Evde kedi beslemenin faydaları ve zararları neler? Kedi sahiplenmek için ne gerekir? Kedi sahiplenmek hakkında her şey!
Uluslararası Hayvan Refahı Fonu sayesinde 8 Ağustos, “Dünya Kedi Günü” olarak kutlanıyor. Bugünün amacı; nesillerdir bizimle yaşayan kedilerin hayatımızdaki önemini vurgulamak, refah seviyelerini artırmak ve patili dostlarımızı korumak için farkındalık yaratmak.
Bunların yanı sıra kedilere olan sevgiyi kutlamak ve başkalarına da bu sevgiyi aşılamak için harika bir gün. Biz de içeriğimizde; çocuk olan bir evde kedi beslemenin faydalarını ve zararlarını, çocukların bir kediye nasıl davranması gerektiğine dair temel öğretileri, kedi sahiplenmeden önce evinizi nasıl hazırlamanız gerektiğini ve çocuğunuz bir kedi istiyor ancak onu reddetmeniz gerekiyorsa nasıl hayır diyebileceğinizi anlatacağız!
Çocuklara hayvan sevgisini aşılamak neden önemli?
İster kedi olsun, ister köpek, ister balık, ister kuzu… Çocuklara hayvan sevgisini aşılamak ve hayvanlarla bağ kurmasını sağlamak; empati, sorumluluk ve merhamet duygularını geliştirmeleri için çok etkili bir araç. Ayrıca hayvanlarla vakit geçirmenin çocukların stres seviyelerini düşürerek genel mutluluk seviyelerini artırdığı bilimsel bir gerçek.
Kısacası çocuklara hayvan sevgisi aşılamak; duygusal ve sosyal becerilerini artırıp daha anlayışlı bireyler olmalarına katkı sağlarken doğanın ve canlıların korunmasına yönelik farkındalık oluşturuyor. Böylece geleceğin sorumluluk sahibi ve duyarlı yetişkinleri oluyorlar.
Çocuklu bir evde kedi beslemenin faydaları neler?
Çocuk olan evde kedi beslemenin bağışıklığı güçlendirmesinden tutun sosyal becerilerini geliştirmesine kadar faydalarını saymakla bitmez! Haydi bunlardan bazılarına birlikte bakalım!
- Arkadaşlık sağlar: Kediler ve çocuklar oyun arkadaşı olarak evde sürekli bir eğlence kaynağı yaratıyor. Çocuklar kendilerini yalnız hissetmiyorlar ve her daim bir dostlarının olduğunu biliyorlar. Tabii ki kediyle oyunları gözetim altında olmalı, aksi takdirde istemeden de olsa kediyi bunaltabilir ya da canını yakabilecek hareketlerde bulunabilir. Bunun karşılığında kendisi de zarar görebilir.
- Bağışıklıklarını güçlendirir: Erken yaşta hayvanlarla temas kurmak, çocukların bağışıklık sistemlerini çeşitli mikroplara karşı daha dirençli hâle getiriyor. Özellikle alerjilere karşı daha kuvvetli oluyorlar. Bilimsel araştırmalar, hayvanlarla büyüyen çocukların solunum yolu enfeksiyonu ve astım riskini daha az taşıdığını gösteriyor.
- Empati ve şefkat duygularını geliştirir: Bir kedinin ihtiyaçlarını anlayıp ona sevgi göstermek, onlarla bağ kurmak çocukların; başkalarının duygularını ve ihtiyaçlarını da fark etmesini sağlıyor. Böylece insanlar dahil olmak üzere diğer tüm canlılarla etkileşimlerinde daha olumlu oluyorlar.
- Sosyal becerilerini artırır: Kedilerle vakit geçiren çocuklar; paylaşım, sabırlı olma ve iş birliği yapma gibi önemli sosyal becerilerini geliştiriyorlar. Tüm bu etkileşimler; hayvanların yanı sıra insanlarla da daha başarılı sosyal ilişkiler geliştirmelerine yardımcı oluyor.
- Stresi azaltır: Kedilerin varlığı, çocukların kaygı ve stres seviyelerini azaltıyor, huzur ve rahatlama hissi veriyor. Yapılan çalışmalar, hayvanlarla etkileşimin endorfin (mutluluk hormonu) salgısını artırdığını ve bu sayede mutluluk seviyelerini yükselttiğini kanıtlıyor.
- Sorumluluk bilinci kazandırır: Kedilerin beslenmesi, temizliği ve diğer genel bakımları konusunda çocukların sorumluluk alması; düzenli ve disiplinli olmayı öğretiyor. Üstelik bu görevler hem problem çözme yeteneklerini geliştiriyor hem de öz güvenlerini artırıyor.
Çocuklu bir evde kedi beslemenin zararları neler?
Elbette çocuklu evde kedi beslemenin pek çok faydası olsa da birtakım zararları da olabilir. Bunlardan bazıları şu şekilde:
- Isırık ve tırmalama riski: Küçük çocuklar, farkında olmadan kedilere istemedikleri davranışlarda bulunurlarsa patili dostları onları tırmalayabilir veya ısırabilir. Bu tırnak ve ısırmalar genelde uyarı seviyesinde olduğu için ciddi hasarlar yaratmasa da tırnaklarını düzenli olarak kesmeyi veya veterinerde kestirmeyi düşünebilirsiniz.
- Hijyen problemleri: Kediler, kumlarına tuvaletlerini yaptıktan sonra mikrop taşıyabilirler ve çocukların bu mikroplarla temas etmesi sağlık açısından zararlı olabilir. Bu yüzden kedilerin kumlarını her gün temizlemekte fayda var.
- Alerjik reaksiyonlar: Çocukların kedi tüyüne ya da salyasına alerjisi varsa kaşıntı, hapşırma, göz sulanması veya ciltte döküntü gibi semptomlara yol açabilir. Bu yüzden bir kedi sahiplenmeden önce alerji testi yaptırıp ona göre yuvanızı açmalısınız. Böylece hem çocuğunuz alerji riskiyle karşı karşıya kalmaz hem de evinizi açtığınız kedi terk edilme duygusunu yaşamaz.
Çocuklara, bir kediye nasıl davranması gerektiğiyle ilgili temel şeyler nasıl öğretilir?
Çocuğunuza kedileri çekiştirmemesi, sıkmaması ve vurmaması gerektiğini; onun da bizim gibi hissedebilen bir canlı olduğunu, nazik davranılması gerektiğini anlatmalısınız. Kedilerin, memnuniyetsiz olduklarını gösteren kuyruk hareketleri, tıslamaları ya da kulaklarını geriye yatırmaları gibi hareketlerin ipuçlarını öğretebilirsiniz. Ayrıca kedinin gözlerinin içine uzun süre bakmamasını söyleyebilirsiniz çünkü bunu tehdit olarak algılayabilirler.
Kediler, ani ve hızlı hareketlere refleks olarak tepki verebiliyor. Çocuğunuza kedinin yanında bu tip hareketler yapmaktan kaçınmasını söyleyebilirsiniz. Ayrıca kediler, kişisel alanlarına önem veren hayvanlardır. Bu nedenle yemek yerken, su içerken, tuvaletlerini yaparken veya uyurken rahatsız edilmemeleri gerektiğini öğretebilirsiniz.
Kedinin oyuncaklarıyla oynarken dikkatli ve kediyi zorlamadan, onun istediği şekilde oynamasına izin vermesini söyleyebilirsiniz. Son olarak belirtmekte fayda var, özellikle küçük çocuklar kediyle yalnız bırakılmamalı ve bir yetişkin gözetiminde etkileşimde bulunmalı. Bu hem kedinin hem de çocuğun zarar görmemesi için çok önemli.
Kedi sahiplenirken öncesinde evi nasıl hazırlamalı?
- Güvenli bir alan yaratın: Kedinin özellikle ilk birkaç gün kendini güvende hissedeceği sessiz ve rahat bir alan oluşturmak büyük önem taşıyor. Bu alana yatağını, suyunu, mama kaplarını, tuvalet kutusunu ve oyuncaklarını koyabilirsiniz.
- Güvenli bir ortam oluşturun: Kedinin ulaşabileceği; temizlik ürünleri, ilaçlar, küçük nesneler, yutabileceği nesneler vb. tehlikeli maddeleri ortadan kaldırıp güvenli bir şekilde saklayın. Elektrik kablolarını çiğnememesi için koruyun ya da gizleyin. En önemlisi ise kedilerin ölümüne ve yaralanmasına en çok sebep olan camdan düşme vakasının önüne geçmek için mutlaka camlarınıza kedi teli/filesi yaptırın.
- Eğlence alanları hazırlayın: Kedinin zihinsel ve fiziksel olarak aktif kalması için ona top, kedi oltası, tüylü oyuncaklar gibi çeşitli oyuncaklar alın. Tırmalama alanları ve gizlenme yerleri de sağlayabilirsiniz.
- Veteriner için gerekenleri alın: Kedinizi veterinere götürmek için bir taşıma çantası alın. İlk kontrolleri, aşıları ve 1 yaşına geldiğinde kısırlaştırılması için veteriner yollarına düşmeniz gerekecek!
- Tuvalet malzemelerini edinin: Kediler, kirli ya da sevmedikleri bir alanda tuvaletlerini yapmaktan hiç hoşlanmazlar. Bu yüzden henüz o eve gelmeden, tuvaletini temiz tutmak için kürek, kum kabı, kum gibi malzemelerini alabilirsiniz.
Çocuğunuz kedi istiyor fakat siz istemiyorsanız onu nasıl reddedebilirsiniz?
İlk olarak, çocuğunuzun duygularını anladığınızı ve hayvan sevgisini takdir ettiğinizi ifade etmeniz çok önemli. Daha sonra çocuğunuza dürüst bir şekilde neden kedi sahiplenemeyeceğinizi açıklayabilirsiniz. Örneğin maddi durum, alerji, evde yetersiz alan olması veya sorumluluk gibi faktörleri açıkça anlatabilirsiniz.
Çocuğunuzun hayvan sevgisini desteklemek için başka yollar arayabilirsiniz. Mesela dışarı çıktığınızda sokaktaki hayvanlarla etkileşime girmesine izin verebilirsiniz veya bir hayvan barınağında gönüllü bir çalışmaya destek olabilirsiniz.
Onunla yapabileceğiniz konuşmaya dair bir öneri bırakalım:
“Kedileri ne kadar çok sevdiğini farkındayım ve bir kedi sahiplenmek istemenin ne kadar güzel bir şey olduğunu anlıyorum ancak şu anda kedi sahiplenmemiz mümkün değil çünkü (alerji, maddiyat vb. nedenleri açıklayın). Belki ileride bu durumu tekrar değerlendirebiliriz. Şimdilik bunun yerine seninle birlikte dışarıdaki hayvanlarla zaman geçirebilir ya da bir barınağı ziyaret edebiliriz. Hayvan sevginin çok değerli olduğunu biliyorum ve seni desteklemek için elimden geleni yapacağım.”
Satın alma, sahiplen!
Çocuğunuz evde bir kedi istiyorsa ve yuvanızı açmakta kararlıysanız parayla bir hayvanı satın almak yerine sokaktaki ve barınaktaki, hayatları boyunca sıcak bir yuva bekleyen hayvanlara şans verebilirsiniz. Sosyal medya mecralarında, yuva arayan binlerce kedi var, bir yavrunun hayattaki en büyük şansı siz olabilirsiniz!
Satılmak veya sahiplendirilmek üzere üretilen hayvanları alıp üretimi desteklemektense şanssız doğmuş bir kedinin kurtarıcısı olabilirsiniz. Bu, çocuğunuzun da çok daha duyarlı ve bilinçli bir birey olmasına katkı sağlar.
Sıkça sorulan sorular
İşte kediler ve çocuklar hakkında sıkça sorulan soruların cevapları!
Çocuklara kaç yaşında kedi alınır?
Bir çocuğun kediyle büyümesi, onu birçok açıdan geliştirir ancak nazik davranmayı ve sorumluluk almayı 4-5 yaşlarından itibaren öğreneceklerinden bu yaşlar hem eve gelecek kedinin iyi ve güvende olması hem de çocuklar için daha ideal olabilir.
Kediler çocuklarla anlaşır mı?
Evet, kediler çoğunlukla çocuklarla anlaşabilir ancak bu durum kedinin ve çocuğun karakteri ile davranışlarına bağlı. Kediler, nazik ve saygılı davranan çocuklarla daha iyi geçinirler. Bu yüzden çocuklara, tüylü dostlarıyla nasıl yaklaşmaları ve onlarla nasıl etkileşim kurmaları gerektiği öğretilmeli. Böylelikle güçlü bağlar kurabilirler.
Kedi çocuklara iyi gelir mi?
Tabii ki! Kediler; çocuklara duygusal destek sağlar, bağışıklıklarını güçlendirir, empati ve şefkat duygularını geliştirir, sosyal becerilerini artırır, streslerini azaltır, sorumluluk bilinci kazandırır…
Novakid’le tanışın!
Novakid, çocuklara ve ailelerine merak ettikleri konular hakkında ilgi çekici içerikler sunarken uzman eğitmenler tarafından online İngilizce eğitimi de veriyor! Novakid’in ilk deneme dersini çocuğunuz için ücretsiz alarak İngilizceyi interaktif ve eğlenceli bir şekilde öğrenmesini sağlayabilirsiniz!