Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
0 günler
0 saatler
0 dakika
Çocuğunuz için İngilizce özel derslerinde %45 İNDİRİM. Sadece 24 saat! Promosyon kodu: BLOG45
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
27.06.2024
Time icon 8 min

Atatürk’ün çocuklarla ilgili söylediği sözler

İçindekiler

Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk çocukları çok severdi. Atatürk’ün çocuk sevgisi biyografilerinde neredeyse zekası ve liderlik becerileri kadar bahsedilen bir özelliğidir. 

Atatürk’ün çocuklar ile ilgili sözleri de çocuklara verdiği değeri kanıtlar niteliktedir. Atatürk çocukların Türkiye Cumhuriyetinin geleceği olduğunun farkında olan ileri görüşlü bir liderdi. Bu sebepten dolayı Atatürk çocukların mutlu, iyi eğitimli ve çağdaş bireyler olmaları için çalışmıştır.

Bu yazımızda sizin için Atatürk’ün çocuklarla ilgili söylediği sözleri derledik. Bunun yanında Atatürk’ün çocuk sevgisini ve çocukların eğitimine verdiği önemi anlatan anekdotlar da ekledik. Haydi, Atatürk’ün çocuk ile ilgili sözlerini görelim!

Atatürk’ün çocuklar ile ilgili sözleri

1. “Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir.”

2. “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve bir mutluluk parıltısısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak olan sizsiniz.”

  • Atatürk bu sözüyle çocukların toplum için çok değerli bireyler olduklarını ve eğitimlerini tamamladıktan sonra toplumun geleceğini aydınlatacaklarını ifade etmektedir.

3. “Çocuk, çocuk deyip geçmeyin, her çocuk bir evin umudu, geleceğin umududur.”

4. “Bir milletin çocukları, o milletin geleceğidir. Çocuklarımıza sahip çıkalım.”

5. “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Çocuklarımız, bugünün küçükleri yarının büyükleridir.”

  • Atatürk bu sözüyle demokrasinin temel ilkelerinden olan egemenliğin, yani devlet yönetimindeki en üst yetkinin millete ait olduğunu belirtmiştir. Atatürk’ün çocuklarla ilgili sözü milletin geleceğini çocukların belirlediğini ve onlarla en iyi şekilde ilgilenmemiz gerektiğini vurgulamaktadır.

6. “Çocuklar, milletimizin geleceğidir. Onları en iyi şekilde yetiştirmek, en önemli görevimizdir.”

7. “Çocuklarımızı iyi yetiştirelim, çünkü onlar geleceğin mimarları olacaklar.”

8. “Çocuklarımızın gözlerindeki ışıltı, yarının aydınlık Türkiyesinin habercisidir.”

9. “Çocuklarımıza vereceğimiz en büyük miras, onlara iyi bir eğitim vermektir.”

10.“Geleceğin ışığı çocukların gözlerinde parlıyor.”

11. “Her çeşit istismar ve ihmalden çocuklarımızı koruyalım.”

12. “Çocukları sevmek, vatanı sevmek demektir.”

  • Atatürk’ün çocuk ile ilgili sözlerinden bir tanesi olan bu söz, Atatürk’ün hem çocuklara hem de vatana olan bağlılığını anlatmaktadır. Çocukları bu vatanın geleceği olarak görmesi, Atatürk’ün çocuk sevgisinin bir göstergesidir.

13. “Çocuklarımızı artık bugünün gerektirdiği şekilde yetiştirmek zorundayız.”

  • Atatürk’ün çocuklarla ilgili sözü, modern ve iyi eğitimin toplumun geleceğinde oynadığı rolü vurgulamaktadır. Bu söz Atatürk’ün inkılapçı kişiliğini de yansıtmaktadır.

14. “Çocuklar, yarının umutlarıdır. Onları iyi yetiştirmek hepimizin görevidir.”

15. “Çocuklarımızı iyi eğitmek, geleceğimizi sağlam temeller üzerine inşa etmek demektir.”

  • Atatürk’ün çocuklar ile ilgili sözlerinin çoğunda eğitimin önemi vurgulanmaktadır. Bunun sebebi, Atatürk’ün çocuk sevgisi ve Türk milletinin geleceğini çocuklar olarak görmesidir.

16. ​​”Çocuklarımızın her biri, geleceğimizin birer umudu ve teminatıdır.”

17. “Çocuklarımıza vereceğimiz en güzel hediye, onları özgür düşünceye sahip bireyler olarak yetiştirmektir.”

18. “Bir milletin geleceği, o milletin çocuklarının sağlıklı ve iyi eğitim görmesine bağlıdır.”

19. “Çocuklarımızı bilgiyle donatmak, en büyük vazifemizdir.”

20. “Çocuklarımızın geleceği, bizim bugünkü çalışmalarımıza bağlıdır.”

21. “Geleceğin liderleri, bugünün çocukları arasından çıkacaktır. Onlara sahip çıkmalıyız.”

22. “Çocuklarımızı, yüksek ahlak sahibi bireyler olaraak yetiştirmek en büyük hedefimizdir.”

23. “Çocuklarımızın sağlığı ve mutluluğu, geleceğimizin güvencesidir.”

Atatürk’ün çocuk sevgisi hakkında anekdotlar

Atatürk’ün çocuklarla ilgili söylediği sözlerden de anlaşıldığı gibi, o çocukları çok seven ve onların ulusun geleceği olduğunun farkında olan bir liderdi. Atatürk çocukların sağlığını, mutluluğunu ve eğitimini önemserdi; her fırsatta geleceğin vatandaşları olan çocuklarla iletişim kurmaya özen gösterirdi. Yazımızın bu bölümünde Atatürk ve çocukların anılarını anlatan anekdotlar derledik:

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

1. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış tarihi olan 23 Nisan’ı çocukların bayramı ilan etmiştir. Dünyada eşi benzeri olmayan bu çocuk bayramı, çocukların ulusal egemenliği geleceğe taşıyacak bireyler olduklarını sembolize etmektedir.

 Atatürk çocukların ulusal egemenliği geleceğe taşıyacağına olan inancını ve güvenini “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Çocuklarımız, bugünün küçükleri yarının büyükleridir.” sözüyle de vurgulamıştır. 

Meclisin açılışından 9 yıl sonra, 23 Nisan 1929’da ilk kez kutlanan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Atatürk çocukları meclise davet etmiş ve kürsüsünü sembolik olarak çocuklara bırakmıştır. Atatürk’ün çocuk sevgisinin en güzel örneklerinden olan bu gelenek günümüzde de devam etmektedir.

2. Atatürk’ün Köy Okullarını Ziyareti

Atatürk çocukların eğitimini çok önemserdi. Kurtuluş Savaşı sürecinde bile eğitim kongrelerini aksatmazdı ve eğitim reformlarının etkilerini gözlemlemek için sık sık Anadolu gezileri düzenlerdi. Atatürk çocukların eğitim öğretimi alanındaki emekleri sebebiyle “Başöğretmen” unvanını almıştır.

Eğitim reformlarının etkisini gözlemlemek için Anadolu’daki köy okullarına düzenlenen gezilerden birinde Atatürk’ün yanına bir çocuk yaklaştı. Atatürk çocukla konuşmaya başladı ve büyüyünce ne olmak istediğini sordu. Çocuk, kendinden emin bir şekilde Atatürk gibi öğretmen olmak istediğini söyledi. Bu cevabı duyunca çok mutlu olan Atatürk, çocuğa “Sen benden daha iyi olacaksın, çünkü daha iyi bir eğitim alacaksın” cevabını verdi. 

Atatürk çocukların eğitimine verdiği önemi her fırsatta dile getirmiştir. Atatürk’ün çocuklar ile ilgili sözlerinde çocukların geleceğin büyükleri olduğu ve onları eğitmenin toplumun görevi olduğu ifade edilmiştir. “Çocuklar, milletimizin geleceğidir. Onları en iyi şekilde yetiştirmek, en önemli görevimizdir.” sözünde de görüldüğü gibi Atatürk çocukları en iyi şekilde yetiştirmeyi önemserdi. 

3. Atatürk’ün Köy Enstitülerini Ziyareti

Atatürk çocukların nitelikli eğitim alabilmelerine ve yeni beceriler edinebilecekleri alanların varlığına çok önem verirdi. Küçük, kırsal yerleşim yerlerindeki çocukların nitelikli eğitim alabilmeleri için Köy Enstitüleri kuruldu. 

Atatürk aynı zamanda kız çocuklarının da erkek çocuklarla beraber eğitim almasını önemserdi ve bu amaca dair eğitim reformları yaptı. Her çocuğun eğitim alabilmesi için gösterdiği özen Atatürk’ün çocuk sevgisini göstermektedir.

Köy Enstitülerine düzenlediği bir gezide Atatürk, bir kız öğrencinin el sanatları dersinde işlediği eseri çok beğendi ve kız öğrenciye “”Bu eller gelecekte büyük işler başaracak.” dedi. Atatürk’ün çocuklarla ilgili sözü eğitime, özellikle de kız çocuklarının eğitimine verdiği önemi ifade etmektedir.

4. Atatürk ve Küçük Çoban 

Atatürk, Anadolu gezilerinden birinde çobanlık yapan küçük bir çocukla karşılaştı. Atatürk ve çocuk sohbet etmeye başladılar ve çocuk, Atatürk’e okula gidip eğitim almak istediğini söyledi. Bunu duyan Atatürk, çocuğun eğitim alabilmesi için gerekli koşulları sağladı ve çocuğu okula gönderdi.

Atatürk’ün çocuklarla ilgili söylediği sözlerde de görüldüğü gibi o, çocukları eğitmenin tüm toplumun görevi olduğunu düşünüyordu. Atatürk çocukları yetiştirmenin önemini “Çocuklarımızı iyi yetiştirelim, çünkü onlar geleceğin mimarları olacaklar.” sözüyle de vurgulamıştır. 

5. Atatürk ve Geçit Törenindeki Çocuk 

Bir askeri geçit töreni esnasında küçük bir çocuk Atatürk’e asker selamı verdi ve yanına koştu. Atatürk ve çocuk selamlaştıktan sonra çocuk, Atatürk’e onun gibi başarılı bir asker olmak istediğini söyledi. 

Bunu duyan Atatürk, çocuğa askerlerin çok çalışkan ve başarılı öğrenciler olduğunu anlatıp derslerine çalışması gerektiğini söyledi. Atatürk, eğitime verdiği önemi “Çocuklarımıza vereceğimiz en güzel hediye, onları özgür düşünceye sahip bireyler olarak yetiştirmektir.” sözüyle de vurgulamıştır.

6. Atatürk ve Ayakkabısız Kız

Atatürk çocukları çok önemserdi. Bir gün köyleri gezerken ayakkabıları olmayan bir kız çocuğuyla karşılaştı. Bunu gören Atatürk çocuk için kendi ayakkabılarını çıkarıp verdi ve yanındakilere “Geleceğe yürüyecek olan ayaklar, benimkinden daha fazla korunmaya ihtiyaç duyar.” dedi. Bu anekdotta da olduğu gibi Atatürk’ün çocuklar ile ilgili sözleri onun çocuklara olan sevgisini ve saygısını göstermektedir.

Atatürk çocuklar için eğitim ve öğretim imkanlarını arttırmış, öğrenim seferberlikleri başlatmış, “Başöğretmen” unvanıyla Anadolu’nun dört bir yanını dolaşıp çocuklarla sohbet etmiş, hatta Türkiye’nin ulusal egemenliğini sembolize eden Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılış tarihi 23 Nisan’ı geleceğin egemenleri olan çocuklara armağan etmiştir. 

Atatürk’ün çocuklarla ilgili sözleri Atatürk’ün çocuk sevgisini ve her zaman çocukları geleceğin büyükleri olarak gördüğünü ve göstermektedir. Atatürk’ün çocuklarla ilgili söylediği sözlerin aktarılması ise Atatürk’ün çocuk sevgisini ve erdemlerini gelecek kuşaklara tanıtmak için çok önemlidir.

Atatürk’ün çocuklarla ilgili sözü hakkında sıkça sorulan sorular

Yazımızın bu bölümünde Atatürk’ün çocuklarla ilgili sözü hakkında sıkça sorulan soruları cevapladık. İşte Atatürk’ün çocuklarla ilgili sözü hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları!

“Küçük hanımlar küçük beyler” sözü ne demek?

Atatürk’ün çocuklarla ilgili sözü çocukların toplum için çok değerli bireyler olduklarını ve eğitimlerini tamamladıktan sonra toplumun geleceğini aydınlatacaklarını ifade etmektedir.

Atatürk’ün meşhur sözü nedir?

“Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve bir mutluluk parıltısısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak olan sizsiniz.” 

Atatürk’ün 3 sözü nedir?

Atatürk’ün çocuk ile ilgili sözlerinden 3 tanesi:

  • “Çocuklarımızın gözlerindeki ışıltı, yarının aydınlık Türkiyesinin habercisidir.”
  • “Çocuklarımızı iyi eğitmek, geleceğimizi sağlam temeller üzerine inşa etmek demektir.”
  • “Çocuklarımızı iyi yetiştirelim, çünkü onlar geleceğin mimarları olacaklar.”

Novakid’le tanışın!

Novakid’de hem ebeveynlerin hem de çocukların merak edebileceği her konuda işe yarar bilgiler veriyoruz. Buna ek olarak, online İngilizce derslerimizde çocuklara eğlenerek yabancı dil öğrenme fırsatı sunuyoruz. Eğer siz de çocuğunuzun severek İngilizce öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.