İngilizce sesli harfler: İngilizcedeki ünlü harfler hangileridir ve nasıl okunurlar, hep birlikte öğrenelim!
İngilizcenin telaffuzunu zor kılan başlıca unsurlardan biri, alfabedeki sesli harflerin okunuşunun çok değişken olması. İngilizce sesli harfler hem çeşitli şekillerde okunabildiğinden hem de Türkçeden epey farklı olduklarından dolayı kafamızı karıştırabilir.
Bir diğer yandan İngilizce ünlü harfleri yakından tanımak istiyorsak onları yalnızca alfabe sembolleri olarak değil, sesleri temsil eden simgeler olarak görmeliyiz. Yani aslında odaklanmamız gereken şey harflere ek olarak onları okuyunca çıkarılan sesler.
O halde İngilizce sesli harfleri tam da bu şekilde ele alalım ve örnek kelimeler eşliğinde hangi sesleri çıkardıklarını hep birlikte öğrenelim. Böylece İngilizce telaffuz becerilerimizi geliştirmiş olalım. Öğrenmeye başlıyoruz!
İngilizce sesli harfler nedir?
Sesli harfler, konuşurken havanın ağzımızdan herhangi bir engel olmadan çıktığı seslere verdiğimiz isim. İngilizce ünsüzler konusundan da hatırlayabileceğiniz üzere sessiz harfleri telaffuz ederken havayı bir şekilde engelliyoruz. Sesli harfler ya da diğer adıyla ünsüzlerde ise bunun tam tersi geçerli.
İngilizce alfabedeki ünlü harfler ise “a”, “e”, “i”, “o”, “u” ve bazen de “y” harflerine denk geliyor. Özellikle de ilk beş harfi uzatarak telaffuz ederseniz, yukarıdaki tanımımızda da bahsettiğimiz gibi, havanın engellenmediğini kolayca anlayabilirsiniz.
Sadece 5 (veya “y” ile birlikte 6) harf olmasına rağmen İngilizcede sesli harfleri kullanarak çıkarabileceğimiz seslerin sayısı, en azından standart Amerikan İngilizcesinde 14 veya 15 civarında. Bazı diğer aksanlarda bu sayı 20’yi dahi geçebiliyor!
Endişelenmeyin, biz İngilizce sesli harflerin alfabedeki gösterimlerini tek tek ele alıp çıkarabilecekleri sesleri örnek kelimelerle açıklayacağız.
İngilizce sesli harfler ve okunuşları
İngilizcedeki sesli harflerin okunuşlarını incelemeye başlıyoruz. Harflerin telaffuzundan bahsederken hem Türkçeleştirilmiş okunuşlarını vereceğiz, hem de daha da doğru olması adına fonetik sembollerle göstereceğiz. Bunun için Uluslararası Fonetik Alfabe (IPA) hakkındaki yazımıza göz atmak isteyebilirsiniz.
A
İngilizcenin ilk sesli harfi, “a”. Alfabedeki ünlüleri okurken bu harfi “ey” şeklinde okuyoruz. Doğal olarak “a” harfinin tam olarak bu şekilde “ey” diye okunduğu bazı kelimeler de var.
Örnek: cake (“keyk”, /keɪk/), face (“feys”, /feɪs/), take (“teyk”, /teɪk/)
İngilizcede bir ünlü harf, bir kelimenin içinde aynen alfabedeki ünlü harfleri okurken söylediğimiz gibi telaffuz ediliyorsa “long vowel” olarak adlandırılıyor.
İngilizce alfabeyi söylerken “a, b, c, d, e” kısmını “ey, bi, si, di, i” diye telaffuz ettiğimizi hatırlayalım. “A” harfi yukarıdaki kelimelerde de tıpkı bu şekilde “ey” olarak okunduğu için long vowel oluyor. Bu durumu diğer ünlü harflerde de göreceğiz.
“A” harfi, İngilizcede ağzın biraz daha açık tutulduğu bir “e” harfi gibi de okunabiliyor. Bu sesi Türkçedeki “a” ile “e”nin arasında gibi düşünebiliriz.
Örnek: cat (“ket”, /kæt/), fat (“fet”, /fæt/), crack (“krek”, /kræk/)
Bazen İngilizce sesli harfler Türkçedeki okunuşlarına benzeyerek işimizi kolaylaştırıyor. İngilizce “a” harfinin Türkçedeki “a”ya benzediği ancak biraz daha açık bir şekilde söylendiği kelimeler var.
Örnek: father (“fadır”, /fɑðər/), car (“kar”, /kɑr/), hard (“hard”, /hɑrd/)
İngilizce sesli harflerden “a” harfinin Türkçedeki “o” gibi okunduğu bazı durumlar da var.
Örnek: ball (“bol”, /bɔl/), call (“kol”, /kɔl/), fall (“fol”, /fɔl/)
İngilizcedeki “a” sesi, vurguya sahip olmayan bir hecede bulunduğunda Türkçedeki “ı” benzeri bir ses de çıkarabiliyor. Aslında bu durum ileride göreceğimiz üzere İngilizce sesli harflerin çoğu için geçerli. Bu sese “schwa” adını veriyoruz.
Örnek: around (“ıraund”, /əraʊnd/), above (“ıbav”, /əbʌv/), attempt (“ıtempt”, /ətɛmpt/)
Son olarak İngilizcedeki “a” harfi, bazı durumlarda long vowel olduğu “ey” gibi değil de sadece Türkçedeki açık “e” gibi okunabiliyor.
Örnek: many (“meni”, /mɛni/), square (“skuer”, /skwɛr/)
E
İngilizce “e” harfinin bir okunuşu long vowel olduğu, yani İngilizce alfabedeki ünlü harfleri sayarken okuduğumuzda yaptığımız, Türkçedeki “i” harfine benzeyen okunuş.
Örnek: tedious (“tidiıs”, /tidiəs/), be (“bi”, /bi/), see (“si”, /si/)
Diğer bir okunuş ise yine İngilizce sesli harflerin Türkçeye benzediği bir durumu içeriyor. Burada “e” harfini Türkçedeki açık “e” harfi gibi okuyoruz.
Örnek: bed (“bed”, /bɛd/), set (“set”, /sɛt/), red (“red”, /rɛd/)
“E” harfi bazı kelimelerde Türkçedeki “i” harfinin biraz daha zayıf bir hali gibi de telaffuz edilebiliyor.
Örnek: pretty (“pridi”, /prɪti/), rocket (“rakit”, /rɑkɪt/), retrieve (“ritriiv”, /rɪtri:v/)
Amerikan aksanında “e” harfi, “r”den önce geldiği bazı durumlarda Türkçedeki “e” ile “ö” arası gibi diyebileceğimiz bir ses de çıkarabiliyor. Amerikan İngilizcesi ve İngiliz İngilizcesi arasındaki farklardan biri, “e” harfi böyle okunduğunda İngiliz aksanında “r” harfinin okunmaması.
Örnek: verb (“vörb”, /vɜrb/), nerve (“nörv”, /nɜrv/), serve (“sörv”, /sɜrv/)
Vurguya sahip olmayan hecelerde ise “e” harfi yukarıda bahsettiğimiz “ı” benzeri ses şeklinde okunabilir. Hatta İngilizce sesli harfler arasında bu durumu en sık gördüğümüz harfin “e” olduğunu bile söyleyebiliriz.
Örnek: often (“ofın”, /ɔfən/), silent (“saylınt”, /saɪlənt/), lower (“lowır”, /loʊər/)
Bazı kelimelerin sonunda ise “e” harfi hiç okunmuyor, yani sessiz harf (silent letter) dediğimiz bir durumda oluyor.
Örnek: stage (“steyc”, /steɪd͡ʒ/), name (“neym”, /neɪm/), price (“prays”, /praɪs/)
Kökeni Fransızca olan kelimelerde İngilizce sesli harflerin okunuşu alışılmadık şekilde olabiliyor. “Cafe” kelimesindeki “e” harfinin “ey” şeklinde okunması buna bir örnek. Bu kendi başına çok da yaygın bir durum değil, ancak “cafe” kelimesi çok sık kullanıldığı için yine de bahsetmeden geçmemiş olalım.
I
İngilizce “i” harfinin okunuşlarından biri, yukarıda zayıf bir “i” sesi gibi olduğunu söylediğimiz /ɪ/ şeklinde.
Örnek: pig (“pig”, /pɪg/), simple (“simpıl”, /sɪmpəl/), insect (“insekt”, /ɪnsɛkt/)
İngilizce “i” harfini biraz daha uzun ve daha “kapalı” bir şekilde söylediğimiz bir telaffuz da bulunuyor.
Örnek: taxi (“teksi”, /tæksi/), machine (“mışiin”, /məʃi:n/)
İngilizce alfabedeki ünlü harfleri söylerken de “i” harfini “ay” şeklinde okuyoruz. Bu da İngilizce “i” harfinin long vowel olduğu durumlardaki telaffuzu oluyor.
Örnek: find (“faynd”, /faɪnd/), line (“layn”, /laɪn/), light (“layt”, /laɪt/)
Vurgusuz hecelerde sesli harfin “ı” benzeri bir şekilde okunabilmesi durumu, İngilizce “i” harfi için de geçerli.
Örnek: pupil (“pyupıl”, /pju:pəl/), nostril (“nastrıl”, /nɑstrəl/), basin (“beysın”, /beɪsən/)
Buna ek olarak İngilizce “i” harfi, “r”den önce geldiği bazı durumlarda tıpkı “e” harfi gibi “ö” benzeri bir ses de çıkarabiliyor.
Örnek: birth (“bör[th], /bɜrθ/), bird (“börd”, /bɜrd/), first (“först”, /fɜrst/)
Son olarak İngilizce “i” harfi, bazı kelimelerde Türkçedeki “y” gibi okunabiliyor.
Örnek: opinion (“ıpinyın”, /əpɪnjən/), onion (“anyın”, /ʌnjən/)
O
İngilizcede “o” harfinin yaygın okunuşlarından biri, long vowel hali. Alfabedeki ünlü harfleri söylerken “o” harfini biraz uzatılmış ya da sonuna “u” getirilmiş şekilde (“ou”) okuyoruz.
Örnek: rope (“roup”, /roʊp/), potato (“pıteytou”, /pəteɪtoʊ/), radio (“reydiou”, /reɪdioʊ/)
“O” harfinin vurgusuz hecelerde gördüğümüz “schwa” sesiyle okunuşu da epey yaygın.
Örnek: bacon (“beykın”, /beɪkən/), prior (“prayır”, /praɪər/), major (“meycır”, /meɪd͡ʒər/)
Kimi zaman da İngilizcedeki “o” harfi, Türkçedeki “a” ile “o” arası bir ses çıkarıyor. Bunu İngilizce sesli harfler arasında “a” harfinin çıkarabildiği bir ses olarak da görmüştük.
Örnek: stop (“stap”, /stɑp/), cover (“kavır”, /kɑvər/), pop (“pap”, /pɑp/)
Bu sesi biraz daha “kapalı” bir şekilde söylersek İngilizcedeki “o” harfinin bir diğer okunuşunu elde etmiş oluyoruz. Bu sesi sanki Türkçedeki “a” harfinin zayıf bir haliymiş gibi düşünebiliriz.
Örnek: mother (“madır”, /mʌðər/), some (“sam”, /sʌm/), oven (“avın”, /ʌvən/)
Bu zayıf “a” sesini çıkarırken dudaklarımızı yuvarlarsak da yine zayıf bir çeşit “o” sesi elde ediyoruz. Hatırlarsak İngilizce sesli harflerden “a” harfi de bu sesin aynısını çıkarabiliyordu. Bu aynı zamanda İngilizce “o” harfinin okunuşlarından biri.
Örnek: dog (“dog”, /dɔg/), force (“fors”, /fɔrs/), off (“of”, /ɔf/)
“O” harfi bazı durumlarda Türkçedeki “u” gibi de okunabiliyor. Bu da İngilizce ünlü harflerin Türkçedekilerle uyuşmadığı durumlara bir diğer örnek. Bu “u” sesi bazı kelimelerde daha uzun ve kapalı bir ses, bazı daha nadir kelimelerde ise daha zayıf bir “u” şeklinde verilebilir.
Örnek: move (“muuv”, /mu:v/), two (“tuu”, /tu:/), woman (“wumın”, /wʊmən/)
Bunların yanı sıra “o” harfinin iki adet özel ancak epey yaygın okunuşu daha var:
- “wa” (/wʌ/) şeklinde: once (“wans”, /wʌns/), one (“wan”, /wʌn/)
- Zayıf “i” (/ɪ/) şeklinde: women (“wimin”, /wɪmɪn/)
U
İngilizce “u” harfini uzun ve kapalı “u” veya bunun daha zayıf hali olan bir “u” şeklinde okuyabiliyoruz.
Örnek: absolute (“ebsıluut”, /æbsəlu:t/), June (“cuun”, /d͡ʒu:n/), push (“puş”, /pʊʃ/), pull (“pul”, /pʊl/)
Vurgusuz hecelerde schwa şeklinde okunma durumunu İngilizce “u” harfinde de görüyoruz.
Örnek: circus (“sörkıs”, /sɜrkəs/), virus (“vayrıs”, /vaɪrəs/), difficult (“difikılt”, /difikəlt/)
İngilizce “u” harfi aynı zamanda yukarıda bahsettiğimiz zayıf “a” benzeri ses şeklinde de okunabilir. Hatta bu, İngilizce “u” harfinin epey yaygın bir okunuşu.
Örnek: bus (“bas”, /bʌs/), under (“andır”, /ʌndər/), number (“nambır”, /nʌmbər/)
Bazen ise İngilizce “u” harfini başına bir “y” sesi getirip “yu” gibi okuyoruz. Yani bir uzun bir seli harf oluyor.
Örnek: use (“yuuz”, /ju:z/), computer (“kımpyuutır”, /kəmpju:tər/), union (“yuniın”, /junjən/), fury (“fyuri”, /fjʊri/), security (“sikyuriti”, /sɪkjʊrəti/)
Üstelik “e” ve “i” harflerinde olduğu gibi İngilizce “u” harfi de “r”den önce gelince “ö” benzeri bir ses ile okunabiliyor.
Örnek: burn (“börn”, /bɜrn/), nurse (“nörs”, /nɜrs/), further (“fördır”, /fɜrðər/)
İngilizce “u” harfi bazı kelimelerde “w” olarak da söylenebilir.
Örnek: penguin (“pengwin”, /peŋɡwɪn/), quick (“kwik”, /kwɪk/)
İngilizce “u” harfinin iki kelimede görülen, zayıf “i” şeklinde özel bir okunuşu da var: busy (“bizi”, /bɪzi/), business (“biznıs”, /bɪznəs/)
Y
“Y” harfini İngilizce sesli harflere her zaman dahil etmiyoruz, çünkü bir ünsüz olarak da kullanılabiliyor. Ancak “y”, bazen aşağıdaki okunuşlara sahip bir İngilizce ünlü harf olarak da karşımıza çıkabiliyor:
- Kapalı “i” sesi: body (“badi”, /bɑdi/), happy (“hepi”, /hæpi/)
- Zayıf “i” sesi: mystery (“mistıri”, /mɪstəri/), crystal (“kristıl”, /krɪstəl/)
- “Ay” sesi: sky (“skay”, /skaɪ/), cycle (“saykıl”, /saɪkəl/)
İngilizcede ikili ünlüler (diphthongs)
Tüm bunların yanı sıra İngilizce sesli harflerden bahsederken “ikili ünlü” yani “diphthong” adını verdiğimiz önemli bir ses türü bulunuyor.
Fark ettiyseniz bazı İngilizce ünlü harflerin bir nevi iki ünlü sesini birden çıkarabildiğinden bahsettik. Örneğin “a” harfini “ei” gibi, “i” harfini “ai” gibi, “o” harfini “ou” gibi okuyabildiğimiz durumlar var. İşte tam da bunun gibi, iki sesli harfin bir arada okunduğu seslere “diphthong” adını veriyoruz.
İngilizcede aksana bağlı olarak çeşitli diphthonglar bulunuyor. Yazılı olarak da farklı şekillerde karşımıza çıkıyorlar. Bu sekiz diphthong’u ve bulundukları başlıca örnek kelimeleri listeleyelim:
- “ay” sesi (/aɪ/): sky, bright, tie, island
- “ey” sesi (/eɪ/): stay, break, they, eight
- “au” sesi (/aʊ/): house, cow, thousand, now
- “ou” sesi (/oʊ/): go, show, toe, road, though
- “oy” sesi (/ɔɪ/): toy, coin, voice, boy
Bunun yanı sıra İngiliz İngilizcesinde yukarıda gördüğümüz “ou” sesi yerine “ıu” (/əʊ/) şeklinde söylenen bir diphthong kullanılır.
İngilizce sesli harfler: Sıkça sorulan sorular
İngilizce sesli harfler ve okunuşları, özetle bu şekildeydi. Şimdi de bu konuda sıkça sorulan sorulardan bazılarını cevaplıyoruz.
İngilizce sesli harfler nelerdir?
İngilizce sesli harfler a, e, i, o, u ve bazen de y harfleridir. Telaffuz ederken havanın ağzımızdan hiçbir engele takılmadan çıktığı seslere sesli harfler adını veririz.
İngilizcede kaç ünlü harf var?
İngilizcede a, e, i, o ve u olmak üzere 5 ünlü harf var. Buna bazen y harfini de dahil ederek 6 ünlü harf sayabiliriz. İngilizce ünlü harflerin çıkarabileceği sesler ise genelde 14-15 civarıyken aksana bağlı olarak 20’yi geçebilmektedir.
İngilizce sesli harfler: Test
İngilizce sesli harfler konusunun böylece sonuna geldik. O halde şimdi de bir bilgi testiyle kendimizi sınama vakti!
Novakid’le tanışın!
İngilizce sesli harfleri öğrenmenin en iyi yolu dili bolca konuşarak tekrar yapmak. Novakid’de çocuklar için online İngilizce derslerimizde bunun için harika bir fırsat sunuyoruz. Siz de şimdi aramıza katılın ve ücretsiz konuşma pratiği derslerimizden 1 ay boyunca faydalanın!
Bunun yanı sıra teke tek derslerimizde kullandığımız yöntem hakkında bilgi almak için aşağıdaki videoyu inceleyebilirsiniz:
Siz de çocuğunuzun bu eşsiz metodolojiyle İngilizceyi yaşayarak öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!