Çocuklar için hafıza oyunları! İşte çocuklar için hafıza geliştirici oyunlar!
Hepimiz biliyoruz ki çocuklar oyun oynamaya bayılır. Yaş fark etmeksizin her çocuk, çeşitli kurallara sahip ve çeşitli amaçları olan oyunlar oynamayı çok sever. Ebeveynler de çocuklara katılarak oyun oynamayı bir aile aktivitesi haline getirebilir.
Fakat elbette oyun oynamak, yalnızca zaman geçirmek için yapılan bir eğlenceden ibaret olmak zorunda değil. Ebeveynler, çocuğun oyun sevgisinden yararlanarak çocuk gelişimini çeşitli alanlarda destekleyici aktiviteler oluşturabilir. Örneğin, çocuklara zeka geliştirici oyunlar oynatarak çocuğun bilişsel gelişimine destek olunabilir.
Ebeveynlerin çocuklar için yapabileceği en iyi şeylerden biri de onlarla birlikte hafıza oyunları oynamaktır. Eğer siz de çocuğum hem eğlensin, hem de hafızasını geliştirsin istiyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazımızda sizlere çocuğunuzla oynayabileceğiniz çeşitli hafıza geliştirici oyunlar sunacağız. Haydi başlayalım!
1. Hafıza kartları oyunu
Çocuklar için hafıza oyunlarına ilk örneğimiz, bir kart oyunu. Hafıza kartı oyunları hazır olarak da satın alınabilir, ancak biz hem eğlencenizi katlamanız hem de oyununuzu kişiselleştirebilmeniz için evde hafıza kartları oyunu yapmayı öğreteceğiz. Bakalım nasılmış?
İhtiyacınız olanlar:
- Kağıt
- Makas
- Kalem
İşte evde hafıza kartı oyunu için gereken malzemeler bu kadar basit! Peki bunları nasıl kullanacağız? Şimdi de oyunu hazırlamaya geçelim.
Öncelikle kağıtları birbiriyle aynı şekilde ufak parçalar halinde kesmeniz gerekecek. Örneğin küçük kareler veya dikdörtgenler gibi. Ardından, bu kağıt parçalarının bir yüzüne resim çizmelisiniz. Bu adımda çocuğunuzdan yardım alarak onun sanatçı ruhunu açığa çıkarmasını sağlayabilirsiniz!
Fakat her kağıda farklı bir resim çizmemeliyiz. Bunun bir hafıza oyunu olabilmesi için, en az iki farklı kartta aynı şeyin resimlerinin bulunması gerekir. Örneğin, hayvanlarla alakalı bir hafıza kartı oyunu tasarlıyorsak, elimizde en az iki adet köpek resmi bulunmalı.
Kağıtların bir yüzüne resimlerimizi çizdikten sonra oyun materyalimiz hazır olacak. Kartların öteki yüzünü boş bırakmayı unutmayın!
Şimdi ise tek yapmamız gereken, elimizdeki kartları güzelce karıştırıp, yüzleri kapalı olacak şekilde önümüze dizmek. Kartları düz bir çizgi halinde dizmektense sütunlar ve satırlar halinde dizmenizi öneririz. Böylece hafıza kartı oyununu oynamak daha kolay olacaktır.
Oyun alanımız hazır olduğuna göre başlayabiliriz! İşte hafıza kartı oyunu oynamak için gerekli adımlar:
- Oyun alanından rastgele bir kart seçilerek resimli yüzü çevrilir.
- Seçilen ilk kartın yüzü açıkken, başka bir kart daha seçilir ve yüzü çevrilir.
- Eğer kartların üzerindeki resimler farklıysa, iki kart da tekrardan yüzü kapatılarak alındıkları yere konur.
- Eğer kartların resimleri aynıysa, tebrikler! Bir puan kazanılır ve eşleşen kartlar, oyun alanından çıkarılarak kenara konur.
- Oyun alanında kart kalmayana kadar birinci ve ikinci adımlar tekrarlanır.
İşte hafıza kartları oyunu bundan ibaret. Görebildiğiniz üzere oldukça basit, fakat bir o kadar da eğlenceli ve meşgul edici bir hafıza oyunu!
Peki ya çocuğunuz bu hafıza oyununu fazla kolay bulursa ne yapabilirsiniz? Endişelenmeyin, elbette bu oyunu da zorlaştırmanın birkaç yolu var.
Örneğin, kartları aynı resimden iki adet bulunacak şekilde değil de, üç adet bulunacak şekilde tasarlayabilirsiniz. Bu takdirde oyunu oynayan oyuncular, her turda iki kart yerine üç kart seçer. Daha fazla kartın yerini akılda tutmak, hafızayı daha çok yoracaktır.
Bir diğer alternatif de kartları aynı resimlerle eşleştirmek yerine, kelimeler ve resimleri eşleştirecek şekilde tasarlamaktır. Bunun için kartların yarısına kelimeler yazılır, yarısına da bu kelimelerin temsil ettiği şeylerin resimleri çizilir. Örneğin İngilizce kelimeler hafıza kart oyunu tasarlamak isterseniz kartların yarısına “dog, cat, elephant…” yazar, diğer yarısına da köpek, kedi, fil ve geri kalan hayvanları çizersiniz.
Bunun dışında elbette en basitinden daha fazla kart hazırlamak da daha zorlayıcı bir hafıza oyunu ortaya çıkarabilir!
Sihirli bardaklar oyunu
Çocuklar için hafıza oyunlarına bir diğer örnek de sihirli bardaklar oyunu. Bu oyun, oldukça kısa süren ve basit bir yapıda olmasına karşın hem yüksek seviyede dikkat hem de hafızayı zorlamayı gerektirdiği için zeka geliştirici oyunlar arasında bulunur.
Bu oyunun bir diğer avantajı da, eğlenceli bir şaşırtıcılığı olmalıdır. İsminden de anlaşılacağı üzere sihirli bardaklar oyunu, ebeveynlerin de birazcık şovmenlik yapmasıyla beraber ufak bir gösteriye dönüşebilir!
Peki bu hafıza oyunu nasıl oynanır? Gelin görelim.
Her şeyden önce sihirli bardaklar hafıza oyunu için ihtiyacımız olan malzemelere bakalım:
- En az üç adet, şeffaf olmayan, birbiriyle aynı görünen bardak
- Bardakların içine sığabilecek bir obje (Tercihen bir bilye)
Gördüğümüz üzere bu oyun için gerekenler gerçekten de oldukça basit. Fakat bir dipnot düşmek gerekirse, bardakların karton veya plastikten olmasını tercih edebilirsiniz. Böylece oyun esnasında çocuğa fazladan bir ipucu vermemiş olursunuz.
Şimdi ise bu hafıza oyununun oynanışını öğrenelim:
- Bardaklar, masanın üzerinde ters çevrilir.
- Küçük obje, bardaklardan birinin altına konur ve çocuğa gösterilir. Ardından bardak geri indirilir.
- Bardaklar masada sürüklenerek pozisyonları karıştırılır. Bu noktada biraz el çabukluğu gerekebilir. Hareketleriniz ne kadar kafa karıştırıcı olursa o kadar iyi!
- Bardakların karıştırılması sona erdiğinde çocuktan objenin hangi bardağın altında olduğunu söylemesi istenir.
- Eğer doğru bardak bilinirse bir puan alınır. Yanlış bilinirse alınmaz.
- Bardaklar tekrardan karıştırılır ve oyun devam eder.
Bu hafıza oyununun gerçekten de oldukça basit bir yapıya sahip olduğunu görebiliyoruz. Ancak bir o kadar da zorlayıcı olabilir! Çocuk burada hem dikkatini bir noktaya toplamalı, hem gözlerini iyi kullanmalı, hem şaşırtıcı hareketleri fark edebilmeli, hem de objenin yerini hatırlamalıdır. Dolayısıyla sihirli bardaklar hafıza oyunu, basit olsa da zeka geliştirici oyunlara çok iyi bir örnektir.
Bu oyunu zorlaştırmanın da elbet birkaç yolu mevcuttur. Örneğin, bardakların sayısını artırmak akla ilk gelebilecek yöntemdir. Bir diğer yöntem de birden fazla objeyi saklayarak çocuktan hangi objenin hangi bardağın altında olduğunu söylemesini istemek olabilir.
Oyunu daha da renkli hale getirebilmek için ebeveynlerin el becerilerini geliştirmesi gerekir, fakat bunun biraz zorlayıcı olabileceğinin farkındayız!
“Pazara gittim, ne aldım?” oyunu
Hem sözel becerileri hem de hafıza becerilerini geliştiren bir hafıza oyunu da bizim “Pazara gittim, ne aldım?” diye isimlendirdiğimiz bir oyun. Göreceksiniz ki bu oyun da oldukça basit, ancak çocuklar için gerçekten de etkili bir hafıza antrenmanı olabilir!
İşin en iyi kısmı, bu oyunu oynamak için hiçbir malzeme gerekmemesi. Evet, bu oyun için yalnızca sözlere ihtiyacımız var! Bu da demek oluyor ki bu hafıza oyununu istediğiniz her yerde, her an oynayabilirsiniz.
Peki bu oyunda ne yapıyoruz? Şu şekilde ilerliyor:
- Oyunculardan ilki, “Pazara gittim, … aldım.” şeklinde bir cümle kurar. Cümledeki boşluğa istediğiniz herhangi bir sözcüğü getirebilirsiniz.
- Ardından ilk konuşan oyuncu, diğerine “Pazara gittim, ne aldım?” diye sorar.
- İkinci oyuncu, ilk oyuncunun cümlesini tekrar eder, ancak bir obje daha ekler. Örneğin ilk oyuncu “Pazara gittim, elma aldım.” dediyse, ikinci oyuncu “Pazara gittim, elma ve armut aldım.” gibi devam etmelidir.
- Oyuncular cümleye sürekli yeni kelimeler ekleyerek git gide uzatır. Ancak her oyuncu, sayılan bütün kelimeleri tekrar edip üzerine eklemelidir. Oyun ilerledikçe “Pazara gittim, elma, armut, portakal, muz, karpuz, üzüm, incir… aldım.” gibi upuzun cümleler kurulacaktır!
- Taraflardan biri, kelimeleri unutup cümleyi tamamlayamazsa oyuna baştan başlanır.
Gördüğümüz gibi, bu oyun gerçekten de oldukça basit. Ancak uzun listeler ezberlettiği için hafıza geliştirici oyunlara bir o kadar da iyi bir örnek.
Bu oyunu oynarken çocuğun dil becerilerini de geliştirmek mümkün elbet. Örneğin İngilizce meyveler ve İngilizce sebzeler kullanılarak “I went to the market and bought …” cümlesiyle de bu oyun oynanabilir.
Bunlara ek olarak, oyunu daha eğlenceli hale getirmek için çocuğunuza saydığı meyveler arasından en sevdiğini ödül olarak verebilirsiniz!
Ritim tutma oyunu
Şimdi bahsedeceğimiz hafıza oyununa müzisyen ruhlu çocuklar bayılacak! Eğer çocuğunuz sürekli davul çalarmış gibi bir yerlere vurarak ritim tutuyorsa, çocuğun bu zevkini eğlenceli bir hafıza oyununa dönüştürebilirsiniz.
Bu oyun için de kesinlikle gereken herhangi bir malzeme yok. Yalnızca üzerine vurarak ses çıkarabileceğimiz bir yüzey, bir de elbette iyi bir ritim duygusu gerekli!
Ritim tutma hafıza oyununun oynanışı da oldukça basit. Bu oyun şu şekilde ilerler:
- İlk oyuncu rastgele bir ritim tutar. (Tik, tak, tak, tak… gibi.)
- İkinci oyuncu, ilk oyuncunun tuttuğu ritmin aynısını tutar. Ardından kendisi bir ritim tutar.
- İlk oyuncu, ikinci oyuncunun ritmini tekrar eder. Ardından birinci adıma dönülür ve oyun devam eder.
Bu oyun da işte bu kadar basit. Bu hafıza oyununun etkisini kuvvetlendirmek için ritimleri giderek zorlaştırmanızı tavsiye ederiz.
Bu oyunu daha eğlenceli kılmanın bir yolu ise, çocuğunuzla ufak bir “davul seti” oluşturmak. Örneğin, bunu boş plastik kaplar veya bir oyuncak davul seti kullanarak yapabilirsiniz. Ancak elbette çok gürültülü olmamak gerekir; etrafımızdakileri rahatsız etmek istemeyiz!
Hafıza oyunları: Sıkça sorulan sorular
İşte hafıza oyunları hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:
Hafıza oyunları nelerdir?
Hafıza oyunları, hafıza yeteneklerini geliştiren oyunlara verilen isimdir. Hafıza oyunlarına örnek olarak hafıza kart oyunu, obje takip etme oyunları, kelime sayma oyunları ve ritim tekrarlama oyunlarından bahsedilebilir.
Çocuklar için en iyi hafıza oyunları hangileridir?
Çocuklar için en iyi hafıza oyunları arasında hafıza kart oyunu, sihirli bardaklar oyunu, cümle tekrar etme ve kelime ekleme oyunu, ritim tekrar etme oyunu gibi oyunlar bulunur.
Hafıza oyunları ile belleği nasıl güçlendirebilirim?
Hafıza oyunları ile belleği güçlendirmek için bu oyunları sık sık ve tekrar tekrar oynamak gerekir. Eğer oyunun fazla basitleştiği hissedilirse oyuna hatırlanacak daha fazla unsur ekleyerek zorluk seviyesi artırılabilir.
Hafıza oyunları çeşitleri ve örnekleri nelerdir?
Hafıza oyunları çeşitleri arasında hafıza kart oyunu (Örnek: resim eşleştirme oyunu), obje takip etme oyunları (Örnek: sihirli bardaklar), cümle ve kelime tekrar etme oyunları (Örnek: “Pazara gittim” oyunu) ve ritim tekrar etme oyunları bulunmaktadır.
Novakid’le tanışın!
Novakid’de ebeveynlerin çocuklarıyla eğlenceli zaman geçirebilmesi için bilgilendirici yazılar yazıyoruz. Buna ek olarak, ailelere en iyi yardımcı olabileceğimiz alan ise çocuklar için online İngilizce dersleri. Uzman eğitmenlerimizin eğlence dolu derslerine katılmak için siz de ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!