Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?✌Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
CTA background
2700 Novakid öğretmeni çocuğunuza deneme dersi vermek için hazır. İstediğiniz vakti seçin!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
28.06.2024
Time icon 10 dk.

İngilizcede inversion nedir, nerelerde kullanılır? İngilizce inversion konu anlatımı ve test!

İçindekiler

Tüm öğrencilerin bildiği üzere, İngilizcede anlaşılır cümleler kurabilmek istiyorsak takip etmemiz gereken birtakım kurallar var. Aralarında yapım ya da çekim ekleri, bazı cümle kalıpları ve tenseler gibi unsurların da dahil olduğu bu kuralların tamamı, birleşince İngilizcenin dilbilgisi yapısını oluşturuyor.

İngilizce dilbilgisinin temel bir noktası da cümledeki ögelerin sıralaması. Doğal olarak, cümlenin ögelerini dizeceğimiz sıralama İngilizce öğrenirken ilk gördüğümüz şeylerden biri. Öğrenimimizde ilerledikçe İngilizce cümleleri hiç düşünmeden doğru bir temel yapıyla kurabiliyoruz.

Ancak söz diziminde her şey göründüğü kadar kolay olmayabilir. İngilizcede kimi zaman alıştığımız cümle sıralamasını değiştirmemiz, yani inversion uygulamamız gerekiyor. İngilizce devrik cümlelerle karşılaşmak da öğrencilerin kafasını karıştırabiliyor.

Eğer İngilizce inversion konusunu detaylarıyla öğrenmek istiyorsanız doğru yere geldiniz! Bu içeriğimizde İngilizce inversion nedir ve nerelerde yapılır, bolca örnekle anlatacağız. Hep birlikte inversion konu anlatımımızı tamamladıktan sonra ufak bir bilgi testiyle kendimizi sınayacağız. O halde haydi öğrenelim!

İngilizce inversion nedir?

Başlamak için İngilizcede inversion ne demektir, daha detaylı bir biçimde öğrenelim. Bunun için İngilizcede cümlenin ögelerinin temel sıralamasını hatırlamakta fayda var. Gayet iyi bildiğimiz üzere, İngilizcede temel cümle sıralaması “özne-yüklem-nesne” şeklindedir. Örneğin:

  • I ate an apple. (Bir elma yedim.)
  • She reads books. (O, kitap okur.)

İngilizce yardımcı fiilleri kullanmamız gerektiğinde ise cümle sıralaması, “özne-yardımcı fiil-ana fiil” şeklinde oluşturuluyor. Doğal olarak buna modal verbler de dahil. Örnek vermek gerekirse:

  • They are working. (Çalışıyorlar.)
  • My mother can cook. (Annem yemek yapabiliyor.)

Fakat bazı durumlarda cümlenin sıralamasını değiştirmemiz gerekebiliyor. Bu duruma ise inversion, yani Türkçeye çevirmek gerekirse “tersine çevirme” adını veriyoruz. Böylece İngilizce devrik cümle kurabiliyoruz.

Inversion yaptığımızda herhangi iki cümle ögesinin yeri değişebilir, ancak en yaygın inversion türleri özne ile yüklemin veya özne ile yardımcı fiilin yerlerinin değiştirilmesidir. Örneklerle açıklayacak olursak:

  • Will she sing? (O, şarkı söyleyecek mi?)
  • Can you call me later? (Beni daha sonra arayabilir misin?)

Görebileceğimiz üzere bu örneklerde “will” ve “can” yardımcı fiilleri, normalde olması gerektiği gibi özneden sonra değil, özneden önce geliyorlar! Bu da demek oluyor ki bu cümlelerde inversion bulunuyor. Eğer inversion yapmamış olsaydık, bu cümleleri sırasıyla “She will sing.” ve “You can call me later.” şeklinde kurmamız gerekirdi. Aynı zamanda bu cümleler birer soru olmazdı. Birazdan bundan daha detaylı bir şekilde bahsedeceğiz!

İngilizce inversion nerelerde kullanılır?

İngilizcede inversion ne demek, kısaca öğrendik. Fakat inversion, daha detaylı açıklamalar ve bolca örnek görmeden kolay kolay anlaşılamayan konulardan biri. O halde şimdi inversion’un nerelerde kullanıldığını örnek cümlelerle birlikte görelim!

  • Soru sorarken

İngilizcede inversion kullanmanın başlıca sebeplerinden biri, soru oluşturmaktır. Eğer İngilizce temel soru kalıplarını hatırlıyorsanız, inversion’un bu kullanımı zaten muhtemelen aklınıza gelmiştir!

Örnek: I should go to the doctor. -> Should I go to the doctor? (Doktora gitmeliyim. -> Doktora gitmeli miyim?)

Örnek: You have been to Paris. -> Have you been to Paris? (Paris’e gittin. -> Paris’e gittin mi?)

Örnek: Your dog likes me! -> Does your dog like me? (Köpeğin beni seviyor! -> Köpeğin beni seviyor mu?)

Bu noktada aklınızdaki bir soruyu duyar gibiyiz. Modal verbler de dahil olmak üzere yardımcı fiillerle soru sormak için inversion yapmak gayet kolay. Peki ya ikinci cümledeki “does” fiili de nereden çıktı? Sonuçta soru olmayan cümle, “Your dog does like me!” değildi! 

Evet, soru sorarken “do” kullanımı, İngilizcenin kafa karıştırıcı özelliklerinden biri. Ancak İngilizcedeki temel dilbilgisi kurallarından biri, ana fiillerle soru sormak için inversion yapamıyor olmamız. Bunu yapamadığımız için fiili olduğu yerde bırakıyor, çekimini atıyor, ve cümleye “do” yardımcı fiilini (auxiliary verb) ekleyerek inversion yapıyoruz. “Do” fiilini özneye göre çekimlemeyi de unutmamalıyız!

  • Olumsuz zarflardan sonra

İngilizcede inversion kullanılabilen bir diğer yer ise, olumsuz anlam taşıyan bir adverb kullanılan cümleler. Bu tamamen kişinin isteğine bağlı bir kullanım olmakla beraber, günlük dilde pek sık karşılaşacağımız bir cümle yapısı da değil. Yine de tabii ki bilmekte fayda var!

Örnek: We have never seen such chaos. -> Never have we seen such chaos. (Hiç böyle bir kaos görmedik.)

Örnek: One seldom hears such beautiful music. -> Seldom does one hear such beautiful music. (Böylesine güzel müzik nadiren duyulur.)

Örnek: I have rarely been so surprised. -> Rarely have I been so surprised. (Daha önce nadiren bu kadar şaşırmışımdır.)

Mutlaka fark etmişsinizdir ki, olumsuz anlam taşıyan zarflarla inversion yaptığımız zaman yardımcı fiilin de yerini değiştirmemiz gerekiyor. İkinci cümlede gördüğümüz üzere ana fiili taşıyacaksak da tıpkı sorularda olduğu gibi “do” kullanıyoruz. İki durumda da taşıdığımız fiil, zarftan sonra geliyor.

  •  “Not” ile başlayan ifadelerde

Sık karşılaşmadığımız bir yapı olsa da İngilizcede bazı cümleler “not” ile başlayıp bir prepositional phrase veya yan cümle ile devam edebiliyor. Bu durumda da cümlenin ana fiiliyle öznenin yerini değiştirerek inversion yapmamız gerekiyor.

Örnek: Not until I read her letter did I understand her feelings. (Mektubunu okuyana kadar duygularını anlamadım.)

Örnek: Not for a moment did I think that you would lie to me. (Bir an bile bana yalan söyleyeceğini düşünmedim.)

Bunu, “not only” ile başlayan cümlelerde de yapıyoruz.

Örnek: Not only did he forget my birthday, but he also didn’t apologize. (Doğum günümü unuttuğu yetmezmiş gibi özür de dilemedi.)

Aynı zamanda, tıpkı daha önceki kullanımlarda olduğu gibi ana fiili doğrudan hareket ettirmek yerine “do” ekleyerek inversion yaptığımızı da gözden kaçırmayalım.

  • “Here” ve “there” kelimelerinden sonra

İngilizcede inversion’ın oldukça sık göreceğimiz bir kullanımı ise “here” ve “there” kelimelerini kullandığımız cümleler. Hatta bu kullanım o kadar yaygın ki, öğrenciler çoğu zaman bu cümlelerde inversion olduğunu dahi fark etmiyor! Ancak dikkatli incelediğinizde özne ve fiilin yer değiştirdiğini görebileceksiniz.

Örnek: There are apples on the tree. (Ağaçta elmalar var.)

Örnek: Here comes the sun! (Güneş geliyor!)

Örnek: Here is your coffee. (İşte kahveniz.)

Örnek: There stood a tall figure, shrouded in mist. (Sise bürünmüş, uzun bir figür duruyordu.)

  • If clause type 3 cümlelerinde

İnversion’un bir başka kullanımı da bir çeşit if clause cümle yapısında karşımıza çıkıyor. Spesifik olarak, if clause type 3 yapısına uyan cümleler kurarken “if” kullanmak yerine alternatif olarak past perfect’teki “had” ile öznenin yerini değiştirip, inversion uygulayabiliriz. Bu, nispeten nadir bir yapı olsa da yine de karşımıza çıkabilir.

If clause type 3 yapısı hakkında hafızanızı yenilemek isterseniz bu konuyu detaylarıyla anlattığımız yazımıza göz atabilirsiniz!

Örnek: Had they known, they would have acted differently. (Eğer bilselerdi başka şekilde davranırlardı.)

Örnek: Had he been careful, he would have avoided the accident. (Eğer dikkatli olsaydı kazadan kaçınırdı.)

  • “So”, “such”, “neither/nor” kelimelerinden sonra

Bazı cümlelerde “so” ve “such” ya da “neither/nor” kelimelerinden sonra inversion kullanıldığını da görebiliriz. Bu durumda genellikle söz konusu kelimeler, cümlenin (veya içinde bulundukları yan cümlenin) başında olurlar.

Örnek: Such is the power of nature. (İşte doğanın gücü böyledir.)

Örnek: You’re learning English? So am I! (İngilizce mi öğreniyorsun? Ben de!)

Örnek: I believe in you, and so does he. (Ben sana inanıyorum, o da inanıyor.)

Örnek: Neither did he call, nor did he write. (Ne aradı, ne de yazdı.)

  • Doğrudan aktarım içeren cümlelerde

Cümlenin öznesi doğrudan aktarım yaptığında, tırnak içine alınan sözden hemen sonra inversion görebiliriz. Bu inversion kullanımında reporting verb ile aktarımı yapan kişi, yani cümlenin öznesi, yer değiştirir.

Örnek: “I will also be there,” said Mary. (“Ben de orada olacağım.” dedi Mary.)

  • Edebi dilde

Son olarak, İngilizcede inversion’un dile edebi bir özellik katmak için kullanılabileceğini belirtelim. Özellikle de şiirlerde ve biraz daha eski dille yazılmış hikayelerde inversion sık sık karşımıza çıkacaktır.

Örnek: So strong was the wind that it uprooted trees. (Öyle güçlüydü ki rüzgar, ağaçları kökünden kopardı.)

Örnek: Great was his sorrow when she left. (Hüzünü çok büyüktü ayrıldığında.)

Örnek: Wide and deep was the river. (Geniş ve derindi nehir.)

Çocuğunuzun geleceğine yatırım yapın! İngilizce kursları şu anda %45 indirimli!
BLOG45 indirim kodunu kullanın

İngilizce inversion: Sıkça sorulan sorular

Bolca örnek ve detaylı açıklamalarla İngilizce inversion nedir, nerelerde kullanılır, öğrendik. O halde şimdi de inversion hakkında sıkça sorulan sorulardan bazılarını cevaplayalım. 

İnversion anlamı nedir?

“Inversion” kelimesini Türkçeye “tersine çevirme” olarak aktarabiliriz. İngilizce dilbilgisinde ise inversion, cümlenin ögelerinin yerini değiştirmeye verilen isimdir. Bir diğer deyişle dilbilgisinde inversion, İngilizce devrik cümle kurmamızı sağlar.

İnversion ne demek?

İnversion, İngilizce dilbilgisinde cümlenin ögelerinin yerini değiştirmek demektir. Bu tarz cümlelerde genellikle özneyle ana fiil veya yardımcı fiilin yeri değiştirilir. Başka bir şekilde anlatacak olursak inversion, İngilizce devrik cümle kurmaya yarayan dilbilgisi yapısıdır.

İnversion olayı neyi gösterir?

İngilizce bir cümlede inversion olması devrik cümle kurulduğunu gösterir. İnversion’un en yaygın kullanıldığı alanlar soru cümleleri ve “here” ya da “there” ile başlayan cümlelerdir. Buna ek olarak İngilizce cümlelerde inversion olması, edebi dil kullanılması gibi farklı unsurların da bir göstergesi olabilir.

İngilizce inversion nerelerde kullanılır?

İngilizcede inversion kullanılan yerler arasında soru cümleleri, olumsuz zarfların sonrası, “not” ile başlayan ifadeler, “here” ve “there” kelimelerinin sonrası, if clause type 3 cümleleri, “so”, “such”, “neither/nor” ile başlayan ifadeler, doğrudan aktarım içeren cümleler ve edebi yazılar bulunur.

İngilizce inversion: Test!

İngilizce inversion konu anlatımının sonuna geldik. O zaman şimdi öğrendiklerimiz hakkında bir bilgi testine ne dersiniz? Haydi, hep birlikte çözelim!

Does John ___ apple pies?
___ you solve this problem?
You’re going to the party tomorrow? Great, ___ !
___ the truth, she would have told us.
Not only ___ , but she is also hardworking.
“There is a thief!” ___ .
Neither ___ , nor do I want to meet him.
Rarely ___ such an opportunity.
Not until the sun sets ___ .
___ ever seen an elephant up close?
Yanıtlara Bak

Novakid’le tanışın!

İngilizcede inversion gibi ileri seviye dilbilgisi konularına hakim olmak epey önemli. Ancak tabii ki dil, yalnızca ezberle öğrenilecek bir şey değil. Aynı zamanda dili yaşamak ve mümkün olduğunca eğlenerek öğrenmek gerekli. Novakid’de online İngilizce derslerimizde çocuklara tam da bu fırsatı sunuyoruz! Çocuğunuzun oyunlarla, eğlence dolu derslerle yabancı dil öğrenmesini isterseniz siz de ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
Öğretmenin Görüşü
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.