Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
0 günler
0 saatler
0 dakika
Çocuğunuz için İngilizce özel derslerinde %45 İNDİRİM. Sadece 24 saat! Promosyon kodu: BLOG45
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Online İngilizce dersleri: çocuklara eğlence, ebeveynlere rahatlık. Denemek ister misiniz?
Online İngilizce dersleri: çocuklara eğlence, ebeveynlere rahatlık!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
08.07.2024
Time icon 6 min

Çocuklarınızla birlikte yapabileceğiniz en eğlenceli 7 sonbahar etkinliği!

İçindekiler

Çocuklar ile birlikte en eğlenceli sonbahar etkinlikleri ile havaların yavaş yavaş serinlediği bu büyüleyici mevsimin keyfini çıkarın. Mevsim soğukları kendini iyice hissettirmeden çocuklar ile birlikte açık havada yapılacak aktiviteleri derledik.

Özellikle okul öncesi çocukların her mevsimde yapabileceği etkinlikler bilişsel gelişim ve motor becerilerinin iyileşmesi açısından oldukça önemlidir. Dolayısıyla kış gelmeden ve mevsimin soğuk havaları artmadan açık havada yapılacak aktiviteler ve sonbahar aktiviteleri ile bu üç ayın tadını çıkarmakta fayda var.

Haydi gelin, keyifli etkinliklerle dolu bir okul öncesi sonbahar etkinlik planı yapalım ve okul öncesi yaş grubunun bu aylarda yapabileceği en güzel aktivitelere bir bakalım. Yaprak baskıdan uçurtma uçurmaya, kozalak koleksiyonundan doğa yürüyüşlerine kadar harika bir üç ay bizi bekliyor.

Çocuklar için 7 eğlenceli sonbahar etkinliği

O zaman hem çocuklara bu faydaları sağlamak hem de sonbahar mevsiminin tadını çıkarmak için yapabileceğiniz etkinliklere bir bakalım!

1. Doğada yapılabilecek şeylerin başında gelir: Parkta kitap okuyun

Dökülmüş yapraklarla bezenmiş bir parkta ve sararan ağaçların arasında kitap okumak sonbahar etkinliklerinin başında gelir. Okul öncesi yaş grubuna uygun bir masal kitabı da bu klasik sonbahar aktivitesine harika bir eşlikçi olacaktır. Nem oranının düşük olduğu ve yağış olmayan bir günde çocuklar parkta dolaşabilir ve siz kitap okurken onlar yaprak toplayabilir.

Bu çocuğun özgüvenini ve keşif duygusunu geliştirecektir. Bu süreçte takılıp düşmesi ya da böceklerle tanışması da cesaretini ve fiziksel şartlandırmasını da iyileştirir. Açık havada yapılabilecek aktiviteler özellikle bu yaş grubu için büyük önem taşır. Yine de aktivitelerin güvenliği için önlemler alınmalı, çocukları çok kısıtlamadan gözetimi sağlanmalıdır.

2. Yaprak etkinlikleri ile harika bir koleksiyon oluşturun

Sonbaharın en güzel yanlarından biri de doğanın rengarenk yapraklarla örtünmesidir. Doğanın bu şahane döngüsünden faydalanarak bir okul öncesi sonbahar etkinliği planı oluşturabilirsiniz. Henüz okula başlamamış çocuklar için farklı renk yapraklar toplamak, bunları biriktirmek ve kıyaslamak bilişsel açıdan da harikalar sağlar.

Bu tür yaprak etkinlikleri ile çocuklar topladıkları yaprakları hala sararmamış, tamamen kırmızıya çalmış veya henüz yeşil kalmış yapraklar olarak gruplara ayırabilir. Renklere ve şekillere göre yaprakları gruplara ayırmak çocuğun ayrıntıları yakalamasını sağlar ve zeka gelişimine fayda sağlar.

3. Sonbaharı göze çarpan detaylarıyla resmedin

Özellikle okul öncesi çocuklarda detaylara özen göstermek ve farklılıkları gözlemlemek gibi aktiviteler büyük önem taşır. Dolayısıyla küçük bir tuval ve birkaç renkli kalem ile hem açık havada keyifli vakit geçirebilir hem de çocuğun sanatsal reflekslerine katkı sunabilirsiniz.

Bir okul öncesi sonbahar sanat etkinliği olarak manzara çizmek, çocuğun zihninde mevsim konseptinin de temel kazanmasını sağlayacaktır. Küçük bir parkta yaprakları döken ağaçları resmetmek veya yemeğini taşıyan sincaplar resmetmek de harika bir fikir olabilir. Çocuğun eforunu takdir etmek için birlikte çizdiğiniz resimleri evin duvarlarına asabilirsiniz.

4. Sanatsal etkinlikler ile hayal gücünüzü konuşturun

Okul öncesi sonbahar sanat etkinlikleri yaparken dökülen yaprakları plana katmamak olmaz. Bu aktivitede çocuklar ile beraber toplayacağınız yapraklara yeni görevler verebilir ve dökülen yapraklardan çizimler ve şekiller oluşturabilirsiniz. Yapraklar ile beraber kozalaklar da toplayabilir ve farklı şekildeki kozalaklardan bir koleksiyon oluşturabilirsiniz.

Çocuklar yaprakları boş sayfalara yapıştırdıktan sonra renkli kalemler ile çeşitli unsurlar ekleyebilir. En keyifli yaprak etkinlikleri arasında başta gelen bu aktiviteyle dökülen yapraklara hayat verebilirsiniz. 

Topladığınız kozalaklara kartondan uzuvlar ekleyerek kişileştirme etkinlikleri de yapabilirsiniz. Bu tür sonbahar etkinlikleri çocukların “doğanın yaşadığı” fikrini benimsemesini sağlar ve çevre bilincini artırır.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

5. Yaprak baskısı ile duvarları süsleyin

Sulu boya, yaprak ve kağıtlar ile yapabileceğiniz bu harika aktivite özellikle okul öncesi yaş grubu için idealdir. Uygulaması kolay olan bu etkinlikte dökülen sonbahar yapraklarının üzerini sulu boya ile boyayın ve kağıdın üzerine koyarak baskı uygulayın. Daha sonra yaprağı kaldırın kağıtların üzerinde oluşan büyüleyici sonbahar desenlerine göz atın.

Yaprak baskısı hem çocuğun sanatsal kaslarını geliştirecek hem de evinizin duvarlarını sonbahar yaprak etkinlikleri ile donatmanızı sağlayacak.

6. Uçurtma uçurun ve göğü keşfedin

Uçurtma uçurmak rüzgarlı günleriyle sevdiğimiz sonbahar mevsiminin en güzel etkinliklerinden biridir. Aslında her mevsime eşlik eden uçurtma keyfi, sonbahar etkinlikleri kapsamında da hem eğlenceli hem de hazırlığı kolay bir aktivite olarak akla gelir.

Diğer yandan bu etkinliği iyice kişiselleştirmek ve daha keyifli yapmak da bizim elimizdedir. Satın aldığınız bir uçurtmanın üzerine şekiller çizerek ya da yapraklar yapıştırarak daha özgün bir hale getirebilirsiniz. Açık havada yapılacak aktiviteler arasında uçurtma tasarlamak ve özgün sonbahar tasarımlarınızı gökyüzünde seyretmek harika olmaz mı?

7. Yaprakların arasında kamp gecesi

Sonbahar mevsimi yaz sıcaklarının henüz tam olarak gitmediği bir iklime sahiptir. Dolayısıyla milli parklarda ve onaylı kamp bölgelerinde harika bir kamp macerası için de ideal bir mevsimdir. Unutulmaz sonbahar etkinliği olarak çocuklarınızla kamp yapabilir, doğada bir gece geçirerek sonbahar atmosferini doyasıya yaşayabilirsiniz.

Okul öncesi sonbahar etkinlik planlaması yapalım!

Sonbahar mevsimi boyunca yapabileceğiniz birbirinden keyifli etkinlikleri listeledik. Özellikle okul öncesi yaş grubu için doğada yapılabilecek şeyler ve önemli yanlarından bahsettik. Çeşitli yaprak etkinlikleri ve doğayı merkeze alan etkinliklerle bu mevsimi hem faydalı hem de dolu dolu geçirmek mümkün.

Gelin, sonbahar ayları boyunca bir etkinlik planlaması yapalım. Aşağıdaki plan doğrultusunda dökülen yapraklarıyla sevdiğimiz bu mevsimi en güzel şekilde geçirelim.

Eylül ayında doğa yürüyüşleri ve sanatsal etkinlikler

Çocuklarınıza temas etmesi risksiz bitkileri tanıtın ve ağaçların adlarını söyleyin. Okul öncesi sonbahar sanat etkinlikleri ile yaprak baskısı, boyama ve koleksiyon yapın. Yapraklardan resimler oluşturarak hayal gücünü artırın. 

Mevsimleri anlatın ve sonbaharın ayırt edici özelliklerini öğretin

Mevsimleri anlatan hikayeler ve masal kitapları ile yaz, kış, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerini öğretin. Çocuğun mevsimlere ve sonbahara dair kazanımlar elde etmesini hedefleyin. Mevsim temalarının öne çıktığı animasyon hikayelere de vakit ayırabilirsiniz.

Ekim ayında pazar ziyaretleri ve mevsim-gıda bilinci oluşturmak 

Mevsimlerin ve gıdaların arasındaki bağlantının ilk adımlarını atarak zeka gelişimine destek olabilirsiniz. “Sonbaharda elma ve armut yeriz” gibi tekrarlamalar ile çocuğun mevsim ve gıdalar arasında bağlantı kurmasına yardımcı olursunuz.

Okul öncesi bilim, deneyler ve sanatsal çalışmalar

Farklı renklerde yaprak karşılaştırmaları ve hava durumu gözlemleri de doğada yapılabilecek şeyler arasında yer alır. Okul öncesi sonbahar etkinliği olarak hava durumunu gözlemlemek ve mevsimlerin arasındaki farkları listelemek hem eğlenceli hem de öğretici olacaktır. 

Bu tür harika etkinliklerin yanı sıra toplanan yapraklardan kitap ayraçları ve bardak altları da oluşturabilirsiniz. Çocukları bu tür etkinliklerde yardımcı olarak görevlendirmek sorumluluk bilincini artıracaktır. Yaprak etkinlikleri ile tasarladığınız ürünleri çocuğunuzun arkadaşlarına hediye etmesini isteyebilirsiniz.

Henüz okul hayatına başlamamış çocuklar için dışarıda yapılacak etkinlikleri listeledik. Peki uzmanların sıklıkla önerdiği bu aktiviteler niçin önemlidir? Bir sonraki başlıkta inceledik.

Okul öncesi çocuklar için açık hava etkinlikleri neden önemlidir?

Okul öncesi yaş grubu, doğada yapılabilecek aktiviteler ile bilişsel ve fiziksel egzersizlere maruz bırakılmalıdır. İyi planlanmış bir okul öncesi sonbahar etkinliği okul ortamıyla tanışmamış çocukların merak ve keşif duygusunu artırır.

Aynı zamanda çevresini tanıma, doğayı anlama ve kediler, kuşlar ve kelebekler gibi risk oluşturma ihtimali az hayvanlarla temas kurma noktasında da oldukça önemlidir.

Bu süreçte mevsim bilinci, çevresel farkındalık ve fiziksel dayanıklılığı artırmaya önem veren aktiviteler hedeflenmelidir. Ebeveynlerin ve öğretmenlerin çocukların doğada vakit geçirme fırsatlarını kaçırmaması ve açık havada yapılacak aktivitelere özellikle odaklanması gerekir. Böylece çocuğun bağışıklık sistemi artar ve doğada ilk kez tanışacağı unsurlara karşı vereceği tepkileri gözlemlemenize fırsat verir.

Sıkça sorulan sorular

Okul öncesi sonbahar etkinlikleri konusunda en çok merak edilen soruları listeledik. Ailelerin, öğretmenlerin ve öğrencilerin merak ettiği bu konuda sık sorulan soruları yanıtlayalım.

Sonbaharda hangi etkinlikler yapılır?

Sonbahar mevsimi açık havada yapılacak aktiviteler ile dolu dolu geçebilir. Yaprak koleksiyonu yapmak, mantar toplamak ve doğa keşfi gibi etkinlikler de öne çıkar.

Sonbahar mevsiminde ne olur?

Yaz mevsiminden gelen sonbaharda gündüzler kısalır ve geceler daha uzun sürer. Havalar giderek soğur ve ağaçlar yapraklarını döker. Yağmurlar artar ve hayvanlar daha sıcak bölgelere göç eder.

Sonbahar mevsiminde neler var?

Sonbahar mevsiminde yapraklarını döken ağaçlar, daha kalın giysiler giyen insanlar ve yuvalarına çekilen hayvanlar var. 

Novakid’le tanışın!

Mevsimleri öğrenmek okul öncesi yaş grubu için önerilen eğitici konulardan biridir. Bu yaş grubu için kritik önem taşıyan bir diğer konu ise yabancı dil eğitimidir. Erken yaşta doğru İngilizce eğitimi ile çocukların hayat boyu kullanabileceği bir beceri kazanmalarını sağlayın. Novakid’de uzmanlar tarafından sağlanan çocuklar için İngilizce derslerine başvurun. Ücretsiz deneme dersiyle çocuğunuzu İngilizce ile tanıştırın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.