Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
CTA background
Online İngilizce dersleri: çocuklara eğlence, ebeveynlere rahatlık. Denemek ister misiniz?
Online İngilizce dersleri: çocuklara eğlence, ebeveynlere rahatlık!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Share
X share icon
20.11.2024
Time icon 7 min

Klasik müzik çocuklar için faydalı mıdır?

Table of contents

Günümüzde, çocukların zihinsel ve duygusal gelişimini desteklemek için birçok farklı yöntem ve kaynak mevcut. Yaygın fikre göre bu yöntemlerden biri de klasik müzik dinlemek. 

Klasik müzik, yüzlerce yıldır insanların ruhunu dinlendirmek, zihnini boşaltmak ve hatta insanları tedavi etmek için kullanılmış bir müzik türü. 

Çocuklar için klasik müziğin faydalarına yönelik yaygın inanış ise ise bu müzik türünün öğrenme kabiliyetlerini geliştirebileceğini, odaklanmayı artırabileceğini ve yaratıcılığı teşvik edebileceği yönünde. Peki, bu doğru mu?

Gelin, bu yazıda sizinle birlikte klasik müziğin ne olduğunu, çocuklar için klasik müzik dinlemenin faydalarını ve en iyi klasik müzik bestecilerini birlikte keşfedelim. 

Klasik müzik nedir? Neden bu kadar faydalıdır?

Klasik müzik, 17. ve 19. yüzyıllar arasında ortaya çıkan, kökeni Avrupa’ya dayanan ve genellikle Mozart, Beethoven, Bach gibi ünlü bestecilerin eserleriyle tanınan bir müzik türü. 

Orkestralar, piyano ve yaylı çalgılar gibi enstrümanlar üzerine yoğunlaşan klasik müzik, melodik yapısı ve armonileriyle bilinir. Bu müzik türü, zaman içinde birçok farklı biçimde gelişmiş ve hala dünya çapında büyük bir hayran kitlesine sahip.

Klasik müzik, dinleyicilere sakinlik ve huzur sunmasıyla bilinir. Uyumlu ve dinginleştirici ezgileri, dinleyenlerin zihinlerini dinlendirir ve stres seviyelerini düşürür. Genellikle düzenli ritim ve melodilere sahip olduğu için, zihin üzerinde rahatlatıcı bir etkisi vardır ve duygusal dengeyi sağlamanıza yardımcı olur.

Böylece klasik müzik dinlemek, düşüncelerinizi toparlamayı kolaylaştırır ve odaklanmayı artırabilir. Bu nedenle, klasik müzik pek çok kişi için bir rahatlama kaynağı diyebiliriz. Özellikle yoğun bir günün ardından veya zihni sakinleştirmek istediğimizde, klasik müziğin yatıştırıcı etkisinden faydalanabiliriz.

Klasik müzik çocuk gelişimi için faydalı mı?

Klasik müziğin insanlardaki olumlu etkilerine yüzeysel bir giriş yaptık. Peki, klasik müzik gerçekten de çocuk gelişiminde önemli bir rol oynuyor mu?

Uluslararası bir bilim dergisi olan Nature’da yayımlanan bir araştırmada, bir grup öğrenciye 10 dakika boyunca meditasyon yaptırılıyor, diğer bir gruba da klasik müzik dinletiliyor. Klasik müzik dinleyen öğrencilerin diğer öğrencilere göre zor görevleri daha çabuk yerine getirdiği gözlemleniyor.

Bu da demek oluyor ki klasik müzik dinlemek, gerçekten de beyin aktivitelerini hızlandırıyor. Bu etki, günümüzde yaygın olarak Mozart Etkisi olarak biliniyor. Ancak yapılan araştırmada, bu etkinin yalnızca 15 dakika boyunca sürdüğü de belirtiliyor. Yani, ne yazık ki klasik müzik dinlemek doğrudan çocukların zeka seviyesini artırmıyor. 

Kısacası, ne yazık ki klasik müzik dinlemenin zeka seviyesini artırdığına ve zihinsel gelişimi hızlandırdığına dair bir araştırma ya da kanıt yok. Ancak elbette bu, çocuğunuza klasik müzik dinletmemeniz gerektiği anlamına gelmiyor. 

Klasik müzik dinlemek, yukarıda da bahsettiğimiz gibi beyin aktivitelerini kısa süreliğine de olsa hızlandırdığından ve insanları sakinleştirdiğinden çocuğunuzla beraber sık sık klasik müzik dinleyebilirsiniz. 

Bu konuyla ilgili birkaç önemli detayı ve alternatif yöntemi de aşağıda sıraladık.

  • Çocuğunuza yüksek sesli müzik dinletmeyin: Klasik müzik dinlemek her ne kadar sakinleştirici olsa da yüksek sesli müzik dinlemek çocuğunuzda kalıcı işitme kaybına neden olabilir. Özellikle gebelik döneminde anne karnındaki bebeğe oldukça yüksek sesli müzik dinletmek iyi bir yöntem değildir.
  • Çocuğunuzun yaratıcılığını teşvik edin: Müzik dinlemenin yanı sıra müzik üretmek de çocuğunuzun zihni, yaratıcılığı ve beyin aktiviteleri için faydalı bir aktivitedir. Üstelik, müzik aletleriyle ilgilenmek çocuğunuzun zihinsel gelişimine ve zekasına daha yüksek miktarda katkıda bulunacaktır.
  • Çocuğunuzun teknolojik aletlere bağımlı olmasının önüne geçin: Günümüzde müzik dinlemenin en yaygın yöntemi elbette teknolojik aletler. Ebeveyn olarak, her ne amaçla olursa olsun çocuğunuzun gün ekran karşısında geçirdiği zamanın bağımlılık seviyesine ulaşmadığından emin olmalısınız. Özellikle bebekler ve küçük yaştaki çocuklar için kablosuz dijital aletlerle aynı odada uyumak bile uzmanlar tarafından önerilmiyor.
  • Klasik müziği etkinlik haline getirin: Eğer çocuğunuz klasik müziğe gerçekten ilgiliyse, onunla birlikte klasik müzik resitallerine de gidebilirsiniz. Böylece, ailecek yaptığınız boş zaman etkinliklerine yenisini eklemiş olursunuz ve çocuğunuzun kültürel birikimine katkıda bulunursunuz.
Şimdi kaydolun ve 1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
Çocuğunuza İngilizce ile güven verin!

En önemli klasik müzik bestecileri kimlerdir?

Artık klasik müziğin çocuklar üzerindeki etkisine dair detaylı bilgilere sahipsiniz. Peki, en bilinen klasik müzik bestecilerine dair birkaç öneri ve kim oldukları hakkında birkaç bilgi almak ister misiniz? Öyleyse vakit kaybetmeden başlayalım!

  • Ludwig van Beethoven

Almanya’nın Bonn şehrinde 1770 yılında doğan Beethoven, 1827’de Viyana’da yaşamını yitirdi. Klasik dönemin sonlarına doğru eserler vermiş ve romantik dönemin ilk adımlarını atmıştır. 

Beethoven, özellikle güçlü ve duygusal müzikleriyle bilinir. Aynı zamanda sağır olmasına rağmen büyük eserler bestelemiş ve bu yönüyle ilham kaynağı olmuştur. En ünlü eserlerinden biri olan 5. Senfoni, dünyanın her yerinde bilinen bir melodidir. Für Elise adlı piyano parçası da oldukça popülerdir.

  • Wolfgang Amadeus Mozart

1756 yılında Avusturya’nın Salzburg şehrinde doğan Mozart, 1791 yılında Viyana’da hayatını kaybetmiştir. Mozart, çok küçük yaşta müzikle ilgilenmeye başlamış ve kısa sürede büyük bir üne kavuşmuştur. 

Müzikleri zarif, neşeli ve melodiktir. Genellikle orkestralar için besteler yapmıştır ve o dönemdeki müzik tarzını en iyi şekilde yansıtan bestecilerden biridir. Eine kleine Nachtmusik (Bir Küçük Gece Müzikleri), en bilinen eserlerinden biridir. Ayrıca Mozart’ın Requiem adlı eseri, ölüm ve hayata dair derin duyguları işler. Türkiye’de aşina olduğumuz “Türk Marşı” bestesi de Mozart’a aittir.

  • Johann Sebastian Bach

1685 yılında Almanya’nın Eisenach şehrinde doğan Bach, 1750 yılında hayatını kaybetmiştir. Barok dönemin en önemli bestecilerindendir ve klasik müzikteki özgün teknikleriyle tanınır. 

Müzikleri genellikle kaotik ve kendine has yapıya sahiptir. Bach, aynı zamanda org çaldığı için, org için yazdığı eserler de çok ünlüdür. Toccata ve Fugue adlı eseri, Bach’ın en bilinen organ parçalarındandır. Brandenburg Konçertoları ise onun orkestrasyon becerisini en iyi şekilde gösteren eserlerindendir.

  • Frédéric Chopin

Polonya doğumlu Chopin, 1810 yılında dünyaya gelmiş ve 1849 yılında Paris’te vefat etmiştir. Piyano için yazdığı eserlerle tanınan Chopin, romantik dönemin en başarılı bestecilerindendir. Müzikleri çok zarif ve hassas olup, özellikle piyano çalmayı sevenler için ilham kaynağıdır. Nocturne Op. 9 No. 2 adlı piyano parçası, en bilinen eserlerinden biridir. Ayrıca Polonaise adlı eseri, Polonya’nın milli değerlerini yansıtan önemli bir parçadır.

  • Pyotr Ilyich Tchaikovsky

Rusya’nın Votkinsk kasabasında 1840 yılında doğan Tchaikovsky, 1893’te St. Petersburg’da vefat etmiştir. Oldukça dramatik ve duygusal eserleriyle tanınan Tchaikovsky, özellikle bale müzikleriyle ünlüdür. 

Kuğu Gölü ve Fındıkkıran gibi bale eserleri, hala sahnelenmeye devam etmektedir. 1812 Uvertürü, Rus halk müziğinden ilham alarak yazılmıştır ve savaşın zaferini simgeler.

  • Antonio Vivaldi

1678 yılında İtalya’nın Venedik şehrinde doğan Vivaldi, 1741’de hayatını kaybetmiştir. Barok dönemin öne çıkan bestecilerindendir ve özellikle konçertoları ile bilinir. En bilinen eseri Dört Mevsim, doğanın dört farklı zamanını anlatan dört konçertodan oluşur. Vivaldi’nin eserleri genellikle hızlı ve enerjik olur, ritmik yapıları dinleyiciyi canlı tutar.

  • Johannes Brahms

Almanya’nın Hamburg şehrinde 1833 yılında doğan Brahms, 1897 yılında hayatını kaybetmiştir. Romantik dönemin en önemli bestecilerindendir. Brahms, müzikte duygusal derinliği ve tekniği birleştiren eserler bestelemiştir. 

Macar Dansları, eğlenceli ve enerjik parçalardan oluşur. 1. Senfoni ise Brahms’ın en bilinen senfonilerinden biridir ve onun romantik müziğe olan katkılarını simgeler.

Sıkça sorulan sorular

Konuyla ilgili sıkça sorulan sorulara açıklayıcı cevaplar verdik.

Klasik müzik zekayı geliştirir mi?

Klasik müziğin doğrudan zekayı geliştirdiğine dair bir araştırma yoktur ancak klasik müzik dinlemek kısa bir süreliğine de olsa beyin aktivitelerini hızlandırır ve odaklanmayı artırır.

Klasik müzik faydalı mı?

Klasik müzik insanları rahatlatması, dinginleştirmesi ve odaklanmaya yardımcı olması açısından oldukça faydalıdır. 

Novakid’le tanışın!

Novakid’de geleneksel eğitim anlayışından uzaklaşarak çocuklara pratiğe, konuşmaya ve eğlenceli aktivitelere dayalı online İngilizce dersleri sunuyoruz. Eğer siz de henüz başlamadıysanız şimdi Novakid’in ücretsiz deneme dersinden faydalanabilirsiniz.

Yorum bırak

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Redactor's choice
You might also like
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Çocuklar, su, voleybol. Havuzda su voleybolu oynayan çocuklar, su oyunları
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Choose a language
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.