Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?✌Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
CTA background
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
31.07.2024
Time icon 8 dk.

Başarılı çocuk nasıl yetiştirilir? Başarılı çocuk yetiştirirken nelere dikkat etmeliyiz? Püf noktalar!

İçindekiler

Bir ebeveyn olarak çocuğunuz için nasıl bir gelecek istersiniz? Elbette ki bu soruya cevap olarak çocuğunuzun başarılı olmasını istediğinizi söyleyeceksinizdir. Doğal olarak her ebeveyn başarılı çocuk yetiştirmeyi kendine amaç ediniyor. Ancak elbette çocuğun başarılı olması için sadece ummak yetmiyor!

Başarılı çocuk yetiştirmek, ebeveynlerin sorumluluk almasını ve bu amaç uğruna aktif bir şekilde çaba göstermesini gerektiriyor. Çocuğunuzun geleceğini olumlu şekillendirmek için yapabilecekleriniz hakkında mutlaka az çok fikir sahibisinizdir. Ancak bu konuda bilmedikleriniz, bildiklerinizden çok daha fazla olabilir!

Bu yazımızda sizlere başarılı çocuk yetiştirmek için olmazsa olmaz bazı ipuçları vereceğiz. Tavsiyelerimizi gördükten sonra çocuğun başarılı olması için ne yapmanız gerektiğini kendinizden oldukça emin bir şekilde biliyor olacaksınız. Haydi başlayalım!

Başarılı çocuğun sırrı nedir?

Tavsiyelerimizi sıralamaya başlamadan önce temel bir soruyu cevaplayalım: Başarılı çocuğun sırrı nedir? Veya bir başka şekilde kelimelendirecek olursak, başarılı çocuk yetiştirmenin temel prensipleri nelerdir?

Bu sorunun cevabı, ebeveynlerin çocuk yetiştirirken edinmesi gereken düşünce yapısıyla alakalı. Yazımızın devamında vereceğimiz tavsiyeler biraz daha özel olacak, ancak bu tavsiyeleri uygulamaya dökebilmek için de bazı temel prensipleri iyice aklımızda bulundurmalıyız. Peki nedir bunlar?

Ebeveynlerin başarılı çocuk yetiştirmek için her zaman akıllarında bulundurmaları gereken çeşitli anahtar kavramlar var. Bunlardan öne çıkanlar ise empati, hoşgörü, saygı ve özveri. Tüm bunlar ve daha fazlası, aynı zamanda sağlıklı bir çocuk gelişimi sürecinin de olmazsa olmazı. Bu kelimelerle neyi kastettiğimizi de hemen açıklayalım:

  • Empati, kendimizi başka birinin yerine koyup duygu ve düşüncelerini sanki kendimiz hissediyormuşçasına anlama eylemine verdiğimiz isim. Çocuk bir sebepten dolayı kötü hissettiğinde empati kurarak ona daha etkili şekilde yardım edebiliriz.
  • Hoşgörü, bildiğimiz üzere hatalara karşı anlayışlı ve affedici olmayı içeriyor. Başarılı çocuk yetiştirirken, aynı zamanda başarısızlıklara karşı da hoşgörülü tepkiler vermemiz ve çocuğun moralini düzeltmemiz şart.
  • Saygı ise çocuğun başarılı olması için çok önemli olan, ama en başta akla gelmeyebilen unsurlardan biri. Ebeveynler çocuk üzerinde söz sahibi olsalar dahi bu, çocuğa her istediklerini diyebilecekleri anlamına gelmiyor. Küçümseyici ve aşağılayıcı tavırlar, başarılı çocuk yetiştirmeyi oldukça zorlaştırıyor.
  • Tabii ki son olarak ise özveri, olmazsa olmaz. Bu belki de ebeveynlerin uyması gereken en zor prensiplerden biri, ancak çocuğun başarılı olması bizim için gerçekten önemli bir hedefse bunun olması için fedakarlıklar yapmaktan kaçınmamalıyız.

Başarılı çocuk yetiştirmenin kuralları

Çocuğun başarılı olması için ebeveynlerin edinmesi gereken temel özellikleri söylediğimize göre şimdi biraz daha özele inebiliriz. Şimdi sizlere, başarılı çocuk yetiştirirken uygulamanız gereken en önemli kurallardan yardımcı ipuçlarıyla birlikte bahsedeceğiz. Haydi, çocuk yetiştirirken nelere dikkat etmeliyiz, öğrenelim!

  1. Çocuğu meraklı olmaya teşvik edin

Hepimiz biliyoruz ki çocuklar doğal olarak çeşitli konular hakkında çok meraklılar. Bitmek bilmeyen sorular bazen ebeveynlerin canını sıkabilse de bu aslında çocukların çok iyi bir özelliği. Bir konu hakkında meraklı olmak, çocuğun sürekli yeni ve işe yarar bilgiler edinmek isteyeceği anlamına geliyor. Bu da elbette çocuğun başarılı olması için olmazsa olmaz. 

Çocuğu meraklı olmaya teşvik etmenin en büyük getirisi, ona hayat boyu öğrenme alışkanlığı kazandırmak olacaktır. Sürekli yeni şeyler öğrenip kendini geliştiren çocuklar da elbette başarılı çocuklar olurlar!

İşte çocuğun merak duygusunu beslemek için ipuçları:

  • Çocuğu soru sormaya teşvik edin. Yalnızca evet veya hayır şeklinde cevaplanabilecek sorulardansa açık uçlu sorular hakkında konuşmaya çalışın. Üstelik bu sayede daha fazla soru oluşturmanız da kolaylaşacaktır.
  • Müze ve bilim merkezi gibi yerlere geziler düzenleyin. Tabii ki yalnızca sergilenen şeylere bakıp geçmemeniz lazım, aynı zamanda beraber her şeyi okuyup anlamaya da çalışmalısınız.
  • Çocuğunuza erken yaşta kitap sevgisi aşılayın. Hepimizin bildiği üzere kitaplar, bilgi yuvası. Başarılı çocuklar da mutlaka kitapları dost edinmeli! Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için kitap okumanın çocuk gelişimine etkisi hakkındaki yazımıza göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

2. Çocuğunuza özgüven kazandırın

Başarılı çocuğun sırrını oluşturan bir diğer unsur ise özgüven. Aslına bakarsanız, hepimiz yaş fark etmeksizin özgüvenin ne kadar önemli bir özellik olduğunun az çok farkındayızdır. Ancak çocuklarda özgüven, özellikle de genç yaşlarından ve dolayısıyla gelişim aşamasında olmalarından dolayı daha da ön plana çıkan bir konu. Özgüven, çocuğun başarılı olması için çeşitli alanlarda büyük etkilere sahip. Peki bu etkiler tam olarak nasıl karşımıza çıkabilir? Birkaç örnekle anlatalım.

Öncelikle, çocuğun başarılı olması için yeterince atılgan olması da gerekir. Yeni şeyler denemekten, yeni insanlarla tanışmaktan ve kendini ifade etmekten çekinmemelidir. Bu da elbette çocuğun yeterince özgüvenli olmasını gerektiriyor.

Özgüvenin başarılı çocuk yetiştirmede diğer bir etkisi de çocuğun hatalara karşı vereceği tepkide kendini gösteriyor. Elbette ki çocuk ne kadar başarılı olursa olsun her zaman her şey yolunda gitmeyebilir. Ara sıra ufak hatalar ve başarısızlıklarla karşılaşabiliriz. Bu durumda çocuk hemen moralini bozup pes etmektense gelişebileceğine dair özgüvene sahip olmalı.

Son olarak özgüven, çocuğun başarılı olmak için kendi yeterliliklerini doğru bir şekilde ölçebilmesine yarayacaktır. Böylece çocuğa tam olarak uyan hedefler belirleyip daha azimli olmasını da sağlayabiliriz.

Doğruyu söylemek gerekirse çocuğun özgüvenini artırmak, kolay bir iş değil. Burada maalesef birkaç ipucundan fazlasını veremeyiz, ancak detaylı bilgi için çocuklarda özgüven geliştirme hakkındaki yazımıza bakabilirsiniz! Bu yazıda bahsetmek istediğimiz ipuçları ise şu şekilde:

  • Çocuk hata yaptığında üzerine gitmeyin. Bu, başarılı çocuk yetiştirmenin temel kavramlarına dahil ettiğimiz hoşgörüyle doğrudan alakalı. Çocuğa hata yaptığı için kızmak yerine onu affedip, bunun normal olduğunu ve bir dahakine düzeltilebileceğini vurgulamanız gerekir.
  • Çocuğun çabalarını fark edin. Başarılı çocuk yetiştirmek ebeveynlerin bir isteği olduğu kadar, başarılarının ve çabalarının fark edilmesi de çocukların bir isteği. Çocuğunuzu sık sık takdir etmek ve devam etmesini söylemek, onu elinden gelenin en iyisini yapmaya teşvik edecektir.
Çocuğunuzun geleceğine yatırım yapın! İngilizce kursları şu anda %45 indirimli!
BLOG45 indirim kodunu kullanın

3. Çocuğun eleştirel ve analitik düşünme kabiliyetlerini geliştirin

Çocuğun başarılı olması için fazlasıyla önemli bir etken, düşünce yapısı ve kabiliyeti. Eğer çocuk başarılı olacaksa mutlaka problem çözme, etrafını analiz etme ve bağlantı kurma gibi becerilerde çok iyi olmalıdır. Buna ek olarak eleştirel düşünme kabiliyetini de geliştirerek etrafında olup biteni birden fazla bakış açısından değerlendirebilmelidir.

Bütün bunlar, çocuklarda bilişsel gelişim süreciyle birlikte gelen ancak ebeveynler tarafından desteklenmesi de bir o kadar önemli unsurlar. Düşünsel kabiliyetleri genç yaşta desteklenen bir çocuk, gelecekte doğru kararlar alabilen bir başarılı çocuk olacaktır.

Bu konuda sizlere verebileceğimiz ipuçları çoğunlukla bilişsel gelişimi teşvik eden aktiviteler ve davranışlarla paralel. Kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Satranç, yapboz gibi stratejik ve planlı düşünce gerektiren etkinlikler yapın.
  • Çocuğun kafa yorması için senaryolar oluşturun ve “Bu durumda ne yapardın ve neden?” gibi sorular sorun
  • Birlikte güncel olaylar hakkında konuşun ve tarafsız yorumlar yapmaya uğraşın

Daha detaylı bilgi için sizleri çocuklarda eleştirel düşünme konulu yazımızı okumaya davet ediyoruz!

4. Çocuğun yeteneklerini keşfedin ve destekleyin

Çocuğun herhangi bir alanda başarılı olması, halihazırda yatkınlığı varsa çok daha kolay olacaktır. Bu noktada da sorumluluk, çocuğun yeteneklerini fark edip yeterli şekilde desteklemek için ebeveynlere düşüyor. Özellikle de çocukların üstün öğrenme yeteneklerinden faydalanmanın tam zamanı!

Yetenekli çocuk yetiştirmek, aynı zamanda yukarıda bahsettiğimiz özveri kavramıyla da yakından alakalı. Evet, bazı yetenekleri ve ilgi alanlarını desteklemenin maddi açıdan biraz pahalıya gelebileceğinin farkındayız. Ancak çocuğun başarılı olması için yapacağınız fedakarlıkların buna değeceğinden emin olabilirsiniz.

5. Çocuğunuzu diğer çocuklarla kıyaslamayın

Şimdiye kadar başarılı çocuk yetiştirmek için yapmanız gerekenlerden bahsettik, fakat aynı zamanda yapmamanız gerekenler de var! Bunların en başında ise maalesef birçok ebeveynin yaptığı bir davranış olan, çocuğunuzu diğer çocuklarla kıyaslamak geliyor.

Ebeveynler çocuğun başarılı olması için kıyaslamalar yaparak onu daha azimli olmaya teşvik edebileceklerini zannedebiliyor. Ancak bu hiç de doğru değil! Aksine, sürekli başkalarıyla kıyaslanmak, çocuklarda yetersizlik hissine ve özgüven eksikliğine yol açar.

Her çocuğu özel olarak değerlendirmek ve bireysel yeterliliklerine odaklanmak gerekir. Elbette ki tüm çocuklar aynı alanlarda eşit derece başarılı olamayabilir, ancak emin olabileceğiniz bir şey varsa o da başarılı çocukların, sırf başkalarıyla kıyaslandıkları için gelişmedikleri!

Başarılı çocuk yetiştirme: Sıkça sorulan sorular

Başarılı çocuk yetiştirmek için mutlaka bilmeniz gereken bazı prensipler ve kurallar işte bunlardı. O halde şimdi de bu konuda sıkça sorulan sorulardan bazılarını cevaplayarak yazımızı sonlandıralım.

Başarılı bir çocuk yetiştirmek için neler yapmalıyız?

Başarılı çocuk yetiştirmek için çocuğa karşı hoşgörülü, özverili ve saygılı olmalı, aynı zamanda empati kurabilmeliyiz. Bunlardan hareketle her çocuğu özel olarak görmeli ve kendi içinde değerlendirmeli, yeteneklerini elimizden geldiğince desteklemeli, meraklı olmayı teşvik etmeli ve düşünsel becerilerini geliştirmeye çalışmalıyız.

Güçlü çocuk nasıl yetiştirilir?

Güçlü ve başarılı çocuk yetiştirmede anahtar kavram, ebeveynlerin koşulsuz desteğidir. Çocuğunuzun kuvvetli olduğu ve zayıf olduğu alanları bulup dengeli bir şekilde gelişimini desteklerseniz güçlü bir çocuk yetiştirme konusunda doğru yoldasınız demektir. Bu da çocukla aktif iletişimi ve bolca zaman geçirip empati kurmayı gerektirir.

Nasıl mutlu bir çocuk yetiştirebilirim?

Çocuğunuzu yetiştirirken empati, saygı, özveri, hoşgörü gibi kavramları aklınızdan çıkarmamak, mutlu bir çocuk yetiştirmenin temelinde yatar. Çocuğun mutluluğu için onu özel olarak değerlendirmeli ve fedakarlıklar yaparak desteklemeli, asla başka çocuklarla karşılaştırıp özgüvenini kırmamalısınız.

Çocuk yetiştirirken nelere dikkat etmeli?

Çocuk yetiştirirken, her çocuğun özel olduğu unutulmamalıdır. Çocuk başkalarıyla kıyaslanmamalı, kendine özgü yeterlilikleri tespit edilip desteklenmelidir. Aynı zamanda çabaları da daima takdir edilmelidir. Çocuğa daima saygı duyulmalı, hataları hoşgörüyle karşılanmalıdır. Mutlu ve başarılı çocuk yetiştirmek için fedakarlıklardan da kaçınılmamalıdır.

Novakid’le tanışın!

Çocuğun başarılı olması için kesinlikle gereken bir başka şey ise yabancı dil. Özellikle de İngilizceye hakim olmak, çocuğa gelecekte birçok kapıyı açacaktır. Çocuklar için İngilizce öğrenmenin en iyi yolu ise eğlenmek ve dili yaşamak. Novakid’de uzman eğitmenlerimizle sizlere tam da bu hizmeti sunuyoruz. Siz de çocuğunuzun İngilizce öğrenip daha başarılı olmasını isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.