Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?✌Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
CTA background
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
24.06.2024
Time icon 7 dk.

Karne notları önemli midir? Çocuğunuzun karne notları hakkında endişelenmeli misiniz? Karne notları hakkında merak edilenler!

İçindekiler

Ebeveynlerin, çocuklarının başarılı olmasını istemesi son derece doğal. Aynı zamanda biliyoruz ki her ebeveyn, çocuğunun başarısını sağlamak için aktif bir şekilde çaba da gösteriyor. Fakat elbette çocuğun geleceğini şekillendirmek, hiç de kolay bir uğraş değil.

Bu noktada özellikle öne çıkan bir soru var: Ebeveynler, çocuğun başarılı olduğundan nasıl emin olabilir? Akla ilk gelen cevap ise, tahmin edebileceğiniz üzere, karne notları. Peki ya bir akademik başarı ölçütü olması gereken karne notları, çocuğun başarısını gerçekten de doğru şekilde yansıtıyor mu?

Ebeveynler, karne notlarına dayanarak harekete geçmeden önce mutlaka bu soruyu baştan aşağı düşünmeli. Biz de bu yazımızı sizlere tam olarak bu konuda yardımcı olmak için hazırladık.

Yazımız boyunca karne notlarının önemli olup olmadığını, çocuğun geleceğini nasıl etkileyebileceklerini, hangi notların iyi olarak düşünülebileceğini ve notların çocuğa fayda sağlayacak biçimde nasıl yorumlanabileceğinden bahsedeceğiz. Böylece çocuklarda karne notları hakkında bilmeniz gereken temel bilgileri size aktaracağız. Haydi başlayalım!

İlkokulda karne notları

Öncelikle karne notları hakkında aklımızda bulunması gereken anahtar bir bilgi var. Bu da karne notlarının her yaş grubu için aynı şekilde işlememesi. Doğal olarak, çocukların okuldaki performansını incelerken ilkokul karne notlarıyla ortaokul veya lisedeki notları bir tutamayız. Bu konudaki kafa karışıklıklarını engellemek için biraz daha detaya inelim.

İlkokul not sistemi nasıldır?

İlkokul not sistemini biraz daha yakından tanımakla başlayalım. Bazı ebeveynler, ilkokulda eskiden uygulanan not sisteminin halen geçerli olduğunu zannediyor olabilir, ancak bu doğru değil. “Zayıf” ve “Pek İyi” arasında giden ilkokul not sistemi, birkaç yıldır Türkiye’de uygulanmıyor. Peki o halde ilkokul puanlama sistemi nasıl?

1, 2 ve 3. sınıflarda çocuklara sınav yapılmadığı gibi sıradan bir puanlama sistemi de yok. Bunun yerine sınıf öğretmenleri, her çocuğun davranışlarını, derslere katılımını ve genel gelişimini göz önünde bulundurarak dönem sonunda “Çok İyi”, “İyi” veya “Geliştirilmeli” olmak üzere üç nottan birini veriyor.

İlkokulun son senesi olan 4. sınıfta ise öğrencilere 100 üzerinden hesaplanan bir yıl sonu başarı puanı veriliyor. İlkokul puanlama sistemine göre 45 ve üzeri puanlar, yıl sonunda “Başarılı” olarak değerlendiriliyor. Buna ek olarak her ders için, tıpkı önceden de olduğu gibi, beşlik sistem üzerinden not veriliyor.

İlkokul karne notları önemli mi?

Yukarıda bilgilerle birlikte ilkokul not sistemini kısaca öğrendik. Peki bu sisteme göre verilen karne notları çocuk için ne kadar önemli? İlkokul karne notları çocuğun geleceğini nasıl etkileyebilir? Şimdi de bu soruları cevaplamaya geçelim.

Az önce anlattığımız ilkokul puanlama sistemini de göz önünde bulundurarak, ilkokul karne notlarının ebeveynlerin işine yarayan ölçütler olduğunu söyleyebiliriz. Bu notlara basitçe “önemli” veya “önemli değil” demektense, çocuk gelişimi sürecinin okul hayatına yansımasını takip etmekte yardımcı bir araç olarak görmek daha doğru olacaktır.

Buna ek olarak, ilkokul notlarının çocuğun akademik geleceğinde bir etkisi olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Bu sorunun cevabı kısaca hayır. İlkokul karne notları, çocuğun ortaokula geçişinde veya başka bir resmi alanda herhangi bir etkiye sahip değil. Çünkü ilkokulda başarı, derslerden alınan notlara göre değil, genel davranışlara göre ölçülüyor.

Ortaokul ve lisede karne notları

İlkokulda karne notlarının nasıl işlediğini ve nasıl yorumlanmaları gerektiğini artık biliyoruz. Fakat çocuk ortaokula geçtiğinden itibaren yazılı sınavlarla tanışıyor ve karne notları da buna göre belirleniyor. Sene sonunda başarı puanları, her dersin sınavlarının ağırlıklı ortalaması alınarak 100 üzerinden hesaplanıyor. Buna ek olarak 70-84,99 puan arasına teşekkür, 85 puan ve üstüne ise takdir belgesi veriliyor.

Bu sistem, ilkokul puanlama sisteminden epey farkı olduğu için ortaokul sonrasında karne notlarının ne kadar önemli olduğunu merak etmeniz gayet normal. O halde şimdi, ortaokul ve lisede karne notlarının ne gibi etkilere sahip olabileceğini ve ne kadar önemli olabileceklerini anlatalım.

Ortaokulda karne notları önemli mi?

Ortaokul boyunca edinilen karne notları, “ortaokul başarı puanı” adı verilen tek bir puanda şeklinde yeniden hesaplanıyor. Ancak her ne kadar önemli duyulsa da bu puanın genellikle liseye geçişe fazla bir etkisi bulunmuyor.

Ortaokulda karne notlarına kıyasla, Liselere Giriş Sınavı’ndan (LGS) alınan puan çok daha önemlidir. Fakat eğer öğrenci, kendisiyle aynı puanı alan bir adayla aynı liseye başvurduysa bu durumda ortalama başarı puanına bakılıyor. Başarı puanı daha yüksek olan öğrenciye öncelik veriliyor.

Bu da demek oluyor ki ortaokulda karne notları, kendi başlarına bir önem taşımıyorlar. Ancak çocuğun yerleşeceği liseyi dolaylı yoldan etkileme ihtimalleri bulunduğu için yüksek tutulmalarının net bir fayda sağlayacağını söyleyebiliriz. Ayrıca karne notları iyi olan bir ortaokul öğrencisi, konuları iyi öğrendiği için büyük ihtimalle Liselere Giriş Sınavı’ndan da iyi bir puan alacaktır.

Lisede karne notları önemli mi?

Tıpkı ortaokulda olduğu gibi lisede de karne notları, “ortalama başarı puanı” (OBP) adı verilen bir ölçütte birleştiriliyor. Fakat lisenin sonunda bu puan, ortaokuldaki dengine kıyasla fark edilir şekilde daha önemli oluyor.

Lisede alınan karne notları, ortalama başarı puanı halinde üniversiteye yerleşme puanına doğrudan etki ediyor. Sınavda doğru ve yanlış cevaplanan sorulara ek olarak, lisede elde edilen ortalama başarı puanı da 0,6 ile çarpılarak adayın toplam puanına ekleniyor. 0,6 ile çarpma kısmı, lise karne notlarını biraz önemsiz gösterebilir. Ancak bu sınava her yıl milyonlarca kişinin girdiğini düşünürsek, yalnızca birkaç puan bile sıralamada binlerce kişinin önüne geçmeye yarayabiliyor. 

Buna ek olarak lisede alınan karne notları, yurtdışında üniversite okumak isteyen öğrenciler için de önemli. Yurtdışında üniversiteye başvururken, genel bir üniversite sınavına girmek yerine kapsamlı bir başvuru hazırlamak gerekiyor. Yurtdışındaki üniversiteler, kabul edecekleri adayları değerlendirirken karne notlarından oluşan not ortalamasına önem veriyor. 

Ayrıca bahsetmekte fayda var ki, yurtdışındaki üniversitelere başvururken not ortalaması, “grade point average” veya kısaca GPA şeklinde söyleniyor. 0 ile 4 arasında değerler alabilen bu ortalama, karne notlarının derslere göre ağırlıklı bir formülle hesaplanmasıyla elde ediliyor.

Çocuğunuzun geleceğine yatırım yapın! İngilizce kursları şu anda %45 indirimli!
BLOG45 indirim kodunu kullanın

Hangi karne notları iyidir?

Artık ilkokul, ortaokul ve lisede karne notlarının ne kadar önemli olabileceği hakkında bilgi sahibiyiz. Peki ya bu dönemlere göre hangi karne notlarının iyi olarak kabul edilebileceğini merak ediyor musunuz? Hemen bundan bahsedelim.

  • İlkokul

Anlattığımız üzere, ilkokul not sistemi oldukça basit. Hatta ilkokulda hangi karne notlarının iyi olduğunu bilmek için fazladan araştırma yapmanıza bile gerek yok, çünkü notlar zaten “Çok İyi”, “İyi” veya “Geliştirilmeli” olarak üçe ayrılıyor!

  • Ortaokul

Ortaokulda karne notlarının biraz daha önem kazandığını söyledik. Genel bir alt sınır koymak gerekirse ortaokulda 85 ve üstü karne notlarının iyi olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bir yandan da, ortaokul notlarının LGS puanına doğrudan etki etmediğini unutmamak gerekir. 

Ortaokuldaki çocuğunuzun karne notlarından bazıları pek de istediğiniz gibi değilse bunu anlayışla karşılamanızı ve çocuğun eksiklerini tamamlamasına yardımcı olmanızı öneririz. Bu sayede çocuğun sınav kaygısı yaşama ihtimali de azalacaktır.

  • Lise

Lisede ise karne notlarını daha fazla ciddiye almaya başlamamız gerekiyor. Bunun sebebi de, bahsettiğimiz üzere, ortalama başarı puanının üniversite yerleştirme sonuçlarına doğrudan etki etmesi. Tıpkı ortaokulda olduğu gibi lisede de karne notlarında alt limit olarak 85 belirlenebilir. 

Bir diğer yandan lisede tüm derslerden iyi karne notları almanın fark edilir şekilde zorlaştığını da belirtelim. Bu vakitte öğrenciler bazı derslerden kötü notlar alısa da genel ortalamalarını oldukça yüksek tutmaya çabalamalıdır. 

Karne notlarının önemi: Sıkça sorulan sorular

Öğrendiklerimizin ardından, karne notları hakkında sıkça sorulan sorulardan bazılarını kısaca cevaplayalım:

Okul notları önemli mi?

Okul notları ilkokulda ve ortaokulda resmi bir öneme sahip değildir. Yine de çocuğun gelişimini ve genel başarısını takip etmek için bir araç olarak kullanılabilirler. Lisede ise karne notları, üniversite yerleştirme puanını etkilediği için önemlidir.

Not ortalaması önemli mi?

Not ortalaması, ilkokulda önemli değil. Ortaokul ve lisede ise takdir veya teşekkür belgesi alabilmek için yeterli not ortalamasına sahip olmak gerekiyor. Ayrıca lisede karne notlarının ortalaması, üniversite sınav puanını da etkilediği için önem kazanıyor.

Yazılı notları ne işe yarar?

Yazılı notları, bir akademik başarı ölçütüdür. Asıl amaçları öğrencilerin dersleri ne kadar iyi öğrendiğini ölçmektir. Buna ek olarak yazılı notları, her dönemin sonunda ağırlıklı ortalama şeklinde hesaplanarak dönem sonu puanına etki ederler. Bu da ortaokulda ve lisede önemli olabilir.

İlkokul puanı neyi etkiler?

İlkokul puanı, resmi olarak hiçbir şeyi etkilemez. İlkokulu bitirmekte de, ortaokula geçmekte de ilkokul karne notlarının bir etkisi bulunmaz. Ancak çocuğunun genel gelişimini ve okuldaki davranışlarını değerlendirmek için ilkokul karne notları bir gösterge olarak kullanılabilir.

Novakid’in notlandırma sistemi

Tüm bu bilgiler sayesinde karne notlarının neyi ifade ettiği ve ne kadar önemli oldukları hakkında iyi bir fikir sahibi olabiliriz. Peki ya çocukların eğitimini etkili şekilde destekleyen, onları öğrenmeye teşvik eden ve aynı zamanda başarılarını takip etmekte yardımcı olan bir notlandırma sistemi nasıl olabilir? Novakid’de kullandığımız sistem, bu soruya çok iyi bir cevap!

Novakid’de online İngilizce derslerimizde çocuklara karne notları vermiyoruz. Bunun yerine, tamamlanan tüm seviyelerin sonunda çocuklara bir sertifika veriyoruz. Buna ek olarak, aylık olarak çocuğun okuma, dinleme, konuşma ve kelime bilgisi konularında gelişimini gösteren raporlar hazırlıyoruz. Bu sayede çocuğunuzun İngilizcedeki gelişimini detaylı bir şekilde takip edebiliyorsunuz!

Novakid’le tanışın!

Elbette Novakid’de sizlere sunduklarımız, etkili bir notlandırma sisteminden ibaret değil! Ana dili İngilizce olan uzman eğitmenlerimiz, online İngilizce derslerinde çocukların bol bol eğlenceyle ve oyunla yabancı dil öğrenmesine yardımcı oluyor. Eğer siz de çocuğunuzun İngilizceyi yaşayarak öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın! 

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.
:3

Hamsteri yakalayın

%45 indirimi
kapın

Tebrikler!
%45 indirim kazandınız!

Promosyon kodu: BLOG45