Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
0 günler
0 saatler
0 dakika
Çocuğunuz için İngilizce özel derslerinde %45 İNDİRİM. Sadece 24 saat! Promosyon kodu: BLOG45
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
10.07.2024
Time icon 10 min

Ebeveynlerin okuması gereken kitaplar nelerdir? Çocuk gelişimine ışık tutacak 12 ebeveyn kitabı!

İçindekiler

Çocuk gelişimi, yalnızca fiziksel büyüme değil, aynı zamanda duygusal, sosyal ve zihinsel olgunlaşma süreçlerini de kapsar. Söz konusu çocuk gelişimi olunca da ebeveynlerin sırtına ağır bir yük biniyor. 

Bu süreçte, ebeveynlerin doğru bilgi ve yaklaşımlarla kendini donatması, çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmesinde tartışmasız önemli bir rol oynuyor.  

Günümüzün hızlı ve değişken dünyasında, çocuk yetiştirme konusunda güvenilir ve bilimsel kaynaklardan bilgi edinmek de tam da bu nedenle oldukça gerekli. Buna bağlı olarak da ebeveynlerin çocuk gelişimi üzerine rehberlik edecek kitaplara yönelmesi önemli.

Bu yazıda, ebeveynlere çocuk gelişimi konusunda kılavuzluk edecek, güvenilir, etkili ve bilimsel temellere dayanan kitapları sizler için derledik.

Hazırsanız, vakit kaybetmeden anne babaların okuması gereken bilinçlendirici kitaplar listesine göz atalım!

Okunması gereken 12 ebeveyn kitabı!

İşte, hem çocuğunuzun gelişim sürecine katkıda bulunacak hem de daha iyi bir ebeveyn olma konusunda size rehberlik edecek başlıca kitapların listesi:

Geliştiren Anne-Baba 

Ünlü psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu, kırktan fazla makalesi ile de geniş bir okuyucu kitlesine ulaşan bir yazar. Bilimsel psikoloji ve iletişim alanlarında uzmanlaşmış Cüceloğlu, bu konulara yönelik seminerler de vermektedir.

Çeşitli kişisel gelişim kitapları ile de tanınan yazar, bu alanda çok satanlar listesinde sıkça yer almıştır. “Geliştiren Anne Baba” adlı kitabı ise ebeveynler için çok yönlü bir rehber niteliğindedir.

Bu eserinde Cüceloğlu, ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte kendi çocukluk deneyimlerini yeniden yaşamalarını önerir. Bu yaklaşım, anne ve babaların çocuklarıyla daha güçlü ve anlamlı bağlar kurmalarını sağlar.

Ebeveynlik sürecini daha bilinçli ve farkındalıkla yaşamak isteyenler için bu kitap, en iyi kişisel gelişim kaynakları arasında yer alır ve birçok uzmanın önerdiği başucu kitaplarından biridir.

Olgunlaşmamış Ebeveynlerin Yetişkin Çocukları

Çocuk yetiştirme kitapları arasındaki bu değerli eser, duygusal olgunluğa erişememiş ebeveynlerin yetiştirdiği çocukların karşılaştığı sorunları derinlemesine inceliyor. 

Gibson, bu kitabında, olgunlaşmamış ebeveynlerin çocuklarına olan etkilerini ve bu çocukların yetişkinlik dönemlerinde yaşadıkları zorlukları ele alıyor. Ebeveynlerin duygusal eksiklikleri ve bu durumun çocukların psikolojik gelişimine olan etkileri, kitapta detaylı bir şekilde anlatılmıştır.

Yazar bu kitabıyla ebeveynlerin ve çocukların, geçmiş travmalarını anlamalarına ve bu sorunların üstesinden gelmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor. “Olgunlaşmamış Ebeveynlerin Yetişkin Çocukları,” hem ebeveynler hem de yetişkin çocuklar için değerli bir kaynak. Aynı zamanda aile içinde daha iyi bir ilişki kurma yolunda da önemli bir rehber.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Bütün Beyinli Çocuk

“Bütün Beyinli Çocuk,” nöro-psikiyatrist Daniel J. Siegel ve aile danışmanı Tina Payne Bryson tarafından yazılmış, bir diğer ebeveyn kitabı

Bu eser, çocuk gelişimi ve beyin bağlantıları üzerine yapılan yeni bilimsel keşifleri pratik ve uygulanabilir önerilerle sunuyor. Kitap, aynı zamanda çocukların farklı yaşlarda karşılaştıkları zorlukları anlamak ve bu durumlarla başa çıkmak için ebeveynlere yol gösteriyor.

Kitapta, küçük yaştaki çocukların mağazada öfke nöbeti geçirmesi, üniforma giymeyi reddetmesi veya arkadaşlarıyla sık sık kavga etmesi gibi örnekler üzerinden çocukların davranışlarının aslında gelişen beyinlerinin bir yansıması olduğu anlatılıyor.

Kısacası bu ebeveynlik kitabı, hem teorik bilgi hem de pratik öneriler sunarak, ebeveynlerin günlük hayatta karşılaştıkları zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmayı hedefliyor.

Bağırmayan Anneler 

İstanbul’da doğan yazar Hatice Kübra Tongar, çocuk gelişimi ve eğitimi alanında aldığı derslerle akademik temellerini atmıştır. Aile terapisi üzerine eğitimine devam eden Tongar, deneyimsel oyun terapisi ve kısa süreli çözüm odaklı terapiler konusunda birçok eğitim almıştır. 

“Bağırmayan Anneler” adlı çocuk yetiştirme kitabında ise kısa sürede geniş bir okuyucu kitlesine ulaşan ve çok satanlar listesine giren Tongar, bu kitabında ebeveynlik konusunu kaleme alıyor.

Tongar, “Bağırmayan Anneler” kitabında, geçmişteki ve günümüzdeki ebeveynlik yaklaşımlarını karşılaştırarak, çocuklar üzerindeki etkilerini irdelemiştir. Özellikle şiddet ve hakaretin, geçmişte çocuklar üzerinde bıraktığı kalıcı etkileri ve bu tür olumsuz davranışların çocuk gelişimindeki zararlarını vurgulamaktadır.

Bağırmayan Anneler kitabının yazarı Tongar ile Novakid’de kardeş kıskançlığı üzerine yaptığımız röportaja ilgili linkten göz atabilirsiniz.

Küçük Ağaç’ın Eğitimi

Küçük Ağaç’ın Eğitimi kitabında, baş karakterin büyükannesi ve büyükbabasından aldığı hayat derslerini ve onların rehberliğinde büyümenin inceliklerini keşfedeceksiniz. 

Bu kitap, sadece anne baba olanlar için değil, herkes için önemli dersler içeren bir eser aynı zamanda. 

“Heidi,” “Küçük Prens,” “Anna Frank’ın Hatıra Defteri,” “Martı,” “Şeker Portakalı” ve “Kardelen” gibi klasiklerden esinlenen bu hikaye, çocuk duyarlılığının insanları nasıl sevgi ve şefkatle sarsabileceğine dair güçlü bir anlatım sunuyor.

Bu kitap sayesinde okurlar, Küçük Ağaç’ın dünyasında gezinirken kendi içsel dünyalarında yolculuğa çıkma fırsatı da buluyor. 

Küçük Prens

Antoine de Saint-Exupéry tarafından ele alınan ve bir klasik haline gelen Küçük Prens kitabı da çocuklarla empati kurabilmeleri için ebeveynlerin okuması gereken kitaplar arasında.

Bu kitapta yazar, çocukların gözünden yetişkinlerin dünyasını eleştiriyor. Hem çocuklar hem de yetişkinler için derin anlamlar taşıyan bu eser, basit ama güçlü anlatımıyla okurlarının kalbinde özel bir yer edinmiştir.

Gezegenler arasında yolculuğa çıkan Küçük Prens, kendi gezegeninde bıraktığı güllerle dolu bahçesinden ve sevgili çiçeğinden bahsederken bir yandan da sevgi, dostluk, yalnızlık ve insan doğası üzerine derin felsefi mesajlar verir.

Küçük Prens’in gezegen gezegen dolaşarak tanıştığı karakterler – kral, kibirli adam, ayyaş, iş adamı, fenerci ve coğrafyacı – her biri insan doğasının farklı yönlerini simgeler. Bu karakterler aracılığıyla Saint-Exupéry, yetişkinlerin dünyasını eleştirir ve çocukların saf, sorgulayıcı bakış açısını yüceltir.

Beni Ödülle Cezalandırma

Dr. Özgür Bolat’ın “Beni Ödülle Cezalandırma” kitabı, çocuk eğitiminde yaygın olarak kabul gören ödül ve ceza sistemlerini sorgulayan bir eserdir.

Kitap, son 70 yılın bilimsel araştırmaları ve gerçek hayattan örneklerle desteklenerek, ödülün neden motivasyonu düşürdüğünü, değerleri nasıl öğretemediğini ve yaratıcılığı nasıl olumsuz etkilediğini açıklıyor.

Bu kitap aracılığıyla ebeveynler, “Ödül, neden motivasyonu düşürür?”,”Ödülle değerler neden öğretilemez?”,”Ödül, yapay bir sevginin göstergesi midir?” gibi soruların cevaplarını öğrenirler.

Hamilelik ve Doğum

Hamilelik ve doğum süreci, kadın sağlığı ve doğum alanlarında uzmanlaşmış Dr. Banu Çiftçi, bu alanlarda yazdığı eserlerle tanınmaktadır. Özellikle “Hamilelik ve Doğum” adlı kitabı, anne adaylarının yaşadıkları süreçlerde kapsamlı bir rehber sunduğundan sık sık önerilen çocuk yetiştirme kitapları arasında bulunuyor.

Bu kitap, hamilelik ve doğum sürecine dair merak edilen her konuyu içeren kapsamlı bir kaynak olarak öne çıkar ve anne adaylarının yanı sıra ailelerine de destek olacak bilgiler sunar. 

0-6 Yaş Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural

Uzman Pedagog Dr. Adem Güneş’in kaleme aldığı “0-6 Yaş Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural” isimli kitap ise şüphesiz, eğitimcilerin ve ebeveynlerin okuması gereken kitaplar arasında.

Türkiye’nin önde gelen pedagoji yazarlarından biri olan Dr. Güneş, kitabında çocukların gelişiminde kritik öneme sahip olan 0-6 yaş dönemini detaylı bir şekilde ele alıyor, bu yaş aralığındaki çocukların kişilik gelişimini temellendirme sürecinde uygulanabilecek 100 temel kuralı içermekte ve pratik öneriler sunuyor.

Çocuğunuza Sınır Koyma

Robert J. Mackenzie tarafından yazılan bu kitap, anne-babaların çocuklarını daha iyi anlamalarını, kriz anlarını doğru yönetmelerini ve onlara daha iyi birer ebeveyn olmalarını sağlayacak kritik bilgiler sunmaktadır. 

Yazar bu kitapta ebeveynlerin çocuklara anlaşılır sınırlar koyması, çatışma ve güç mücadelelerine son vermesi, çocukları işbirliğine yönlendirmesi gibi konuları ele alarak ebeveynlere bir rehber olma amacını güdüyor.

Çocuğunu Doğru Besle

“Çocuğunu Doğru Besle” kitabı, hem çocuklarının sağlıklı beslenmesine özen gösteren hem de çocuklarıyla birlikte yapılacak aktivite arayışında olan ebeveynler için ideal kitap. 

Ender Saraç tarafından kaleme alınan bu kitap, çocuklarla birlikte hazırlanabilecek, afiyetle tüketilebilecek 120 kolay ve pratik tarif sunmaktadır. 

Kitap, çocuğunuzun sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olacak püf noktaları ve beslenme ilkelerini anlaşılır bir şekilde sizlere aktarıyor. 

Anne babalar, bu kitabı başucunda bulundurarak çocuklarının büyüme ve gelişme sürecinde doğru beslenme konusunda nelere dikkat edeceğini daha iyi bilecek ve çocuklarıyla güzel vakit geçirmek için bir fırsat bulacak.

Oyuncu Anne

Son olarak, Şermin Çarkacı tarafında yazılan bu kitap da ebeveyn kitaplarına verebileceğimiz güzel bir örnek. “Çocuğumla kaliteli vakit geçirmek istiyorum ama ne yapacağımı bilmiyorum” diyen aileler için yüzlerce oyun fikri sunan kitap, çocuklarınıza ayıracağınız değerli vaktinizi dolu dolu değerlendirebilmeniz için bire bir.

Novakid’le tanışın!

Çocuklar için online İngilizce derslerimizde uzman eğitmenlerimizle, alışılmışın dışında ve eğlence dolu bir İngilizce öğrenme deneyimi sunuyoruz. Siz de ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.