Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?✌Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
10.07.2024
Time icon 8 dk.

İngilizce kelime ezberi yapmanın kolay ve eğlenceli hali: Flash kartlar!

İçindekiler

İngilizce öğrenmeye başladığımız andan itibaren bir sürü yeni kelime görüyoruz. Bazılarını izlediğimiz dizilerden, dinlediğimiz müziklerden bilebilsek de bir çoğunu ezberlemek oldukça zor. Peki ezber yapmak zor deyip kaçabilir miyiz? Tabii ki de hayır! Aslında bu ezberi yapmak da düşündüğünüz kadar zor değil, özellikle de flashcard yönteminden haberiniz varsa. 

Peki nedir bu flashcard yöntemi? İşte bu yazımızda sizlere flashcard yöntemini ve bu yöntemin İngilizce kelime öğrenme serüveninizdeki avantajlarını anlatacağız. Hazırsanız başlıyoruz!

Flashcard yöntemi nedir?

Flashcard yöntemi, öğrenme sürecini daha etkin ve eğlenceli hale getirmek için kullanılan, genellikle küçük kartlardan oluşan bir öğrenme aracıdır. Ayrıca flash kart ya da kelime kartları olarak da bilinir. 

Flash kartların bir tarafında bir kelime, kavram, soru veya resim; diğer tarafında ise bu kelimenin anlamı, açıklaması veya cevabı bulunur. 

Basitçe ifade etmek gerekirse flash kartlar, ezber yapmanın en eğlenceli ve kolay yoludur!

Flash kart yöntemi nerelerde kullanılır?

Ağırlıklı olarak tıp öğrencileri ve yeni bir dil öğrenmek isteyen kişiler tarafından kullanılsa da daha birçok alanda kullanılabilmektedir. Dil öğrenirken sıkça uygulanan bu yöntem ile öğrenciler oldukça hızlı ve kolay bir biçimde İngilizce kelime ezberi yapabiliyor.

Kelime ezberi dışında ise İngilizcede bazı fiillerin “irregular” (düzensiz) hallerini ezberlemede oldukça sık başvurulan bir yöntem. Mesela “irregular” halini öğrenmek istediğiniz bir fiili, kartınızın bir yüzüne; Türkçe karşılığını ve cümle içerisinde kullanımını ise bir diğer yüzüne yazabilirsiniz. 

Flash kart yönteminin avantajları

Bu yöntem, İngilizce kelime ezberleme sürecinde oldukça etkili bir tekniktir. Kelime kartları ile birlikte öğrenme sürecinizi daha verimli ve keyifli bir hale getirebilirsiniz. Görsel hafızanızı desteklemesi veya her an her yerde kelime çalışmanıza olanak sağlaması gibi birçok avantajı bulunuyor. 

Aşağıda sizin için bu avantajları daha detaylı bir şekilde açıkladık:

1. Taşınabilirlik ve esneklik 

Flash kartlar, küçük ve taşınabilir oldukları için her yere kolayca götürülebilir. Bu sayede, boş zamanlarınızı değerlendirerek her an her yerde çalışabilirsiniz. Ayrıca kelime kartlarınızı dijital bir şekilde oluşturabilirsiniz. Dijital bir şekilde sakladığınız kelime kartlarınızla dilediğiniz yerde İngilizce çalışabilirsiniz!

2. Görsel ve işitsel hafıza

Flash kartlar, görsel hafızayı destekleyerek kelimelerin daha kolay hatırlanmasını sağlar. Kelimeleri renkli kartlar üzerine yazmak veya resimler eklemek, beyin için görsel ipuçları oluşturur. Ayrıca dijital flash kartlar işitsel ögeler de içerebilir. Böylece kelimenin doğru telaffuzunu öğrenmek de mümkün olur.

3. Kişiselleştirilmiş bir deneyim 

Kelime kartları, tamamen kişiselleştirilebilir. Kendi kartlarınızı hazırlayabilir ve öğrenme stilinize veya ihtiyaçlarınıza uygun kelimeleri ya da cümleleri seçebilirsiniz. Kendi el yazınızla ve çizimlerinizle hazırladığınız kartlar, öğrenme sürecinizi daha kişisel ve etkili hale getirir.

Aynı zamanda kartlarınızı dijital bir şekilde oluştururken de kendi ihtiyaçlarınıza veya öğrenme yönteminize göre oluşturabileceğinizi unutmayın.

4. Etkileşimli ve eğlenceli öğrenme

Flash kartlar, öğrenmeyi daha etkileşimli ve eğlenceli hale getirir. Oyunlar ve yarışmalar düzenleyebilir, arkadaşlarınızla birlikte çalışabilirsiniz. Bu tür etkileşimler, motivasyonu artırır ve öğrenmeyi keyifli kılar.

Çocuğunuzun geleceğine yatırım yapın! İngilizce kursları şu anda %45 indirimli!
BLOG45 indirim kodunu kullanın

Flash kart yöntemiyle nasıl İngilizce kelime ezberlenir?

Flash kartlar, kelimeleri görsel ve işitsel ipuçlarıyla pekiştirerek, hafızada daha kalıcı olmalarını sağlar. Geleneksel yöntemlerin aksine bu kelime kartları, aralıklı tekrar yapıldığında oldukça iyi sonuçlar doğurmakta. Fakat buradaki anahtar kelimeyi unutmayalım: Aralıklı tekrar. 

Aralıklı tekrar, adından da anlaşıldığı üzere öğrenmek istediğiniz bir bilgiyi ya da kelimeyi düzenli aralıklarla tekrar ederek hatırlamanızı sağlayan bir ezber tekniğidir. Kelime kartları ile ezber yapmaya çalıştığınızda da bu tekniği uygulamalı ve kartlarınızı aralıklı tekrar etmelisiniz.

Peki, flash kart yöntemi ile İngilizce kelimeleri nasıl etkili bir şekilde ezberleyebilirsiniz

El yapımı flash kart hazırlama

Kelime kartları hazırlamak, öğrenme sürecine kişisel bir dokunuş katmanın ve öğrenmeyi daha etkili hale getirmenin harika bir yoludur. Bu kartları hazırlayabilmek için önce öğrenmek istediğiniz kelimeleri seçmeniz gerekir. Eğer hangi kelimeleri seçeceğinizi bilmiyorsanız alanı kendiniz için biraz daha daraltabilir ve kategorik bir şekilde ilerleyebilirsiniz.

Mesela İngilizce meyve ve sebzeleri öğrenmek istiyorsanız bu kelimeleri içeren bir İngilizce kelime listesi bulabilirsiniz. Daha sonrasında başka bir kategori seçebilir ve bu şekilde ilerleyebilirsiniz.

Kelimelerinize karar verdikten sonra malzemelerinizi hazırlamanız gerekir. Flash kartlarınızı karton ya da kalın kağıtlardan yapmaya özen gösterin. Bu şekilde daha dayanıklı kartlar elde edebilirsiniz.

Kağıtlarınızı dikdörtgen biçimde kesin ve her bir dikdörtgenin bir yüzüne öğrenmek istediğiniz kelimenin İngilizcesini, aynı kartın diğer yüzüne ise bu kelimenin Türkçe karşılığını yazın. 

Eğer kelimeleri cümle içerisinde daha rahat anlayabilen biriyseniz, kartın bir yüzüne örnek bir cümle de yazabilirsiniz.

Kelimelerin daha iyi aklınızda kalmasını isterseniz; kartlara, size kelimelerin Türkçe karşılıklarını hatırlatacak semboller çizin.

Dijital flash kartlar

İngilizce öğrenirken başvurulan birçok uygulama bulunmakta. İngilizce kelime ezberi yaparken de bu uygulamalardan kaçmak mümkün değil. Hatta dijital flash kartlar, öğrenme sürecinizi geleneksel yöntemlere göre oldukça kolaylaştırabilir. Özellikle mobil cihazlarda kullanılabilir olmaları, her an her yerde öğrenmeye olanak tanır. Bu kartlar, öğrenme ilerlemenizi takip ederek size hangi kelimeleri daha fazla çalışmanız gerektiğini hatırlatır. 

Ayrıca resimler, ses dosyaları ve videolar gibi öğeler ekleyebilme imkanı sayesinde kelimeleri daha etkili bir şekilde öğrenmenize yardımcı olur. Kendi kart setinizi oluşturabilir ve diğer insanlarla paylaşabilirsiniz, bu da öğrenmeyi daha eğlenceli bir deneyim haline getirir. 

Dijital flash kart uygulamaları

İngilizce kelime öğrenme konusunda piyasada birçok uygulama bulunuyor. Ancak, karşınıza çıkan ilk uygulamanın ihtiyaçlarınızı tam anlamıyla karşılaması zor. Çoğu uygulama kelime kartı biriktirme işlevini yerine getiriyor, bu noktada sizin için en uygun olanı belirlemek önemli. Biz de dolayısıyla en çok bilinen iki flash kart uygulamasını sizler için açıklayacağız.

Quizlet

Quizlet, kullanıcılara kendi dijital flash kart setlerini oluşturma ve paylaşma imkanı sunan popüler bir uygulamadır. Bu uygulamada kelime kartlarınızı kategorilere ayırabilir ve etiketleyebilirsiniz. Resimler eklemenin yanı sıra aynı zamanda ses dosyaları ekleyerek telaffuzunuzu da geliştirebilirsiniz.

Başarıya giden yolda süreklilik, bildiğiniz gibi esastır. Quizlet, sizlere belirli aralıklarla hatırlatmalar göndererek düzenli tekrar yapmanızı sağlar. 

Anki

Anki, aralıklı tekrar algoritması kullanarak öğrenmeyi hedefleyen bir başka popüler dijital flash kart uygulamasıdır. Bu uygulama sayesinde kendi kart setlerinizi oluşturabilir ve hazırladığınız setleri arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Aynı zamanda diğer kullanıcılar tarafından oluşturulan kelime kartlarını da inceleyebilirsiniz.

Anki, belli aralıklarla kelimeleri tekrar etmenizi hatırlatır ve hangi kelimeyi daha sık tekrar etmeniz gerektiğini belirleyen raporlar hazırlayabilir. Bir kelime kartını açıp cevapladıktan sonra bu kartın zorluk seviyesini puanlayabilir ve kendi öz değerlendirmenizi de yapabilirsiniz.

Sıkça sorulan sorular

İngilizce kelime ezberlerken kullanılan flash kart yöntemine dair aklınıza takılabilecek soruları ve cevaplarını derledik. 

Flashcard tekniği nedir?

Flashcard tekniği, öğrenme sürecini daha etkin ve eğlenceli hale getirmek için kullanılan, genellikle küçük kartlardan oluşan bir öğrenme aracıdır. Her kartın bir yüzünde bir bilgi veya soru, diğer yüzünde ise cevap veya açıklama bulunur.

Flash kart ne demek?

Flash kart veya flashcard, bilgiyi hızlı ve etkili bir şekilde öğrenmek için kullanılan kartlara denir. 

Quizlet ile ne yapılabilir?

Quizlet, flashcard oluşturma, paylaşma ve çevrimiçi olarak öğrenme imkanı sunan bir platformdur. Kullanıcılar, kendi flash kartlarını oluşturabilir, bunları öğrenebilir veya başkalarının oluşturduğu kartları kullanabilir.

Anki nedir?

Anki, flashcard tabanlı öğrenmeyi destekleyen bir dijital kart sistemidir. Algoritması, kullanıcıların öğrenme sürecini optimize etmek için kartları gözden geçirme sıklığını ayarlar ve zorlanan kartları daha sık gösterir.

Novakid’le tanışın!

Kelime bilmek dil öğrenmenin en önemli adımlarındandır. Kelime bilgisinin kalıcı olabilmesi için çocuğunuzun bu öğrenme sürecinden keyif alabilmesi de bir o kadar önemli. İşte Çocuklar için İngilizce kursu Novakid’de tam olarak bunu sunuyoruz. Uzman eğitmenlerimizle çocuklara eğlence ve konuşma dolu dersler veriyoruz. Siz de ücretsiz deneme dersinizi hemen alın!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
Öğretmenin Görüşü
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.