- Sesli harf + y şeklinde biten İngilizce kelimeleri çoğul yapma
- Sessiz harf + y şeklinde biten İngilizce kelimeleri çoğul yapma
- Sonu y ile biten İngilizce özel isimleri çoğul yapma
- “quy” ile biten İngilizce kelimeleri çoğul yapma
- Y ile biten İngilizce birleşik kelimeleri çoğul yapma
- Sonu y ile biten İngilizce kelimeleri çoğul yapma: Test
- Novakid’le tanışın!
Hepimiz biliyoruz ki İngilizce yazıldığı gibi okunan bir dil değil. Bu zaten yeterince kafa karışıklığına yol açmıyormuş gibi bir de bazen yazılı dilde bile kelimelerin şekilleri anlaşılması zor bir şekilde değişebiliyor. Sonu y ile biten İngilizce kelimeleri çoğul yapmak da buna bir örnek.
Sonu y ile biten İngilizce kelimelere çoğul eki getirmek, normalde olduğu gibi kelimenin sonuna “-s” takısı eklemek kadar basit değil. Kelimenin yapısına göre bazı ek kurallar uygulamamız, bazen de kelimenin şeklini ufaktan değiştirmemiz gerekiyor.
Bu yazımızda hep birlikte bunu nasıl yapacağımızı öğrenelim. Y ile biten İngilizce kelimelere çoğul eki getirirken uymamız gereken kurallar nedir, görelim. Ardından da bir bilgi testiyle öğrendiklerimizi pekiştirelim.
Sesli harf + y şeklinde biten İngilizce kelimeleri çoğul yapma
Sonu y ile biten İngilizce kelimeleri nasıl çoğul hale getireceğimizi incelerken aslında sadece kelimenin en sonuna bakmamız yeterli değil. Asıl önemli olan, kelimenin sonunda gelen y harfinden hemen önce ne tür bir harfin geldiği. Bu, uygulayacağımız kuralı değiştiriyor.
Eğer kelimenin sonunda y’den hemen önce bir sesli harf (a, e, i, o, u) bulunuyorsa şanslıyız demek, çünkü işimiz epey kolaylaşıyor! Bu durumda tek yapmamız gereken şey, kelimenin sonuna gayet iyi bildiğimiz İngilizce çoğul eki olan “-s” takısını olduğu gibi getirmek.
Y’nin öncesinde sesli harf gelip de sonu y ile biten İngilizce kelimelerin çoğul hallerine hemen birkaç örnek verelim:
- Boy → Boys
Örnek: The boys are playing soccer in the park. (Oğlanlar parkta futbol oynuyor.)
- Day → Days
Örnek: We spent seven days exploring the ancient ruins. (Antik kalıntıları keşfederek yedi gün geçirdik.)
- Key → Keys
Örnek: Don’t forget to take your keys when you leave. (Çıkarken anahtarlarını almayı unutma.)
- Toy → Toys
Örnek: The children have too many toys in their bedroom. (Çocukların yatak odasında çok fazla oyuncak var.)
- Monkey → Monkeys
Örnek: We saw several monkeys swinging through the trees at the zoo. (Hayvanat bahçesinde ağaçlar arasında sallanan birkaç maymun gördük.)
- Tray → Trays
Örnek: The waiter carried two trays full of delicious appetizers. (Garson lezzetli aperatiflerle dolu iki tepsi taşıdı.)
- Valley → Valleys
Örnek: The hiking trail passes through several beautiful valleys. (Yürüyüş yolu birkaç güzel vadiden geçiyor.)
- Donkey → Donkeys
Örnek: In rural areas, donkeys are still used for transportation. (Kırsal bölgelerde eşekler hala ulaşım için kullanılmaktadır.)
- Way → Ways
Örnek: There are many ways to solve this problem creatively. (Bu sorunu yaratıcı bir şekilde çözmenin birçok yolu vardır.)
- Guy → Guys
Örnek: The guys at work always go out for lunch together. (İş yerindeki adamlar her zaman birlikte öğle yemeğine çıkar.)
Sonu sesli harf + y ile biten İngilizce kelimeleri çoğul yapmanın ne kadar basit olduğunu görebiliyoruz. Ancak işin yazı kadar telaffuz kısmı da önemli. Peki bu kelimeleri nasıl telaffuz edeceğiz?
Dikkat etmemiz gereken bir nokta var: Y’den önce sesli harf gelen ve sonu y ile biten İngilizce kelimelere çoğul eki olan “-s” takısını getirdiğimizde bu harfi bildiğimiz “s” gibi değil, “z” şeklinde telaffuz ediyoruz. Buna İngilizcede “s” harfinin ötümlüleşmesi diyoruz.
Sessiz harf + y şeklinde biten İngilizce kelimeleri çoğul yapma
Sonu y ile biten İngilizce kelimeleri çoğul yaparken, kelime sonundaki y’den hemen önce bir ünsüz harf geliyorsa uyguladığımız kural daha değişik bir hal alıyor.
Sonu sessiz harf + y şeklinde biten bir İngilizce kelimeye çoğul eki getirirken sadece “-s” takısını ekleyip geçemiyoruz. Bunun yerine yapmamız gereken şey, kelimenin sonunda bulunan “y” harfini atıp, onun yerine “-ies” takısını getirmek.
Bu kuralı takip ederek çoğul eki aldıklarında yazılı şekilleri değişen ve böylece “-ies” ile biten İngilizce kelimelere hemen birkaç örnek verelim.
- Baby → Babies
Örnek: She has two babies who are both learning to walk. (İki bebeği var ve ikisi de yürümeyi öğreniyor.)
- City → Cities
Örnek: We visited three beautiful cities during our summer vacation. (Yaz tatilimiz boyunca üç güzel şehri ziyaret ettik.)
- Butterfly → Butterflies
Örnek: The garden was filled with colorful butterflies. (Bahçe renkli kelebeklerle doluydu.)
- Story → Stories
Örnek: My grandmother tells fascinating stories about her childhood. (Büyükannem çocukluğu hakkında büyüleyici hikayeler anlatır.)
- Party → Parties
Örnek: They organized surprise parties for both their parents. (Her iki ebeveynleri için de sürpriz partiler düzenlediler.)
- Cherry → Cherries
Örnek: She picked fresh cherries from the tree in her garden. (Bahçesindeki ağaçtan taze kirazlar topladı.)
- Country → Countries
Örnek: Many countries in Europe have rich historical heritage. (Avrupa’daki birçok ülke zengin tarihi mirasa sahiptir.)
- Fly → Flies
Örnek: In summer, flies can be quite annoying during picnics. (Yazın, sinekler piknikler sırasında oldukça rahatsız edici olabilir.)
- Family → Families
Örnek: Both families agreed to have dinner together on Sunday. (Her iki aile de Pazar günü birlikte akşam yemeği yemeyi kabul etti.)
- Library → Libraries
Örnek: The city is building three new libraries next year. (Şehir gelecek yıl üç yeni kütüphane inşa ediyor.)
Y’den önce ünsüz harf gelen ve sonu y ile biten İngilizce kelimelerin çoğul hallerini telaffuz ederken dikkat etmemiz gereken şey, kelimenin çoğul eki almamış halinin telaffuzu. Kelimenin asıl telaffuzunu değiştirmeyip, yalnızca kendi okunuşunun sonuna “s” harfi ekliyoruz.
Örneğin “butterfly” kelimesi kendi başına “badırflay” diye okunduğu için çoğul eki almış hali olan “butterflies” kelimesini “badırflayz” diye okuyoruz. “Country” kelimesi ise “kauntri” diye okunduğu için çoğul hali olan “countries” kelimesini “kauntriiz” diye okuyoruz. Eğer bunlar yerine“badirfliiz” ya da “kauntrayz” dersek hata yapmış oluruz!
Buna ek olarak dikkat etmek lazım ki burada da s harfi ötümlüleşiyor ve “z” şeklinde okunuyor. Bu konudan ayrıca bahsettiğimiz İngilizce ünsüz harfler hakkındaki yazımıza bir göz atmayı da unutmayın!
Sonu y ile biten İngilizce özel isimleri çoğul yapma
Sonu y ile biten İngilizce kelimelere çoğul eki getirirken bazen de yalnızca kelimenin şekline bakmak yetmiyor. Aynı zamanda kelimenin bir özel isim olup olmaması da çoğul ekini nasıl kelimeye ekleyeceğimizi değiştiriyor.
İngilizcede sonu y ile biten bir özel isim çoğul eki aldığında, y harfinden önce ünlü veya ünsüz harf mi geliyor fark etmeksizin, basitçe kelimenin sonuna “-s” takısını getiriyoruz. Yanı kelime ünsüz + y şeklinde bitse bile “-ies” kuralını uygulamıyoruz.
Sonu y ile biten özel isimlerin çoğul eki almış hallerine bazı örnekler şu şekilde:
- Kennedy → Kennedys
Örnek: The Kennedys are a famous American family. (Kennedyler ünlü bir Amerikan ailesidir.)
- Germany → Germanys
Örnek: There were two Germanys before the reunification in 1990. (1990’daki birleşmeden önce iki Almanya vardı.)
- Monday → Mondays
Örnek: I have music lessons on Mondays. (Pazartesileri müzik derslerim var.)
- Sally → Sallys
Örnek: There are three Sallys in our class. (Sınıfımızda üç Sally var.)
- Mary → Marys
Örnek: I’ve known two Marys and both of them were very kind. (İki Mary tanıdım ve ikisi de çok nazikti.)
- Kelly → Kellys
Örnek: The Kellys moved to a new neighborhood last month. (Kelly ailesi geçen ay yeni bir mahalleye taşındı.)
- Friday → Fridays
Örnek: Our team usually has meetings on Fridays. (Ekibimiz genellikle Cuma günleri toplantı yapar.)
“quy” ile biten İngilizce kelimeleri çoğul yapma
Yazımızın başında bahsettiğimiz, y’den önce sesli harf gelip y ile biten İngilizce kelimeleri çoğul yapma kuralının ilginç bir istisnası var. Bu da sonu “quy” ile biten kelimeler.
İngilizcede epey nadir görülen ve Latinceden geçmiş olan bu kelimelere çoğul eki geldiğinde, ünlü harf + y şeklinde biten diğer kelimelerin aksine, ünsüz harf + y ile biten kelimelerdeki kuralı uyguluyoruz. Yani kelimenin sonundaki y harfini çıkarıp yerine “-ies” çoğul ekini getiriyoruz.
İşte buna birkaç örnek:
- Soliloquy → Soliloquies
Örnek: Hamlet’s soliloquies are famous in English literature. (Hamlet’in monologları İngiliz edebiyatında ünlüdür.)
- Colloquy → Colloquies
Örnek: Academic colloquies often lead to new research collaborations. (Akademik konuşmalar genellikle yeni araştırma işbirliklerine yol açar.)
- Obloquy → Obloquies
Örnek: Despite the many obloquies directed at him, the politician refused to step down. (Ona yöneltilen birçok ağır eleştiriye rağmen, politikacı istifa etmeyi reddetti.)
Y ile biten İngilizce birleşik kelimeleri çoğul yapma
Son olarak, sonu y ile biten İngilizce kelimeleri çoğul yapma konusunda bazı istisnalara yol açan birleşik kelimelerden bahsedelim.
Aslına bakarsanız İngilizce birleşik isimler çoğu zaman basit kelimelerle aynı şekilde çoğul eki alıyor. Ancak sonu y ile biten birleşik kelimelerde bu durumun öne çıkan bir istisnası, “yoldan geçen kişi” anlamına gelen “passer-by” kelimesi.
“Passer-by” kelimesi teknik olarak y ile bitse de bu kelimede çoğul ekini alan kısım bir preposition (edat) olan “by” kelimesi değil, onun yerine “passer” kelimesi. Yani bu kelimenin çoğulu, “passers-by” şeklinde.
Ancak bu, “by” ile biten tüm birleşik isimlerin aynı şekilde çoğul eki aldığı anlamına gelmiyor. Örneğin, törenlerde uçakların yaptığı gösteri uçuşlarını ifade eden “flyby” (ya da “fly-by”) kelimesinin çoğulu “flies-by” değil de, “flybys” olarak kabul ediliyor.
Kafa karıştırıcı olduğunu biliyoruz, ancak “passer-by” haricinde “by” ile biten birleşik kelimelerin çoğul eki almış haliyle neredeyse hiçbir zaman karşılaşmayacağınızı söyleyebiliriz. Bunlar o kadar nadir yapılar ki, İngilizce sözlüklerde bile örnek cümleleri kolay kolay bulunmuyor!
Bunun yanı sıra “noun + preposition + noun” şeklindeki birleşik kelimeleri de unutmayalım. Bu tür kelimelerde çoğul ekini ilk noun’a getiriyoruz ve dolayısıyla y ile biten kelimelere çoğul eki getirme kuralını buna göre uyguluyoruz.
Örneğin, “avukat” demenin başka bir yolu olan “attorney at law” kelimesinde çoğul ekini “law” değil, “attorney” kelimesi almalı. Dolayısıyla sonu y ile biten İngilizce kelimeleri çoğul yapma kurallarımızı bildiğimiz şekilde uygulayıp, “attorneys at law” kelimesini elde ediyoruz.
Sonu y ile biten İngilizce kelimeleri çoğul yapma: Test
Sonu y ile biten İngilizce kelimelere çoğul eki getirmeyi böylece öğrenmiş olduk. O halde şimdi de öğrendiklerimizi bir bilgi testiyle pekiştirelim!
Novakid’le tanışın!
İngilizcede kelimelerin çeşitli hallerini rahatça tanıyabilmek için onları sık sık görmemiz gerekiyor. Bunun yolu da İngilizceyi yaşayarak öğrenmekten geçiyor. Novakid’de çocuklar için online İngilizce derslerimizde sizlere tam da bu fırsatı sunuyoruz. Hemen aramıza katılın ve konuşma pratiği derslerimizden 1 ay boyunca ücretsiz faydalanın!
Aşağıdaki videoyu izleyerek bire bir derslerimizde uyguladığımız yöntem hakkında bilgi almayı da unutmayın:
Siz de çocuğunuzun İngilizceyi en doğal haliyle öğrenmesi için ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!