Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?✌Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
CTA background
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
15.10.2024
Time icon 7 dk.

Çocuklar için renkler neleri ifade eder? Hep birlikte çocukların psikolojisinde renkleri yorumlamayı öğrenelim!

İçindekiler

Her ebeveyn biliyordur ki çocukların iç dünyası gerçekten de fazlasıyla ilginç. Yetişkinlerin fazla anlam yüklemediği, veya daha doğrusu yükleyemediği unsurlar çocuklar için bambaşka şeyler ifade edebiliyor. 

Bir başka şekilde söyleyecek olursak çocukların zihni oldukça renkli. Fakat bunu yalnızca bir söz sanatı olarak görmeyin! Renkler, özellikle de resimlerde kullanımlarını düşününce bizlere çocukların psikolojisi hakkında oldukça ilginç bilgiler verebilir.

Peki ya çocuklar için renkler tam olarak ne anlam ifade ediyor? Çocuk dünyasında renkler bizlere neler anlatabilir? Bu yazımızda çocuk psikolojisinde renkleri yorumlamayı öğrenerek hep beraber bu tarz soruları cevaplayacağız. Haydi başlayalım!

Renkler, çocukların psikolojisi hakkında neleri gösterir?

Çocuklar ve renkler arasındaki ilişkiye dair ilk fikrimiz muhtemelen renk seçimlerinin sırf göz zevkinden kaynaklandığı olacaktır. Fakat çocuklar için renkler oldukça farklı anlamlara gelebilir. Renkler, çocuk psikolojisini aşağıda sıraladığımız şekillerde yansıtabilirler:

  1. Renkler aracılığıyla duygusal dışavurum

Çocuklar için renklerin en öne çıkan işlevlerinden biri, bir çeşit duygusal dışavurum aracı olabilmeleri. Bir çocuk, resim çizerken o anki ruh haline göre bazı renkleri kullanmaya daha fazla meyilli olabilir. Peki ya bu açıdan çocukların kullandığı renklerin anlamlarına bazı örnekler neler? İnceleyelim:

  • Kırmızı, turuncu veya sarı: Bu renkler genellikle hareketli, heyecanlı ve neşeli bir ruh haline işaret ederler. Kimi zaman çocukların ilgi istediği anlamına da gelebilirler.
  • Mavi veya yeşil tonları: Çoğunlukla daha sakin, durgun ve huzurlu bir ruh haliyle ilişkilendirilen renklerdir. Aynı zamanda doğayla bağlantılı bir rahatlığı da temsil edebilirler.
  • Siyah: Çocuğun resimde siyah renk kullanması çeşitli durumlara işaret edebilir. Kimi zaman bu renk üzüntü veya çekingenlikle ilişkilendirilse de çocuklar sadece erişmesi kolay olduğu için de bu renkleri kullanabilir.
  • Pastel renkler: Bu renklerin, hassaslık ve şefkatle bağlantılı olduğu düşünülür. Çocukların bu renkleri daha sakin oldukları zamanlarda kullanmalarını bekleyebiliriz.
  1. Kişilik özelliklerinin renk kullanımına yansıması

Renkler, çocukların anlık duygu durumunu yansıtabildiği gibi kişilik özellikleri hakkında bazı genel yorumlar yapmak için de kullanılabilir. Eğer renkleri bu açıdan yorumlamak istersek çocuklar ve renkler arasında aşağıdaki gibi bağlar kurabiliriz:

  • Sıcak ve parlak renkler: Bu tür renkleri kullanan bir çocuk nispeten atılgan, enerjik ve dışa dönük bir kişiliğe sahip olabilir.
  • Soğuk ve soluk renkler: Bunlar genellikle sakinleştirici renkler olduğu için daha içe dönük ya da duygusal bir kişiliği yansıtıyor olabilirler.
  • Nötr ve topraksı renkler: Genellikle daha ağırbaşlı ve pratik kişiliklere sahip çocukların bu renkleri tercih edeceği düşünülür. Aynı zamanda doğayı seven bir kişilikle de ilişkilendirilebilirler.
  • Pembe ve mor: Bu iki renk çoğu zaman kuvvetli bir hayal gücünün göstergesi olarak yorumlanır. Yaratıcı anlamda yetenekli çocuklar, bu renkleri tercih edebilir.

Hazır burada bahsetmişken, sıcak ve soğuk renkler hakkında daha fazla bilgi almak için bu konu hakkındaki makalemize göz atmaya ne dersiniz?

  1. Çocuk gelişimi ve renk kullanımı

Bazen ise çocuklarda renklerin anlamları, herhangi bir duygu durumu veya kişilik özelliğinden ziyade çocuk gelişimi ile de alakalı olabilir. Çocuklar ve renkleri bu şekilde incelerken renklerin ifade edebileceği duygulardansa kullanım örüntülerini incelemek gerekir. Detaylandıracak olursak, bu unsurlara dikkat edebiliriz:

  • Renk çeşitliliği: Çocukların resimlerinde kullandıkları renklerin daha çeşitli hale gelmesi, bilişsel gelişim açısından ilerleme kaydettiklerini gösterebilir.
  • Renklerin düzenlenmesi: Resimdeki renklerin nasıl düzenlendiğini incelemek de çocuğun planlama kabiliyetleri hakkında fikir verici olabilir. Hatta bazen bu sayede çocuklarda üstün yetenek dahi tespit edilebilir.
  • Bazı renklerin asla kullanılmaması: Bazı renklerin çocuklar üzerindeki etkisi olumsuz olabilir. Bu durumda çocuk doğal olarak bu renkleri kullanmaktan kaçınacaktır. Çocuğu rahatsız eden renklere dikkat etmek ve ardında bir psikolojik sorun olup olmadığını öğrenmek gerekir.
  • Renk kullanımında ani değişiklikler: Çocuğun kullandığı renkler aniden değiştiyse bu, dikkate değer bir psikolojik gelişmenin işaretçisi olabilir.
  1. Kültürel ve çevresel unsurların benimsenmesi

Elbette çocuk dünyasında renkler, çocuğun içinde büyüdüğü çevrede gördüklerinden oldukça etkilenir. Yani aslında kimi zaman çocukların kullandığı renklerin anlamlarını yorumlamak istiyorsak aradığımız cevabı çevresel ve kültürel faktörlerde bulabiliriz.

Örneğin, kırmızı rengin çeşitli anlamlara gelebileceğini söyledik. Ancak bazı durumlarda çocuk, kırmızıyı sadece Türk bayrağını çok sevdiği için kullanıyor da olabilir.

Çocuğunuzun geleceğine yatırım yapın! İngilizce kursları şu anda %45 indirimli!
BLOG45 indirim kodunu kullanın

Renkler çocukların ruh halini nasıl etkiler?

Çocuklar ve renkler arasındaki ilişki hakkında oldukça dikkat çeken bir konu da renklerin çocuklar üzerindeki etkisi. Daha detaylı olmak gerekirse, belirli renklerin çocukların duygularını nasıl değiştirebileceği epey merak ediliyor. O halde en yaygın renklerin çocuklarda hangi duyguları uyandırabileceğini birlikte görelim!

Uyarıcı renkler

  • Kırmızı: Oldukça uyarıcı bir renk olan kırmızı, aynı zamanda bebeklerin dikkatini çeken renklerdendir. Bu renk, çocuklarda enerjik ve neşeli bir ruh halini teşvik edebilir, üstelik heyecan da verebilir.
  • Sarı: Neşe ve mutlulukla sık sık ilişkilendirilen bir renktir. Altın, ışık ve güneş gibi çağrışımlar uyandırabilen sarı renk, çocukları olumlu düşünmeye teşvik edebilir.
  • Turuncu: Kırmızı ve sarı rengin bir karışımı olarak görülebilir. Hem enerjiyi hem de mutluluğu içinde barındıran, genel olarak neşeli fakat aynı zamanda dengeli bir duygu durumuna yol açabilir.

Sakinleştirici renkler

  • Mavi: Su ve gökyüzü gibi unsurlarla ilişkilendirilebilen mavi renk, sakinleştirici etkiye sahip olmasıyla bilinir. Mavi renk çocuklar üzerinde özellikle de açık tonlarla kullanıldığında huzur verici bir etkiye sahip olabilir.
  • Yeşil: Tıpkı mavi gibi yeşil de huzur verici bir renk olarak algılanır. Yeşil rengin rahatlatıcı etkisinde doğayla olan bağlantısı büyük bir yere sahiptir. Bu rengi gören çocuklar, ağaçları ve çimleri hatırlayarak rahatlayabilir.
  • Açık mor tonları: Pembeye yaklaşan açık mor tonları, çiçekleri anımsattıkları için rahatlatıcı renkler arasında yer alırlar. Özellikle de leylak veya lavanta gibi çiçekleri seven çocuklar, mor rengi oldukça sakinleştirici bulabilir.

Nötr ve dengeli renkler

  • Gri ve bej: Bu tür renkler genellikle dengeyle ve durgunlukla bağdaştırılır. Kendi başlarına çocuklar için renkler arasında fazla anlamlı olmasalar da diğer renklerin uyandırdığı duyguları dengelemek için kullanılabilirler.
  • Beyaz: Çocuklar için beyaz renk kendi başına bir duygu uyandırmaktan ziyade yüksek ihtimalle boş çizim alanı olarak görülecektir. Ancak bu, aynı zamanda bir genişlik ve özgürlük hissini teşvik edebilir.
  • Kahverengi: Kahverenginin çocuklar üzerindeki etkisi çok kolay tahmin edilemez. Toprağı anımsatarak rahatlatmaktan çikolatayı anımsatarak heyecan uyandırmaya varan etkileri olabilir.

Renk kullanımında çocuğun yaşının etkisi

Çocukların renklerle olan ilişkisinde yaş da kilit bir rol oynayabiliyor. Hepimiz yaş ilerledikçe çocukların psikolojisinin oldukça önemli şekillerde değiştiğini ve geliştiğini biliyoruz. O zaman yaşa bağlı olarak gerçekleşen bu gelişmeler çocuk dünyasında renklerin algısını nasıl etkileyebilir, öğrenelim.

0-3 yaş

İnsanlar, doğdukları anda oldukça kısıtlı bir renk algılama kabiliyetine sahip olur. Dolayısıyla bebeklik çağındaki çocukların bazı renkleri tercih etmemesi oldukça normaldir. O rengi bizim gördüğümüz gibi görmüyor bile olabilirler!

Fakat elbette bebeklerin dikkatini çeken renkler bulunuyor. Bunlar çoğunlukla birbirinden kolayca ayırt edilebilen ve aynı zamanda kendi başına da öne çıkabilen ana renkler olacaktır. Örneğin parlak kırmızı, sarı ve mavi gibi renkler bu yaşta çocukların ilgisini çekebilir.

3-5 yaş

Bu yaş grubundaki çocuklar, renklerin duygularla olan ilişkilerini yavaş yavaş fark etmeye başlayacaktır. Aynı zamanda bu dönemde çocuklar ve renkler arasında bazı kişisel bağlar da oluşabilir. Yani çocuklar, içinde bulundukları çevreye de bağlı olarak, bazı renkleri belirli objelerle veya anılarla ilişkilendirip onlara kişisel anlamlar yükleyebilir.

Buna ek olarak tabii ki çocukların daha çeşitli renkler kullanmasını da bekleyebiliriz. Örneğin turuncu, yeşil ve mor gibi ara renkler de çocukların resimlerinde belirmeye başlayabilir.

6-12 yaş

Okul çağına erişen çocuklar, renkleri eğitimlerinin de etkisiyle daha yakından tanıyıp çeşitli amaçlarla kullanmaya başlayacaktır. Bu dönemde çocukların bazı renklere yönelik tercihleri biraz daha yerine oturmuş olabilir. Örneğin, çocukların bu yaşlarda en sevdikleri rengin ne olduğuna karar vermelerini bekleyebiliriz.

Bu dönem aynı zamanda renk kullanımının çocukların yeteneklerine bağlı olarak değişebildiği bir vakit olarak görülebilir. Resimlerinde renkleri etkili bir şekilde kullanan çocuklar, görsel sanatlar alanında yeteneğe sahip olabilirler.

13 yaş ve üzeri

Ergenlik döneminde çocuklar ve renkler arasındaki ilişki çok daha kişisel bir boyuta taşınacaktır. Bu yaşlardaki çocuklar, renklerin çağrıştırdığı duyguları tanıyacak ve kendilerini ifade etmek için onlardan sık sık faydalanacaktır.

Fakat elbette ergenlik çağındaki çocukların kullandığı renklerin anlamları her zaman çok da net olmayabilir. Bazı renkler uzaktan özel bir anlam taşıyormuş gibi görünse de çocuklar onları sırf beğendikleri için veya resimlerine uyacağını düşündükleri için kullanıyor da olabilirler.

Çocuklar ve renkler: Sıkça sorulan sorular

Çocukların dünyasında renklerin ne ifade edebileceğini öğrendik. O halde şimdi de renklerin çocuklar üzerindeki etkisi hakkında sıkça sorulan sorulardan bazılarını cevaplayalım.

Psikolojiye hangi renk iyi gelir?

Mavi, yeşil ve sarı renklerin insanlar üzerinde rahatlatıcı, sakinleştirici ve bazen de olumlu düşünmeye teşvik edici etkileri olduğu düşünülmektedir. Bu renkler, zihinde uyandırdıkları çağrışımlarla olumlu bir psikolojik durumu teşvik edebilir.

Sakinleştirici renk hangisi?

Mavi ve yeşil, sakinleştirici renkler olarak yorumlanırlar. Mavi renk suyu ve gökyüzünü, yeşil renk de doğayı çağrıştırdığı için insanlar üzerinde sakinleştirici etkilere sahip olabilirler. Aynı zamanda beyaz renk de sadeliği sebebiyle kimi zaman sakinleştirici renklere dahil edilebilir.

En dikkat çekici renk nedir?

Genellikle sıcak renk tonları dikkat çekici bulunur. Parlak kırmızı, sarı ve turuncu tonları enerjik renkler olduğu için çoğu zaman insanların dikkatini çekerler.

Odaklanma için hangi renk? 

Odaklanma için renk kullanımı tamamen kişiye bağlı olsa da mavi ve yeşil tonlarının sakinleştirici oldukları için odaklanmayı teşvik edebilecekleri düşünülmektedir. Bunun yanı sıra beyaz, gri gibi nötr renkler dikkat dağıtmayacağı için odaklanma için tercih edilebilir.

Novakid’le tanışın!

Novakid’de bilgilendirici yazılarımızla çocukların iç dünyası hakkında merak edilen tüm soruları cevaplıyoruz. Asıl uzmanlık alanımız ise çocuklar için online İngilizce eğitimi. Eğer çocuğunuzun bol bol eğlenceyle yabancı dil öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alıp aramıza katılabilirsiniz!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.