Çocuklar için oyun fırsatları yalnızca telefon, bilgisayar ve tabletlerinde oynayabilecekleri dijital oyunlar veya gerek dışarıda gerek evde oynayabilecekleri fiziksel oyunlardan ibaret değil. Kart oyunları yıllardır her yaştan insan için sınırsız eğlence ve sosyalleşme fırsatı sağlıyor. Peki 4 yaştan 11 yaşa, çocuğunuz için eğitici ve eğlenceli kart oyunları önerilerimiz neler? Haydi öğrenelim!
UNO
Uzun zamandır çocuk, genç ve yaşlı kitle arasında fark etmeksizin popülerliğini kaybetmeyen kart oyunu UNO, çocuğunuz için harika bir zeka geliştirici kart oyunu tercihidir. UNO’yu iki kişi, üç kişi veya dört kişi oynayabilirsiniz, ayrıca benzersiz popülerliği sayesinde çocuğunuzun çoğu arkadaşının oyun kurallarını çoktan biliyor olması da muhtemel.
UNO nasıl oynanır?
1- Her oyuncu bir kart çeker, en büyük sayıyı çeken kişi kartları dağıtmaya başlar.
2- Kartları dağıtacak kişi, kartları iyice karıştırır ve her oyuncuya yedi kart dağıtır. Geriye kalan kartları yüzleri aşağıya bakacak şekilde masanın üstüne koyar, bu kartlar çekme destesini oluşturur.
3- Çekme destesinin en üstündeki kart açılır ve oynama destesi oluşturmak için masaya konur.
4- Her oyuncu, elindeki kartı ıskarta destesinin en üstündeki kart ile eşleştirmeye çalışır. Eşleştirmek için oyuncunun elindeki bir kartın rengi veya sayısı, masadaki kartın rengi veya sayısıyla aynı olmalıdır. Eğer oyuncunun elinde ıskarta destesindeki kart ile eşleşen bir kart yoksa, çekme destesinden bir kart çekmelidir.
5- Sadece bir kartı kalan oyuncu, “UNO!” diye bağırır. Eğer kartları yeniden artarsa, tekrar sadece bir kartı kaldığında “UNO!” demesi gerekir. Oyuncu “UNO!” diye bağırmayı unutursa ve birisi bunu fark ederse bağırmayan oyuncu iki kart çekmek zorunda kalır.
UNO Özel kartları
+2 Kart Çek: Bir sonraki oyuncu 2 kart çeker ve sırasını geçer. Bu kart, sadece aynı rengi veya başka bir “+2 Kart Çek” kartı ile eşleştiğinde oynanabilir.
Tersine Döndür: Bu kart oynandığında oyunun yönü değişir (eğer oyun sola doğru ilerliyorsa, artık sağa doğru ilerler ve tam tersi). Bu kart, sadece aynı rengi veya başka bir “Tersine Döndür” kartı ile eşleştiğinde oynanabilir.
Pas Geç: Bu kart oynandığında bir sonraki oyuncu “pas geçilir” (yani o elde oynayamaz). Bu kart, sadece aynı rengi veya başka bir “Pas Geç” kartı ile eşleştiğinde oynanabilir.
Renk Değiştir: Bu kart oynandığında, kart sahibi oyunun devam edeceği rengi seçer. Başka bir kart oynama şansınız olsa bile “Joker” kartını oynayabilirsiniz.
+4 Kart Çek & Renk Değiştir: Bu kart oynandığında, kart sahibi oyunun devam edeceği rengi seçer. Ek olarak, kart sahibini takip eden oyuncu çekme destesinden 4 kart çeker ve sırasını kaybeder.
Dedektif ara bul
4 yaş ve üstü için hem eğlenceli hem eğitici bir kart oyunu deneyimi sunan dedektif arabul kendini bir ‘hız ve refleks oyunu’ olarak tanımlıyor: ‘‘Dikkati geliştirir, zekayı güçlendirir, motivasyonu arttırır.’’ Bu oyunu iki kişi, üç kişi veya dört kişi ile oynayabilirsiniz.
Dedektif ara bul nasıl oynanır?
- Oyun kartları kutudan çıkarılır ve masaya yerleştirilir.
- Puan kartları, puan kısmı üstte olacak şekilde üst üste dizilir.
- Oyun başladığında, en üstteki oyun kartı ters çevrilir ve açılır.
- Puan kartındaki nesneleri, oyun alanı kartları arasında ilk bulan oyuncu, zili çalar.
- Zili çalan oyuncu, kartın arkasında yazılı olan puanı kazanır.
- Zil, oyun başlamadan önce mukavva zeminin ortasına konur.
- En üstteki kart ters çevrilir ve açılır.
- Karttaki şekiller, oyun alanı kartlarında aranır.
- Şekli ilk bulan oyuncu, zili çalar.
- Zili çalan oyuncu, kartın arkasındaki puanı kazanır.
- En yüksek puana ulaşan oyuncu, oyunu kazanır.
Tabu
Tabu da her yaştan oyuncunun ilgisini çeken, en klasik çocuk kart oyunlarından bir tanesi. Normalde büyük bir oyun setine sahip olsa da Tabu’yu kendi kartlarınızla da üretmeniz mümkün, fakat bunun için çok fazla karta ihtiyaç duyabilirsiniz.
Oyunda her kartta iki adet kelime bulunuyor, bir kelimenin altında ise o kelimeyi anlatmak için kullanılabilecek bazı ilgili kelimeler var. Oyunu eğlenceli kılan şey ise bu kelimeleri kullanmanın yasak olması! İşte bir Tabu kartında bulunan bir kelime örneği:
Penaltı
- Futbol
- Faul
- El
- Kırmızı kart
Eğer anlatıcı “Penaltı” kelimesini kullanırken aşağıdaki kelimelerden herhangi birini kullanırsa o kartı kaybeder.
Kelimeleri ayırt etmeye başlayan her yaştan çocuğun oynayabileceği bu oyunu rekabetçi olarak oynamak için iki farklı takıma ihtiyacınız var, her takımda da en az iki kişi olmalı. Fakat sadece iki kişi bir araya gelip kendi kendinize kelime anlatmayı da deneyebilirsiniz.
Tabu nasıl oynanır?
Bu oyunu oynarken öncelikle takımdan bir kişi anlatıcı oluyor, takımın diğer üyeleri ise kendisini dinliyor. Kartları eline alan anlatıcı, kartın üzerinde yazan bir kelimeyi konuşarak anlatmaya çalışıyor. Fakat bunu yaparken söylemesi yasak olan “Tabu” kelimelerini kullanmamalı!
Bu şekilde belirli bir süre içerisinde en fazla kelimeyi bilebilen takım, oyunu kazanıyor. Oyunun daha detaylı versiyonları daha özel kurallara sahip, bunun için aldığınız setle birlikte gelen yönergeleri okuyabilirsiniz.
Zıt kavramlar – opposites
Zıt kavramlar – opposites kart oyunu, kutusunda özellikle ‘okul öncesi’ ve 4 yaş olarak belirtilmiş bir İngilizce öğrenme oyunu. Türkçe kelimeler ve İngilizce karşılıklarının yer aldığı oyun kartları ile çocuğunuz yalnızca eğlenmekle kalmayıp İngilizce öğrenmeye de başlayabilir.
Çocuğunuzun eğlenceli bir oyun ortamında kavramsal algılama ve dil becerilerini geliştirmesine destek olacak şekilde tasarlanmış bu oyunda 24 ayrı zıt kavramı temsil eden 48 adet kart bulunur. Bu oyunun 14-28 kartlık versiyonlarını da bulabilirsiniz. Oyun tek kişi, iki kişi, üç kişi veya dört kişi olarak oynanabilir.
Bu oyunu hazır almak yerine kendiniz de üretebilirsiniz. Sadece istediğiniz kadar kavramı karton kağıtların üzerine yazıp ters taraflarına da Türkçe karşılıklarını yazarak farklı farklı kartlar oluşturmanız gerekiyor. Bu kartları dilediğiniz gibi üretip istediğiniz şekilde bir kart eşleştirme oyunu üretebilirsiniz.
İngilizce kelime öğrenmeye yardım eden bu eğlenceli kart eşleştirme oyunu oldukça basit, kurallarına hemen bakalım:
Zıt kavramlar nasıl oynanır?
- Kartlar masanın üzerine çıkarılır ve yüzleri yukarı bakacak şekilde dizilir.
- Bir kart seçilir ve kelimenin zıttı kartların arasından bulunup eşleştirilir.
- Tüm kartlar eşleştirildiğinde oyun biter.
- Oyun birden çok kişiyle oynanıyorsa daha çok kart eşleştiren oyunu kazanır.
Okul öncesi çağdaki çocuğunuzun yabancı dil öğrenme serüvenine hemen başlamasını istiyorsanız Novakid’in anaokulu öğrencileri için sunduğu okul öncesi İngilizce öğrenme programlarını deneyebilirsiniz.
Monopoly Deal
Monopoly en büyük masa oyunlarından biri, ancak ‘Deal’ isminde bir kart oyunu serisi de olduğunu biliyor muydunuz? Bir, iki, üç veya dört kişi oynanabilen Monopoly Deal, sekiz yaş ve üzeri için uygun olarak tasarlanmış.
Oyunun nasıl oynanacağı yayımcı Hasbro’nun sitesinde detaylı şekilde açıklanıyor, ayrıca oyun kartlarının bulunduğu kutuda ‘Oyun özeti’ isimli tanıtım kartları da mevcut. Oyunun nasıl oynandığına kısaca bakalım:
Monopoly Deal nasıl oynanır?
Oyunun amacı, üç farklı renk grubundaki tüm tapu senedi kartlarına sahip olmak.
- Yaşı en küçük oyuncu oyuna başlar.
- Sıra size geldiğinde iki kart çekin. Elinizde hiç kart yoksa 2 yerine 5 kart çekin.
- 1, 2 veya 3 kart oynayın. İstediğiniz kartı istediğiniz kombinasyonda oynayabilirsiniz. Eğer istemiyorsanız hiçbir kart oynamayabilirsiniz. Sıranızın sonunda elinizde en fazla 7 kart bulunabilir. Eğer elinizde 7 karttan fazla varsa, fazla olanlardan istediklerinizi kullanılmış kart destesine koyun.
- Kartları üç farklı şekilde oynayabilirsiniz: Bankanıza para ekleyin, koleksiyonunuza tapu senedi kartı ekleyin veya bir hamle kartı oynayın.
- Bir oyuncuya borcunuz olduğunda, bankanızdaki para veya hamle kartlarıyla, ya da tapu senedi kartlarınızla yapabilirsiniz; ancak o tapu senetlerine oyunu kazanmak için ihtiyacınız olacak. Dikkatli düşünüp zekice kararlar vermelisiniz.
- Oyunculardan biri 3 farklı renkteki tüm tapu senedi kartlarına sahip olduğunda oyunu kazanır.
Go Fish
Türkiye’de özellikle geleneksel çocuk oyunları kadar yaygın olmasa da Go Fish de çocuğunuz için hem geliştirici hem eğlenceli bir kart oyunu olabilir. Goldfish olarak da bilinen Go Fish iki, üç, dört veya beş kişiyle oynanabiliyor. Oyunun 6 yaş ve üzeri çocuklar için uygun olduğu belirtiliyor. Oyun kartlarının nasıl kullanıldığına şöyle bir bakalım:
Go Fish nasıl oynanır?
- Dağıtıcı desteyi karıştırır ve keser, ardından kartları oyunculara dağıtır. İki ila üç oyuncu varsa, her oyuncu yedi kart alır. Dört ila beş oyuncu varsa, her oyuncu beş kart alır. Güvertenin geri kalanı ortaya yerleştirilir.
- Her oyuncu, bir kart setini tamamlamak için eşleştirmek istediği belirli bir karta sahip olup olmadığını seçtiği bir oyuncuya sorar (bir set, dört aynı karttan oluşur.)
- Sorulan kişi eğer karta sahipse soran kişiye elindeki kartı vermek durumundadır.
- Oyuncu istenen karta sahip değilse, “hayır” ve “balık tut” der. Soran oyuncu da ortadaki desteden bir kart çeker.
- Bir oyuncu 4 aynı karttan elde ettiğinde setini yana bırakır ve 1 puan elde eder.
- Oyun güverte bitene kadar devam eder.
- En çok puana sahip oyuncu oyunu kazanır.
Novakid’le tanışın!
İçeriğimizi beğendiyseniz diğer yazılarımıza da göz atmanızı öneririz. Çocukların oynayabileceği her türlü oyundan gelişim dönemlerine ve bu dönemlere özel İngilizce öğrenme yöntemlerine kadar türlü türlü içeriğimiz blogumuzda mevcut. Hangi yaşta olursa olsun çocuğunuz için online bir İngilizce kursu arıyorsanız da Novakid’i deneyin. Uzman eğitmenlerimizden ilk deneme dersinizi ücretsiz alın!