aynı anda birden fazla işle ilgilenmek odaklanmanın ve iş kalitesinin azalmasına sebep olabilir. Bu sebeple bir görevle ilgilenirken tamamen ona odaklanın, o bitmeden odağınızı başka bir yere çevirmeyin.

  • Düzenli bir çalışma alanı

Çalışma alanının düzenli olması hem odaklanma açısından faydalıdır hem de zaman kaybını önler. Bu sebeple çalışma alanının sadece çalışma materyalleri içerdiğinden ve düzenli olduğundan emin olmalısınız.

Güzel not tutma ve verimli ders çalışma yöntemleri bu şekildeydi. Siz de bu yöntemleri kendi öğrenme şeklinize göre uyarlayarak çalışmanızdan daha çok verim alabilirsiniz.

Novakid’le tanışın!

Geleneksel ezberci sistemden uzak, interaktif bir eğitim için sizleri çocuklar için İngilizce kursu Novakid’e bekliyoruz. Üstelik ilk deneme dersi tamamen ücretsiz!

Yorum bırak

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Redactor's choice
You might also like
Choose a language
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.