Çocuklar için en iyi 13 VR oyunu ile güvenli ve eğitici sanal serüvenlere atılalım!
Çocuklar için en iyi ve en güvenli VR oyunları, sanal gerçeklik teknolojisinin heyecan verici gücünü çocukların hayal gücüyle birleştiriyor. Son yıllarda bu alanda kaydedilen gelişmeler ise hem eğlence hem de eğitim dünyasında büyük bir devrim yarattı. Sanal gözlük oyunları olarak da bilinen bu oyunlar sayesinde çocuklar hem öğreniyor, hem eğleniyor hem de motor becerilerini geliştiriyor.
Son teknoloji grafik motorlarından faydalanan sanal gözlük oyunları aynı zamanda çocuklara çok farklı deneyimler sunarak, klasik oyunların da ötesine geçiyor. Ancak ebeveynlerin gençler için sanal dünya oyunları seçmeden ve çocukları sanal dünyalarla tanıştırmadan önce bilmesi gereken bazı şeyler var.
Gelin, çocuklar için güvenli sanal gerçeklik deneyimi nasıl olmalı inceleyelim ve rehberimizin ardından eğlenceli ve eğitici VR oyunlarını listeleyelim!
Çocukları sanal gerçeklik oyunları ile tanıştırmadan önce nelere dikkat etmek gerekir?
Sanal gerçeklik teknolojileri son yıllardaki gelişmelerden sonra çocuklar için hem eğlenceli hem de öğretici bir deneyim sunabiliyor. Ancak bu çocukları bu deneyimle tanıştırmadan önce hem çocuk gelişimini ve zihinsel sağlığını öncelemek hem de ürün kılavuzlarının belirttiği doğrultuda hareket etmek gerekiyor.
Örneğin sanal gerçeklik gözlüğü ile oyun oynayacak kişinin 13 yaşının altında olmaması gerekiyor. Ya da Steam VR oyunları seçmeden önce oyunların hangi yaş grubuna hitap ettiğini de tespit etmekte fayda var. Bu iki önemli kuralın ötesinde ebeveynlerin dikkat etmesi gereken diğer noktalara kısaca değinelim.
- Tamamen çocuklar için tasarlanmış VR oyunları bulun
Çocuklar, VR teknolojilerinin mümkün kıldığı sanal düzlemleri gerçeklikten ayırmakta zorlanabilir. Aynı zamanda VR kullanımının ilk dakikalarında baş dönmesi ve mide bulantısı gibi yan etkiler de görülebilmektedir.
Bu noktada tamamen çocuklar için üretilmiş, ani çıkışlara yer vermeyen ve adapte olması kolay VR oyunları tercih etmek gerekir.
- Göz yorgunluğu ve baş dönmesinden kaçınmak için kısa seanslar tercih edin
Çocuklar için VR oynanış seansını kısa tutmak çok önemlidir. Sanal gerçeklik oyunları görsel ve zihinsel açıdan yorucu olabileceği için en fazla 15 dakikalık bir oynanış oturumu tercih edilebilir.
- Sanal gerçeklik için uygun bir ortam oluşturun
VR’da normal oyunlar veya eğitici oyunlar fark etmeksizin neredeyse her deneyim geniş bir boş alan gerektirir. Dolayısıyla çocuğunuza rahatça hareket edebileceği ve etraftaki objelere çarpamayacağı bir alan sunmanız gerekir.
İşte çocuklar için en iyi 13 VR oyunu!
VR’a geçiş yapmadan önce bazı konularda dikkatli olmak önemli. Doğru içerik seçimi, süre kontrolü ve güvenlik önlemleriyle bu teknoloji, çocuklarınız için oldukça keyifli ve güvenli bir maceraya dönüşebilir. Peki bu bu tür maceralar için seçebileceğiniz en güzel VR oyunları hangileridir?
1. Fruit Ninja VR
Fruit Ninja VR, çocukların hem eğlenip hem de fiziksel olarak aktif olabileceği bir oyun olarak öne çıkıyor. Hareketli meyve dilimleme oyununda çocuklar el-göz koordinasyonu geliştirebilir. Aynı zamanda oyunun dinamik formülünde bombalardan kaçmak gibi görevler de yer alır.
Bu sayede çocuklar yorucu olmayan basit mental egzersizler yapmaya başlar ve motor becerilerini kullanarak oynanış formülüne odaklanır. Enerjisini atması gereken çocuklar için harika bir sanal oyun olan Fruit Ninja, Zen modu ile daha sakin bir deneyim de sunmaktadır.
2. Walkabout Mini Golf VR
En popüler VR oyunlarından biri olan Walkabout Mini Golf VR minyatür golf oyunu aile dostu yapısıyla ebeveynler ve çocuklar için ideal bir seçenek. Fiziksel olarak oldukça gerçekçi golf mekanikleri sunarken, aynı zamanda problem çözme becerilerini de geliştirir ve çocuğun uzamsal farkındalığını artırır. Dolayısıyla yediden yetmişe çok sevilen Steam VR oyunları arasında yer alır.
Walkabout Mini Golf VR’ın renkli ve yaratıcı haritaları hayal gücünü uyarırken golf sopasını kullanmak da ince motor becerilerini de çalıştırır. Dileyen ebeveynler çok oyunculu modda aile içi turnuvalar da düzenleyebilir.
3. The Lab
Tamamen ücretsiz bir VR deneyimi sunan The Lab ise belki de çocukların en çok seveceği VR oyunlarından biridir. Çocuklar birbirinden farklı ve ilginç sanal dünyalarda robotlar tamir edebilir, kale savunması yapabilir ve mekanik hayvanlarla vakit geçirebilir.
Mini oyunlardan oluşan The Lab özellikle merak uyandırıcı yapısıyla çocukların problem çözme ve keşfetme becerilerini destekleyen bir yöne de sahip. Hem sanal gerçeklik oyunları ile yeni tanışan ebeveynler hem de VR dünyasını merak eden çocuklar için harika bir seçim.
4. Kid Pilot
Çocuklar için en iyi VR oyunlarından bahsederken Kid Pilot’u atlamak mümkün değil. Çünkü çocukların sadece ellerini kullanarak birbirinden renkli dünyalarda uçak uçurduğu bu oyun gerçekten harika.
En güzel VR oyunları arasında dikkat çeken Kid Pilot türün diğer oyunlarının aksine vücudu daha az yoran ve sadece el hareketleriyle çalışan bir oyun. Sadece kontrolcüyü hareket ettirerek uçağın çeşitli engelleri aştığı oyunda çocukların el-göz koordinasyonunun geliştirilmesi hedefleniyor. Basit kontrolleri ve alışması kolay yapısıyla her yaştan çocuğa da hitap edecektir.
5. The Curious Tale of the Stolen Pets
Kayıp evcil hayvanları bulmaya çalıştığımız bu harika eğitici VR oyununda çocuklar gizli objeleri bulmaya ve hayvanları kurtarmaya çalışıyor. Harika bir görsel tasarıma sahip olan oyunda aynı zamanda güçlü bir hikaye anlatımı ve hayvan sevgisini güdüleyen mesajlar da bulunuyor.
Eğer hem motor becerileri geliştiren hem de keyif dolu bir macera sunan sanal gerçeklik gözlüğü ile bir oyun arıyorsanız, The Curious Tale of the Stolen Pets tam size göre diyebiliriz. Steam VR’de yer alan bu büyüleyici oyun, dünyaca ünlü besteci Wintergatan’ın eşsiz müzikleriyle çocukların işitsel algısını da güçlendirecektir.
6. Math World VR
Matematik ile sanal gerçekliği birleştiren Math World VR ise matematiği eğlenceli hale getirirken çocuklarının problem çözme becerilerine de katkı sağlıyor. Bünyesindeki 12 mini oyunla matematik işlemlerini çözmek için basket topu atmak, sapanla hedefleri vurmak ve sirk oyunlarına katılmak mümkün.
Eğitici VR oyunlarının başında gelen Math World VR, “hem öğrenmek hem eğlenmek” kavramının sanal gerçeklik dünyasındaki en güçlü ürünlerinden biri.
7. Tilt Brush
Tilt Brush en çok oynanan Steam VR oyunları arasında geliyor. Çocukların yaratıcılığını sınırsızca ortaya koyabileceği bir sanat oyunu olan Tilt Brush, sanal düzlemlerde 3D çizim yapmayı mümkün kılarak sanatı, sanal gerçeklik ile birleştiriyor.
Özellikle resim çizmeyi seven çocuklar için eşsiz bir deneyim sunan Tilt Brush, resim çizme konseptini adeta boyutsal olarak da yeniden yorumluyor. Çocukların kağıt ve kalemle iki boyutlu düzlemde resmettiği objeler, Tilt Brush ile üç boyutlu mekanlarda yeniden yorumlanacak!
8. Beat Saber
Ritim temelli bu VR oyunu belki de en iyi VR oyunları arasında zirvede geliyor. Yediden yetmişe herkesin severek oynadığı Beat Saber, çocukların ritim yakalama becerilerini güçlendirirken güvenli ve bol hareketli bir egzersiz de sağlıyor.
Basit oynanış formülüyle el-göz koordinasyonunu, refleksleri ve ritim algısını geliştiren Beat Saber, aynı zamanda bir şarkı boyunca çocukların sürekli hareket etmeye teşvik ediyor. Işın kılıçlarıyla popüler şarkıların temposuna göre bloklara yakaladığımız Beat Saber, kesinlikle gençler için en iyi sanal gerçeklik oyunlarından biri.
9. Cosmonious High
Tamamen çocuklar için tasarlanmış VR okul simülasyonu Cosmonius High, okul ortamını hayal gücü yüksek, rengarenk bir anlayışa yeniden yorumluyor. “Çocuklar için sanal gerçeklik” anlayışıyla hareket eden bir oyun stüdyosunun geliştirdiği Cosmonious High, çocukları birbirinden renkli karakterle tanıştıracak ve mizahi unsurlarla bezenmiş bir uzay serüveninin tam ortasına bırakacak.
Küçük yaştaki çocuk gruplarına uygun ögeler ile aynı zamanda eğitici bir VR oyunu olan Cosmonious High’ı aynı zamanda en sevilen Steam VR oyunları arasında.
10. Vacation Simulator
Vacation Simulator ise çocukların yaratıcılığını artıran ve rahatlamalarını sağlayan bir sanal gerçeklik oyunu. Sanal plajlar, ormanlar ve aktivitelerle dolu oyunda aynı zamanda tamamlaması oldukça kolay görevler de bulunuyor.
Hiç bitmeyen bir tatil dünyasında geçen VR oyununda çocuklar kar topu savaşı yapabilir, kamp ateşi başında vakit geçirebilir ve robot arkadaşlarla eğlenceli etkinlikler keşfedebilir.
11. Reading World VR
Reading World VR, henüz okumayı yeni öğrenen çocuklar için en ideal oyunlardan biri. Okuma becerilerini geliştirmek için tasarlanmış harika oyunda birbirinden keyifli mini aktiviteler ve öğretici interaktif aktiviteler de yer alıyor.
Sanal gerçekliğin fırsatlarından yararlanan bu aktivitelerde isim ve fiil kullanarak cümle kurma becerisinin geliştirilmesi hedeflenmiş. Eğitici VR oyunları denince zirvede yer alan Reading World VR’da başlangıç seviyesinden uzmana kadar zorluk ayarlarını seçmek ve her yaştan çocuk için uygun hale getirmek de mümkün.
12. Candy Kingdom VR
Candy Kingdom VR her yaştan VR oyuncusunu çok keyifli ve bol şekerli bir maceraya götürüyor. 18 seviye ve bonus bölümlerle oyuncuların şeker adamlara karşı mücadele ettiği oyun fiziksel hareketliliği teşvik ediyor.
Kurabiyeden oluşan karakterler, şekerden oluşan evler ve canlı renk paletiyle Candy Kingdom VR, en yeni ve en sevilen sanal gözlük oyunları arasında birçok ebeveynin favorisi oldu.
13. Garden of the Sea VR
Garden of the Sea VR gençler için sanal gerçeklik oyunları arasında doğal yaşam vurgusuyla öne çıkıyor. Doğal güzelliklerle dolu bir adada geçen Garden of the Sea’de bitkiler yetiştirmek, birbirinden tatlı tüylü dostları beslemek ve doğa ile birçok farklı şekilde etkileşime girmek mümkün.
Sorumlulukları keyifli ve yapılması basit adımlarla sunan Garden of the Sea, Steam oyun platformu üzerinde aldığı olumlu incelemeler ile en güzel VR oyunlarından biri olmayı da başardı.
Sık sorulan sorular
Hem VR oyunları hem de sanal gerçeklik dünyasına dair sıklıkla sorulan sorularını yanıtlarıyla beraber listeledik.
VR kaç yaş için uygundur?
VR oyunları 13 yaş altı çocuklar için uygun değildir. Bu yaş grubunun altındaki çocuklar gerçek ile sanal düzlem arasında zihinsel dengesizlik yaşayabilir.
Oyun oynamak için hangi VR gözlüğü alınmalı?
PlayStation platformunda sanal gerçeklik oyunları oynamak için PSVR2 gözlük; PC’de VR oyun oynamak için Meta Quest 2 veya Meta Quest 3 sanal gerçeklik gözlerini tercih edebilirsiniz.
VR gözlük alırken nelere dikkat etmeli?
Yeni bir VR gözlük alırken en yeni ve en güzel VR oyunlarını rahatlıkla çalıştırabilecek olduğundan ve konforlu bir deneyim sunduğundan emin olmalısınız.
Novakid’le tanışın!
Sanal gerçeklik oyunları, çocuğunuzun yabancı dil yeteneklerini geliştirmek için iyi bir yöntem. Oyunlaştırmadan yararlanan ve çocuklara sıkıcı gramer kuralları yerine interaktif bir öğrenme deneyimi sunan Novakid’de de çocuklar için İngilizce öğrenmeyi keyifli hâle getiriyoruz. Aramıza katılın ve çocuğunuza yeni bir dünyanın kapılarını aralayın!