Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
CTA background
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
06.01.2025
Time icon 7 dk.

Çocuklar için beslenme önerileri: Çocuklar sağlıklı gelişebilmek için nasıl beslenmelidir?

İçindekiler

Ebeveynler için en önemli önceliklerden biri, çocuklarının olabildiğince sağlıklı bir şekilde gelişebilmelerini sağlamak. Bunun için de elbette aklımıza gelen kavramlar arasında beslenme yer alıyor.

Hepimiz biliyoruz ki sağlıklı beslenme, çocukların gelişimi için olmazsa olmaz. İşin ebeveynleri zorlayabilen kısmı ise gerekli olan bilgileri kullanarak çocukların beslenmesine ne konacağına karar vermek.

Bu yazımızda sizlere bu konuda yardımcı olmak için çocuklar için beslenme önerilerinden bahsettik. Vereceğimiz tavsiyeleri takip ederek siz de kolayca çocuğunuzun gelişimini destekleyen sağlıklı bir beslenme listesi oluşturabilirsiniz.

Çocuklarda sağlıklı beslenme neden önemlidir?

Öncelikle çocuklarda sağlıklı beslenmenin son derece önemli olmasının bazı nedenlerinin üzerinden geçelim. Bu yazımızda konuyu fazla uzatmayacağız, ancak eğer detayları merak ediyorsanız çocuklar için sağlıklı beslenme hakkındaki yazımıza göz atabilirsiniz!

Çocuklarda sağlıklı beslenme, çocuk gelişimi üzerinde bütüncül bir olumlu etkiye sahip. Tabii ki sağlıklı beslenmenin çocukların gelişimini farklı açılardan nasıl etkilediğini ayrı başlıklar halinde de ele alabiliriz. Sağlıklı beslenmenin çocukların farklı alanlardaki gelişimi üzerindeki etkilerini aşağıdaki şekilde inceleyebiliriz:

  • Fiziksel gelişim

Hepimizin bildiği üzere çocukların büyümesi için sağlıklı beslenme olmazsa olmaz. Örnek vermek gerekirse protein, kalsiyum ve D vitamini gibi besinler yalnızca boy uzaması üzerinde değil, aynı zamanda kemiklerin dayanıklılığı ve kas gücü üzerinde de olumlu etkilere sahip.

  • Bilişsel gelişim

Çocuklarda sağlıklı beslenmenin temel bilişsel işlevler için de fazlasıyla önemli olduğu biliniyor. Örneğin omega-3 yağlı asitleri, demir ve çinko gibi besinlerin hafıza, odaklanma ve problem çözme becerileri gibi unsurlar üzerinde son derece destekleyici etkileri var.

Sağlıklı beslenmenin bilişsel gelişim üzerindeki olumlu etkileri, ihtiyaç duyulan besinleri dengeli bir şekilde tüketen çocukların bilişsel yeteneklerini daha iyi kullanabilmelerine ve okulda daha başarılı olmalarına imkan veriyor.

  • Bağışıklık sisteminin gelişimi

Sağlıklı beslenme çocuklarda genel fiziksel gelişimin yanı sıra vücudu hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemini de geliştiriyor. Gerekli vitamin ve mineralleri yeterli miktarda tüketmek, hastalıkları engellemekte yardımcı etkilere sahip.

  • Duygusal gelişim

Sağlıklı beslenme çocuklarda duygusal gelişim için de çok sayıda faydaya sahip. Dengeli şekilde beslenen çocukların duygu durumlarının daha dengeli olduğu, enerji seviyelerinin de kontrol edilebilir şekilde kaldığı biliniyor. Aynı zamanda genel olarak daha olumlu bir ruh haline sahip oluyorlar.

Çocuklar için beslenme önerileri: Günlük beslenme planı

Sağlıklı beslenmenin çocuklar üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanabilmek için çocuğun özenle seçilmiş bir beslenme planını takip ettiğimizden, böylece gerekli tüm besinleri yeterli miktarda alabildiğinden emin olmamız gerekiyor. Bu doğrultuda çocukların günlük olarak yemesi gereken besinleri aşağıdaki gibi değerlendirebiliriz:

  • Kahvaltı

Kahvaltı, çocuklar için günün en önemli besini. Çocukları okulda geçirecekleri ve yüksek miktarda enerji harcayacakları bir güne hazırlayabilmek için onlara besleyici bir kahvaltı hazırlayabilmemiz gerekiyor.

Çocuklarda sağlıklı beslenme gereksinimlerini karşılayan bir kahvaltının temel bileşenleri arasında tahıllar, protein ve bazen de meyve yer alıyor. Örneğin beyaz peynir ya da kaşar peyniri, az miktarda ceviz ya da fındık, domates, salatalık, tam buğday ekmeğı ve süt gibi ürünler çocukların kahvaltısında yer alabilir.

Sağlıklı bir kahvaltının olmazsa olmazı ise yumurta. Çocuklar için sağlıklı beslenmede kilit bir rolü olan yumurtayı sabah haşlanmış şekilde çocuğunuza verebilirsiniz. Eğer çocuğunuz haşlanmış yumurtayı sevmiyorsa omlet de iyi bir seçenek olabilir.

  • Öğle öncesi atıştırmalığı

Bazı günler çocuğun okula yetişebilmesi için kahvaltı aceleye gelebiliyor. Bu durumda çocuklarda sağlıklı beslenme hedeflerimize ulaşmak adına öğleden önce ufak bir atıştırmalık yardımcı olabilir.

Örneğin çocuğunuzun okul beslenme çantasına meyve, ufak miktarda tahıl veya içine meyve doğranmış yoğurt ekleyebilirsiniz. Çocuk beslenme çantası önerileri hakkındaki yazımızda bu konu hakkında daha da detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz!

  • Öğle yemeği

Günün ortasına kadar geldiğimizde besleyici bir öğle yemeğiyle çocuğun enerjisini yenilemek gerekiyor. Çocuklarda sağlıklı beslenme doğrultusunda hazırlanan bir öğle yemeği hem besinler bakımından zengin olmalı, hem de çocuğa akşama kadar ihtiyaç duyacağı enerjiyi sağlayabilmeli.

Öğle yemeğini çocuklar için beslenme önerilerine göre şekillendirmek istiyorsak elimizden geldiğince dengeli bir tabak hazırlamaya özen göstermeliyiz. Örneğin bir protein kaynağı olan tavuk, yanında aşırı miktarda olmamak üzere pilav veya makarna, ek olarak da sebzelere yer verebiliriz.

Elbette bazı çocukların sebze yemeyi hiç sevmediğinin farkındayız. Eğer siz de bundan endişeleniyorsanız ve ne yapacağınızı merak ediyorsanız çocuklara sebze yedirmek hakkındaki yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz!

Şimdi kaydolun ve 1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
Çocuğunuza İngilizce ile güven verin!
  • İkindi atıştırmalığı

Besleyici bir öğle yemeği muhtemelen çocuğu akşama kadar tok tutacak ve ona gereken enerjiyi de sağlayacaktır, ancak insanlık hali, hepimiz gibi çocuklar da iyi bir öğle yemeği yese de akşama kadar yeniden acıkabiliyorlar.

Bu durumda akşam açlığıyla aşırı yemeyi önlemek için çocuklarda sağlıklı beslenme önerilerine uygun bazı ikindi atıştırmalıkları hazırlayabiliriz. Bunu yaparken ölçüyü fazla kaçırmadığımıza, yani atıştırmalığın çocuğu fazla doyurup akşam yemeğini atlamasına sebep olmamasına dikkat edelim

Çocuklarda sağlıklı beslenmeye uygun ikindi atıştırmalıklarına ise tekrardan meyve, kuru meyve ve tam tahıllı ekmek kullanarak hazırlanmış çok ufak sandviçleri örnek gösterebiliriz. Bunun yanına ayran veya taze sıkılmış meyve suyu gibi bir içecek de ekleyebiliriz.

  • Akşam yemeği 

Günün son öğünü olan akşam yemeğinde ise çocuklarda sağlıklı beslenme hedeflerimizi tamamlamamız gerekiyor. Tıpkı öğle yemeğinde olduğu gibi protein, tahıl, kompleks karbonhidrat türü besinleri dengeli bir şekilde birleştiren bir yemek hazırlamalıyız.

Çocuklarda sağlıklı beslenme önerilerine uyan bir akşam yemeği hazırlarken aklımızda bulundurmamız gereken önemli bir unsur ise yemeğin ağırlığı. Besleyicilik açısından öğle yemeği gibi olsa da akşam yemeğinin fazla yoğun olmamasına da dikkat etmeliyiz.

Bunun ana sebebi ise akşam yemeğinden birkaç saat sonra çocuklar için uyku vaktinin gelmesi. Yatmadan önce fazla yağlı ve ağır yemekler yemek, çocukların uyku düzeninde bozukluklara yol açabileceğinden dolayı bundan kaçınmamız gerekiyor.

Çocuklar için beslenme önerileri: Önemli besinler ve uzak durulması gereken gıdalar

Çocuklarda sağlıklı beslenmeyle uyumlu öğünler hazırlamanın yolu, gerekli besinleri bilmekten ve zararlı gıdalardan uzak durmaktan geçiyor. O halde bu besinleri daha yakından tanıyalım ve birbirinden ayırt edelim.

Önerilen besinler

Çocuklar için beslenme önerileri doğrultusunda öğünlere dahil etmemiz gereken besinleri aşağıdaki gibi ele alabiliriz:

  • Tam tahıllar: Tam tahıllı gıdalar, sindirim sistemi için fazlasıyla önemli olan lif bakımından zengin olmanın yanı sıra uzun süreli olarak enerji sağlıyor ve aynı zamanda tok da tutuyorlar. Bulgur, tam tahıllı ekmek ve yulaf gibi gıdalar, bu besinlere iyi birer örnek. Aynı zamanda Türk mutfağında fazla yaygın olmasa da kahverengi pilav da bu grupta öne çıkıyor.
  • Meyve ve sebzeler: Çocuklarda sağlıklı beslenme denince akla ilk gelen besinlerden biri tabii ki de meyveler ve sebzeler. Bu iki gıda türünden çeşitli vücut işlevleri için gerekli olan mineraller ve vitaminler alınabiliyor.
  • Et: Çeşitli et türleri de protein bakımından zengin oldukları için çocuklarda sağlıklı beslenme önerilerine uyan diyetlerde yer alıyorlar. Et dediğimizde de elbette tavuk eti, balık ve kırmızı et üçlüsünden bahsediyor oluyoruz. Özellikle de tavuk ve balık gibi az yağlı etler çocuklarda sağlıklı beslenme için tercih edilebilir.
  • Süt ürünleri: Süt ürünleri hem proteinin hem de bazı yağların sağlıklı bir şekilde alınabilmesini sağlamanın yanı sıra kalsiyum bakımından da zengin. Çocuklarda sağlıklı beslenme programlarında süt, peynir, yoğurt gibi gıdalara yer verebiliriz.
  • Yemişler: Ceviz ve fındık gibi yemişler, fazla tüketilmedikleri takdirde faydalı yağ asitleri sağlayabiliyor ve çocukların bilişsel işlevlerini destekleyebiliyorlar.
  • Yumurta: Günde bir adet yumurta yemenin çocuklar üzerinde epey olumlu etkileri bulunuyor. Protein ve demir gibi besinler açısından zengin olan yumurtaya çocuklarda sağlıklı beslenmeye göre hazırlanan programlarda mutlaka yer verilmeli.

Uzak durulması gereken besinler

Çocuklarda sağlıklı beslenme için uzak durulması gereken bazı besinler ise aşağıdaki şekilde:

  • Şekerli abur cuburlar ve içecekler: Şeker, kola, mısır gevreği gibi yiyecekler içerdikleri fazla şeker sebebiyle enerji seviyesinin aniden çoğalıp azalmasına, uzun vadede de çocuklarda aşırı kilo sorununa yol açabiliyor.
  • İşlenmiş gıdalar: Cips, paketli bisküvi ve fast food türü gıdalarda bulunan sağlıksız yağlar, aşırı miktarda sodyum ve katkı maddeleri, çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor. Aynı zamanda içeriğinden emin olmadığınız sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş etlerden de uzak durmanızı tavsiye ederiz.
  • Aşırı tuz: Yeterli miktarda tuz ile vücudumuzun sodyum ihtiyacını karşılayabilsek de çocuklarda sağlıklı beslenmede her şeyde olduğu gibi tuzun da aşırısından kaçınmalıyız. Gereksiz miktarda fazla tuz tüketiminin çocuklarda böbrek sorunlarına yol açabileceği biliniyor.
  • Yapay katkı maddeleri: Yapay tatlandırıcılar, renklendiriciler ve koruyucuların genel olarak çocukların sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip olduğu biliniyor.
  • Beyaz ekmek: Beyaz ekmek, glisemik endeksi çok yüksek olduğu için çocuklar için beslenme önerilerine uyan diyetlerden uzak tutuluyor. Yüksek glisemik endekse sahip olmak ise beyaz ekmeğin en başta kan şekerini hızla yükselttiği, ancak bu hissin çok kısa süre sonra geçip tekrardan açlığa ve yorgunluğa yol açtığı anlamına geliyor.

Çocuklar için beslenme önerileri: Sıkça sorulan sorular

İşte çocuklarda sağlıklı beslenmeye uygun bazı beslenme önerileri bu şekildeydi. Şimdi ise bu konuda sıkça sorulan sorulardan bazılarını cevaplayalım.

Çocuk gelişimi için ne yemeli?

Çocuk gelişimi için tam tahıllar (örn. bulgur, yulaf), meyve ve sebze, et, süt ve süt ürünleri, ceviz ve fındık gibi yemişler ve yumurta gibi besinlerin tüketilmesinde fayda vardır. Çocuklarda sağlıklı beslenmede esas olan, bu besinleri dengeli bir şekilde tüketmektir.

Çocuklar için en sağlıklı yiyecekler nelerdir?

Çocuklar için en sağlıklı yiyecekler arasında yumurta, tavuk, meyve, sebze, yoğurt, süt, peynir, ceviz, fındık ve çeşitli tahıllar gibi gıdalar yer almaktadır.

Okula giden çocuklara sabah ne yedirilmeli?

Okula giden çocuklara sabah bir yumurta yedirilmesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra beyaz peynir, kaşar peyniri, domates, salatalık, az miktarda ceviz ve fındık, tam buğday ekmeği ve süt de çocuklarda sağlıklı beslenmeye uygun bir kahvaltıda yer alabilir.

Çocuklar kahvaltıda mutlaka ne yemelidir?

Çocuklar kahvaltıda mutlaka bir yumurta yemelidir. Yumurta, çocuğa haşlanmış veya omlet şeklinde verilebilir. Buna ek olarak sıra beyaz peynir, kaşar peyniri, domates, salatalık, ceviz ve fındık gibi besinler de çocuklara kahvaltıda önerilmektedir.

Novakid’le tanışın!

Novakid’de ebeveynlerin çocuklar hakkında merak edebileceği her soruya cevap veriyoruz. Asıl uzmanlık alanımız ise çocuklar için online İngilizce eğitimi. Eğer çocuğunuzun etkileşim dolu derslerimizde İngilizceyi yaşayarak öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi hemen alın ve aramıza katılın!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.
Sizin için bir şeyimiz var

Kendiniz İngilizce öğrenmek için mi buradasınız?

Umarız bu makaleyi faydalı bulursunuz.
Çocuğunuz var mı?

Bir çocuğun İngilizce öğrenmesini istediğiniz için mi buradasınız?

Kolay ve eğlenceli İngilizce dersler alsınlar ister misiniz?
25% indirimle siz de deneyin!

Novakid App

Uygulamamızla çocuğunuzun ingilizceyi sevmesini sağlayın! Novakid’in ÜCRETSİZ uygulaması: Günde 15 dakika, büyük sonuçlar

Daha çok bilgi alın

Lütfen bu makalenin neden ilginizi çektiğini seçin

Novakid App

Novakid’in ücretsiz İngilizce uygulaması: Bir haftada 50 kelime veya daha fazlası! Ekran başında geçirdiğiniz zamanı İngilizce öğrenme zamanına dönüştürün

Daha çok bilgi alın

Kolay ve eğlenceli İngilizce dersler alsınlar ister misiniz?
25% indirimle siz de deneyin!

  Bu makaleyi değerlendirin

Yorum bırak

Bu promosyon kodu ile %25 indirim alın

Promosyon kodu: BLOGTR25
Novakid App

Çocuğunuzun geleceği için İngilizce’de güçlü bir temel oluşturun! Novakid’in ÜCRETSİZ uygulaması: Ücretsiz indirin

Daha çok bilgi alın