Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
0 günler
0 saatler
0 dakika
Çocuğunuz için İngilizce özel derslerinde %45 İNDİRİM. Sadece 24 saat! Promosyon kodu: BLOG45
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Online İngilizce dersleri: çocuklara eğlence, ebeveynlere rahatlık. Denemek ister misiniz?
Online İngilizce dersleri: çocuklara eğlence, ebeveynlere rahatlık!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
18.07.2024
Time icon 8 min

Tam 10 tane eğlenceli 5-6 yaş etkinliği ile hem eğlenelim hem de öğrenelim!

İçindekiler

Birbirinden eğlenceli 5 6 yaş etkinlikleri rehberimizde birbirinden keyifli aktiviteleri derledik. Ebeveynlerin ve öğretmenlerin kolayca uygulayabileceği bu etkinlikler, çocukların bilişsel gelişimine katkı sağlarken eğlenceden hiç taviz vermiyor. 

Bu rehberde çocukların hafızalarını geliştiren oyunlardan, dikkatlerini ölçen keyifli etkinliklere kadar birçok yaratıcı aktivite var. Bu aktiviteler özellikle 5 yaş etkinlik arayan ebeveynler için ideal. Çünkü listemizde yer verdiğimiz pedagojik faydaları kanıtlanmış oyunlar çocukların motor kabiliyetlerini geliştirirken çok eğlenmelerini sağlayacak.

Gelin, çocuklarla oldukça kısa bir hazırlık sürecinden sonra kolayca oynayabileceğiniz okul öncesi 5-6 yaş oyun etkinliklerine bakalım.

5-6 yaşlarındaki çocuklarınızla yapabileceğiniz en keyifli 10 etkinlik!

Her şeyden önce özellikle 5-6 yaş grubundaki çocukların merak ve keşif duygularını önceleyen etkinliklere önem vermekte fayda var. Çünkü bu yaş grubu sanatsal ve zihinsel reflekslerinin gelişmeye oldukça müsait olduğu bir döneme denk geliyor.

Dolayısıyla çocuğun eğlenirken el ve göz koordinasyonunu geliştirebileceği aktiviteler listenizin başında yer almalı. Aynı zamanda sorumluluk bilinci ile tanışabileceği 5-6 yaş etkinlikleri de oldukça önemli. Gelin, bahsettiğimiz faydaları sağlayan en güzel aktiviteleri listeleyelim.

1. Yaprak baskısı etkinliği

Yaprak baskı özellikle anaokulu etkinlikleri 5-6 yaş grubu özelinde akla gelen ilk aktivitelerden biri. Uygulaması oldukça kolay olan bu etkinlikte ağaç yaprakları, sulu boya seti, yapıştırıcı ve kağıda ihtiyacınız var.

Elbette bu materyaller ile birlikte hayal gücünüze de güvenmelisiniz. Bu noktada çocuğunuzun yaprakları hangi renge boyadığını gözlemleyebilir, kendisi küçük çaplı sanatını icra ederken onu izleyebilirsiniz. Çocuğunuzun eseri sona erince kendisine sorular sorabilir ve eseri hakkında konuşmaya teşvik edebilirsiniz. Bu özgüven ve sorumluluk bilincini artırmak için oldukça önemlidir.

2. 5 yaş için en yaratıcı etkinlik: Kukla tiyatrosu!

Dilerseniz örülmüş parmak kuklalar, dilerseniz tahta eklemlere sahip ahşap kuklalar edinin. Rahatça hareket ettirebildiğiniz birkaç kukla ile çocuğunuzun saatler boyunca eğleneceği harika bir etkinliği başlatabilirsiniz. Kuklaları konuşturmak ve bir hikayeye göre hareket etmek çocukların hayal güçlerinde harikalar yaratır.

Kukla tiyatrosu, kolay hazırlığı sayesinde 5 yaş evde yapılabilecek faaliyetler deyince akla gelen ilk etkinliklerden biri. Bu etkinlik sayesinde çocukları her an denetleyemediğiniz

çizgi diziler ile baş başa bırakmanıza da gerek yok. Daha sonra çocuğunuzu da dahil edebilir ve ona da bir kukla karakter atayabilirsiniz.

3. Hazine avı ile keşif

Okul öncesi 5-6 yaş oyun etkinlikleri çocukların keşfetme duygusunu körüklemelidir. Bu tür etkinlikler, uygun düzeyde merak ve keşif hissinin ortaya harikalar çıkabileceğini gösterir. Bir hazine avı etkinliği ile evin içerisinde bir maceraya çıkmak; çocuğun çevresel farkındalığını da artıracaktır.

Hazine avı etkinliğinde bir eşyayı sakladıktan sonra çocuktan bulmasını isteyin. Kendisi evin çeşitli bölgelerini ararken cesaretini kırmamaya özen gösterin. Doğru ipuçları ile ne çok kolay, ne de çok zor bir hazine avı etkinliği sunmaya çalışın. 

4. Bardak karıştırma oyunu!

4-6 yaş etkinlikleri bünyesinde çocukların dikkat seviyesini ölçen, hatta odağını artıran pek çok oyun var. Örneğin insanlık tarihinin en ikonik masa oyunlarından biri olan “bardağı takip et” oyunu, evde rahatlıkla uygulayabileceğiniz harika bir çocuk etkinliğidir.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Bu etkinlikte tercihen üç plastik bardak ve küçük bir pinpon topuna başvurabilirsiniz. Topu bardakların arasında hızlıca gezdirmeli, bu süreçte çocuktan topu takip etmesini istemelisiniz. Doğru bildiği zamanlarda bu sefer aynısından çocuğunuzun yapmasını isteyin. Böylece ince motor becerilerini geliştirmesine katkı sunmak bile mümkün!

5. ”Sorularla Tanıyalım” oyunu

5 yaş evde yapılabilecek faaliyetler arasında ailecek katılabileceğiniz bir anket yapabilirsiniz. Çocuğun sosyal becerilerini geliştirecek ve özgüvenin artıracak bu ankette, çocuğunuzdan en sevdiği hayvanları, renkleri, ve çizgi film karakterlerini listelemesini isteyin. Çocuğunuz cevap verdikten sonra “neden?” diye sorarak, sebeplendirme refleksini güçlendirebilirsiniz.

Daha sonra çocuğunuzdan aynı sorulara sizin verdiğiniz cevapları tahmin etmesini isteyin. Bu sayede çocuğunuzda “karşı tarafa sorular yöneltme” hissini artırabilir ve yetkin bir soayal beceri setinin temellerini artırabilirsiniz. İşte bu etkinlik için birkaç örnek soru:

  • En sevdiğin renk hangisi? Haydi evde bu renkteki eşyaları bulalım!
  • En sevdiğin hayvan hangisi? Sence ben en çok hangi hayvanı seviyorum?

6. En sevilen çocuk oyunlarından: Deve cüce etkinliği!

Deve cüce oyunu özellikle ilkokul sınıflarının vazgeçilmez aktivitelerinden biridir. Hem çocuğunuzla birlikte hem de onun arkadaşlarıyla birlikte oynayacağınız bu oyunda hiçbir malzemeye gerek yoktur.

Her an oynamaya başlayabileceğiniz bu etkinlikte çocuklara deve ve cüce denir. Daha sonra çocukların bu komutlara göre oturması ve ayağa kalkması gerekir. Örneğin deve dediğinizde çocukların komutu hızlıca algılaması ve buna göre ayağı kalkması gerekir. Aynı şekilde cüce dendiğinde de çocuklardan hızlıca oturması beklenir.

Bu basit ve eğlenceli oyun çocukların sesli komutları verdiği tepkiyi hızlandırır. Deve dendiğinde oturan ya da cüce dendiğinde ayağa kalkan çocuk kısa süreliğine oyunu kaybeder. Ancak herkes hata yaptığında oyuna tekrar dahil olur. Böylece kaybetmemek için daha dikkatli olmaya çalışır. 4 6 yaş etkinliklerinden biri olan bu oyunun kazanımları bol, oynaması kolaydır.

7. Sayı ve harf çizim alıştırması 

Anaokulu etkinliklerinin ilköğretim öncesi süreçte kritik bir rol oynadığını biliyoruz. Bu yüzden okul öncesi yaş grubunun bilişsel gelişimini tetikleyecek etkinliklere önem vermek gerekiyor. Ancak ebeveynlerin, özellikle 5 6 yaş etkinlikleri kurgularken sürecin çocuklar için boğucu olmadığından emin olması gerek.

Bu noktada devreye bu yaş grubunun tekrar ederek ve taklit ederek öğreneceği oyunlar giriyor. Gelin, tam olarak bunu sağlayan sayıları ve harfları öğrenelim oyununun adımlarını listeleyelim.

  • Alfabeyi ve rakamları büyük ve üzerinden geçilmesi kolay şekilde kağıtlara çizin.
  • Çocuğunuzdaki zihinsel uyarıları tetiklemek için renkli kalemler, sulu boyalar veya pastel boyalar kullanın.
  • Daha sonra geniş bir çalışma alanı sunarak, çocuğunuzdan sizin çizdiklerinizi tekrar etmesini isteyin. 
  • Tekrar çizerken çocuğunuzdan sayıları ve harfleri sesli olarak tekrar etmeyi unutmayın. Böylece süreci salt bir çizim etkinliğinden öteye taşıyabilir ve çocuğunuzun alfabe ile rakamlara dair aşinalığı artırabilirsiniz.

8. Pandomim ve sessiz sinema 

Pandomim ve sessiz sinema okul öncesi 5 6 yaş oyun etkinlikleri arasında oldukça popüler. Çünkü bu oyunlar hem çocuğunuzun hem de diğer aile üyelerinin katılımına fırsat veriyor. Çocuğunuzun motor kabiliyetlerini ve görsel dikkat becerilerini sınayan bu oyunlarda hayvanları ve  favori çizgi film karakterlerini canlandırabilirsiniz. 

9.Kağıt basketbolu ve hedef tutturmaca

Daha önce kullanılmış ve geri dönüşüme hazır kağıtlara bir görev daha verebiliriz. Kağıtları küçük toplar haline getirerek bir kovaya atmayı deneyebilir ve bunu bir yarışma haline getirebiliriz. 

Çocuğunuz ile beraber daha küçük kağıt toplar hazırlayarak bunları bardakların içine atmayı da deneyebilirsiniz. Daha sonra kullanılmış kağıtları birlikte geri dönüşüm kutusuna atmak da çocuğunuzun çevre bilincini artırmasını sağlar.

10. 5 yaş oyun etkinlikleri için tam bir klasik: Saklambaç!

5 6 yaş oyun etkinlikleri her zaman yenilikçi olmak zorunda değil. Bazen evinizi bir oyun alanına dönüştürecek klasik bir saklambaç bile harikalar yaratabilir. Klasik bir oyun olan saklambaç çocuğunuzun bilişsel gelişmini uyaran harika bir oyundur. Çünkü bulunduğu mekandaki etkili saklanma noktalarını aramaya teşvik eder ve anlık karar verme yetisini güçlendirir.

Bu sayede dikkat becerileri artar ve mekansal kavrayışı güçlenir. Uzmanlar, bilişsel ve eğitici oyunların yanı sıra saklambaç gibi klasik etkinliklerin faydasından da dem vurmaktadır.

Sıkça sorulan sorular

5 6 yaş oyun etkinlikleri konusunda hem ebeveynlerin hem de öğretmenlerin sıklıkla sorduğu soruları listeledik ve yanıtladık. 

Çocuklar için aktiviteler nelerdir?

Evde çocuğunuzla beraber yaprak baskısı, sulu boya çizimi, müzik dinleme, dans etme ve pandomim gibi birbirinden keyifli oyunlar oynayabilirsiniz.

5 yaş çocuğumla neler yapabilirim?

Okul öncesi 5 6 yaş oyun etkinlikleri arasında uygun animasyon filmleri izleyebilir, saklambaç oynayabilir ve bilişsel gelişimi artıran aktiviteler yapabilirsiniz.

Çocukların canı sıkılınca ne yapılır?

Özellikle 5-6 yaş grubundaki çocuklar oldukça meraklı ve hareketli olmaya meyillidir. Dolayısıyla hafıza oyunları gibi zihni uyarıcı aktiviteler yapılabilir ve deve cüce oyunu gibi fiziksel yönü güçlü oyunlar oynanabilir.

Novakid’le tanışın!

Henüz anaokulu yaş grubunda olan çocukların motor kabiliyetlerinin gelişmesi, sorumluluk ve özgüven gibi özlük hislerinin artması kritik önem taşır. Bu yaşta çocuğunuzla beraber yapacağınız etkinlikler hem unutulmaz anılar oluşturur hem de bilişsel gelişime katkı sağlar. İkincisi için harikalar yaratacak bir diğer nokta ise erken yaşta İngilizce eğitimidir. Novakid, çocuklar için İngilizce anlayışıyla interaktif ve yenilikçi bir yabancı dil eğitim hizmeti sunuyor. Üstelik online İngilizce kursunda ilk deneme dersiniz ücretsiz!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Origami, makas, kağıt, eller, pembe zemin üzerine illüstrasyon, konsept - çocuklar için el sanatları
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.