Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?✌Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
CTA background
2700 Novakid öğretmeni çocuğunuza deneme dersi vermek için hazır. İstediğiniz vakti seçin!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
11.09.2024
Time icon 7 dk.

“Between” ne demek? “Among” ne demek? Birbirinden farkı ne?

İçindekiler

İngilizce’de “between” ve “among” kelimeleri, “arasında” anlamına gelir ve genellikle nesneler, kişiler veya gruplar arasındaki ilişkileri anlatırken kullanılır. Aynı anlama sahip olsalar da birbirinden farklı yerlerde kullanılan bu iki kelime zaman zaman karıştırılabilir.

Ancak endişelenmenize gerek yok! Birazdan örnekler üzerinden anlattığımızda tüm kafa karışıklığı son bulacak ve “between” ne demek, “among” ne demek, “between” ve “among” arasındaki farklar neler; hepsini anlamış olacaksınız!

Between (arasında) ne demek?

“Between” kelimesi, iki şeyin arasındaki bir şeyi ifade etmek için kullanılır. Bu kelimeyi daha iyi anlamak için şu örneği düşünelim:

Ahmet ve Ayşe adlı iki arkadaşın yan yana oturduğunu hayal edin. Siz de onların tam ortasına oturursanız, Ahmet ile Ayşe’nin arasında oturmuş olursunuz. İşte bu durumu açıklamak için “between” kelimesini kullanırız.

  • Örnek: I am sitting between Ahmet and Ayşe. (Ahmet ile Ayşe’nin arasında oturuyorum.)

Haydi bir örnek daha verelim. Bir kutuda iki tane oyuncak ayı olduğunu düşünelim. Birinci oyuncak ayı ile ikinci oyuncak ayı arasına bir oyuncak araba koyduğunda araba, ayıların ortasında kalmış olur. Bu durumda yine “between” kullanılır.

  • Örnek: My toy car is between the teddy bears. (Oyuncak arabam, oyuncak ayıların arasında.)

“Between”in kullanıldığı durumlar:

“Between”in kullanıldığı iki farklı durum var. Bu iki durumu örnekler üzerinden pekiştirerek “between” konusunu tam anlamıyla öğrenebiliriz!

  1. İki şeyin arasını belirtirken: İngilizcede “between” sözcüğü genellikle iki şey arasındaki ilişkiyi ifade eder.
  • Örnek: The orange is between the apples. (Portakal, elmaların arasında.)
  • Örnek: I sat between my two best friends during the movie. (Film sırasında iki en yakın arkadaşımın arasında oturdum.)
  • Örnek: The bridge spans between two hills. (Köprü, iki tepenin arasında uzanıyor.)
  • Örnek: The cat walked between the couch and the table. (Kedi, kanepe ile masa arasında yürüdü.)
  • Örnek: The dog ran between the trees in the park. (Köpek, parkta ağaçların arasında koştu.)
  1. İki şey arasında seçim yaparken: “Between” kelimesi, tercih durumunda da kullanılabilir. Örnekler üzerinden açıklayacak olursak:
  • Örnek: I can’t decide between the red pen and the blue pen. (Kırmızı kalem ile mavi kalem arasında karar veremiyorum.)
  • Örnek: I can’t decide between playing soccer and riding my bike. (Futbol oynamak ile bisiklet sürmek arasında karar veremiyorum.)
  • Örnek: She is choosing between the red balloon and the blue balloon. (O, kırmızı balon ile mavi balon arasında seçim yapıyor.)
  • Örnek: He’s trying to pick between the chocolate ice cream and the strawberry ice cream. (Çikolatalı dondurma ile çilekli dondurma arasında seçim yapmaya çalışıyor.)
  • Örnek: They can’t decide between playing with toys or drawing pictures. (Oyuncaklarla oynamak ve resim çizmek arasında karar veremiyorlar.)
  • Örnek: The teacher asked us to choose between reading a book or watching a movie. (Öğretmenimiz bize kitap okumak veya film izlemek arasında seçim yapmamızı söyledi.)

Önemli not: Eğer bahsedilen iki şeyden fazlaysa “between” yerine “among” kullanmak daha doğru olur ama iki şey arasında bir şey varsa her zaman “between” kullanılır. Şimdi “among” (arasında) ne demek onu detaylıca öğrenelim!

“Among” (arasında/aralarında) ne demek?

İngilizcede “among” kelimesi, birden fazla şeyin arasında bir şeyi ifade etmek için kullanılır. Yani bir şey, birçok şeyin ortasında bulunuyorsa “among” kelimesini kullanırız. Detaylarına inerek daha iyi anlayabiliriz!

Örneğin parkta üç tane köpek varsa ve başka bir köpek de yanlarına gidip onlarla oynamaya başladıysa burada “among” kelimesini kullanabiliriz çünkü köpekler ikiden fazla.

  • Örnek: The puppy is playing among the other dogs at the park. (Yavru köpek, parkta diğer köpeklerin arasında oynuyor.)

Başka bir örnek daha verelim. Bir raf düşünün ve üstü pek çok kitapla dolu olsun. Kaybettiğiniz kalemi bu kitapların arasında bulduysanız yine “among” kelimesi kullanılır çünkü kitaplar ikiden çok daha fazla.

  • Örnek: He found his lost pencil among the books on the shelf. (Kayıp kalemini raftaki kitapların arasında buldu.)

“Among”un kullanıldığı durumlar

  1. Bir grubun içinde: Eğer bir nesne, kişi ya da şey bir grup içinde yer alıyorsa, “among” kullanılır. Mesela bir sınıfta birçok öğrenci arasında bir arkadaşını bulmak gibi.
  • Örnek: I found my friend among the students in the classroom. (Sınıftaki öğrenciler arasında arkadaşımı buldum.)
  • Örnek: She was the only girl among the group of boys. (O, erkek grubunun içindeki tek kızdı.)
  • Örnek: The teacher walked among the students, helping them with their work. (Öğretmen, öğrencilerin arasında dolaşıp onlara ödevlerinde yardımcı oldu.)
  • Örnek: There was one red apple among the green apples in the basket. (Sepetteki yeşil elmaların arasında bir kırmızı elma vardı.)
  • Örnek: He felt nervous among all the strangers at the party. (Partideki yabancıların arasında kendini gergin hissetti.)
  • Örnek: The bird built its nest among the branches of the tall tree. (Kuş, uzun ağacın dalları arasında yuvasını yaptı.)
  1. Çok sayıda şeyin arasında: Eğer bir şey, iki değil de üç veya daha fazla şeyin arasında bulunuyorsa, “among” kullanılır. Mesela bir sepet dolusu meyvenin arasındaki bir muz gibi.
  • Örnek: The banana was hidden among the other fruits in the basket. (Muz, sepetteki diğer meyvelerin arasında gizlenmişti.)
  • Örnek: The diamond was hidden among the other jewels in the chest. (Elmas, sandıktaki diğer mücevherlerin arasında gizlenmişti.)
  • Örnek: The little kitten was playing among the pillows on the couch. (Küçük kedi, kanepedeki yastıkların arasında oynuyordu.)
  • Örnek: The letter was lost among the piles of papers on the desk. (Mektup, masadaki kağıt yığınlarının arasında kaybolmuştu.)
  • Örnek: She searched for her favorite toy among the other toys in the box. (Kutudaki diğer oyuncakların arasında en sevdiği oyuncağını aradı.)
  • Örnek: The colorful flowers bloomed among the green leaves in the garden. (Renkli çiçekler, bahçedeki yeşil yaprakların arasında açtı.)

“Between” ve “among” arasındaki fark ne?

“Between” ve “among” kelimelerinin her ikisi de İngilizcede “arasında” anlamına gelir ancak farklı durumlarda kullanılırlar.

“Between” kelimesi, sadece iki şeyin arasında bir şeyi anlatmak için kullanılır. Yani eğer bir nesne, kişi veya şey, iki şeyin tam ortasındaysa “between” kelimesini kullanırız.

  • Örnek: The bridge is between the two mountains. (Köprü, iki dağın arasında.) → Burada köprü, iki dağın arasında olduğu için “between” kelimesini tercih ettik.

“Among” kelimesi ise, birden fazla şeyin arasında bir şeyi anlatmak için kullanılır. Yani üç veya daha fazla şeyin ortasında bir şey varsa, “among” kelimesi tercih edilir.

  • Örnek: The cat is playing among the trees. (Kedi, ağaçların arasında oynuyor.) → Bu örnekte kedi, üçten fazla ağacın arasında. Bu yüzden “among” kelimesini kullandık.

Özetleyecek olursak…

“Between”: Sadece iki şeyin arasında kullanılır.

“Among”: Üç veya daha fazla şeyin arasında kullanılır.

Bu farkı anlamak için sadece “Kaç tane şeyin arasında?” sorusunu sormak yeterli!

Çocuğunuzun geleceğine yatırım yapın! İngilizce kursları şu anda %45 indirimli!
BLOG45 indirim kodunu kullanın

“Between” ve “among” bilgi testi!

Haydi şimdi az önce öğrendiğimiz tüm bilgileri kullanarak kendimizi sınayalım!

The park is located ___ two schools.
She shared the candies ___ her three friends.
The river flows ___ the mountains.
The letter was lost ___ the papers on the desk.
He was sitting ___ his two brothers at the dinner table.
There is one red apple ___ the green ones.
The teacher walked ___ the students, checking their work.
The choice is ___ strawberry and vanilla ice cream.
The kitten was hiding ___ the pillows on the bed.
The ball rolled ___ the two chairs.
Yanıtlara Bak

Sıkça sorulan sorular

İşte “between” ve “among” hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları!

“Between” nasıl kullanılır?

“Between” kelimesi, iki şeyin arasında bir ilişkiyi, konumu veya tercihi ifade etmek için kullanılır. Örneğin “The cat is sitting between the two chairs.” (Kedi, iki sandalyenin arasında oturuyor.) diyebiliriz.

“Among” yerine ne kullanılır?

Birden fazla şeyin arasında olma durumu için kullanılan “among” yerine “amid” (çevresinde/ortasında) veya “in the midst of” (ortasında) kullanılabilir ancak her ikisi de “among”un tam olarak yerini almaz. En yaygın ve doğru kullanım yine “among” olur.

Novakid’le tanışın!

İyi bir İngilizce öğrenimi için dili zenginleştiren kalıpları bilmek çok önemli ancak dili yaşayarak öğrenmek en önemlisi. Bunun için Novakid’in uzman öğretmenlerinden çocuklar için İngilizce dersleri alabilirsiniz. İngilizce öğretirken kullandığımız yöntemi metodoloji uzmanımızdan dinleyin:

Çocuğunuzun dili interaktif bir şekilde öğrenmesini istiyorsanız ilk deneme dersinize hemen ücretsiz kaydolun!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
Öğretmenin Görüşü
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.
Çevirin Kazanın
  1. Alfabe çalışma sayfaları
  2. Ayların adları
  3. Rakam çalışma sayfaları
  4. İngilizcedeki temel düzensiz fiiller
  5. %45 indirim!
  6. Bir daha çevir
Tebrikler!