Memeliler nelerdir? Memelilerin özellikleri nelerdir? Çocuklar için ilginç bilgiler
Gezegenimiz birçok farklı renkle bezeli. Akarsular, bitkiler, dağlar ve okyanuslar ise bunların yalnızca birkaçı. Farklı zenginliklerle donatılmış dünyamızdaki hayatı da biz insanlarla birlikte hayvanlar daha hareketli hale getiriyor.
Peki hayvanlar hakkında neler biliyoruz? Daha önce hayvanların da diğer canlı türleri gibi çeşitlere ayrıldığını hiç düşündünüz mü?
Hayvanların sınıflandırılmasıyla ilgili birçok ayrıntı mevcut. Genel bir bilgi olarak, hayvanların omurgalı ve omurgasız hayvanlar olarak ikiye ayrıldığını hatırlatmakta fayda var. Biz ise bu yazımızda, omurgalı hayvanların bir alt türü olan memeli hayvanlar hakkında yeni bilgiler keşfedeceğiz.
Eğer hazırsanız, memelilerin dünyasını keşfettiğimiz eğitici blog yazımıza başlayabiliriz.
“Memeliler” ne demektir?
Memeli hayvanlar hakkında birbirinden ilginç bilgiler edinmeden önce, memelilerin ne olduğunu öğrenmemiz gerekir.
Tanıma göre memeli, “Memeleri olan, sıcakkanlı, iki akciğerli, kalbinde dört boşluğu olan, vücutları genellikle tüylerle örtülü omurgalı hayvanlar sınıfı” şeklinde geçiyor.
Kısacası memeliler, doğurabilen ve meme bezleri olan hayvanlar için söylenen genel bir tanım. Doğurarak çoğalan ve yavrularını sütle besleyen omurgalı bir hayvan grubu olan bu sınıflandırmaya birçok hayvanı, hatta insanları bile dahil etmemiz mümkün.
Memelilerin ne olduğuna dair genel bir tanım yaptığımıza göre, memeli hayvanlar hakkında daha fazla şey öğrenmeye hazırız.
Memelilerin ortak özellikleri nelerdir?
Hayvanların aynı gruba dahil edilebilmesi için elbette birkaç ortak özelliklerinin olması gerekir. Aynı şey memeli hayvanlar için de geçerlidir. İşte memelilerin başlıca ortak özellikleri:
- Memelilerin vücutları tıpkı insanlar gibi deri ve tüylerle kaplıdır. Bu, onları bazı iklim şartlarına göre daha dayanıklı hale getirir. Memelilerin vücudunu saran tüyler yılın bazı dönemlerinde dökülür ve tekrar yenileri çıkar.
- Memeli hayvanların derisinin altında ise sert bir iskelet sistemi bulunur.
- Memelilerin ayırt edici özelliklerinden bir tanesi de böbreklerini boşaltım sistemi organı olarak kullanmalarıdır.
- Böbreklerinin yanı sıra akciğerlerini solunum organı olarak kullanırken ses tellerini de ses üretmek için kullanırlar.
- Memelilerin aynı zamanda diğer hayvanlara kıyasla çok gelişmiş bir beyin sistemi vardır.
- Memelilerin neredeyse hepsinin insanlar gibi dilleri, çeneleri ve dişleri vardır. Aynı zamanda balinalar ve yunuslar gibi denizde yaşayan memeli hayvanlar dışında birçoğunun 4 tane bacağı ve en fazla 5 tane elleri bulunur.
- İçinde bulundukları ortama göre büyük değişiklikler göstermeyen ve hayatta kalmalarını sağlayan belirli bir vücut sıcaklıkları vardır.
- Memeliler, yavrularını hayata hazırlama ve belli bir süre boyunca onları yetiştirme konusunda da en gelişmiş canlılardır.
Memelilerin ayırt edici özellikleri arasına en çok bilinenleri bunlar. Memeli hayvanlar bu özelliklerin neredeyse hepsini taşırken bazı hayvanlar bu özellikleri taşımazlar. Örneğin tırtıl, kertenkele, kuş, balık ve kurbağa gibi yumurtlayarak çoğalan canlılar bu özellikleri taşımadıklarından memeliler sınıfına girmezler.
Peki memeliler hakkında daha fazlasını keşfetmeye hazır mısınız? Öyleyse bakalım memeliler hakkında bizi nasıl ilginç bilgiler bekliyormuş.
Memeliler hakkında en ilginç bilgiler
Memelileri artık neredeyse tamamen tanıyoruz. Sırada ise bu sıcakkanlı dostlarımızla ilgili eğlenceli bilgiler öğrenmek var. Vakit kaybetmeden memelileri keşfetmeye devam edelim!
- Yunus, balina ve deniz inekleri gibi suda yaşayan canlılar, memeli hayvanlar olarak sınıflandırıldıkları için balık sayılmazlar.
- İnsanlar da memeli canlılarla aynı özellikleri taşıdığından memeliler kategorisine dahil edilebilir.
- Uçabilen tek memeli hayvan türü yarasalardır.
- Dünyada yalnızca iki tane yumurtlayan memeli türü vardır: Ornitorenkler ve ekidnalar (dikenli karıncayiyenler).
- Balinaların da diğer memeliler gibi uzuvları vardı ancak evrim sürecinde bunları kaybettiler.
- Dünyanın en büyük memeli türü mavi balinalardır.
- Yabanarısı yarasası, dünya üzerindeki en küçük memeli hayvandır.
- Tüm memelilerin yaşamları boyunca biraz da olsa tüyleri veya kürkleri bulunur. Bunlar zamanla azalabilir ya da yeniden çıkabilirler. Balinaların bile az da olsa tüyleri vardır.
- Memelilerin beslenme çeşitleri birbirinden oldukça farklıdır. Örneğin kaplan, kurt, aslan gibi etle beslenen memeli hayvanlara etobur denirken zürafa veya koyun gibi otla beslenen memelilere de otobur denir. Biz insanlar ise hem ot hem de et türleriyle beslenen hepçil canlılarız.
- Balenli balina ve karıncayiyen gibi memeliler beslenme alışkanlıklarından dolayı zamanla dişlerini kaybetmişlerdir.
- Yaklaşık 5.000 tane memeli çeşidi vardır.
- Memelilerin vücut tipleri çoğunlukla birbirine benzeyen özellikler taşır.
- Memelilerin kendi aralarında gelişmiş sosyal davranışları vardır ve oldukça uyumlu canlılardır.
Memeliler hakkında birçok yeni bilgi öğrendik. Şimdi gelin, memeliler kimmiş ve memeliler nasıl sınıflandırılır bir de onu görelim.
Memeliler nelerdir ve nasıl sınıflandırılırlar?
Aşağıda memelilere örnekler bulunuyor. Bir sonraki listede ise bilim insanlarının memeli hayvanları nasıl sınıflandırdığını görebilirsiniz.
İşte memeli hayvanlara örnekler:
- Aslan
- Kirpi
- At
- Fare
- Sincap
- Yılan
- İnsan
- Yarasa
- Armadillo
- Maymun
- Ayı
- Kunduz
- Eşek
- Kedi
- Köpek
- Balina
- Keçi
- Geyik
- Zebra
- Fil
- Deve
- Koyun
- Zürafa
- Panda
- Ornitorenk
- Tavşan
- Kaplan
- Kurt
- Domuz
- İnek
- Kanguru
- Şempanze
Gördünüz mü? Memeli hayvanlara verebileceğimiz onlarca örnek bulunuyor. Yukarıdaki hayvanların birçoğunu etrafınızda ya da bir hayvanat bahçesinde görebilirsiniz. Artık bu hayvanların hangilerinin memeli olduğunu biliyorsunuz.
Memeli hayvanlar, birtakım özelliklerine göre sınıflandırılabilir ve alt başlıklar halinde toplanabilirler. Bu sınıflandırmalardan birkaçına örnekler verdik ve hangi memelilerin bu sınıflara dahil olabileceğini gösterdik.
- Maymunlar (goril, şempanze)
- Maymunsular (maki, lemur)
- Etoburlar (kedi, sırtlan, köpek, sansar)
- Yarasalar
- Gevişgetiren çift parmaklılar (koyun, öküz, karaca, deve, zürafa)
- Gevişgetirmeyen çift parmaklılar (domuz, su aygırı)
- Hortumlular (fil, mamut)
- Kemirgenler (tavşan, fare, sincap)
- Balinalar (balina, yunus)
- Yüzgeçayaklılar (fok, mors)
- Keseliler (kanguru)
- Tekdelikliler (ornitorenk, ekidne)
Memelileri tanıyalım: Quiz!
Artık memelilerin kimler olduğunu ve ne gibi özelliklerinin olduğunu biliyoruz. Peki bildiklerimizi test etmek için bir quiz’e var mısınız?
Memeli hayvanlar: Sıkça sorulan sorular
Yazımızı sonlandırmadan önce memeli hayvanlarla ilgili sık sık sorulan bazı sorulara ve cevaplarına yer verdik.
Memeli hayvanlar nelerdir?
Kısaca özetlemek gerekirse, vücudunda meme bezleri bulunan, doğurarak çoğalan ve yavrularını sütle besleyen hayvan gruplarına denir. Buna insan, ayı, inek, köpek ve at gibi örnekler verebiliriz.
Balinalar memeli midir?
Sanılanın aksine balinalar, bir balık türü değildir ve memeli sınıfına aittir.
Penguenler memeli midir?
Penguenler yumurtlayarak üreyen ve uçamayan bir kuş türüdür. Memeli olarak tanımlanmazlar.
Kangurular memeli midir?
Kangurular keseli memeliler türüne ait bir hayvan türüdür.
Kirpi memeli midir?
Kirpiler diğer memeliler gibi yavrularını emziren, vücudu tüylerle kaplı bir memeli hayvandır.
Novakid’le tanışın!
Çocuklara dünyamızı ve çevrelerinde olan bitenleri tanıtmak oldukça önemli. Novakid’de ebeveynler için çocuk gelişimi konusunda merak edilen konulara değiniyoruz. Bunlarla birlikte Novakid, çocuklarınız için interaktif ve eğlenceli İngilizce dersleri sunmayı amaçlıyor. Çocuklar için online İngilizce derslerimizde uzman eğitmenlerimizle, ezberden uzak ve eğlence dolu bir İngilizce öğrenme deneyimi sunuyoruz. Siz de ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!