Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?✌Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
24.06.2024
Time icon 7 dk.

Agatha Christie kimdir? Agatha Christie’ye hangi kitaptan başlanmalı? İşte Agatha Christie ve romanları!

İçindekiler

Agatha Christie, polisiye ve gizem romanları ile tanınıyor. Eserlerinde fazlasıyla zekice kurgulanmış cinayetler ve karmaşık çözümlemeler ile karşılaşıyoruz. En ünlü karakterleri  Belçikalı Dedektif Hercule Poirot ve bir İngiliz köyünde yaşayan amatör Dedektif Miss Marple olarak karşımıza çıkıyor.

Birçok çocuk ve genç, dedektif romanlarına merak sardığı bir dönemden geçiyor. Keşfetmeye, araştırmaya meraklı bu genç beyinler için önerilebilecek en güzel romanlar Agatha Christie’nin romanları olabilir! Gelin hep beraber bu romanlara bir göz atalım, değerli yazar Agatha’yı yakından tanıyalım.

Agatha Christie kimdir?

15 Eylül 1890 yılında İngiltere’de doğan Agatha Christie, polisiye edebiyatının en önemli isimlerinden. “Mary Westmacott” adı altında aşk romanları da yazmıştı ancak edebiyattaki bu önemli yerini, yazdığı 80 polisiye romanına ve “West End” tiyatrolarında sahne alan oyunlarına borçlu. Edebiyat alanına ilk olarak duygusal konuları merceğe alan denemelerle adım attı. 

Disleksi olmasına rağmen okumaktan büyük keyif alan Agatha, Fransa’dayken okuduğu dedektif öykülerinin etkisi ve daha iyisini yapabileceğine olan inancıyla “The Mysterious Affair at Styles” (Styles’daki Esrarengiz Olay) adlı ilk romanını yazdı. Bu kitap, Agatha Christie romanlarında önemli bir yeri olan Hercule Poirot karakterinin bulunduğu ilk romandı. Daha sonra yazdığı romanlarının ardı arkası kesilmedi.

Hercule Poirot kimdir?

Hercule Poirot; Agatha Christie tarafından kurgulanan, dünyanın en tanınmış dedektiflerinden biri. Belçikalı bir dedektif olan Poirot; Agatha’nın en uzun soluklu karakterlerinden olarak 54 kısa öykü, 2 tiyatro ve 33 romanda karşımıza çıkıyor.

İlk olarak “Styles’taki Esrarengiz Olay” romanında karşılaştığımız bu karakter Belçika’dan Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere’ye göç ediyor. Belçikalı kimliğini romanlarda önemli bir detay olarak görüyoruz.

Düzgün giyimli, kısa boylu ve dikkat çekici bıyıklara sahip olan Poirot, zeki ve mantıklı kişiliği ile tanınıyor. Fiziksel ipuçlarından çok psikolojik detayları ve insan doğasını inceliyor, “küçük gri hücreleri” olarak adlandırdığı mantığını kullanarak suçları çözüyor.

Düzen ve simetri takıntısına sahip olan Hercule Poirot her şeyin mükemmel ve düzenli olmasını istiyor. Başka bir karakter özelliği ise son derece kibar ve nazik olması. Poirot iyi terbiye görmüş, hassas, ince düşünceli bir karaktere sahip.

Miss Marple kimdir?

Agatha Christie tarafından yaratılan Miss Marple ilk kez 1930 yılında “The Murder at the Vicarage” romanında karşımıza çıkıyor. Jane Marple, İngiliz kırsalında St. Mary Mead köyünde yaşayan yaşlı bir kadın dedektif ve birçok romanda yer alıyor.

Jane Marple; Agatha Christie romanlarda bilge, yaşlı ve sevimli bir karakter olarak tanımlanıyor. Ayrıca keskin bir zekaya ve güçlü gözlem yeteneklerine sahip.

St. Mary Mead köyünde yaşamakta olan Jane, köy yaşamında edindiği tecrübeler ve sezgisel ve analitik düşünme yetenekleri sayesinde birçok vakayı çözüme ulaştırıyor.

Çocuğunuzun geleceğine yatırım yapın! İngilizce kursları şu anda %45 indirimli!
BLOG45 indirim kodunu kullanın

Agatha Christie kitapları kaç yaş için uygun?

Agatha Christie’nin kitapları genellikle yetişkinler ve genç yetişkinler tarafından tercih edilen romanlar olarak karşımıza çıkıyor. Polisiye kraliçesi olarak tanınan Agatha Christie’nin romanları, polisiye romanları olmasından dolayı çok küçük yaştaki çocukların okuması için pek uygun olmayabilir.

Her ne kadar hikâyelerdeki şiddet unsurları doğrudan anlatılmıyor olsa da genellikle cinayet ve suç temalı içerikleri olduğundan küçük yaştaki çocuklar yerine genç yetişkinler ya da yetişkinler için daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. En uygun yaş aralığı 12-18 olabilir.

Agatha Christie’nin en sevilen 5 romanı

  • Murder on the Orient Express (Doğu Ekspresinde Cinayet)

Agatha Christie’nin en bilindik kitaplarından olan Doğu Ekspresinde Cinayet, Türkiye’de geçiyor. Dedektif Hercule Poirot, seyahat ederken bir cinayet işleniyor. Tren, İstanbul’dan Calais’e gidiyor. Amerikalı bir yolcu olan Samuel Ratchett bu yolculuk sırasında cansız bulunuyor. Poirot, yolcuların hepsini sorguluyor ve her birinin işlenen cinayet ile bağlantılı olabileceğini keşfediyor. Sonunda herkesin birbiriyle ilişkili olduğu karmaşık bir ağ ortaya çıkıyor.

  • The Murder of Roger Ackroyd (Roger Ackroyd Cinayeti)

Hikâye bir İngiliz köyünde geçiyor. Romanda olaylar, varlıklı dul bir kadın olan Mrs. Ferrars’ın intihar etmesi ile başlıyor. Mrs. Ferrars’ın hayatını kaybetmesinden kısa bir süre sonra, kasabanın önde gelen kişilerinden Roger Ackroyd da kendi evinde cansız bulunuyor. Hercule Poirot, Roger Ackroyd’un yakın çevresini sorgulamaya başlayarak olayı araştırıyor. Hikâyenin beklenmedik sonu Christie’nin en ünlü ve en tartışmalı çözümü olarak biliniyor diyebiliriz.

  • And Then There Were None (10 Küçük Zenci)

Kimliği belirsiz bir ev sahibi tarafından İngiltere’nin güney sahilindeki bir adaya on yabancı davet ediliyor. Adada bir araya gelen on yabancı, geçmişte işledikleri suçlardan dolayı cezalandırılacaklarını öğreniyorlar. Adadaki konuklar teker teker hayatını kaybederken hayatta kalan konuklar cinayetleri kimin işlediğini bulmaya çalışıyorlar.

  • Death on the Nile (Nil’de Ölüm)

Nil’de Ölüm, yine Dedektif Hercule Poirot karakterinin yer aldığı romanlardan bir tanesi. Poirot, Nil Nehri üzerinde lüks bir yolcu gemisinde yolculuk yapıyor ve zengin bir mirasçı olan Linnet Ridgeway cinayete kurban gidiyor. Gemideki bütün yolcular şüpheli konumunda ve yolcuların hepsinin Linnet’e karşı bir nedeni bulunuyor. Dedektif Hercule Poirot, yolcuları sorgulayarak suçluyu bulmaya çalışıyor.

  • Five Little Pigs (Beş Küçük Domuz)

Genç bir kadın, annesinin cinayetinden suçlu bulunuyor. Yıllar sonra Hercule Poirot’dan gerçeği ortaya çıkarmak için yardım istiyor. Dedektif Poirot, geçmişte işlenen bu cinayeti açığa çıkarmak için tanıkları ve şüphelileri tekrardan sorguluyor. Ancak her bir tanık olayları farklı bir bakış açısından anlatıyor ve bu olayı çözmeyi biraz zorlaştırıyor. Gerçeği ortaya çıkarmak için Dedektif Hercule Poirot bu anlatımları analiz ediyor.

Agatha Christie romanları hangi sıra ile okunmalı?

Agatha Christie romanları, cinayet romanları severler için bir altın değerinde. Kitaplar genellikle bağımsız hikâyeler olsa bile karakter gelişimi ve karakterlerin ilişkilerini daha iyi anlayabilmek için belirli bir sıra ile okumak faydalı olabilir.

Bu durum özellikle Hercule Poirot ve Miss Marple serileri için geçerli. Dedektifleri ve romanlarını ayırarak bir sıralama yapalım!

Hercule Poirot Serisi

  1. The Mysterious Affair at Styles (Ölüm Sessiz Geldi)
  2. The Murder on the Links (Dersimiz Cinayet)
  3. The Murder of Roger Ackroyd (Roger Ackroyd Cinayeti)
  4. The Big Four (Büyük Dörtler)
  5. The Mystery of the Blue Train (Mavi Trenin Esrarı)
  6. Peril at End House (Son Evdeki Tehlike)
  7. Lord Edgware Dies (Lord Edgware’i Kim Öldürdü?)
  8. Murder on the Orient Express (Doğu Ekspresinde Cinayet)
  9. Three Act Tragedy (Üç Perdelik Cinayet)
  10. Death in the Clouds (Ölüm Diken Üstünde)
  11. The A.B.C. Murders (Cinayet Alfabesi)
  12. Murder in Mesopotamia (Gece Gelen Ölüm)
  13. Cards on the Table (Briç Masasında Cinayet)
  14. Dumb Witness (Sessiz Tanık)
  15. Death on the Nile (Nil’de Ölüm)
  16. Hercule Poirot’s Christmas (Noel’de Cinayet)
  17. Appointment with Death (Ölümle Randevu)
  18. Sad Cypress (Esrarengiz Sanık)
  19. One, Two, Buckle My Shoe (İskemlede Beş Ceset)
  20. Evil Under the Sun (Ölüm Oyunu)
  21. Five Little Pigs (Beş Küçük Domuz)
  22. The Hollow (Hollow Malikanesi Cinayeti)
  23. The Labours of Hercules (Hercule’ün On İki Görevi)
  24. Taken at the Flood (Şeytan Dönemeci)
  25. Mrs. McGinty’s Dead (Bayan McGinty’nin Ölümü)

Miss Marple Serisi

  1. The Murder at the Vicarage (Ölüm Çığlığı)
  2. The Body in the Library (Cesetler Merdiveni)
  3. The Moving Finger (Esrarengiz Parmaklar)
  4. A Murder is Announced (Cinayet İlanı)
  5. They Do It with Mirrors (Zarif Bir Cinayet Gecesi)
  6. A Pocket Full of Rye (Porsuk Ağacı Cinayeti)
  7. 4.50 from Paddington (16.50 Treni)
  8. The Mirror Crack’d from Side to Side (Ve Ayna Kırıldı)
  9. A Caribbean Mystery (Ölüm Adası)
  10. At Bertram’s Hotel (Cinayetler Oteli)
  11. Nemesis (Ölüm Meleği)
  12. Sleeping Murder (Uyuyan Ölüm)

Özetle, Agatha Christie’nin romanları birbirinden bağımsız olarak da keyifle okunabilir ancak karakter gelişimini takip etmek açısından bu sıra ile okumanızı önerebiliriz. Ayrıca romanları kendi ana dilinde okuyarak İngilizcenizi de geliştirebilirsiniz!

Sıkça sorulan sorular

İşte Agatha Christie ve romanları hakkında sıkça sorulan soruların cevapları!

Agatha Christie kitapları kaç yaş için uygun?

Her ne kadar Agatha Christie kitaplarındaki şiddet unsurları doğrudan tasvir edilmiyor olsa da genellikle cinayet ve suç temalı içerikleri olduğundan küçük yaştaki çocuklar yerine genç yetişkinler ya da yetişkinler için daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. En uygun yaş aralığı 12-18 olabilir.

Agatha Christie neyin temsilcisi?

Agatha Christie, polisiye edebiyatının en ünlü temsilcilerinden. Karmaşık olay örgüsü ve sürpriz sonlu gizem hikâyeleri ile tanınıyor. Kitapları, okuyucuyu sürekli şaşırtan ve düşündüren olay örgülerini içeriyor.

Agatha Christie ne tür yazıyor?

Agatha Christie, polisiye ve gizem türünde yazıyor. Özellikle dedektiflik hikâyeleriyle ünlü ve okuyucuyu sürekli şaşırtan olay örgüleri var.

Novakid’le tanışın!

Novakid, çocuklara ve ailelerine eğitici konular hakkında ilgi çekici içerikler sunarken uzman eğitmenler tarafından online İngilizce eğitimi de veriyor! Novakid’in ilk deneme dersini çocuğunuz için ücretsiz alarak İngilizceyi interaktif ve eğlenceli bir şekilde öğrenmesini sağlayabilirsiniz!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.
Sizin için bir şeyimiz var

Kendiniz İngilizce öğrenmek için mi buradasınız?

Umarız bu makaleyi faydalı bulursunuz.
Çocuğunuz var mı?

Bir çocuğun İngilizce öğrenmesini istediğiniz için mi buradasınız?

Kolay ve eğlenceli İngilizce dersler alsınlar ister misiniz?
%50 indirimle siz de deneyin!

Lütfen bu makalenin neden ilginizi çektiğini seçin

Kolay ve eğlenceli İngilizce dersler alsınlar ister misiniz?
%50 indirimle siz de deneyin!

  Bu makaleyi değerlendirin

Yorum bırak

Bu promosyon kodu ile %50 indirim alın

Promosyon kodu: BLOG50