Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
CTA background
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
06.09.2024
Time icon 8 dk.

Çocuklarda vurma davranışına karşı ne yapılmalı, çocukların öfke kontrolü nasıl sağlanır? 

İçindekiler

Çocuklarda vurma davranışı ve kardeş kavgaları sık rastlanılan bir durum olsa da çocuklarda saldırganlık ebeveynler için endişe verici olabilir. 

Bu durumla karşılaşan anne-babaların aklına hemen “Çocuğumun vurmasını nasıl engellerim?” sorusu geliyor, ancak psikologlar tarafından da vurgulandığı üzere kardeş kavgaları çocukların sınır çizme ve anlaşma yapma becerilerini pekiştiriyor. 

Hazırladığımız bu rehberde ebeveynlerin çocuklarda vurma davranışını ve kardeş kavgalarını nasıl kontrol altına alabileceğini, çocuklarda öfke kontrolünün nasıl sağlanabileceğini anlattık. Haydi beraber görelim!

Suçlayıcı olmadan çatışmayı durdurmayı deneyin

Kavga eden çocuklarınızı gördüğünüzde ilk tepkiniz taraflardan birini suçlamadan çatışmayı durdurmak olmalı.

Kavgayı kimin başlattığı ile ilgilenmek ve çocuklar arasında hakemlik yapmayı denemek, çocukların birbirini suçlamasına yol açar. 

Sakin bir tutumla yaklaşmanız kavga eden çocukların sakinleşmesini ve çatışmanın kendi kendine durmasını sağlayabilir.

  • Sakin kalmaya özen gösterin

Çocuklar, çevrelerindeki yetişkinlerin tepkilerini taklit etmeye meyillidirler. Kavga eden çocuklarınıza sinirlenmeniz ve suçlayıcı bir tavırla yaklaşmanız çocuklarda saldırganlığı artırabilir. 

Bunun aksine sakin kalmanız ise kavga eden çocukların sakinleşmesini, hatta çatışmanın kendi kendine durmasını sağlayabilir. Çocuklarınızı sakinleştirebilmek için önce siz sakin ve soğukkanlı olmalısınız. 

  • Fiziksel tehlike olmadıkça kavgaya dahil olmayın

Kavga eden çocuklarınızı fiziksel bir tehlike oluşmadıkça zorla ayırmamalısınız. Eğer çocuklarda vurma davranışı görüyorsanız iki tarafı da incitmemeye özen göstererek nazikçe kavgayı durdurun.

Kendi aralarında çatışmaları çözmelerine izin vermek, çocuklarda öfke kontrolü ve sorun çözme becerilerini geliştirir. 

Aynı zamanda ev içinde çocukların isteklerini dile getirebilecekleri özgür bir konuşma ortamı sağlamak, çocuklarda saldırganlık davranışını engeller ve sorunlarını konuşarak çözmeyi tercih etmelerini sağlar.

  • Tarafsız bir dil kullanın

Psikologlara göre çocuklarda saldırganlık davranışının başlıca sebeplerinden biri kıskançlıktır. 

Kavgada bir tarafı haklı bulduğunuzu belirtmeniz kardeşler arası kıskançlık ve rekabeti tetikleyebilir. Bu durumu önlemek için çocuklara kavganın sonuçlarına beraber katlanmaları gerektiğini söylemelisiniz. 

“Kardeşin uslu, sen neden değilsin?” gibi suçlayıcı cümleler çocuklarda vurma davranışını ve kardeşler arası rekabeti artırabilir. 

Kavgaya sebep olan nedenleri bulun ve aranızda konuşun

Çatışma sonlandıktan sonra, çocuklarınızla kavganın sebebi hakkında konuşmak çok önemli.

Kavga eden çocuklarınıza karşılıklı iletişimin önemini anlatmak, sorunları konuşarak çözmenin saldırganlıktan daha iyi bir yol olduğunu da gösterir. 

Aranızda konuşmak, çocuklarda öfke kontrolü becerilerini pekiştirerek ileride benzer sorunlar yaşanmasını engelleyecektir. 

  • İki tarafı da dinleyin

Kavga eden çocuklarınıza olayı kendi perspektiflerinden anlatmaları için izin verin. Bazen küçük yanlış anlaşılmalar şiddetli çatışmalara sebep olabilir. Kardeş kavgalarında bir tarafı haklı bulduğunuzu söylemeyin, taraf tutmayın.

Kavga eden çocuklarınıza onları dinlediğinizi ve anladığınızı hissettirmek, sorunları iletişim kurarak çözmenin saldırganlıktan daha iyi bir alternatif olduğunu anlamalarını sağlar.

  • Sorunun köküne inin

Kardeş kavgaları basit yanlış anlaşılmalar dolayısıyla başlayabildiği gibi, bu çatışmaların altında daha büyük sorunlar da yatıyor olabilir.

Çocuklarda saldırganlık durumu kıskançlık, dikkat çekme isteği, kardeşler arası rekabet ya da dış etkenler sebebiyle oluşabilir. Kavga eden çocuklarınızla konuşurken “Nasıl hissediyorsunuz?” ya da “Bu çatışmanın neden başladığını düşünüyorsunuz?” gibi ucu açık ve iletişim için alan yaratan sorular sorun.

Nötr sorular sormak çocukların duygularını anlamlandırmalarını sağlayabilir. Bu adım çocuklarda öfke kontrolü ve gelişim sağlamak için önemli.

  • Çocuklarınızı sorunları beraber çözmeye teşvik edin

Kavga bittikten ve başlamasına sebep olan sorunlar anlaşıldıktan sonra sıra sorunu çözmeye geliyor. Kavgayı kimin başlattığının önemi olmadığını, sonuçlarını beraber üstlenmeleri gerektiğini tarafsız bir dille anlatın. 

Çocuklarda vurma davranışının tekrarlanmaması için rahat bir konuşma ortamı sağladıktan sonra beraber kurallar koymayı deneyebilirsiniz. Beraber konuştuktan sonra ise çocuklarda öfke kontrolü, duyguları tanıma, sorunları konuşarak çözme gibi kazanımları pekiştirmek için kavga eden çocuklarınıza “Bu tecrübeden neler öğrendik?” gibi öz yansıtmayı teşvik eden sorular sorabilirsiniz.

Şimdi kaydolun ve 1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
Çocuğunuza İngilizce ile güven verin!

Sevginizi gösterin ve kıyaslama yapmayın

Kardeş kavgaları, ailenin ev içinde fark etmeden kıskançlık ve rekabet ortamı yaratmasından kaynaklanabilir. Bu sorunların ortadan kalkması için ailenin güvenli, sevgi dolu ve eşit bir alan oluşturması önem arz ediyor.

  • Çocuklarınıza eşit davranın

Çocuklarınızın yapmayı sevdiği aktiviteleri yapmak ve onlarla bireysel olarak zaman geçirmek, kardeşler arasında kıskançlık davranışını azaltmanın yanı sıra sizin de çocuklarınızla bağınızın güçlenmesini sağlayabilir.

Aynı zamanda çocuklarla ayrı ayrı ilgilenmek onların kendi ilgi alanlarını keşfetmelerini sağlayarak aynı alana yönelik kardeş kavgalarını azaltabilir. Kardeşler, ailelerinin onları eşit derecede sevdiğini hissetme ihtiyacı duyarlar.

  • Taraf tutmaktan kaçının

Her çocuğun kendine özel güçlü yönleri ve yetenekleri vardır. 

Kardeşler arasında karşılaştırma yapmadan çocukların belirli kişisel özelliklerin farkına varmak, onların kişisel gelişimi için de çok faydalı. “Neden kardeşin gibi olamıyorsun?” gibi çocuklar arasında rekabet ortamı yaratan sorular kardeş kavgalarına sebep olabilir. Davranışlarınızın ve sözlerinizin her çocuğa kendini eşit ve değerli hissettirdiğine emin olun. 

  • Aile bağlarının önemini vurgulayın

Çocuklarda vurma davranışını ve kardeş kavgalarını azaltmak için çocuklarınıza birbirlerini desteklemeleri ve savunmaları gerektiğini öğretin. Kardeşlere bir takım olduklarını vurgulamak için birlikte oynanan oyunları ve aktiviteleri teşvik edebilirsiniz. 

Kardeş kavgalarının ana sebeplerinden olan kıskançlık ve rekabet duyguları yerine birlik ve beraberlik duygularını aşılamak, kardeş kavgalarını azaltabilir.

Kardeş kavgalarını kontrol etmek ve önlemek için ek stratejiler

Verdiğimiz adımların yanı sıra kardeş kavgalarını önleyip çocuklarda öfke kontrolünü sağlamak için yapabileceğiniz basit ve etkili birkaç strateji daha derledik. Bu kolay adımlarla çocuklarınızın gelişimini desteklerken onlarla bağınızı da güçlendirebilirsiniz. 

  • Duyguları tanıyın ve kontrol edin

Çocukların duygularını ve düşüncelerini özgürce ifade edebilecekleri bir alan yarattıktan sonra onlara duygu kontrolü için metotlar tanıtabilirsiniz.

Örnek olarak çocuklarda öfke kontrolünü sağlamak için derin nefes alma veya ona kadar sayma gibi teknikleri öğretebilirsiniz. Bu metotlar sayesinde çocuklarda vurma davranışı ve saldırganlık yerine sorunları konuşarak çözme ve empati kurma davranışları ön plana çıkıyor.

  • Olumlu çatışma ortamını modelleyin

Kavga eden çocuklarınıza başka bir yetişkinle beraber günlük hayattaki sorunları nasıl çözdüğünüzü gösterebilirsiniz. Göstereceğiniz adımlar arasında duygularınızı kontrol etme, sorunları konuşarak çözme ve karşılıklı konuşma davranışları yer alabilir. 

Çocuklar etraflarındaki yetişkinleri gözlemleyerek onların davranışlarını taklit ederek birçok bilgiyi öğrenirler. Siz de eşinizle ya da bir arkadaşınızla beraber hayali bir çatışma yaratıp nasıl çözebileceğinizi interaktif şekilde kavga eden çocuklarınıza gösterebilirsiniz

  • Sınırlar çizin, kurallar koyun

Çocuklarda vurma davranışı, çocuklarda saldırganlık gibi yıkıcı davranışların kişiye ve diğer aile bireylerine zarar veren etkilerini tartışıp evde bu davranışları önleyen kurallar koyabilirsiniz. 

Çocuklarda vurma davranışına ve kontrolsüz öfkeye yeni koyduğunuz kurallarla bir son verebilirsiniz. Kavga eden çocuklarınızın kavganın sonuçlarını anlamasını sağlamak da sınır çizmek için önemli bir adım. 

Bir kuralın koyulmasının sebeplerini anlamak, o davranışın sonuçlarını idrak etmeyi ve neden zararlı olduğunu da anlamayı içerir. Bu yönüyle sınırlar ve kurallar koymak, neden koyulduğunu anlatmak çocukların kişisel gelişimi için de çok faydalı.

Sıkça sorulan sorular

Kardeş kavgalarını nasıl engellerim?

Kavgaların birçok sebebi olabileceği gibi, çatışmaların bazılarını sakin kalarak ve kavga eden çocuklarınızı sorunları konuşarak çözmeye teşvik ederek sonlandırabilirsiniz. Ayrıca kavgadan sonra çocuklarınızla konuşup kurallar koyarak gelecekte de çocuklarda saldırganlığın önüne geçebilirsiniz.

Çocuğum vuruyor ne yapmalıyım?

Çocuklarda vurma davranışının önüne geçmek için duygu kontrolü ve öfke yönetim yöntemlerini kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra evde sorunları konuşarak çözebileceğiniz bir ortam yaratmak da çocuklarda saldırganlığı önleyecektir.

Çocuklarda öfke kontrolü nasıl sağlanır?

Çocuklarda öfke kontrolünü sağlamak için önce duyguları tanıtmak gerekir. Çocuk nasıl hissettiğini anladıktan sonra duygu kontrol metotlarını tanıtabilirsiniz. Derin nefes alıp ona kadar saymak gibi basit yöntemler bile çocuklarda öfke kontrolünü sağlayabilir.

Vuran çocuğa nasıl davranılmalı?

Çocuklarda vurma davranışını engellemek için öncelikle sakin kalmalısınız. Öfke kontrolü tekniklerini tanıtabilir ve çocuğunuza problemlerin şiddetle çözülemeyeceğini tarafsız bir dille anlatabilirsiniz. Çocuğun kendini rahatça ifade edebileceği alanlar yaratmak da şiddete başvurmayı önleyebilir. 

Novakid’le tanışın!

Novakid’de ebeveynlerin çocuk yetiştirmeyle ilgili her konuda sorularını cevaplıyoruz. Bunun yanı sıra çocuklara eğlenceli ve eğitici içerikler kullanarak İngilizce de öğretiyoruz! Novakid’de uzman eğitmenlerimiz online İngilizce derslerinde çocuklara İngilizceyi sevdiriyor. Siz de ücretsiz deneme dersinizi hemen alın!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.
Wow!
25% indirimi
Son 5 gün!
Çocuğunuza önemli bir hayat becerisi kazandırın!
flower