Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
CTA background
Online İngilizce dersleri: çocuklara eğlence, ebeveynlere rahatlık. Denemek ister misiniz?
Online İngilizce dersleri: çocuklara eğlence, ebeveynlere rahatlık!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
26.04.2024
Time icon 8 dk.

Ağaç ev nasıl yapılır? Ağaç ev yapımında nelere dikkat edilmeli?

İçindekiler

Her çocuk, kendine özel bir oyun ve dinlenme alanına sahip olmak ister. Çoğu zaman odalarını da bu şekilde istedikleri gibi dekore ederler. Ancak bazı çocukların hayal gücü, evin bir odasına sığmayıp tam anlamıyla dışarı taşmaktadır. Çocuğun ağaç ev istemesi de tam olarak böyle bir durumdur.

Ağaç evleri mutlaka yabancı filmlerde ve dizilerde görmüşüzdür. Genelde çocuk karakterler, bir ağacın üzerine yapılmış ufak bir eve istediği gibi girip çıkar ve kendine ait bir alan olarak kullanır. Ekranlarda epey ilgi çekici ve eğlenceli şekilde tasvir eden ağaç evleri çocuklar gerçek hayata uyarlamak isteyebilir.

Ancak, özellikle de Türkiye’de ağaç ev yapımı çok iyi bilinen bir konu değildir. Dolayısıyla çocuk ağaç ev yapmak istiyorsa öncelikle birçok önemli soruyu cevaplamak gerekir. Örneğin ağaç ev yapımı yasal mıdır, ağaç ev yaparken nelere dikkat edilmelidir, ağaç ev kullanmanın kuralları nelerdir, ve daha fazlası.

Bu içeriğimizi sizlere bu konuda yardımcı olmak için hazırladık. Öncelikle ağaç ev yapımı hakkında merak edilen önemli soruları cevapladık. Ardından, ağaç ev yapımında ve kullanımında dikkat edilmesi gerekenlerden bahsettik. Haydi başlayalım!

Ağaç ev yapımı yasal mı?

Her şeyden önce, ağaç ev yapımının dizilerde bizlere gösterilmeyen çok önemli bir tarafıyla başlamalıyız: Ağaç ev yapımının yasal durumu. 

Türkiye’de ağaç ev kültürü pek yaygın olmadığı için bu konu hakkında kesin bilgi bulmak biraz zordur. Ancak yine de ağaç ev yapımını da kapsayan bazı kanunlar bulunmaktadır. Bu bağlamda, ağaç ev yapımının yasallığı hakkında birkaç yorumda bulunabiliriz.

Öncelikle, ağaç evlerin İmar Kanunu’na göre “yapı” olarak kabul edildiğini bilmemiz gerekli. Bu da demek oluyor ki, herhangi bir sabit yapıda olduğu gibi, ağaç ev yapmak için de yapı ruhsatı almak gerekmektedir. 

Bungalov, ahşap ev, prefabrik ev ve ağaç ev gibi yapılar doğru şartlar sağlandığı takdirde tarla veya bahçe niteliğindeki imarsız arsaların üzerine de yapılabiliyor. Bu şartlar arasında, arsanın kadastral yola cephesi olması ve imar izninin en fazla %5 oranında verilmesi gibi maddeler bulunmaktadır.

Bu şartları göz önünde bulundurarak, ağaç ev yapımına başlamadan önce mutlaka belediyenize ve il/ilçe müdürlüğünüze başvurmanızı öneriyoruz. Belediyelerin ağaç ev gibi yapılara yönelik uygulamalarının farklılık gösterebileceğini de bilmenizde fayda var.

Buna ek olarak, Türkiye’de ağaç ev kültürünün yaygın olmaması, ağaç evlerin kanunda özel olarak ele alınmamasına da yol açmıştır. Dolayısıyla ağaç ev yapmadan önce mutlaka alanda uzman bir avukata da danışılmalıdır.

Ağaç eve alternatifler nelerdir?

Görebildiğimiz üzere ağaç ev yapımının hukuki niteliği epey karmaşık. Bu durumda ağaç ev yapmaktan vazgeçmeniz normal olacaktır. Ancak yine de çocuğunuzun özel yaşam alanı isteğini karşılamak isterseniz, ağaç eve bazı alternatifler de bulunuyor. 

Eğer açık bir alanınız varsa ağaç ev alternatifi olarak geniş bir çadır kurmayı düşünebilirsiniz. Üstelik bahçenize çadır kurmanın, ağaç evde olduğu gibi yasal zorlukları da yoktur.

Daha kolay bir alternatif ise çocuğun alanını evin içinde tutmak. Örneğin, yine dizilerden aşina olduğumuz gibi bir yastık kalesi yapmayı düşünebilirsiniz. Üstelik yastık kalesini gerektiği zaman bozup yeniden kurmak da çok kolay olacaktır.

Son bir alternatif ise, çocuğun odasını bir ağaç ev gibi süslemek olabilir. Örneğin odanın duvarlarının rengini, dekorasyonları ve ışıklandırmasını bir ağaç evin içini andıracak gibi yapmayı deneyebilirsiniz.

Ağaç ev nasıl yapılır?

Gereken tüm hukuki izinleri aldıktan sonra ağaç ev yapımına başlayabilirsiniz. Ancak elbette ağaç ev yapmak öyle kolay bir iş değil. Mutlaka sürecin nasıl ilerleyeceğini, ağaç ev yapımındaki adımların ne olduğunu bilmek gerekiyor. Hemen şimdi bu adımlardan bahsedelim:

  1. Uygun bir ağaç bulun: Elbette en başta ağaç evi yapacağımız yeri belirlememiz lazım. Ağaç ev yapımı için genellikle gövdesi “V” şeklinde ayrılan sağlam ağaçlar önerilir. Çam, kayın, meşe, akçaağaç ve köknar ağaçları sağlam olmaları sebebiyle ağaç ev yapımında sık tercih edilirler.
  2. Evi planlayın: Sıradaki adım ise her yapıda olduğu gibi ağaç evin detaylı bir planını çizmek. Bunu yaparken de tabii ki ağaç evi bulunduracak olan ağacı temel almanız gerekiyor. Evin planı, her yerin kesin ölçülerini gösterecek kadar detaylı olmalıdır. Planı baştan sona kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi, hazır ağaç ev modelleri de kullanabilirsiniz.
  3. Malzemeleri edinin: Ağaç ev yapımının zorlayıcı olabilecek bir kısmı da ağaç ev malzemelerini edinmek. Bu noktada, çizmiş olduğunuz plana göre hareket etmelisiniz. Her ağaç evin yapımında sağlam kalaslar, büyük çiviler ve vidalar, matkap ve çekiç gibi yapı aletleri, menteşeler gibi malzemeler kullanılacaktır. Kalasların büyüklüğünü ise evin planı belirleyecektir.
  4. Platformu inşa edin: Altı enlemesine ve boylamasına kalaslarla desteklenecek şekilde platformunuzu inşa ederek ağaç ev yapımına başlayabilirsiniz. Platformu, ağacın gövdesinde bulunan “V” şeklindeki ayrıma yerleştirmeniz gerekecektir. Bu sayede hem kalaslardan hem de ağacın kendisinden destek alarak ağaç evin düşmemesini sağlarsınız. Aynı zamanda kalasları tabana çivilerle ve vidalarla sağlamca yerleştirdiğinizden emin olun.
  5. Duvarları inşa edin: Platform hazır olduktan sonra köşelerden başlayarak duvarları inşa etmeye başlayın. Duvarların özellikle de köşelerinin sağlam olduğundan emin olmalısınız, çünkü ağaç evin çatısını taşıyabilmeleri gerekecek.
  6. Çatıyı inşa edin: Platform ve duvarlar bittikten sonra çatıyı eklemeniz gerekecektir. Ağaç evlerde genellikle kolaylık olması açısından düz çatılar tercih edilmektedir, ancak inşaatçılık becerilerinize güveniyorsanız hafif eğimli üçgen bir çatı yapmayı deneyebilirsiniz.
  7. Merdiveni ekleyin: Elbette ağaç eve girmemizi sağlayacak bir merdivene de ihtiyacımız var. Son adım olarak bir merdiven inşa edip, ağaç evin girişine sabitlemeniz gerekir. Merdivenin ağaç eve sıkıca sabitlendiğinden emin olun; aksi takdirde birisi içerdeyken merdiven düşerse mahsur kalabilir!
Şimdi kaydolun ve 1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
Çocuğunuza İngilizce ile güven verin!

Ağaç ev yapımı için hangi beceriler gerekir?

Ağaç ev yapımının adımlarını gördük. Fakat elbette önemli olan, bu adımları pratiğe dökebilmek. Sonuçta yaşam alanı olarak kullanılabilen bir yapı yapmak, hiç de kolay bir iş değil. Peki ya bunun için gereken beceriler nelerdir? Profesyonel yardımı almak daha iyi bir fikir olabilir mi? Bu soruları cevaplayalım.

Tabii ki de ağaç ev yapmak için inşaat becerileri gerekecektir. Eğer daha önce hiç büyük bir yapı inşa etmediyseniz, ilk projeniz olarak ağaç ev yapmanızı pek tavsiye etmeyiz. Bunun sebebi ağaç ev yapımının kendine has zorlukları ve tehlikeleri olmasıdır. Dolayısıyla ağaç ev ustalarından yardım almak her zaman iyi bir fikirdir.

Bunun yanı sıra ağaç ev yapımı için tasarım aşamasında mimarlık ve tasarım becerileri de gerekir. Çizim alanında yetenekli çocuklar, evin planını oluşturmakta aktif bir rol oynayabilir. Fakat tabii ki iş yalnızca çizimde bitmiyor; aynı zamanda evin yapısal ve güvenlik özelliklerini de göz önünde bulundurmalıyız. Ağaç evin tasarım kısmının çoğunluğunu bir uzmana bırakmak, mantıklı bir seçenektir.

Ağaç ev yapımında güvenlik önlemleri

Ağaç ev yapımının belki de en önemli kısmı ise güvenliktir. Çocuklar da mutlaka ağaç ev yapımına dahil olmak isteyecektir ve bu süreçte tamamen güvende olduklarından emin olmak gerekir. Peki o halde, ağaç ev yapımında çocukların güvenliği için neleri göz önünde bulundurmak gerekir?

Öncelikle mutlaka koruyucu ekipman kullandığımızdan emin olmalıyız. Bu tavsiye hem çocuklar hem de yetişkinler için geçerlidir. Eldiven, kask ve uygun kıyafetler olmadan ağaç ev yapımına başlanmamalıdır.

Buna ek olarak, çocuklara yaşlarına uygun görevler vermemiz gerekir. Örneğin çocuğun eline matkap verip kalasları birbirine vidalamasını isteyemeyiz. Bu hem mantıksız hem de tehlikeli olacaktır. Bunun yerine malzemeleri uzatmak, kalasları sabit tutmak gibi basit ve güvenli görevleri çocuklar yapabilir.

Son olarak ise mutlaka çocuğu dikkatle izlememiz gerekmektedir. Ağaç evi yapan yetişkinlerin dikkati başka bir yerdeyken çocuk eline tehlikeli aletler alıp çalıştırmayı deneyebilir. Böyle bir senaryonun yaşanmaması için bütün süreç yetişkinlerin sıkı gözetimi altında ilerlemelidir.

Ağaç ev kullanmanın kuralları

Yukarıda bahsettiğimiz her şeyi yaparak kendinize çok hoş bir ağaç ev inşa edebilirsiniz. Fakat elbette her şey ağaç evi inşa etmekle bitmiyor. Aynı zamanda evin güvende kalması için bazı şeyleri göz önünde bulundurmamız lazım. İşte ağaç ev kullanırken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Evin içinde ağır hareketler yapmamak: Çocukların ne kadar enerjik olduğunu hepimiz biliriz. Ancak ağaç evin içindeyken bu enerjiyi saklamak gerekir. Zıplamak, koşmak, yuvarlanmak gibi hareketler ağaç evi tehlikeye atabilir.
  • Ağırlık limiti koymak: Ağaç evin çökmemesi için fazla yük taşımasını engellemek gerekir. Bunun için içeriye olabildiğince az sayıda eşya yerleştirmek ve tek seferde ağaç eve çıkabilecek insanların sayısına bir sınır koymak gereklidir.
  • Düzenli bakım yapmak: Ağaç evin zamanla yıpranmasına ve hasar almasına karşı düzenli bakımlar yapılmalıdır. Sürekli olarak tahtaların sağlığı, çivilerin ve vidaların sağlamlığı, aşınma durumu gibi unsurlar kontrol edilmeli ve gerekli müdahaleler yapılmalıdır.

Ağaç ev yapımı: Sıkça sorulan sorular

İşte ağaç ev yapımı hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

Ağaç ev nasıl yapılır?

Ağaç ev yapmak için gövdesi “V” şeklinde ayrılan sağlam bir ağaç bulunur. Ardından gerekli malzemeler toplanır. Önce platform, ardından duvarlar, çatı ve en sonda girişe sabitlenmiş bir merdiven inşa ederek ağaç ev yapılabilir.

Ağaç ev yapmak yasal mı?

Ağaç evler İmar Kanunu’na göre yapı olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla gerekli izinler ve yapı ruhsatı alındıktan sonra yapılmaları yasaldır. Gerekli şartlar sağlandığı takdirde imarsız arsalara yapılmaları da mümkündür.

Ağaç ev hangi ağaca yapılmalı?

Ağaç ev yapımı için çam, kayın, meşe, akçaağaç ve köknar gibi sağlam ağaçlar tavsiye edilmektedir.

Novakid’le tanışın!

Novakid’de ebeveynlerin çocuklarıyla yapabilecekleri her türlü aktiviteye dair ipuçları veriyoruz. Buna ek olarak, online İngilizce derslerimizde çocukların severek yabancı dil öğrenmesini sağlıyoruz. Siz de çocuğunuzun İngilizce öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.