Çocuklarla ödev yapmak: İşte kullanabileceğiniz 10 etkili ve eğlenceli yöntem!
Çocuklara verilen eğitimin kalıcı olabilmesi için birçok yol var. Bu yollardan biri ise ev ödevleri vermek. Ev ödevi çocuklara ne kadar sıkıcı gelse de bu her zaman böyle olmak zorunda değil.
Bu yazımızda ev ödevlerini çocuklar için nasıl daha eğlenceli bir hale getirebileceğinizi anlattık. Çocuklarınız artık masa başında sıkılmayacak ve eğlenerek öğrenecekler. İşte karşınızda çocuklarla ödev yapmak için 10 eğitici ve öğretici yol. Haydi başlayalım!
Ev ödevi: Eğitimin bir parçası
Ev ödevi çocukların eğitiminde önemli bir yer tutar. Uygulamalı eğitim metotlarından biri olan ev ödevi öğrencilerin teorik eğitimi kağıt üstüne döktüğü ve tekrar etmeye dayalı bir ödevlendirme şekli. Çocuklar için sıkıcı ve bıktırıcı olarak görülen bu eğitim metodunu eğlenceli hale getirmek ise oldukça kolaydır.
Çocuklar başlangıçta ödevlere karşı çıkacak hatta onlara verilen ödevleri yapmayarak protesto edeceklerdir. Bu gibi durumlarda sabırla karşılanmalı ve çocuklara özel yaklaşımlar ile bu durumun üstesinden gelinmelidir. Nasılsa ödev yapmak istemeyen öğrenci bulmak basittir ancak başarısız olmak isteyen öğrenci bulmak zordur.
Belli bir seviyeye ulaştıktan sonra yaptığı ödevlerden keyif alacak olan çocuklar konu ödev yapmak olduğunda artık ters tepki vermez. Bunları eğitimin bir parçası olarak gördükten sonra yapılacak aktiviteler onlara keyifli gelir ve hatta ödev net bir şekilde onları geliştirmeye başladığında bunu isteyerek yapmaları bile mümkündür. Peki ödevlerin en önemli 4 faydası nedir? Açıklayalım!
Ödev yapmak ne fayda sağlar?
Konuları tekrar ettirir. “Söz uçar yazı kalır.” sözü oldukça doğru bir sözdür. Derste anlatılanların akılda kalması için üzerinden geçilmesi gerekir. Konu tekrarı yapmanızı sağlayan ödevler konunun aklınızda kalmasını sağlar.
Disiplin getirir. Çocuğunuzun yapması gereken bir şey olmadığında öz disiplin konusunda çocuğunuz problem yaşayabilir. Ödev yapma programı oluşturulduğunda öğrencinin haftaları belli olur ve disiplin kendiliğinden gelir.
Aile ve öğretmen arasında bağ kurulmasını sağlar. Ödevlerin takibi konusunda öğretmenler ile fikir alışverişi yapmak önemlidir. Bu şekilde öğretmenler ve aile arasında gelişen bağ öğrencinin eğitim hayatına olumlu yansır.
Bilgi kaynaklarını tanımaya ve kullanmaya ilişkin becerileri geliştirir. Öğretmenler ödev yaptırmak için ders anlatmaz. Derste anlatılanları pekiştirmek için ev ödevi verir. Ev ödevleri de öğrencilerin an
Ödev yapmak: Ev ödevi için çocuklara rehberlik edin!
Ev ödevi konusunda çocuklara yardım etmek onlarla masaya oturup cevap yazmak değildir. Onlara vereceğiniz tavsiyeler, program oluşturma konusunda yardımınız ve sağlayabileceğiniz sağlıklı çalışma ortamıyla ev ödevi deneyimi geliştirebilirsiniz. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz? İşte çocuklara ev ödevlerinde rehberlik ederken dikkat etmeniz gerekenler!
Ödev yapma programı oluşturun.
Ödev yaparken çocukların en çok şikayetçi olduğu konu “sürekli” ödev verilmesi. Bir program oluşturmak konusunda tecrübesiz olan çocuklar verilen ödevleri belli bir programa oturtamayabilir. Halbuki belli bir program çocuğun disiplin kazanmasına yardımcı olur ve ödevlerin sıkıcılığını azaltır.
Okul döneminde belirlenen haftalık programlarla yapacağı ödevin zamanı belli olan çocuğun her haftası belli olur. Çocuğun bu program içerisinde ödev saatleri ve dinlenip tatil zamanın belli olması onu belirsizlikten ve disiplinsizlikten kurtarır.
Eğlenceli aktivitelerle ödev yapın.
Ödevlerin materyallerini sizin hazırlamanız gerekmiyor ancak eldeki materyallerin eğlenceli bir şekilde kullanılmasına yardım edebilirsiniz. Belirlediğiniz ödev saatleri içerisinde kurguladığınız yaratıcı ve eğitici aktivitelerle çocuğunuza ödev yaptırmak zorunda kalmazsınız.
Eğlenceli aktiviteleri yalnızca etrafta koşmak, zıplamak olarak düşünmeyin. Bulmacalar, puzzlelar ve çocuğun sevdiği oyunlara referans vermek ödev yapmak istemeyen öğrenciye gözle görülür bir motivasyon sağlayacaktır.
Yönlendirici olun ve motive edin.
Ödev saatleri içerisinde çocuklarınızı motive edin. Gelip size bir soru sorduğunda “Bunu nasıl yapamıyorsun?” gibi yaklaşımlar onun motivasyonunu önemli ölçüde kıracaktır. Bunun yerine bir şeyi yapamamasının normal olabileceğini ve bunu aşmak için en iyi yöntemin çalışmak olduğunu vurgulayın.
Pozitif geri bildirim yapmak da oldukça önemlidir. Pozitif geri bildirimler ödül şeklinde olabileceği gibi çocuklara söylenen güzel sözler veya onların duymaya ihtiyacı olan olumlamalar çocuk gelişimi yönünden de gelişimlerine katkı sağlar. Kısaca onların yanında olmalısınız.
Kendi kendine yapması için teşvik edin.
Ev ödevi vermenin amacı öğrencinin problemlerin üstesinden gelip gelemediğini ölçebilmek ve öğrendiğini uygulama becerisini test etmektir. Ödev yaptırma ve sınav gibi konseptler tamamen bunun için vardır. Bunu sağlayabilmek için çocuğunuzun ödevleri kendi kendine yapıyor olması gerekir.
Eğer ebeveynliğin şefkatine kapılıp onlara ekstra yardım ederseniz ödevin özelliği kaybolur ve çocuk yeterli verimi alamayabilir. Bunun yerine ona direkt cevapları vermekten ziyade asgari ancak etkili düzeyde yardım ederek kapasitesini ortaya koymaya teşvik etmelisiniz. Bu şekilde yapılan ödevler, çocuğun eğitim gelişimine olumlu etki eder.
Dikkat dağınıklığına dikkat edin.
“Ödev yapmak istemiyorum.” cümlesi çoğunlukla etraftaki dikkat dağıtıcı ögelerden kaynaklanmaktadır. Ödev net bir şekilde çocuğu o anki tek odağı olmalıdır. Bu sebepten ötürü etrafta video oyunu, telefon, televizyon gibi ögeler bulunmamalı.
Çocuğunuz ile ödev yaparken ona eğitici oyunlarla yardım edebilirsiniz ancak bunu çok ileri götürüp her oyun ögesini odaya almamak gerekir. Bu ögeler içerisinde oyuncaklardan tutun teknolojik gereçlere kadar dikkat dağıtacak her şey bulunabilir. Kısacası ortam önemlidir.
Uygun bir çalışma ortamı hazırlayın.
Ders çalışma ortamı ödev yapma programı ile birlikte hazır olmalı. Ev ödevi yapılacak ortamın bir çalışma odası şeklinde dizayn edilmesi önemlidir. Bunun için gerekli gereçler vardır. Bu gereçleri sağladıktan sonra odanın sesten uzak bir yerde olmasına dikkat edilmelidir.
Ödev yapılacak çalışma odası için gereçler her öğrencinin odasında bulunmalıdır. Rahat ve ergonomik bir masa, öğrencinin kolayca uyum sağlayabileceği bir sandalye ve odayı ani ışık değişimlerinden koruyacak bir perde kesinlikle gereklidir. Bu gereçler sağlandıktan sonra geriye yalnızca yapılacak bir ev ödevi kalır.
Eğitmenleri ile iletişimde olun.
Öğrencilere ev ödevi veren siz veliler değil öğrencilerin eğitmenleridir. Ödev yapmak istemeyen öğrencinin neden böyle davrandığını, sınıf içerisinde nasıl davranıyor olduğunu ve nasıl yönlendirilebileceğini öğretmeni ile görüşmelisiniz.
Eğitmenler ile karşılıklı geri bildirim halinde olmak ayrıca önem arz ediyor. Ev ödevi konusunda görüşmenin yanı sıra öğretmenine verebileceğiniz ve öğretmeninden alabileceğiniz geri bildirimler ile çocuğunuza eğitim hayatında yardımcı olurken yalnız kalmazsınız. Nasıl olsa yılın 9 ayı, günün 8 saati öğrenciyi görenler öğretmenlerdir.
Öğrenme şekillerini göz önünde bulundurun.
Herkesin dış görünüşü, düşünce yapısı ve hayata bakış açısı farklı olduğu gibi öğrenme stilleri de farklıdır. Öğrenciden öğrenciye değişebilecek olan etmenleri göz önünde bulundurmalısınız. Çocuğunuzun eğitim hayatına sunacağınız katkıyı da buna göre planlamalısınız.
Planlamayı yaparken çalışma odasının düzeni, ödevlerin şekli, çocuğunuza vereceğiniz motivasyonun nasıl verildiği ve ders konusunda yaklaşımınızı özenle hazırlamalısınız. Düşünsel çeşitliliğe önem vererek hazırladığınız bir program her zaman daha verimli olur.
Ev ödevi için doğru internet kullanımını teşvik edin.
İnternet aileler tarafından bir dikkat dağınıklığı sebebi olarak görülse de ödev yaparken yadsınamaz bir potansiyeli vardır. Kullanımının belli kurallar ile belirlendiği internet kullanım şekli çocuklarınızın ödevlerine yardımcı olacaktır. Teknolojiyi doğru kullanmak; çocuğunuza sadece okul hayatında değil, aynı zamanda kendi gelişiminde de yardımcı olacaktır. Bunun için ilgili yazımızdaki önerilerimize göz atabilirsiniz.
İyi örnek olmaya dikkat edin.
Son başlığımız ve en önemlisi ise iyi örnek olmaktır. Ödev yaptırmadan önce çocuğunuzla kitap okuyarak veya onunla birlikte çalışarak iyi bir örnek teşkil edebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzun disiplin kazanımına önemli bir katkı sağlamış olursunuz.
Nasıl olsa çocuklar görerek ve uygulayarak öğrenir. Onunla birlikte çalıştığınızı ve okuduğunuzu gören çocuk ev ödevi yaparken “Ödev yapmak istemiyorum.” demeyecek ve size eşlik etmekten ayrı bir zevk alacak.
Sıkça sorulan sorular
Çocuğunuz ile ev ödevi yapmak için her şeyi hazırladınız ve artık verilen ödevler eğlenceli bir şekilde aradan çıkıyor mu? O zaman amacımıza ulaşabilmişiz demektir. Sıkça sorulan sorular kısmında da çocuklar ile ödev yapmak konusunda akıllara takılan soruları derledik. Cevaplayalım!
Ödev nedir?
Ödev, tanım olarak bir kişinin yapmakla yükümlü olduğu görevdir. Ancak ev ödevi bu anlama gelmez. Uygulamalı eğitim metotlarından biri olan ev ödevi öğrencinin eğitim hayatı boyunca karşısına çıkacak olan bir görevdir. Konu tekrarı için verilen ödevler eğitimde önemli bir yer kaplar.
Ödev yapmak istemeyen çocuğa nasıl davranılmalı?
Ödev yapmak istemeyen öğrenci kendisine olumsuz tepki gösterildiği anda yaptığı ödevden soğuyabilir. Bu sebepten ötürü çocuğu tanımak ve onun davranış biçimlerine göre pozitif yaklaşımlar sergilemek önemlidir.
Ödev nasıl yapılır?
Her ödev öğretmenin belirlediği kurallara göre şekillenir. Eğer öğretmen çocuğunuzdan bir araştırma istiyorsa araştırma metotları kullanılarak ödev yapılır. Eğer ki bir yazma ödevi yapılması gerekiyorsa öğrenci yazım tekniklerini kullanmakla görevlidir.
Novakid’le tanışın!
Artık çocuklarınızın yabancı dil ödevlerine doyasıya yardım edebilir ve çocuğunuzun yabancı dil eğitimini bir adım öteye götürebilirsiniz. Bunu yapmak için başvurmanız gereken yöntem ise kuralcı, ezberci anlayıştan kaçınıp bol bol konuşmak. Çocuklar için İngilizce kursu Novakid’de tam olarak bunu sunuyoruz. Uzman eğitmenlerimizle çocuklara eğlence ve konuşma dolu dersler veriyoruz. Siz de ücretsiz deneme dersinizi hemen alın!