Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
0 günler
0 saatler
0 dakika
Çocuğunuz için İngilizce özel derslerinde %45 İNDİRİM. Sadece 24 saat! Promosyon kodu: BLOG45
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
20.06.2024
Time icon 7 min

İngilizce dil becerileri nedir ve nasıl öğrenilir? Speaking, writing, listening ve reading becerilerinin detayları nelerdir?

İçindekiler

Dil öğrenmek, özellikle de çocuklar için, kocaman bir serüvendir. Bu serüven boyunca, etraflarından duyduklarını taklit eder ve hata yapma korkusu olmadan bildiklerini uygularlar. Bu yönleri ile de yetişkinlerden daha kolay bir biçimde yeni bir dile adapte olur ve öğrenirler. Yani biz yetişkinlerin dil öğrenim sürecinin, çocukların dil öğrenim sürecinine pek benzediği söylenemez. 

Çocuklar için dil öğrenme süreci daha keyifli ve doğal bir süreçtir. Dili, bizler gibi kurallara ya da yapılara bağlı kalmadan öğrenir ve içselleştirirler. Peki bu doğallık nasıl korunmalı? 

Öncelikle şunu bilmeliyiz ki, dil dediğimiz yapı da sadece kurallardan oluşmamaktadır. Dil edinminden bahsederken ya da dil yeterliliğinizi ölçerken herkesçe kabul görmüş dört ana yetenekten bahsedilir:

  1. Speaking (Konuşma)
  2. Listening (Dinleme)
  3. Writing (Yazma)
  4. Reading (Okuma)

Bu dört becerinin eş zamanlı olarak öğrenimi ideal olsa da her zaman mümkün olmayabilir. Çocukların dil öğrenimi sürecinde bu dört yetenekten birinde diğerleri kadar iyi olmadığı gibi içlerinden birini de diğerlerinden çok daha kolay bir biçimde öğrenebilir.

İşte bu yazımızda bu durumun sebeplerinden ve çocukların en çok hangi yetenekte zorlanabileceğinden ya da en kolay hangi yeteneği edinebileceklerinden bahsedeceğiz. Ayrıca siz ebeveynlerimiz için de harika öneriler vereceğiz. Hazırsanız başlıyoruz!

Dört ana dil becerisi nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz bu yeteneklerden her biri, dilin farklı bir yönünü kapsar ve dil öğrenme sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır.

  • Speaking (Konuşma)

Konuşma, dil becerilerini aktif olarak kullanmayı gerektirir. Çocuklar, dinledikleri ve öğrendikleri dili konuşarak ifade ederler. Konuşma becerisi; doğru telaffuz, kelime seçimi ve gramer kurallarına uygun cümleleri akıcı bir şekilde kurmayı kapsar.

  • Listening (Dinleme)

Dinleme, bir dili anlamanın temel adımıdır. Dinleme becerisi, sesleri, kelimeleri, cümleleri ve anlamları doğru bir şekilde algılamayı içerir. Çocuklar, dili öğrenirken ilk olarak dinleme yeteneklerini geliştirirler. Bu da yeni kelimeler ve ifadeler öğrenmelerine yardımcı olur.

Yazma, düşünceleri ve bilgileri yazılı olarak ifade etme becerisidir. Yazma becerisi; doğru dilbilgisi kullanımı, kelime seçimi, fikirleri düzenli bir şekilde ifade edebilme yetilerini içerir. Çocuklar, yazma yoluyla dil bilgilerini pekiştirirler ve iletişim yeteneklerini geliştirirler.

  • Reading (Okuma)

Okuma, yazılı metinleri anlama ve yorumlama yeteneğidir. Okuma becerisi, kelimeleri ve cümle yapılarını tanıma, anlamlandırma ve metin içindeki bilgiyi anlama süreçlerini içerir. Çocuklar, okuma yoluyla dil bilgilerini genişletirler ve kelime dağarcıklarını zenginleştirirler.

Çocuklar neden İngilizce öğrenmeli?

Şimdi de çocuklarımızın neden İngilizce öğrenmesi gerektiğine bakalım. Dünyamız giderek daha da küçülmekte ve küreselleşmekte. Bu küreselleşme ile birlikte İngilizce, uluslararası iletişimin, bilimin, teknolojinin ve iş dünyasının dili haline geldi. 

Çocuklarımızın gelecekte daha geniş fırsatlara sahip olmaları, farklı kültürlerle kolayca iletişim kurabilmeleri ve global dünyada daha aktif olabilmeleri için İngilizce öğrenmeleri büyük bir avantaj sağlar. Ayrıca İngilizce bilmek, çocukların özgüvenlerini arttırmakta ve akademik başarılarına katkıda bulunmaktadır.

Tabii bu serüvende ebeveynlerin desteği oldukça önemlidir. Çocuklarımızın İngilizce konuşma, yazma, okuma ve dinleme yeteneklerinin gelişmesi için bu noktada okul eğitimiyle sınırlı kalmamaları gerekmektedir.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Çocukların İngilizce eğitiminde ebeveynlerin rolü

Ebeveynlerin çocukların İngilizce eğitimindeki rolü, dil öğrenme sürecinin başarılı ve etkili olmasında kritik bir öneme sahiptir. Ebeveynlerin desteği, çocukların dil becerilerini geliştirmelerine ve İngilizce öğrenme sürecinde motivasyonlarını yüksek tutmalarına yardımcı olabilir. 

Ebeveynlerin çocuklarına sağladıkları pozitif teşvik ve destek, çocukların İngilizce öğrenme sürecine olan ilgilerini ve bağlılıklarını artırır. Fakat burada bahsettiğimiz destek sadece sözlü değildir. Aktif bir biçimde çocuğunuzun dil öğrenimi sürecinde bulunmanız gerekmektedir. Eğer bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız imdadınıza koştuk demektir.

Çocuklarda İngilizce konuşma, dinleme, yazma ve okuma becerilerini geliştirmenin yolları

Çocuklarının dil becerilerini geliştirmelerine destek olmak için dört ana dil yeteneğini (dinleme, konuşma, okuma ve yazma) nasıl teşvik edebileceğinizi gelin birlikte keşfedelim.

Çocuklarda speaking (konuşma) becerisi nasıl geliştirilir?

Çocukların İngilizce konuşma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için evde İngilizce konuşma pratiği yapma fırsatları yaratabilirsiniz. Örneğin sabah kahvaltısında “What would you like to eat?” gibi basit sorular sorarak çocuklarınızın İngilizce konuşma pratiği yapmasını teşvik edebilirsiniz. 

İngilizce konuşan arkadaşlarla buluşmalar ayarlamak veya İngilizce konuşma gruplarına katılmak da çocuklarınızın dili doğal bir ortamda kullanmalarını sağlar. 

Buradaki anahtar kelime “doğal”dır. Etrafında İngilizce konuşan insanların olması ya da ev içinde İngilizce konuşulduğunu duyması beklenmedik farklar yaratabilir. 

Çocuğunuzla birlikte İngilizce tekerlemeler söylemek, şarkılara eşlik etmek “Speaking” yeteneğini geliştirmenin hem basit hem de etkili yollarındandır.

Çocuklarda listening (dinleme) becerisi nasıl geliştirilir?

Çocukların İngilizce dinleme becerilerini geliştirmek için çeşitli yollarla onlara destek olabilirsiniz. 

Örneğin çocuğunuzla birlikte İngilizce sesli kitaplar dinleyebilir ve bir yandan İngilizce öğrenimine bir yandan da hayal güçlerinin gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. Sesli kitaplar, çocukların kelime dağarcıklarını genişletir ve hikayelerin akışını takip etmelerine yardımcı olur. Eğer çocuğunuz sesli kitap dinlemekten hoşlanmıyorsa bu kitapları onlara siz de okuyabilirsiniz! 

Bunun yanında film, dizi, video, çizgi film gibi içerikleri İngilizce olarak tüketmeniz de çocuğunuzun İngilizce dinleme becerilerini eğlenerek geliştirmesine katkıda bulunacaktır.

Çocuklarda writing (yazma) becerisi nasıl geliştirilir?

“Çocuğum yazma becerisini niçin geliştirmeli, konuşsa yeter.” demeyin. Yazma becerisi oldukça göz ardı edilen ama üstüne varıldığında dil eğitimini oldukça iyi yönden etkileyen bir beceridir. 

Çocuklarınıza günlük tutmalarını önerin. Günlük yazmak, düşüncelerini ve duygularını ifade etmelerine yardımcı olur. Günlüğü yazarken çocuğunuza uzun uzun anlamlı cümlerler kurması için baskıda bulunmayın. Burada amacımız harika kurallara sahip olmaktan çok doğal bir dil edincine yardımcı olmaktır.

İngilizce yazma uygulamaları ve çalışma kitapları da çocuklarınızın dilbilgisi ve kelime bilgisi becerilerini geliştirmede oldukça faydalıdır. Çocuklarınızın yazdıklarını birlikte gözden geçirerek ve yapıcı geri bildirimler vererek onların yazma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz. 

Çocuklarda reading (okuma) becerisi nasıl geliştirilir?

Ebevynler olarak çocuğunuz sevdiği konularda İngilizce kitaplar bulabilir ve çocuğunuzla beraber okuma saatleri ayarlayabilirsiniz. Günlük bir okuma saati belirlemek, çocukların okuma alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olur. Örneğin, yatmadan önce her akşam 20 dakika kitap okumak, bu alışkanlığı edinmenin güzel bir yoludur.

Fakat okuma yaparken dikkat edilmesi gereken tek konu kitap seçimi değildir. Çocuğunuzun İngilizce okuma yeteneğini pekiştirmenin yolu, sesli bir şekilde kitap okumaktan geçer. 

Eğer çocuğunuzun okuduğu kitaptan bir şey anlayıp anlamadığını değerlendirmek isterseniz de, basitçe okuduğu metni ya da hikayeyi anlatmasını isteyebilirsiniz. Bu değerlendirmeyi yapmanın bir başka yolu ise çocuğunuza, sonunda ufak sorular ya da quizler bulunan okuma kitapları almak olabilir.

Çocuklar için edinilmesi en kolay İngilizce dil yeteneği nedir?

Çocukların ana dili dışında bir başka dil öğrenme süreçleri genellikle okul dönemi başlasa da birçok ebeveyn çocuklarının İngilizce öğrenimini daha erken yaşta başlatabilmekte. Bu erken eğitim de çocukların İngilizceyi içselleştirmelerini ve doğal bir biçimde konuşabilmelerini sağlıyor. 

Bu dönemde en çok merak edilen konu da büyük ihtimalle “Çocuğum İngilizceyi nasıl daha hızlı öğrenebilir?” oluyor. Tabii dilin ve öğrenim sürecinin doğal akışını bozmamak adına bu süreci yapay bir biçimde hızlandırmamak çok önemlidir. 

Bunun yerine ise daha önce de bahsettiğimiz dört temel İngilizce dil yeteneğine eğilmek daha iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkmakta. 

Dil, maruz kalarak öğrenilir lafını klişe de olsa tekrarlamak isteriz. Bu laftan da yola çıkarak bir dili öğrenmenin en kolay ve hızlı yolu “listening”den (dinleme) geçmekte. Fakat unutulmamalı ki sadece tek bir yolu benimseyerek bir dilde uzmanlaşmak oldukça zordur. Dinleme yeteneği de beraberinde “speaking” (konuşma) yeteneğini getirmekte ve çocuğun duyduğu, maruz kaldığı kelimeleri ya da yapıları tekrar edebilmesi İngilizceyi öğrenme serüvenine yardımcı olmaktadır.

Ancak bu durum diğer dil becerilerini göz ardı etmemiz gerektiği anlamına gelmez. Her bir beceri, bir diğer beceri ile iç içedir. Sadece birine odaklanıp çocuğunuzun İngilizce eğitimini tek bir beceriye bağlı yürütmemek gerekir.

Sıkça sorulan sorular

Sizler için çocuğunuzun İngilizce öğrenme macerası boyunca aklınıza takılabilecek soruları ve cevaplarını derledik. 

Dil becerilerinin edinilme sırası nedir?

Dil becerileri genellikle dinleme (listening) ile başlar, ardından konuşma (speaking), okuma (reading) ve yazma (writing) becerileri gelişir. Dinleme ve konuşma, daha erken yaşlarda gelişirken, okuma ve yazma becerileri genellikle okul çağında pekişir.

Çocuklar İngilizceyi ne kadar sürede öğrenir?

Çocukların İngilizce öğrenme süresi, yaşlarına, maruz kaldıkları dil ortamına ve bireysel yeteneklerine bağlı olarak değişir. Genellikle, yoğun bir şekilde dile maruz kalmış çocuklar birkaç yıl içinde akıcı şekilde İngilizce öğrenebilir.

Çocuklar neden İngilizceyi daha kolay öğrenir?

Çocuklar, beyinlerinin dil öğrenme konusunda esnek ve açık olduğu erken yaşlarda olduklarından dolayı İngilizceyi daha kolay öğrenirler. 

İngilizce yazmak aynı zamanda İngilizce konuşma becerisini geliştirir mi?

İngilizce yazmak, dil yapılarını ve kelime dağarcığını pekiştirerek konuşma becerisini de geliştirir. Yazarken yapılan dil çalışmaları, konuşma sırasında daha doğru ve akıcı bir dil kullanımına katkı sağlar.

Novakid’le tanışın!

Hepimiz çocuklarımızın en iyi şekilde eğitim almasını istiyoruz. Özellikle de İngilizce eğitimlerinin kapsamlı ve etkili olmasını, uzman eğitmenler tarafından verilmesini isteriz. Çocuklar için İngilizce kursu Novakid’de çocuklara ezberden uzak, interaktif, konuşma ve eğlenceyle dolu bir İngilizce eğitimi sunuyoruz. Siz de ücretsiz deneme dersi için hemen kaydolun!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.