Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
0 günler
0 saatler
0 dakika
Çocuğunuz için İngilizce özel derslerinde %45 İNDİRİM. Sadece 24 saat! Promosyon kodu: BLOG45
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
11.06.2024
Time icon 8 min

Çocuklar için kodlama eğitimi: Ne işe yarar, ne zaman başlanmalı? Çocuklar için yazılım hakkında merak edilenler!

İçindekiler

Durmaksızın gelişen teknolojiyle birlikte dünyamız da hızla değişiyor. Durum böyle olunca, hepimizin de fark ettiği üzere, önceki yıllarda büyük bir çoğunluğun aklına dahi gelmeyecek beceriler, giderek daha fazla önem kazanıyor. Bunlardan belki de en çok öne çıkanı ise kodlama.

Kodlamanın dünyayı şekillendirme hızı, ebeveynleri epey şaşırtıyor olabilir. Fakat bir de çocukları düşünün. Her geçen gün yeni bir devrimsel teknolojinin duyurulabileceği bir dünyada büyümek, çocukların belli başlı yetenekler edinmesini neredeyse zorunlu kılıyor. 

Durum böyle olunca birçok ebeveyn doğal olarak çocuğunun yazılım öğrenmesini isteyecektir. Eğer siz de bu tarz bir düşünceye sahipseniz, çocuklar için kodlama eğitimi hakkında bazı sorularınız olabilir. Örneğin, “Çocuk yazılım öğrenmeye kaç yaşında başlamalı?”, “Kodlama eğitimi ne işe yarar?” gibi sorular aklınıza takılabilir. 

Bu yazımızda tam da bunlara benzer soruları cevaplayacağız. O halde haydi, çocuklar için kodlama eğitimi hakkında merak edilenleri cevaplayalım!

Çocuklar için yazılım nedir?

Her şeyden önce, çocuklar için yazılım veya diğer adıyla kodlama derken neyi kastettiğimizi biraz daha detaylandırarak başlayalım. Çocuk kodlama öğrenirken tam olarak neleri öğreniyor olacak?

Kodlama dendiğinde birçoğumuzun aklına filmlerden aşina olduğumuz ekranlarda uçuşan yazılar, karmaşık bilgisayarlar ve hızlı klavye tıkırtıları gelebilir. Ancak sinemanın etkisini bir kenara bırakırsak, yazılım aslında gayet basit bir kavram. Yazılım, veya kodlama, en temelinde bilgisayarların takip edeceği komutlar oluşturmak demek. Bu komutlar, bilgisayarların anlayabileceği programlama dillerinde yazılıyor.

Kodlama eğitiminde öğrenilen bilgiler sayesinde bilgisayarlarda hesaplama araçları, kendi kendine çalışan uygulamalar ve hatta basit oyunlar yapmak dahi mümkün oluyor! Elbette bunlar yalnızca geniş birkaç örnek. Çocuklar için yazılım becerileri, yaratıcılıklarını konuşturabilecekleri geniş bir alet kutusu olarak görülebilir.

Elbette gerçek hayatta yazılımla uğraşmak da filmlerdeki gibi abartı kurulumlar gerektirmiyor. Hatta çocuklar için kodlama eğitimini basitleştirmek ve eğlenceli hale getirmek için tıpkı bir oyun oynarmışçasına şekillerden, resimlerden ve figürlerden faydalanmanızı sağlayan uygulamalar dahi var!

Kodlama eğitimi çocuğa ne kazandırır?

Kodlamanın ne demek olduğundan kısaca bahsettik. Şimdi ise aklınızda “Çocuklar için kodlama eğitimi ne işe yarar?” sorusu bulunuyor olabilir. O halde gelin, kodlama eğitiminin çocuklara kattığı ve geliştirdiği becerilerden bahsederek bu soruya kapsayıcı bir cevap getirelim.

  • Problem çözme 

Çocuklara kodlama öğretmek, her şeyden önce problem çözme becerilerini geliştiren bir aktivite. Aslına bakarsanız her türlü kodlama projesi de bir çeşit problem olarak görülebilir. Amaca ulaşmak için ne tür komutların yazılması gerektiği, kod çalışmazsa nasıl düzeltilebileceği gibi sorular, kodlama eğitimi alan çocukları devamlı çözüm odaklı düşünmeye teşvik eder.

  • Analitik düşünce

Kod yazmak, eldeki probleme adım adım ve ince detayları gözeten bir şekilde yaklaşmayı gerektiriyor. Bu da doğal olarak kodlamayı analitik düşünce becerisini geliştiren bir egzersiz yapıyor. Bir diğer yandan çocuk kodlama öğrendikçe analitik düşünceye ek olarak eleştirel düşünme becerileri de kuvvetlenecektir.

  • Yaratıcılık

Kodlama eğitimi alan herkes, bir problemin birbirinden farklı çözümlere sahip olabileceğini bilir. Bu en başta kafa karıştırıcı veya göz korkutucu gelebilse de aslında büyük bir avantaj! Özellikle de genç yaştaki çocuklar için yazılım, farklı düşünce biçimleri geliştirerek yaratıcılıklarını en üst seviyeye çıkarmaları için harika bir yöntem.

  • Mantık yürütme

Çocuklar için yazılımın, diğer tüm faydalarıyla bağlantılı olarak geliştirdiği bir başka yetenek de mantık yürütme. Genel bir bakış attığımızda görebiliriz ki, aslında en basitleri de dahil olmak üzere birçok programlama dili kendi içinde bir mantık sistemi barındırıyor. Elbette yazılımda kullanılan mantık kuralları, uydurma bir sistemin bir parçası değil. Çocuk kodlama öğrenerek bu kuralları gerçek hayata da uygulayabilir!

  • Matematiksel düşünme

Kullanırken fark etmesek de, bilgisayarların çalışma prensiplerinde matematiğin ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu hepimiz biliyoruzdur. Bu da demek oluyor ki kodlama eğitimi boyunca ister istemez matematiksel düşünme becerileri de gelişiyor. Elbette ki çocuklar için yazılım eğitimi okuldaki matematik dersleriyle de birleşince bunun etkisi daha da artıyor.

  • Devamlılık

İlk akla gelen özelliği olmayabilir, ama kodlama eğitiminin büyük bir parçası da yazılımcı olmak için gereken devamlılık ve sabır duygularını geliştirmek. Yazılan kodun ilk seferinde çalışmaması ve bir türlü anlayamadığınız hatalar almak, maalesef kodlama eğitiminde sıkça karşılaşılan bir senaryo. Ancak bir diğer yandan da kodlama eğitimi, bu tarz durumlarda pes etmeyip problemi anlayana kadar devam etmeyi öğretiyor. Bu da çocuklar için paha biçilmez bir özellik.

  • İşbirliği ve iletişim becerileri

Kodlamanın sık sık unutulan bir özelliği de, aslında son derece kolektif bir uğraş olması. Çocukların kodlama eğitimi esnasında çoğunlukla bireysel yeterliliklerine odaklanabilecekleri doğru. Ancak gerçek hayatta yazılım projeleri büyük ölçüde toplu bir efor ile oluşturuluyor. Onlarca insan, kodlama eğitimi boyunca bir yandan edindiği becerileri birbiriyle paylaşmayı ve işbirliği içinde çalışmayı da öğreniyor. Bu elbette iletişim becerilerinde artışı da yanında getiriyor.

  • Gelecek kariyer fırsatları

Son olarak, tabii ki çocuklar için kodlama eğitiminin bir faydası da gelecekte edinecekleri kariyer için onlara yardımcı olması. Teknolojinin sürekli yeni biçimler alabildiği günümüz dünyasında yeterli seviyede yazılım bilmek, çocukları her anlamda geleceğe hazırlayacaktır.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Çocuk kodlamaya kaç yaşında başlamalı?

Kodlama eğitiminin çocuklara sağladığı faydaları fark ettikten sonra, çocuğunuzun yazılım öğrenmesini istediğinize karar vermiş olabilirsiniz. Ancak bu noktada bir diğer önemli soru ortaya çıkıyor: Çocuklar kaç yaşında kodlamaya başlayabilir?

Farkındayız, kodlama ilk bakışta halen epey karmaşık bir uğraş gibi görünüyor olabilir. Dürüst olmak gerekirse bunun tamamen yanlış bir kanı olduğunu da söyleyemeyiz. Ancak yine de bu karmaşıklığı gözünüzde fazla büyütmeyin, çünkü birçok uzman, çocukların 5 ile 7 yaş kadar erken vakitlerde kodlamanın temellerini anlayabileceğini söylüyor!

Tabii ki her çocuğun yeteneklerinin gelişimi, kendine özgü bir şekilde olacaktır. Buna kodlama için kullanılması gereken beceriler de dahil. Fakat bir diğer yandan, kodlama eğitiminin çocukların ihtiyaçlarına göre şekillendirilebileceğini ve gerekirse basitleştirilebileceğini de unutmamak lazım. Örneğin daha önce de dediğimiz üzere, çocuklara tıpkı oyun oynar gibi kodlama öğreten bazı uygulamalar süreci oldukça kolaylaştırıyor.

Dolayısıyla çocukların kodlamaya ilkokul çağında başlayabileceğini söyleyebiliriz. Bu, çocuğun bilişsel gelişimi için de kodlamanın fazlasıyla fayda sağlayacağı bir yaş grubu olur.

Çocuklar için kodlama eğitimine nasıl başlanmalı?

Görebildiğimiz üzere çocuklar için kodlama eğitiminin hem çok büyük faydaları var, hem de genellikle sanılandan çok daha erken bir vakitte başlaması mümkün. O halde geriye cevaplanması gereken yalnızca birkaç soru kalıyor: Çocuklar için kodlama eğitimine nasıl başlanmalı? Çocuk kodlamayı nasıl daha kolay öğrenebilir? 

Gelin, çocuklara kodlama öğretmek için birkaç tavsiye vererek bu soruları cevaplayalım!

  • Doğru platformu seçmek

Her şeyden önemlisi, kodlama eğitimini çocuk için eğlenceli bir hale getirmek. Elbette her çocuğun öğrenme tarzı kendine özgü olacaktır, ancak genel olarak çocuklara kodlamayı sanki bir oyunmuş gibi öğreten platformların epey etkili olduğunu söyleyebiliriz.

  • Gerçekçi hedefler belirlemek

Yazılımın gerçekten harikalar yaratabilen bir şey olduğu doğru. Ancak elbette kodlama eğitimine, özellikle de çocuklar için, daha en başta devasa projeler oluşturmayı bekleyerek başlayamayız. Çocuk kodlama öğrenirken adım adım ilerlemeli, erkenden fazla zor işlere kalkışmamalıdır. Aksi takdirde ileri seviye projeleri tamamlayamadığı için çocuğun morali bozulabilir.

  • İlgi alanlarına göre proje seçmek

Kodlama eğitiminden verim almanın en iyi yolu, kişisel ilgiden yola çıkarak bir yazılım projesine başlamaktır. Bu durum çocuklar için kodlama eğitiminde de geçerlidir. Çocuğun hobilerine ve ilgi alanlarına değinen bir yazılım geliştirmek, öğrenim sürecini çok daha etkili kılacaktır.

  • Bol bol tekrar ve pratik yapmak

Kodlama eğitiminin olmazsa olmazı, sürekli pratik yapmak. Çocuk kodlama öğrenirken kimi yerlerde takılabilir ve çözümü ilk bakışta anlaşılmayan sorunlarla karşılaşabilir. Bu gayet normal bir durum. Çözümü ise, her ne kadar klişe duyulsa da, daha fazla yazılım yapmaktan ve çeşitli problemlerle karşılaşıp onları tanımaktan geçiyor.

  • Destekleyici ve sabırlı olmak

Tüm bunlara ek olarak çocuklar için kodlama eğitimini desteklemek adına ebeveynler daima pozitif bir tutum izlemeyi de unutmamalı. Çocuklar için yazılım kimi zaman yorucu ve hatta sinir bozucu bir süreç olabilir. Bu anlarda çocuk mutlaka moral desteğine ve ebeveynlerinin sabırlı davranarak kendisine iyi örnek olmasına ihtiyaç duyacaktır.

Çocuklar için yazılım: Sıkça sorulan sorular

Çocuklar için yazılımın faydalarından ve çocuklar için kodlama eğitiminin nasıl olması gerektiğinden bahsettik. Şimdi de bu konuda sıkça sorulan sorulardan bazılarını cevaplayalım:

Çocuklar için kodlama neden önemlidir?

Çocuklar için kodlama eğitimi, onları geleceğe hazırlar. Buna ek olarak kodlama eğitimi çocukların problem çözme, analitiksel düşünme gibi yeteneklerini kuvvetlendirir. Kodlama, çocukların işbirliği, iletişim ve devamlılık gibi alanlarda da gelişmesini sağlar.

Kodlama çocuğa ne kazandırır?

Kodlama çocuğa analitik düşünme, problem çözme ve yaratıcılık gibi alanlarda büyük katkı sağlar. Kodlama eğitimiyle birlikte iletişim ve işbirliği becerileri de gelişir. Ayrıca çocuk kodlama öğrenince bilgisayarların nasıl çalıştığını anlar ve bu da gelecek için büyük bir avantajdır.

Kodlama eğitimi kaç yaşında başlamalı?

Uzmanlar, çocuklar için kodlama eğitiminin 5-7 yaş kadar erken, yani ilkokul çağında başlayabileceğini belirtiyorlar.

Kodlama hangi becerileri geliştirir?

Kodlamanın geliştirdiği beceriler arasında analitik düşünme, problem çözme, matematiksel düşünme, mantık yürütme, devamlılık sağlama, işbirliği ve proje yönetimi gibi örnekler bulunmaktadır.

Novakid’le tanışın!

Kodlama eğitimi çocuğa paha biçilmez bir katkı sağlayabilir. Çocuğa katkı sağladığı tartışılmaz olan başka bir şey ise yabancı dil öğrenmek. Bunu da tıpkı kodlama eğitiminde olduğu gibi eğlenerek ve aktif biçimde yapmak gerekiyor. Novakid’de online İngilizce derslerimizi tam da bunu gözeterek veriyoruz! Üstelik ilk deneme dersimiz ücretsiz!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.