Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?✌Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
14.08.2024
Time icon 6 dk.

Hobbit ne demek? Hobbitler kimlerdir? Kısa boylu ve rahatına düşük tatlı masal kahramanlarını tanıyalım!

İçindekiler

Hobbit, İngiltereli yazar J.R.R. Tolkien’in ilk olarak Hobbit ve daha sonra Yüzüklerin Efendisi kitabında bahsettiği uysal, kısa boylu ve tüylü ayaklı halkın adıdır. Hayali birer masal kahramanı olan Hobbitler, yazar Tolkien’in geniş hayal gücünün bir ürünüdür ve Hobbit ile Yüzüklerin Efendisi kitap ve film üçlemelerinde sıklıkla karşımıza çıkar.

Aslında Hobbit anlamını tam olarak karşılamasa da yazar Tolkien’in eserlerinden ilham kaynağı alan eserlerde bu tatlı halkı Buçukluk adıyla da görürüz. Ancak Hobbitleri iyice tanımak için önce onların ilginç yönlerinden bahsetmek gerek. Gelin, dünyanın en sevilen fantastik eserlerinde sıkça karşımıza çıkan bu kısa boylu ve tüylü ayaklı halkı tanıyalım.

Hobbit nedir? Hobbitler kimlerdir ve genel özellikleri nasıldır?

İngiliz yazar Tolkien, dünyayı kasıp kavuran Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi kitaplarında hobbitlerin genel özelliklerden sıkça bahseder. 

Aynı cüceler, devler, elfler ve periler gibi birer masal kahramanı olan Hobbitlerin, günde en az yedi öğün yemek yemek gibi enteresan alışkanlıkları vardır. 

  • Hobbitler cücelere benzer ancak onlardan daha kısa boyludurlar.

Kurgusal kıtanın en batısında, Shire adlı huzur dolu bir köyde yaşayan Hobbitler, en az 60, en fazla 120 santimetre boyundadırlar. Ancak kısa boylarına rağmen kendilerini bir başka fantastik halk olan cücelerle karıştırmak zordur. 

Pek çok fantastik film ve kitapta bolca yer alan cüceler biraz daha uzun ve daha tıknazdırlar. Aynı zamanda onları Hobbit halkından ayıran uzun, gür sakalları vardır. 

  • Hobbitlerin sivri kulakları, yuvarlak yüzleri ve tüylü ayakları vardır.

Çünkü bir Hobbit nedir diye sorduğumuzda Tolkien’in tasviri, yuvarlak yüzlü, sivri kulaklı, büyük ve tüylü ayakları olan insancıklar karşımıza çıkar. Her ne kadar vücutları normal bir insana benzese de bazı uzuvları insanlardan çok daha farklıdır.

Örneğin keyfine düşkün olan bu halkın çok tüylü ve kocaman ayakları bulunur. Hatta filmlerde gördüğümüz Hobbitler hiç ayakkabı giymezler ve hep yalın ayak dolaşırlar. 

  • Hobbit anlamını tam karşılamasa da benzer fantastik eserlerde bu halk, karşımıza Buçukluk adıyla çıkar.

Yazar Tolkien’in Orta-Dünya adındaki devasa fantastik külliyatında kendilerine bolca yer bulan Hobbitler, aynı diğer masal kitapları ve geçtiğimiz yıllarda pek çok fantastik eser yazarına da ilham kaynağı olmuştur. Hobbit anlamı tam olarak karşılanmasa da bu eserlerde Hobbitler, Buçukluk adıyla bilinir ve Tolkien’in tasvirleriyle benzerlik gösterir.

Hobbit halkına dair genel bilgilerden bahsettik ve kendilerinin dikkat çeken yönlerini listeledik. Peki Hobbit halkının uysal hayatına yer yer ışık tutan Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit ne anlatıyor?

Hobbit konusu nedir? Hobbitlerin geçtiği kitaplar ve filmlere bir bakalım!

Hobbit konusu itibarıyla hem çocuklara hem de büyüklere hitap eden, ilk olarak 21 Eylül 1937 yılında yayınlanmış bir kitaptır. 

Yazar J.R.R. Tolkien tarafından yazılan kitap, Bilbo Baggins adlı genç ve akıllı bir Hobbit’in Shire adındaki huzur dolu evinden devasa bir ejderhanın mesken tuttuğu hazine dolu bir dağa giden serüvenini anlatır.

Hobbit oldukça sürükleyici ve bir o kadar da keyifli bir masal kitabıdır. Tolkien, Hobbit kitabındaki karakterleri daha sonra yazdığı Yüzüklerin Efendisi serisinde tekrar karşımıza çıkarır. Hobbit konusu biraz daha masalsı kalırken, Yüzüklerin Efendisi üçlemesi daha detaylı ve kapsamlı bir anlatıma sahiptir. 

Hem Hobbit hem de Yüzüklerin Efendisi geçtiğimiz yıllarda sinema filmlerine uyarlanmıştır. Yüzüklerin Efendisi 2001-2003 yılları arasında gösterime girmiş ve dünyanın en sevilen üçlemelerinden biri olmuştur. Hobbit konusunu merak edenler ise 2012-2014 yılları arasında çekilen Hobbit üçlemesini izleyebilir. 

  • Hobbit: Beklenmedik Yolculuk (2012)
  • Hobbit: Smaug’un Çorak Toprakları (2013)
  • Hobbit: Beş Ordunun Savaşı (2014) 

Hobbit’in ana karakteri olan Bilbo Baggins daha sonra kısaca Yüzüklerin Efendisi filmlerinde de görünür. Ancak 13 yaş ve üzeri için seyre uygun olan bu filmler daha sonra Frodo ve yanındaki sekiz yoldaşın Orta-Dünya’daki yolculuğunu konu alır. İşte Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit ne anlatıyor diye merak edenler için film sıralaması:

  • Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (2001)
  • Yüzüklerin Efendisi: İki Kule (2002) 
  • Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (2003)
Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

En ünlü Hobbitler ve kişisel özellikleri

Hobbitlerin en ünlüleri ise hem Hobbit hem de Yüzüklerin Efendisi kitaplarında adı geçen Bilbo Baggins ve onun evlatlığı Frodo Baggins’tir. 

Yazar Tolkien’in geniş hayal evreninin birer ürünü olan bu masal kahramanları, Orta Dünya’nın kaderini etkileyen öyküde önemli bir rol oynar. Peki ya bu Hobbitler kimdir ve özellikleri neidr?

  • Frodo Baggins – Cesur ve iyi yürekli bir Hobbit

Frodo Baggins Yüzüklerin Efendisi serisinin ana karakterlerinden biri olan cesur bir Hobbit’tir. Bilbo Baggins’in yeğeni olarak, onunla birlikte Shire’da büyümüştür. Frodo, hem Yüzüklerin Efendisi kitaplarında hem de 2001-2003 yılları arasında çekilen sinema filmlerinde karşımıza çıkar. Kendisi Karanlık Lord Sauron’un dövdüğü Hüküm Yüzük’ünü ortadan kaldırmak için, yoldaşlarıyla beraber Orta Dünya’nın batısından doğusuna bir yolculuğa çıkar.

  • Samwise Gamgee – Her şeyden önce sadık bir dost

Sam, Frodo Baggins’in sadık dostu ve Yüzüklerin Efendisi serisinin en güvenilir karakterlerinden biridir. Bir bahçıvan olarak mütevazı bir yaşam süren Sam, Frodo’nun yanında yer alarak onunla birlikte büyük maceralara atılır. Sam’in fedakarlığı, dostluğa olan bağlılığı ve cesareti, serinin kalbini oluşturan unsurlardandır.

  • Bilbo Baggins – Zeki, meraklı ve kurnaz bir Hobbit

Bilbo, Hobbit kitabının baş kahramanı ve Yüzüklerin Efendisi’nin başlangıcında Frodo’nun amcasıdır. Gençliğinde ejderha Smaug’dan hazine çalmaya kadar uzanan büyük maceralara atılan Bilbo, Tek Yüzük’ü bulur ve onu Frodo’ya miras bırakır. Bilbo’nun cesareti ve maceracı ruhu, Hobbit’in konusu olan Orta Dünya’daki büyük değişimlere yol açar. 

  • Meriadoc “Merry” Brandybuck ve Peregrin “Pippin” Took

Yüzüklerin Efendisi’nde önemli rol oynayan bu cesur Hobbitler ise Frodo’nun arkadaşlarıdır ve yolculuk boyunca büyük fedakarlıklar gösterirler. 

Merry ve Pippin, hem film hem de kitap üçlemesinde huzurlu köyünde yaşamayı seven uysal Hobbitlerden beklenmeyecek kadar cesaret gösterirler. Yüzük Savaşı’nda cesur savaşçılar olarak öne çıkarak, arkadaşlarına ve Orta Dünya’ya büyük katkıda bulunurlar.

Hobbit’i kimler okumalıdır?

Hobbit kitabı 13 yaş üstü genç okuyucuların yanı sıra yetişkinler için de keyifli bir okuma deneyimi sunar. Çocuklar ebeveynlerin okumasıyla fantastik maceralara atılan Bilbo Baggins’in hikayesiyle büyülenebilir. Fantastik edebiyatla ilgilenen yetişkinler ise Tolkien’in zengin hayal gücünün ilk örneklerinden biri olan Hobbit’i çok sevecektir. 

Eğer fantastik dünyalara ilgi duyuyorsanız veya masal kitaplarını seviyorsanız, Hobbit tam da size göre bir kitap. Dilerseniz çocuğunuzla birlikte sesli okuma yapabilir ve dilediğiniz yerleri atlayarak onu da Bilbo Baggins’in harika serüvenine dahil edebilirsiniz. Hobbit filmi ise yine 13 yaş üstüne uygundur ve popüler bir üçlemedir.

Hobbit kitabından çıkarılan sonuç nedir?

Hobbit anlamı ve konusu itibarıyla hem çocuklara hem de yetişkilere bağ kurabileceği bir nitelik taşıyor. Dolayısıyla Tolkien’in 1937 tarihli eseri fantastik bir hikaye olmanın ötesinde birçok önemli ders sunuyor. 

Bilbo’nun öyküsü cesaretin ve dostluğun gücünü vurgularken aynı zamanda bu küçük Hobbit’in içindeki kahramanı bulma yolculuğunu da anlatıyor. Burada kişinin kendi potansiyelini keşfetmesinin önemini fark etmek mümkün. 

Hobbit konusu aynı zamanda sıkı çalışma ve kararlılığın büyük zorlukları aşabileceğini de gösteriyor. Şahsi gelişim, sadakat ve fedakarlık gibi değerler de Hobbit’in satır aralarıdna kendine yer buluyor.

Sıklıkla sorulan sorular

Hobbitlere dair en çok sorulan soruların yanıtlarını bu kısımda derledik. Merak ettiğiniz soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Hobbit filmi neyi anlatıyor?

Hobbit filmi, Bilbo Baggins’in Tek Yüzük’ü bulmak ve yok etmek için çıktığı macerayı anlatır. 

Hobbit kaç yaş üstü?

Hobbit konusu kitap ve filmler fark etmeksizin en az 13 yaş ve üstü kişiler için uygundur.

Yüzüklerin Efendisi çocuk kitabı mı?

Yüzüklerin Efendisi, genellikle çocuklardan çok genç yetişkinler ve yetişkinler için yazılmış bir fantastik edebiyat kitabıdır.

Novakid’le tanışın!

Novakid, çocukları erken yaşta İngilizce tanışması için en iyi seçeneklerden biri. Novakid erken yaşta İngilizce eğitiminde ezber bozuyor ve çocuklara hem interaktif hem de eğlenceli İngilizce dersleri sunuyor. Novakid’de çocuklar için online İngilizce derslerinde uzman eğitmenler eşliğinde çocuğunuza hayat boyu fayda sağlayacak kritik bir beceri katabilir ve alışılmışın dışında keyifli bir öğrenme deneyimi sağlayabilirsiniz. Ücretsiz deneme dersinizi hemen alın! 

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.
50 kez tıklayın
50
%50 
İndİrİmİ kapın!