Marie Curie kimdir, nerede doğmuş, nerede yaşamıştır? Marie Curie’nin ilham verici hayat hikâyesi!
Marie Curie, hayatını bilime adamış ve büyük başarılara imza atmış azimli bir bilim insanı. Yaşadığı dönemin şartlarını düşününce bir kadın olarak önündeki engellere rağmen pes etmemesi, Marie Curie’nin hayat hikâyesini çok daha ilham verici kılıyor.
Nobel Ödülü’nü kazanan ilk kadın Marie Curie, fizik ve kimya alanına büyük katkılarda bulundu. Eminiz ki birazdan bahsedeceğimiz Marie Curie’nin hayatı ve çalışmaları, ileride büyük başarılara imza atacak kız çocuklarının cesaretlenmesini sağlayacak!
Marie Curie’nin hayatı
Marie Curie, 1867 yılında Polonya’nın Varşova şehrinde doğdu. Ailesi, eğitime değer veren öğretmenlerdi ancak Polonya’daki kadınlar ne yazık ki o yıllarda üniversite diploması alamıyordu. Bu yüzden Marie ve kız kardeşi Bronislawa, Fransa’da okumak için para biriktirdiler. Marie 1891 yılında, Paris’teki Sarbonne Üniversitesine girdi. 3 yıl içinde fizik ve matematik diploması aldı ve bilim insanı Pierre Curie ile evlenip onunla çalışmaya başladı. Bilim dünyasında çok büyük bir keşif yapacaktı!
1896’da bir bilim insanı, uranyum elementinin yaydığı olağandışı enerji ışınlarını keşfetti ve Marie Curie, radyoaktivite adını verdiği olguyu incelemeye başladı. Bu, atomların içinde ne olduğunu anlamak için büyük bir adımdı. Daha sonra Curie ailesi, radyum ve polonyumu (element) keşfettiler. Polonyum adı, Marie’nin ana vatanı Polonya’dan geliyordu. Bu başarının ardından Curie ailesi, Nobel Fizik Ödülü aldı.
Eşi hayatını kaybettikten sonra Marie Curie, araştırmalarına devam etti ve gittiği üniversitenin ilk kadın profesörü oldu. Sonrasında Nobel Kimya Ödülü’nü almaya da hak kazandı. Bu ödülle, bilimin sadece erkeklere özgü bir alan olmadığını, kadınların da yapabileceğini gösterdi.
Daha sonra I. Dünya Savaşı sırasında doktorlara, röntgen ekipmanı taşıyan bir arabanın yapımında yardım etti. Ayrıca radyoaktif maddeler ve bunların tıp alanında kullanımı üzerine çalışmalar yaptı.
Başarılı bilim insanı Marie Curie, radyoaktif maddelerden dolayı hasta oldu. 1934 yılında lösemi kanseri yüzünden hayatını kaybetti ancak kızı, annesinin başarı mirasını devraldı ve çalışmalarını sürdürdü. O da Nobel Kimya Ödülü almaya hak kazandı. Tüm bunlar; Marie Curie’yi dünyada birçok insanı etkileyen, cesaretlendiren bir kadın figürü hâline getirdi.
İşte Marie Curie’nin ilham verici ve yüreklendirici hayatı bu şekildeydi. Gelin şimdi bir de hayatına İngilizce olarak tekrar bakalım.
Marie Curie’nın hayatı İngilizce
Marie Curie was born on November 7, 1867 in Poland. Marie and her sister, saved enough money to study in France. In 1891, Marie entered the Sorbonne University. In three years, Marie completed degrees in physics and math. Marie Curie began studying the phenomenon which she named radioactivity.
In 1898, Marie and Pierre Curie announced their discovery of radium and polonium elements. In 1903 the Curies won the Nobel Prize for Physics. Marie Curie became the first woman professor at Sorbonne University. In 1911, she won the Nobel Prize for Chemistry. Marie continued her study of radioactive substances and their use in medicine. She didn’t realize that working with radioactive material could make her ill. She died of leukemia, a type of cancer, on July 4, 1934.
Marie Curie’yi bu kadar ünlü yapan neydi?
Marie’nin en büyük keşfi, atomlardaki çok küçük parçacıkların hareket etmesi ve enerji yayması olan radyoaktiflikti. Marie Curie, bu konuda çok çalıştı ve radyum ile polonyum adında iki yeni element keşfetti. Bu, bilim dünyasında çok büyük bir olaydı ve hem fizik hem de kimya dalında Nobel Ödülü kazanan ilk kadın oldu!
Marie Curie, bilime olan tutkusunu hiç kaybetmedi. Onun çalışmaları; kanser tedavisi başta olmak üzere radyasyonun tıpta kullanılmasına yardımcı oldu. Savaş zamanı yaralı askerleri tedavi eden doktorlara bile buluşlarıyla yardım etti. Ayrıca Paris’te bulunan “Radyum Enstitüsü”nü kurdu ve burası önemli bir bilimsel araştırma merkezi hâline geldi. Marie Curie, pes etmeyen ve büyük hayalleri olan tüm kadınlar için bir örnek oldu!
Marie Curie, zamanında bilim insanı olmayı nasıl başardı?
Marie Curie’nin 1800’lü yıllarda yaşadığını düşününce bilim insanı olmayı başarması, onun hayatını çok önemli bir hikâye hâline getiriyor çünkü o dönemlerde kadınların bilimsel eğitim almaları yaygın değildi ve üniversitelere gitmeleri engellenirdi. Bilim dünyası, erkeklerin hâkimiyetindeydi ancak Marie Curie pes etmedi ve bilimde kadınların da başarılı olabileceğini göstererek kadınların bilime katılımını teşvik etti.
Fransa’da bilim eğitimi almak için para biriktirdi ve üniversiteye gitmeyi başardı. Üniversite yıllarında bilime olan inancı ve araştırma yapma tutkusu, başarılarında büyük rol oynadı. Radyoaktiviteyi keşfetmek için titizlikle çalıştı ve modern nükleer fiziğin temellerini oluşturdu.
Marie Curie ayrıca iki element keşfetti. Bu, kimya derslerinde karşımıza çıkan periyodik tabloya yeni elementlerin eklenmesine ve elementlerin doğası hakkında daha fazla bilgi edinilmesine yardımcı oldu.
Marie Curie’nin çalışmaları, radyasyonun tıpta kullanılmasının önünü açtı. Radyoaktif maddelerin kanser tedavisinde kullanılmasına ve kanser gibi hastalıkların etkili bir şekilde tedavi etmek için kullanılan radyoterapinin geliştirilmesinde temel oluşturdu. Kısacası Marie Curie, kararlılığı ve azmi sayesinde bilim tarihine çok büyük katkılarda bulundu.
Marie Curie, radyoaktivitenin onun hayatını riske atacak kadar tehlikeli olduğunu biliyor muydu?
Marie Curie’nin yaşadığı dönemde, radyoaktivitenin tam olarak ne derece tehlikeli olduğu konusunda bugün bildiğimiz kadar bilgi yoktu. O zamanlarda radyoaktiviteye maruz kalmak ya da radyoaktif maddelerle çalışma konusunda sağlık riskleri olduğu günümüze kıyasla çok az biliniyordu.
Marie Curie gibi diğer bilim insanları, radyoaktif maddelerin bilimsel özelliklerini keşfetmek için yoğun bir şekilde çalışmaya odaklanmışlardı ve bu nedenle sağlık riskleri, odak noktaları olmaktan çıkmıştı. Marie Curie de bu radyoaktivitenin onun ölümüne yol açacağından habersizdi ve ne yazık ki kansere yakalanmıştı.
Marie Curie nasıl öldü?
Üzerinde çalıştığı radyoaktivite yüzünden yüksek dozda radyasyona maruz kalan Marie Curie’nin sağlığı zamanla bozulmaya başladı ve kemik iliği kanseri olan kronik miyeloid lösemiye yakalandı. Hayatının son yıllarında kanserle mücadele etti. 1934 yılında, 66 yaşındayken kemik iliği yetmezliği nedeniyle maalesef hayatını kaybetti.
Marie Curie’nin ölümü, radyasyonun sağlık üzerindeki ciddi etkilerini vurgulayan bir örnek oldu. Radyoaktivite ve radyasyonun dikkatli bir şekilde ele alınması gerektiğini tüm dünya, Marie Curie’nin ölümüyle acı bir şekilde deneyimledi.
Marie Curie’nin hayatını bilmek neden önemli?
Marie Curie; kararlığı, azmi ve çalışkanlığıyla çocuklara ilham verecek bir figür. Onun hayat hikâyesi; çocuklara hayallerinin peşinden gitmeleri, pes etmemeleri ve bilimin ışığından ayrılmamaları konusunda çok önemli bir örnek.
Ayrıca Marie Curie, bilim tarihinde önemli bir yer tutan ve ön yargıların aksine kadınların da bilimde başarılı olabileceğini gösteren güçlü bir model. Hayatı, çocuklara cinsiyet ayrımı yapmaksızın herkesin bilimde başarılı olabileceğini kanıtlar nitelikte.
Başarılı bilim insanı Marie Curie’nin bilime olan merakı ve keşfetme arzusu, çocukların kendi meraklarını keşfetmelerine, soru sormaya ve araştırmaya cesaretlendiriyor. İşte tüm bu nedenlerden dolayı Marie Curie’nin hayatını öğrenmek çocuklar için yalnızca bir tarih dersi değil, aynı zamanda ilham verici bir hikâye ve bilimin önemini anlatan kusursuz bir örnek.
Marie Curie’nin hayatını çocuklara anlatmak için yapılabilecek aktiviteler
Marie Curie’nin keşiflerine ilham kaynağı olan evde basit bilimsel deneyler yapmak çocukların ilgisini çekebilir. Radyasyonun etkilerini göstermek için fosforlu boyalar kullanarak eğlenceli bir proje yapabilirsiniz.
Ayrıca Marie Curie’nin hayatını ve bilimsel çalışmalarını anlatan pek çok çocuk kitabı ve çizgi roman var. Çocuklara bu kitaplardan alarak onların, Marie Curie’nin hayatını daha iyi anlamalarına yardımcı olabilirsiniz.
Sıkça sorulan sorular
İşte Marie Curie hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları!
Marie Curie kimdir?
Marie Curie, 1867’de doğmuş Polonya asıllı Fransız bilim insanıdır. Radyoaktiviteyi keşfetmesi ve radyoaktif elementleri bulmasıyla bilim tarihinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca Nobel Ödülü’nü kazanan ilk kadın bilim insanıdır.
Marie Curie nereli?
Marie Curie, Polonya’nın Varşova şehrinde doğdu. Daha sonra eğitim almak için gittiği Fransa’da vatandaşlık alarak çalışmalarını orada sürdürdü.
Marie Curie kiminle evli?
Marie Curie, Fransız fizikçi Pierre Curie ile evlendi ve birlikte çalışarak bilime büyük katkılarda bulundular.
Novakid’le tanışın!
Novakid, çocuklara ve ailelerine farklı konular hakkında ilgi çekici içerikler sunarken uzman eğitmenler tarafından online İngilizce eğitimi de veriyor!
İngilizce öğrenmek çocuklar için zorlayıcı olabilir, ancak Novakid bu süreci kolaylaştırıyor. Çocuklarımıza sunduğumuz eğlenceli ve interaktif eğitimle İngilizceyi sevdiriyoruz. Aşağıdaki videomuzda bu öğretim modelimizi inceleyebilirsiniz:
Novakid’in ilk deneme dersini çocuğunuz için ücretsiz alarak İngilizceyi interaktif ve eğlenceli bir şekilde öğrenmesini sağlayabilirsiniz!