Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?✌Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Online İngilizce dersleri: çocuklara eğlence, ebeveynlere rahatlık. Denemek ister misiniz?
Online İngilizce dersleri: çocuklara eğlence, ebeveynlere rahatlık!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
09.08.2024
Time icon 7 min

Çocuklar için en iyi spor dalları: Çocuklara uygun spor dalı nasıl seçilir?

İçindekiler

Çocukların kendini geliştirebileceği değişik spor dalları bulunuyor. Bu spor dalları çocukların yaşına, tercihlerine ve fiziksel yönelimlerine göre değişiyor. Çocukların gelişimine yönelik çocuk spor hareketlerine dayalı spor dalları onların gelişimine de olumlu etki ediyor.

Bu yazımızda ebeveynlerin çocuğuna uygun spor dalını nasıl seçeceğini anlattık. Çocuklara uygun çocuk spor hareketlerini farklı yaşlara göre derleyerek en iyi çocuk spor dallarını sıraladık. Haydi başlayalım!

Çocuklara uygun spor seçerken nelere dikkat etmeli?

Çocuklara göre spor seçerken en önemli etken eğlence ve sağlık olmalı. İleriki yaşlarda bir kariyer veya hobiye dönüşse de spor yapmak özellikle ergenlik öncesi çocuklar için yalnızca eğlenceden ibaret. Bu sebepten ötürü çocuklara uygun spor dallarını seçerken belli etkenlere dikkat etmek gerekir. 

  • Tercihlerine saygılı olun

Çocuklar için değişik spor dalları seçerken onların ilgi alanlarına önem vermelisiniz. Çocuk gelişimine katkı yapan ve onların özgüvenini geliştiren bu hamleyi yapmak için çocuğun bilinçli hareket etmesine de gerek yok. Onları gözlemleyerek neleri yaparken zevk aldıklarını fark edebilirsiniz. 

  • Dikkatlerini dağıtmayın

Spor çocuklar için bir zevk kaynağı olmanın yanı sıra bir disiplin kaynağı olarak da karşımıza çıkıyor. Çocukların sürekli farklı spor dallarına atlaması onların dikkatini dağıtır. Bu da onlarda disiplinsizlik yaratabilir. Aynı zamanda, çocuğun değişik spor dallarına ilgili olması başlangıçta iyi olsa da her spor vücudu farklı şekilde geliştirdiğinden yıpranma gözlemlenebilir. 

  • Vücut gelişimine dikkat edin

Çocuklar için spor hareketleri 7-10 yaş arasına gelene kadar gelişimini olumsuz etkilememeli. Futbol, basketbol veya savunma sanatları gibi sporlar temas ve mücadeleye bağlı olduğundan ergenlik öncesi çocuklarda gelişimi olumsuz etkileyen kalıcı hasarlar bırakabilir. 

  • İzleme alışkanlığı kazandırın 

Çocuklara spor sevgisi kazandırmanın en etkili yolu onlara spor müsabakaları izletmekten geçiyor. Eğer belli bir spora ilgi göstermelerini istiyorsanız çocuklara göre spor müsabakaları, merak uyandırıcı olabilmenin yanında verimli bir hobi kazanmalarına yardımcı olur. Tabii ki bunu onları istediğiniz spor dalına yöneltmek için de kullanabilirsiniz.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Çocuklarda yaşa göre en iyi spor dalları nelerdir?

Çocuklarda spora başlama yaşı sporun niteliğine göre farklılık gösterir. Değişik spor dalları farklı vücut bölgeleri çalıştırdığından yapılan sporun çocuğun fiziksel gelişimine göre olması gerekir. Yaşa uygun en iyi spor dalları tespit edildikten sonra ise çocuklar için spor hareketleri konusunda deneyimli profesyoneller gözetiminde bu sporlar icra edilmeli. 

2-3 yaş çocuklara göre spor dalları

2-3 yaş çocukların yapacağı sportif aktiviteler bizim “spor” dediğimizde aklımıza gelenden farklı. Onlar için en iyi spor dalları daha çok vücutlarını tanımalarını sağlayan minimal etkinliklerden oluşuyor. İnceleyelim!

Yürüyüş

“Yürüyüş spor mu?” dediğinizi duyar gibiyiz. Evet, yürüyüş çocuklar için en iyi spor dallarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Çocuğunuzla birlikte yürüyüş yaparken belli durumlara dikkat etmeniz de gerekiyor. 

Yürüyüş, 2-3 yaş çocukların motor becerilerini geliştirmek için ideal bir aktivite. Özellikle çocuklara göre spor yapılırken yürüyüşün açık havada yapılması öneriliyor. Açık havada yapılan yürüyüş doğayla etkileşimi arttırıyor. Bunun yanı sıra hızlı tempo yürüyüşün bir olimpiyat dalı olduğunu da unutmayalım.

Dans

2-3 yaş çocuklara uygun sporların arasında dans da yer alıyor. Rekabetçi kategorilerin dışında yer alan bu bölüm başlangıçta eklem gelişimine katkı sağlıyor. İlerde çocuğun önüne bir kariyer fırsatı olarak da çıkabiliyor.

Profesyonel eğitimciler ile başlanan dans kursları çocuk spor hareketleri ile harmanlandığında ritim duygusunu ve koordinasyonu arttırıyor. Aynı zamanda eğlenceli ve motive edici bir aktivite olan dans sosyal becerileri geliştirmenin yanı sıra bu spor çocuklar için özgüven kaynağı.

Jimnastik

Çocuklar spor yaparken belli şablonlarla hareket etmezler. Bu yüzden çocuklar için spor hareketleri örüntüler halinde olmak zorunda değil. Dediğimiz gibi spor çocuklar için bir eğlence kaynağı. Jimnastik ise onlarla örüntülere uygun hareket etmeyi öğretiyor.

Jimnastik nasıl bir spordur?” sorusunun cevabı oldukça basit. Jimnastik vücudun fiziksel yapısını güçlendirme amacıyla yapılan bir düzenli hareket sanatı. Jimnastik için uygun yaş ise 2-3 yaş arasına işaret ediyor. Esneklik, denge ve koordinasyonu geliştiren bu spor tabii ki profesyoneller ile icra edilmeli. 

4-6 yaş çocuklar için en iyi spor dalları

Bu kategorinin 4-6 yaş aralığında alınması çocuğu artık yavaş yavaş bilinç kazanmasıyla ilgili bir durum. Çocuk spor hareketleri bu yaşlardaki çocuklar için daha karmaşıklaşabilir ve çocuklara göre spor dalları artabilir. Bu kategoride ise ortalama 5 yaş için spor aktivitelerini inceledik. Başlayalım!

Yüzme

Yüzme yalnızca çocuklar için değil her yaştan insan için en iyi spor dallarından biri. Çocuklar için ise ayrı bir öneme sahip. Deneyimli antrenörler ile çalışıldığında ise yüzme ile başlayan serüven çocuğunuzu sudan alamadığınız bir geleceğe dönüşebilir. 

Yüzmenin bu yaştaki çocuklar için en büyük önemi tüm kasları çalıştıran bir spor olması. Su içinde hareket etmek başlı başına bir egzersiz olduğundan çocuğun yüzmeyi öğrenmesi su içinde güvende hissetmesine, dayanıklılığının artmasına ve kas gelişiminin sağlıklı ilerlemesine katkı sağlar. Değişik su sporu dallarına atılmaları ise onlar için verimli hobiler oluşturur.

Atletizm

Çocuklar için sporlar arasında atletizm de yer alıyor. Jimnastik ile başlayan sürecin sonrasında temel atletizm hareketleri içeren mini maratonlar, basit koşular ve atlama egzersizleri başlatılabilir. 

Atletizm yine jimnastikte olduğu gibi esneklik ve dengeyi geliştirmenin yanı sıra çocuğun vücudunu tanımasına ve sınırlarını bilmesine katkı yapar. Bunun yanında kazandığı temel hareket becerilerini geliştirmesine, disiplin ve öz kontrol yetenekleri öğrenmesini sağlar.

İp atlama

İp atlama gelecek yaşlar için yalnızca bir egzersiz olsa da çocuğunuz için bir eğlence kaynağı ve oyundur. Çeşitli oyunlar ile harmanlanarak yapılan bu egzersiz çocukların vücudunu tanımasına yardımcı olan sporlardandır. 

İp atlama çocuklara uygun spor hareketleri içerdiğinden 4-6 yaş çocuklar için sporların önemli bir parçası. Kalp sağlığını ve kardiyovasküler dayanıklılığı geliştiren ip atlama sporu aynı zamanda ritim ve dengeyi de geliştirir. Tüm faydalarının yanında eğlenceli bir aktivite olduğundan çocuklar için sporu teşvik eder.

7-10 yaş çocuklar için uygun spor dalları

7-10 yaş çocuklar daha karmaşık sporlara başlayabilir. Özellikle takım sporlarının içinde bulunduğu bu kategori onlara hem kariyer hem de değerli bir hobi edinme olanağı tanır. Futbol, basketbol ve voleybolun içinde bulunduğu son kategoride özellikle çocuğun tercihleri ve zevkleri öne çıkıyor. Başlayalım!

Futbol

Futbol dünyada en çok izlenen sporlardan biri ve çocuklar için spor hareketlerinin daha karışık bir şekilde karşımıza çıktığı bir bölüm. Futbola ilgili olan ve gerek izlemeyi gerekse oynamayı seven çocuk için büyük bir zevk kaynağı olan futbol çocuklara göre spor hareketleri de içeriyor. 

Özellikle takım çalışması, kondisyon ve dayanıklılık katan futbol değişik spor dallarının bir arada toplandığı bir spor dalı olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra takım içi koordinasyon, öz disiplin ve stratejik düşünmeyi teşvik eden futbol çocuklara göre sporların başında geliyor.

Basketbol

Basketbol, futbol kadar yaygın olmasa da en popüler takım sporlarından biri. Futbola göre daha küçük bir sahada çok daha hızlı oynanan basketbol çocuklara fayda sağlayan hareketler içeriyor. Hız ve çevikliğin ön planda olduğu ve ileri seviyede sert antrenmanların bulunduğu bu spor çocuklar için biçilmiş kaftan.

Yine bir takım sporu olduğundan ötürü sosyal becerileri geliştiren ve rekabetçi ortamlara uyum sağlamalarını sağlayan basketbol yalnızca bununla kalmıyor. Bu spor çocuklar için el göz koordinasyonu, hız ve çeviklik sağlamasıyla çocuk gelişiminde kritik bir yere sahip.

Voleybol

Amerika Birleşik Devletleri’nde oynanmaya başlayıp tüm dünyaya yayılan voleybol sokak düzeyinde yalnızca yuvarlaklar oluşturularak oynanabiliyor olsa da çocuklar için ilgi kaynağı oluyor. Yine bir takım sporu olan voleybol çocuklar için spor hareketlerini de barındıran karmaşık bir spor. 

Öncelikli katkıları olarak üst vücut gücü, refleks ve reaksiyon katan voleybol, futbol gibi vurmaya dayalı bir spor. Smaç ve pas örüntülerinden ötürü patlayıcı güce dayalı olan bu spor takım ruhunu en çok destekleyen spor denebilir. Çünkü voleybolda tek kişinin oyun kazanması imkansızdır. 

Sıkça sorulan sorular!

Çocuklar için en iyi spor dallarını ve çocuk spor hareketlerini anlattık. Değişik spor dallarını da listelediğimiz bu yazımızda çocuklara uygun spor hareketleri seçerken özellikle yaş dağılımını göz önünde bulundurduk. Şimdi ise sıkça sorulan soruları cevaplayalım!

12 yaşında hangi spor yapılmalı?

Spora başlama yaşı daha düşük olsa da 12 yaşında çocuklara göre spor dalları da bulunuyor. Bu yaşlarda eğer başlanacaksa tenis, futbol, voleybol, basketbol ve bunun gibi sporlara yönelmeleri öneriliyor.

En sağlıklı spor dalı hangisi?

En sağlıklı spor dalı her zaman en iyi spor dallarını ifade etmiyor. Esasında spor yapmak her zaman sağlıklı bir aktivitedir. Yine de sakatlıklardan uzak ve çocuk spor hareketlerini içeren yürüyüş, koşu ve bunun gibi 

Çocuklar hangi sporu yapmalı?

Çocuklar için spor hangi yaşta olduklarına göre değişiyor. Çocuklara uygun spor branşı onun yaşına, tercihlerine, ilgi alanlarına ve vücut gelişimine göre seçilmeli. Tabii ki onların tercihlerinin yanı sıra sizin de yönlendirmeniz önemli bir yer tutuyor. 

Novakid’le tanışın!

Çocukların gelişiminde sadece fiziksel değil aynı zamanda zihinsel gelişim de büyük bir önem arz ediyor. Çocuklar için İngilizce kursu Novakid’de uzman eğitmenlerimizle çocuklara eğlence ve konuşma dolu dersler veriyoruz. Siz de ücretsiz deneme dersinizi hemen alın!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.
Son
5
gün!