Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
CTA background
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
28.12.2023
Time icon 8 dk.

Çocuk gelişiminde 9 yaş özellikleri nelerdir? 9 yaş çocuğun gelişimi nasıl olur?

İçindekiler

Her çocuk, yaşı ilerledikçe çeşitli yönlerde değişir. Ebeveynlerin de fark edeceği üzere çocuklar zaman içerisinde yeni yetenekler, yeni ilgi alanları ve farklı huylar edinebilirler. Bütün bu değişimler, çocuk gelişimi sürecinin birer parçasını oluşturur.

9 yaş da çocuk gelişiminde özel bir yere sahiptir. 9 yaş özellikleri, çocukluğun tam ortası olarak görülebilecek bir dönemde edinilen özelliklerdir. Bu dönemde edinilen yetenekler, önceki senelerde edinilenlere göre çok daha ileri seviyede olacaktır. 

9 yaş özelliklerini bilmek, ebeveynlerin de oldukça işine yarar. Çocuk gelişiminde heyecan uyandırıcı bir noktada bulunan 9 yaş çocuğuna doğru bir şekilde yardımcı olmak, çocuğu giderek yaklaşan ergenlik dönemine hazırlar.

Haliyle, ebeveynlerin akında 9 yaş gelişimine dair sorular belirebilir. Eğer sizin de “9 yaş özellikleri nelerdir?”, “9 yaşındaki çocuğa nasıl davranılmalı?”, “9 yaş çocuğu neler yapmayı öğrenir?” gibi sorularınız varsa, aradığınız cevapları burada bulacaksınız.

Bu yazımızda 9 yaş özelliklerini fiziksel, bilişsel, duygusal ve iletişimsel alanlarda örneklerle inceleyeceğiz. Ardından, ebeveynlere 9 yaş çocuğun gelişimini pekiştirmek için yapabilecekleri birkaç aktivite fikri sunacağız. Haydi başlayalım!

9 yaşındaki çocuğun gelişimi neden önemlidir?

Her şeyden önce 9 yaşın çocuk gelişiminde neden önemli bir yere sahip olduğunu anlamakla başlayalım.

Aslında hepimiz biliriz ki, çocuk gelişimini anlamak yaş fark etmeksizin önemlidir. Çocuklar, belirli yaşlarda “kilometre taşı” adı verilen birtakım kabiliyetler edinir ve ebeveynler bunları fark eder. Bu gelişim özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak, hem çocuğun gelişimini desteklemek konusunda yol göstericidir, hem de olası bir gelişimsel geri kalmanın erkenden fark edilmesine olanak sağlar.

Elbette her çocuğun gelişiminin özel olduğunu unutmamalıyız. Kilometre taşları sıkıca uyulması gereken kurallar değil, yalnızca fikir verme amaçlarıdır. En doğru yaklaşım için mutlaka uzmanlarla iletişim halinde olunmalıdır.

9 yaş özellikleri ise, çocukluğun tam da ortasında edinilmeleri sebebiyle önem taşır. Bu dönem oldukça heyecanlı bir vakittir çünkü çocuk, hem çocukluğunu yaşamaya devam etmektedir hem de bir yandan giderek ergenliğe yaklaşmaktadır. Dolayısıyla 9 yaş özellikleri, çocuğun ergenliğe hazırlanmasını başlatan özellikler olarak görülebilirler. Sağlıklı bir gelişim süreci için ebeveynleri bu zamanda çocuklara etkili ve doğru bir biçimde destek olması büyük önem taşır.

9 yaş çocuğu, bu dönemde davranışsal açıdan epey değişebilir. Yalnızca ebeveyn değil, çocuğun kendisi de büyüdüğünü hissedecektir. Dolayısıyla 9 yaş özellikleri, çocuğun bireysellik isteğinde artış olarak da dışarı yansıyabilirler. Ebeveynler çocuğun bu bakış açısını anlamalı ve büyümekte olduğunu kabullenmelidir. Çocuğa her zamanki gibi güvenlik ve duygusal destek sağlamanın yanı sıra, hoşgörü ve saygı da gösterilmelidir.

9 yaş özelliklerinin neden büyük öneme sahip olduğundan bahsettiğimize göre daha çok merak edilen kısma geçebiliriz. Çocuk gelişiminde 9 yaş özellikleri nelerdir? 9 yaşındaki bir çocuk neler yapabilir, neler hisseder, nasıl davranır? Haydi hep birlikte görelim!

9 yaş özellikleri: Fiziksel gelişmeler

Çocuğun gelişiminde 9 yaş özelliklerine fiziksel alanda örnekler vererek başlayabiliriz. 9 yaşındaki bir çocuğun fiziksel kabiliyetleri nelerdir? Bakalım:

  • Takım sporlarındaki beceride artış

Çocuklar, 9 yaştan önce de takım sporlarına ilgi duyarlar. 9 yaş özellikleri arasında bu sporlardaki becerinin büyük ölçüde artması bulunur. Hem takım ruhu, hem de motor becerileri aynı anda gelişeceği için 9 yaşındaki çocukların futbol, basketbol, voleybol gibi sporlara yönelik ilgisi epey artabilir.

  • Büyüme hızında belirsizlik

Bu vaktin çocukluğun tam ortasında bulunduğunu ve ergenliğe hazırlığın başlangıcı olarak görülebileceğini söyledik. Dolayısıyla 9 yaş özellikleri arasında büyüme hızında belirsizlikler oluşması da bulunmaktadır. Ebeveynler bu konuda endişeleniyorlarsa uzmanlara danışmalıdır; her çocuğun gelişimi kendine özeldir. 9 yaşta büyümenin hızlanması da, yavaşlaması da, sabit hızla devam etmesi de mümkündür.

Genel olarak, 9 yaş kız çocuğunun fiziksel gelişiminin erkek çocuğa kıyasla daha hızlı olduğu görülmektedir. Dolayısıyla 9 yaş kız çocuğu epey hızlı büyüyor gibi görünebilir. Elbette bu erkeklerin fiziksel olarak gelişmediği anlamına gelmez. Tabii ki 9 yaş erkek çocuğu da büyümeye devam eder, ancak fiziksel gelişimleri kız çocukları kadar belirgin olmayabilir.

  • Kaslarda genel gelişim

Fiziksel alanda 9 yaş özelliklerine bir diğer örnek de çocuğun kas yapısının gelişimidir. Bu yaştaki bir çocuk, vücuduna daha iyi hakim olabilmenin yanı sıra kendini öncesine göre çok daha kuvvetli de hissedebilir.

  • Aletleri daha iyi kullanabilmek

9 yaş çocuğunun el ve parmakları üzerindeki kontrolu de gelişir. Dolayısıyla 9 yaş özellikleri arasında çocuğun makas ve kalemden tutun, çekiç ve tornavidaya kadar çeşitli aletleri kullanabilmeye başlaması yer alabilir. El becerilerini kullanmanın tam zamanı!

9 yaş özellikleri: Bilişsel gelişmeler

9 yaş özelliklerinden bahsetmeye çocuğun bilişsel gelişimi ile devam edelim. 9 yaş çocuğun zeka gelişimi nasıldır? Bilişsel alanda 9 yaş özellikleri nelerdir? İşte örnekler:

  • Dikkat süresinde artış

Genel olarak çocukların dikkatinin çok çabuk dağıldığı bilinir. 9 yaş özellikleri arasında bu dikkati toplama kabiliyetinin artması bulunur. Bu yaştaki bir çocuk, belirli bir şeye gitgide daha uzun süreler boyunca odaklanabilmeye başlar.

  • Organizasyon ve planlama becerilerinde artış

Bilişsel alanda 9 yaş özelliklerine bir diğer örnek, çocuğun planlama ve organizasyon kabiliyetinin büyük oranda gelişmesidir. 9 yaş çocuğu bir şeyleri rahatça sıraya koyabilir, gelecek için plan yapabilir ve belirli bir niyete göre hareket edebilir.

  • Mekansal zekada gelişme

9 yaş özellikleri arasında önemli bir unsur olarak mekansal zekanın kuvvetlenmesi de bulunur. Bu yaştaki bir çocuk içinde bulunduğu mekanı rahatça tanıyabilir ve sonrasında hatırlayabilir. Bunun bir sonucu olarak 9 yaş çocuğu, haritaları daha rahat okuyabilmeye başlar. 

Şimdi kaydolun ve 1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
Çocuğunuza İngilizce ile güven verin!

9 yaş özellikleri: Duygusal gelişmeler

9 yaş özellikleri arasında oldukça önemli bir kategori de duygusal gelişmelerdir. 9 yaş çocuğu neler hisseder? Duygusal alanda 9 yaş özellikleri nelerdir? Beraber görelim:

  • Aidiyet duygusunda gelişim

Bu yaşa kadar birçok farklı sosyal ortama dahil olan 9 yaş çocuğu, kuvvetli bir aidiyet duygusu geliştirir. Haliyle 9 yaş özellikleri arasına ortak çıkarları düşünme, ortak niyetlerle hareket etme ve etraftakilerle yardım etme isteğinin artması dahil olur.

  • Adalet duygusunda gelişim

Kendini bir gruba hissetmeye meyilli olan 9 yaş çocuğunun adalet duygusu da güçlenir. Bu yaştaki bir çocuk diğer insanların duygu ve düşüncelerini anlar. Dolayısıyla herkese adil davranılması gerektiğini de kendi kendine anlayabilir.

  • Karşı cinsle daha çok etkileşim kurmak

Duygusal alanda 9 yaş özelliklerinin önemli bir örneği, karşı cinsle etkileşimin artması ve çocuk için daha rahat bir hal almasıdır. Bu yaşa kadar genel olarak hemcinsleriyle yakınlaşmayı tercih eden çocuk, bu önyargıyı yenebilir. Bu, 9 yaş kız çocuğu psikolojisinin ve 9 yaş erkek çocuk psikolojisinin ortak bir özelliğidir.

9 yaş özellikleri: İletişimsel gelişmeler

Şimdi ise iletişim alanında görülen 9 yaş özelliklerinden bahsedelim. 9 yaş çocuğu neler söyleyebilir, neleri anlar? 9 yaş çocukları kendini nasıl ifade eder? Örneklerimizi inceleyelim:

  • Yetişkin gibi konuşabilmek

İletişimsel bakımdan 9 yaş özelliklerinin en fark edilir örneği, çocuğun tıpkı bir yetişkin gibi konuşabilmeye başlamasıdır. Çocuk yalnızca kelimeleri doğru telaffuz edebilmekle kalmaz, aynı zamanda duygu ve düşüncelerinden, geçmişten, şimdiden, gelecekten, öğrendiklerinden, merak ettiklerinden bahsedebilir. Çocuğunuzla uzun uzun sohbetler edebilirsiniz!

  • Fikirlerini yazılı ifade edebilmek

9 yaş çocuğu, fikirlerini birden fazla yöntemle ifade edebilir. 9 yaş özellikleri arasında yazma becerilerinin oldukça gelişmesi de yer aldığından bu yaştaki bir çocuk, uzun ve tutarlı yazılarla duygu ve düşüncelerini ifade edebilir. Hatta belki hikayeler dahi yazabilir!

  • Uzun kitaplar okuyabilmek

Okuma yeteneğinin ileri seviyeye ulaşması da 9 yaş özelliklerine dahildir. Bu yaştaki bir çocuk, artık basit kitapları bırakıp uzun kitaplar okumaya başlayabilir. Dolayısıyla bu vakit, çocuklarda kitap sevgisi oluşması için de oldukça önemli bir dönemdir. 

9 yaşındaki çocukla neler yapılabilir?

Çocuk gelişiminde 9 yaş özelliklerini fiziksel, bilişsel, duygusal ve iletişimsel alanlarda inceledik. Ancak saf bilgi elbette yetmiyor. Ebeveynler aynı zamanda bildiklerini pratiğe de dökebilmeli.

9 yaşın çocuklukta oldukça heyecan verici bir zaman olduğunu söyledik. Dolayısıyla 9 yaş özelliklerini etkili bir şekilde pekiştirebilmek de oldukça önemli. Sizlere tam da bu konuda yardımcı olacağız. İşte 9 yaş özelliklerine destek olmak için yapabileceğiniz birkaç aktivite fikri:

  • Maket veya el işi yapmak: 9 yaş özellikleri arasında alet kullanabilme yeteneklerinde artışın bulunduğunu biliyoruz. Bundan faydalanarak çocuğunuzla birlikte bir maket yapabilirsiniz, veya örneğin örgü örmeyi deneyebilirsiniz. 
  • Beraber harita okumak: Bilişsel alanda 9 yaş özelliklerinde mekansal zekada gelişimin yer aldığını söyledik. Bu kabiliyeti pekiştirmek için çocuğunuzla birlikte yaşadığınız yerin bir haritasını bulup üzerinde bildiğiniz yerleri göstermeyi deneyebilirsiniz.
  • Kitaplar hakkında sohbet etmek: İletişimsel bakımdan 9 yaş özellikleri arasında görülen yetişkin gibi konuşabilme yeteneğini ve uzun kitaplar okuyabilme kabiliyetini birleştirebilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte güzel bir kitap okuyup üzerine uzunca bir sohbet edebilirsiniz.

9 yaş özellikleri: Sıkça sorulan sorular

İşte çocuk gelişiminde 9 yaş özellikleri hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

9 yaş hangi gelişim dönemi?

9 yaş, ikinci çocukluk (ilkokul) döneminin bir parçasıdır.

9 yaşındaki bir çocuğa nasıl davranmalı?

9 yaş çocuğa hem duygusal olarak destek olunarak yalnız olmadığı hissettirilmeli, hem de büyüdüğü kabul edilerek özgürlük isteğine saygı gösterilmelidir.

9 12 yaş hangi dönem?

9-12 yaş, ikinci çocukluk (ilkokul) dönemini oluşturur.

Novakid’le tanışın!

Çocuk gelişimine katkı sağlamanın en iyi yollarından biri de çocuğun İngilizce öğrenmesini sağlamak. Novakid’de uzman eğitmenlerimizin verdiği online İngilizce derslerinde çocuklara eğlence dolu ve aktif bir öğrenme deneyimi sunuyoruz. 

Çocuğunuzun İngilizce öğrenmesi bir moda defilesi kadar şık ve heyecan verici olsun! Novakid, dil öğrenimini podyumda bir şova dönüştürüyor. Aşağıdaki videomuzda bu şık şovu izleyin:

 

Siz de ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

5/5

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.