Duygusal zeka ve İngilizceyi geliştiren bazı çocuk oyunları
Günümüz dünyasında duygusal zeka, en az bilişsel zeka kadar önemli bir boyut kazanmış durumda veinsanları yapay zekadan üstün tutan tek unsur olarak görülüyor.
Mutlu bir hayat sürebilmek için duygularınızı doğru şekilde tanımlayıp yönetebilmelisiniz. Bu konu o kadar önemli olacak ki İsviçre ve Hollanda gibi bazı ülkelerde okul müfredatına Duygusal Zeka (EI) dersleri eklendi.
Diğer ülkelerdeki eğitim seviyesi henüz bu aşamaya gelmedi ancak çocuklarımızın duygusal zeka seviyelerini geliştirmelerine bizler de yardımcı olabiliriz. Bunu yapmanın en iyi yolu ise oyunlar oynamaktır.
Bir taşla iki kuş vurmaya ne dersiniz? Seçeceğiniz oyunları İngilizce oynarsanız bir yandan da yabancı dil gelişimine katkıda bulunursunuz.
Happy Box (Mutlu Kutu)
Bir kutuya “mutlulukla ilgili nesneler” koyun. Birlikte geçirdiğiniz mutlu anları anımsatan eşyalar olabilir. Yazın sahilden topladığınız deniz kabukları, anneannenin bahçesinden alınan çiçek ve geçen gün yürürken yolda bulduğunuz bir kuş tüyü gibi.
How was your day? (Günün nasıl geçti?)
Farklı emojilerin yer aldığı kartlar hazırlayın ve üzerlerine İngilizce sad (üzgün), angry (öfkeli), happy (mutlu), curious (meraklı), vb. yazın. Akşam yatmadan önce çocuğunuza gün içerisinde hangi duyguları hissettiğini sorun. O da yanıtına uygun olan kartları seçsin. Bu oyun ona dikkatli olmayı ve kendi duygularını tanımlayıp benimsemeyi öğretecek.
It’s written on your face (Yüzünden okunuyor)
Duyguları fark etmek, duygusal zekanın en önemli konusudur. Kitap seçerken karakterlerin kişiliğini yansıtan resimlerin yer aldığı kitaplara öncelik verin. Çocuğunuzdan karakterlerin ne hissettiğini tanımlamasını isteyin. Örneğin: I’m happy (mutluyum), I’m so excited (çok heyecanlıyım), I’m overjoyed (çok sevinçliyim), I’m feeling down (üzgünüm) ya da I’m unhappy (mutsuzum) gibi.
Ona karakterin ne hissettiğini nasıl anladığını sorun. Birlikte gözlerin, kaşların, ağız kenarlarının ve diğer yüz ifadelerinin şeklini inceleyin.
Emotions rainbow (Duygu kuşağı)
Çocuğunuzla birlikte en güçlü yedi duyguya birer renk verin. İşte, dünyanın bu kadar renkli olmasının sebebi de bu! Duygulara atadığınız renklerle bir gökkuşağı çizip üzerine İngilizce renk adlarını yazın. Örneğin:
- Happiness is Red (Mutluluk Kırmızı)
- Sadness is Orange (Üzüntü Turuncu)
- Fear is Yellow (Korku Sarı)
- Anger is Green (Öfke Yeşil)
- Wonder is Blue (Merak Mavi)
- Disgust is Indigo (İğrenme Çivit Mavisi)
- Doubt is Violet (Şüphe Menekşe)
Mimes (Mimikler)
Her bir kartın üzerine farklı bir kelime yazarak kartlar hazırlayın. Bir oyuncu aldığı kartta yazan kelimeyi vücut hareketleri ve yüz ifadeleriyle açıklamaya çalışır. Diğer oyuncular ise sorular sorarak kelimenin ne olduğunu tahmin etmeye çalışır. Kelimeyi anlatan oyuncu sadece evet, hayır ya da belki diyebilir. Bu, oyuncuların konuşmadan birbirlerini anlamasını gerektiren, dünya çapında popüler bir oyundur. Bir kelimeyi açıklamaya çalışan bir kişiyi izleyen çocukların duygusal zekası gelişir.
Psikologlar duygusal zeka gelişiminin doğumla birlikte başladığını, anne ve babasını gören bebeğin gülümseyerek onlara karşılık vermeyi öğrendiğini söylüyor. Anne ve babalar çocuğun hayatına dahil olursa ve çocuğun duygu ve hislerini göz ardı etmezse bu öğrenim her gün aynı şekilde devam eder. Bu yüzden çocuğunuzun duygusal zekasının gelişmesini istiyorsanız önce kendinizden başlamalısınız. Kendi duygularınızı benimseyin ve duygu durumunuzu takip edin. Bu şekilde herkes mutlu olacaktır!
Çocuklara yönelik online İngilizce okulu Novakid, konuşma becerilerinin gelişimine odaklanır. Çocuklar, bir arada kullanılan modern öğretim yöntemleri sayesinde daha ilk dersten itibaren İngilizce dilinde kendilerinden ve duygularından bahsetmeyi öğrenir. Renkli karakterler çocuklara müfredat konularında kılavuzluk edip ev ödevlerinde “yardımcı olurlar”. Profesyonel öğretmenler ise her bir çocuğun her ders öncesinde heyecanlı ve mutlu olmasını sağlar!
Bu içeriği beğendiniz mi?