Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?✌Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
CTA background
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
13.09.2024
Time icon 6 dk.

Çocuklar için enstrüman nasıl seçilir? Çocuklar için enstrüman çalmak neden önemli? Çocuklar ve enstrüman hakkında merak edilen her şey!

İçindekiler

Müzikle tanışmak, çocukların hem keyif alabileceği hem de gelişimlerine katkı sağlayacak harika bir yol. Enstrüman çalmak, sadece müzikal yetenekleri keşfetmelerini sağlamakla kalmaz; aynı zamanda çocukların yaratıcılığını artırır, sabır ve disiplin gibi önemli beceriler kazanmalarına da yardımcı olur. 

Müzikle iç içe büyüyen çocuklar, özgüvenlerini güçlendirirken duygusal ifadelerini de daha rahat bir şekilde ortaya koyabilirler. Ebeveyn olarak; çocuğunuz için doğru enstrümanı seçmek ve onun bu süreci keyifle yaşamasını desteklemek, ona hayat boyu sürecek bir tutku kazandırabilir ve müzikle dolu bir dünyanın kapılarını aralayabilir!

Haydi şimdi çocuklar için enstrüman çalmanın neden önemli olduğuna, enstrüman seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğine, çocukların enstrümanlara olan ilgisini artırmak için yapılabilecek aktivitelere ve çocuklar için müzik aletlerine hep birlikte bakalım!

Çocuklar için enstrüman çalmak neden önemli?

Çocukların enstrüman çalmayı öğrenmesinin, genel gelişimlerine katkısı epey büyük. Özellikle bilişsel ve sosyal olarak birçok faydası var. Bunlardan bazılarını sıralayacak olursak:

  • Zihinsel gelişimlerine katkı sağlar: Enstrüman çalmak, çocukların beyninin hem sol hem de sağ lobunu çalıştırdığı için bilişsel yeteneklerinin, hafızalarının ve problem çözme becerilerinin gelişmesine katkı sağlar.
  • Motivasyon ve başarı duygusu kazandırır: Bir parçayı öğrenip çalabilmek, büyük bir başarı duygusu hissettirir. Bu da kendilerine olan güvenlerini artırmasının yanı sıra daha fazla öğrenmek için bir motivasyon kaynağı olur.
  • Sosyal becerilerini geliştirir: Özellikle grup hâlinde enstrüman çalıp müzik yapıldığında; ekip çalışması, işbirliği ve başka insanlarla uyumlu bir şekilde çalışmayı öğrenirler. Böylece hem sosyal becerileri gelişir hem de özgüven kazanırlar.
  • Sabır ve disiplin kazandırır: Çocukların enstrüman çalmayı öğrenmesi, çaba ve zaman gerektirir. Bu yüzden bir parçayı çalabilmek için sürekli olarak çalışmaları gerekir ve bu süreçte sabrı, azmi disiplini öğrenirler.
  • Duygusal ifade yeteneğini güçlendirir: Müzik, duyguları ifade etmenin en etkili yollarından biri. Çocuklar, enstrüman ve müzik sayesinde duygularını daha iyi ifade edebilir.
  • Yaratıcılıklarını geliştirir: Müzik, yaratıcılığı artıran en iyi sanat dallarından. Enstrüman çalan bir çocuk; kendi melodilerini ve ritimlerini oluşturabilir, hatta bir parçayı kendi yorumuna göre şekillendirebilir!
  • Konsantrasyonu ve odaklanmayı artırır: Günümüz çağında çocukların bir şeye odaklanması ve dikkatini uzun süre ona vermesi büyük bir problem hâline geldi. Bu dikkat süresini uzatmak için enstrümana başvurulabilir çünkü bir enstrümanı çalarken dikkatin belirli bir noktaya uzun süre yoğunlaşması gerekir.

Çocuklar için enstrüman seçerken nelere dikkat edilmeli?

Çocuklar için bir enstrümanı seçerken dikkat etmeniz gereken faktörlerin başında, çocuğun hangi sesleri ve müzik türlerini beğendiğini göz önünde bulundurmak var. Mesela çocuğunuzun gitara ilgi duyduğunu fark ettiyseniz veya piyanonun sesini seviyorsa o enstrümanı çalmak için hevesi de daha fazla olur.

Çocukların fiziksel yapısı da enstrüman seçiminde rol oynar. Örneğin küçük yaşlardaki çocuklar için; ukulele, flüt, melodika, küçük boy keman gibi enstrümanlar daha iyi olabilir çünkü hem çalmaları hem de taşımaları daha kolay. Başlangıçta doğru sesi çıkarması zor olan enstrümanlardan biraz daha uzak durup kolay olanlara yönlendirildiklerinde motivasyonları da artar.

Çocuklar için enstrüman seçerken bütçenizi unutmamanız gerek. Çocuğunuz, bir enstrümanı çalmayı öğrenmeye başladıktan sonra onu sevmeyebilir, sıkılabilir, istemeyebilir. Bu nedenle başlangıç seviyesinde ve uygun fiyatlı bir enstrüman seçmek önemli. Eğer aldığınız enstrümanı severse ilerleyen zamanlarda daha kalitelisini de alabilirsiniz.

Son olarak, yaşadığınız yerde o enstrümana uygun dersler ve öğretmenler bulabilmeyi göz önünde bulundurmalısınız. Gitar ve piyano gibi kimi enstrümanların öğretimi yaygınken kimisi için öğretmen bulmak zor olabilir. Bunun için çocuğunuz için enstrüman eğitimine karar vermeden önce ufak çaplı bir araştırma yapabilirsiniz.

Çocuklar için müzik aletleri

Aşağıda bahsettiğimiz enstrümanlar, çocukların müziği keşfetmesi için harika seçenekler sunuyor. İşte çocuklar için müzik aletleri ve kısaca açıklamaları!

  • Gitar: Altı teli olan, parmaklarla veya penayla çalınan bir enstrüman. Akustik ve elektrikli olmak üzere türleri var.
  • Piyano: Üzerinde bir sürü tuş olan, tuşlara bastıkça içindeki teller titreşerek melodiler çıkaran bir enstrüman.
  • Flüt: Özellikle okullarda en çok tercih edilen müzik aletlerinden biri olan flüt, üfleyerek çalınan ve deliklere parmaklarla basarak farklı notalar çıkan bir enstrüman.
  • Melodika: Yine üfleyerek çalınan ve tuşlara basarak notalar çıkarılabilen, çocukların sevdiği bir enstrüman.
  • Davul: Vurmalı çalgıların en sevileni olabilir! Ritmi yakalamak için bagetlerle vurarak ses çıkarılır. Tempo tutmayı seven çocuklar bayılır!
  • Keman: Dört teli olan bu yaylı enstrüman, yayı teller üzerinde gezdirerek çalınır. Küçük boyutlu olanları çocuklar için harika!
  • Ukulele: Küçük ve şirin bir telli enstrüman olan ukulele, Hawaii havasını parmakların ucuna getirir!
  • Tef: Üzerinde küçük zil parçaları olan bir vurmalı çalgı. Çocuklar sallayarak ya da vurarak istedikleri gibi ritim tutabilirler!
  • Küçük trompet: Çocuklar için plastikten yapılmış bir trompetlerdir. Gerçek bir trompet gibi çalışmasa da üflemeli çalgılara olan ilgilerini artırabilir.
  • Ksilofon: Renkli metal ya da tahta çubuklardan oluşan ksilofon, çubuklara vurdukça farklı sesler çıkarır. Hem eğlenceli hem de müzikle tanışmak için harika bir yol!

Çocuklar kaç yaşında müzik aleti çalabilir?

Çocuklar genellikle 3-4 yaşlarında müzikle tanışmaya ve temel müzik becerilerini geliştirmeye başlayabilirler ama bu yaşlarda enstrüman çalmak yerine ritim duygusu, müzik dinleme ve şarkı söyleme gibi aktiviteler daha uygun olabilir. Gerçek bir enstrüman çalmaya başlamak için ideal yaşın ise genellikle 5-7 yaş aralığı olduğunu söyleyebiliriz.

Çocuğunuzun geleceğine yatırım yapın! İngilizce kursları şu anda %45 indirimli!
BLOG45 indirim kodunu kullanın

Bu yaşlarda çocukların motor becerileri daha gelişmiş olduğundan, basit enstrümanlarla (piyano, blok flüt, küçük boy keman vb.) çalmaya başlayabilirler fakat bu yaş aralığı; çocuğun ilgisine, fiziksel gelişimine ve enstrümanın zorluğuna göre değişebilir. Mesela gitar ya da keman gibi enstrümanlar için parmak kaslarının daha gelişmiş olması gerekebilir. Bu sebeple bazı çocuklar için 7-8 yaşa kadar beklemek daha uygun olabilir.

Özetle çocuklar, müzik aleti çalmaya genellikle 5-7 yaşlarında başlayabilirler fakat her çocuğun gelişimi farklıdır. Bu yüzden çocuğun ilgisi ve hazır oluşunu da göz ardı etmemek gerek.

Çocukların enstrümanlara olan ilgisini artırmak için yapılabilecek aktiviteler

Müzikle ilgili aktiviteler, çocukların müziği sadece dinlemekle kalmayıp aktif bir şekilde deneyimlemelerine imkân tanır! Bu gibi etkinlikler sayesinde çocukların müziğe olan ilgisi artar; ritim duyguları, yaratıcılıkları ve sosyal becerileri gelişir. Haydi şimdi müzikal aktivitelerden bazılarına birlikte bakalım!

  • Ritim oyunları: Çocukların müziğin temellerini öğrenmeleri için ritim oyunları harika bir başlangıç olabilir. Basit el çırpma oyunları, ayakla tempo tutma ya da bir çalgıyla (örneğin tef veya marakas) ritim oluşturma, çocukların müzikle fiziksel bir bağ kurmasını sağlar.
  • Evde birlikte müzik yapmak: Çocukların enstrümanlara olan ilgisini artırmak için aile bireyleri olarak bir araya gelerek basit enstrümanlarla müzik yapabilir, eğlenceli şarkılar söyleyebilirsiniz. Bu sayede ailecek keyifli ve öğretici vakit geçirmiş olursunuz!
  • Müzikle ilgili oyunlar oynamak: Teknolojiyi kullanarak müzikle ilgili oyunlar oynamak, çocuklar için pek çok açıdan faydalı olabilir. Oyunlar ve uygulamalar sayesinde notaları öğrenebilir, ritim oyunları oynayabilir ya da enstrümanları çalabilir. Mesela sanal piyano çalma oyunlarını deneyebilirsiniz!
  • Müzik dinlemeye ayrı bir zaman ayırmak: Çocukların farklı müzik türlerini ve enstrümanları keşfetmesi için belirli vakitler belirleyip çeşitli müzikler dinleyebilirsiniz. Klasik müzikten caza, halk müziğinden pop müziğe kadar geniş bir yelpazede müzikler dinleyerek çocuğunuzun müzikal ufkunu genişletebilirsiniz! Hatta bu zamanlarda müzik hakkında konuşarak, enstrümanlar hakkında sohbet ederek ilgilerini biraz daha artırabilirsiniz.
  • Müziği hareketle birleştirmek: Müzikle birlikte dans etmek, çocukların müziği bedensel olarak deneyimlemelerini sağlamasının yanı sıra ritim duygularını geliştirir. Ayrıca hangi türlerde müzikten ve enstrümanlardan hoşlandıklarını da dans sayesinde öğrenebilirler!

Sıkça sorulan sorular

Çocuklar hangi enstrümanla başlamalı?

Çocuklar, enstrüman öğrenmeye piyano ya da blok flüt ile başlayabilir çünkü bu enstrümanlar, müziğin temel teorisini anlamalarını kolaylaştırır. Örneğin piyano hem el-göz koordinasyonunu geliştirir hem de melodik yapıları kavramaya yardımcı olurken blok flüt, küçük yaşlarda nefes kontrolü ve ritim becerilerini geliştirmek için ideal bir seçenek.

Çocuklar kaç yaşında müzik aleti çalabilir?

Temel ritim ve melodi anlayışını geliştirmek için uygun yaşın 5-7 olduğunu söyleyebiliriz ancak enstrümanın zorluk seviyesine ve çocukların fiziksel, zihinsel gelişimine göre bu yaş aralığı değişebilir.

Novakid’le tanışın!

Novakid, çocuklara ve ebeveynlere farklı konular hakkında içerikler sunarken uzman eğitmenler tarafından online İngilizce eğitimi de veriyor! Novakid’in ilk deneme dersini çocuğunuz için ücretsiz alarak İngilizceyi interaktif ve eğlenceli bir şekilde öğrenmesini sağlayabilirsiniz!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.
:3

Hamsteri yakalayın

%45 indirimi
kapın

Tebrikler!
%45 indirim kazandınız!

Promosyon kodu: BLOG45