Müziğin çocuklar üzerindeki etkileri nelerdir? Çocuklar için müzik etkinlikleri ve daha fazlası!
Çocukların gelişimini desteklemek için faydalanabileceğiniz birçok aktivite bulunuyor. Bu aktiviteleri çocuklarınızın ilgisini çeken alanlardan da seçebilirsiniz. Örneğin sporla ilgilenen çocukların fiziksel gelişimini desteklemek için onları futbol, yüzme, basketbol veya voleybol gibi alanlardaki aktivitelere yönlendirebilirsiniz.
Benzer şekilde sanata ilgili ve müzik kulağı olan çocukların gelişimine katkıda bulunmak için müziği kullanabilirsiniz. Enstrüman çalmak ve müzik eğitimi almak yalnızca keyifli bir hobi değil, çocukların gelişiminde her yönden katkısı olan, tüm gelişim alanları üzerinde olumlu etkiler bırakan bir aktivite.
Buna ek olarak, hatırlatmakta fayda var ki yalnızca müzik alanında yetenekli çocuklar için değil, bütün çocuklar için müziği bir kişisel gelişim aracı olarak kullanabilirsiniz. Çünkü müziğin çocuk üzerindeki olumlu etkileri saymakla bitmez.
Siz de bir ebeveyn olarak müziğin çocuklara faydalarını merak ediyor olabilirsiniz veya çocukların gelişiminde müzikten nasıl yararlanacağınızın cevabını arıyor olabilirsiniz.
Öyleyse çocuk ve müzik arasındaki bağa odaklandığımız, müziğin faydalarını anlattığımız ve müzikle ilgili çocuk etkinliklerine örnekler verdiğimiz bu yazı tam da size göre. Vakit kaybetmeden başlayalım.
Müzik nedir?
Dilerseniz, ilk önce müzik nedir sorusunun cevabını arayalım. Basitçe, birbiriyle uyumlu seslerin bir araya gelerek ritmik bir yapı kazanan ve kulağımıza hoş gelen her sesi müzik olarak tanımlayabiliriz.
Müzik, farklı kültürlerde ve toplumlarda çeşitli şekillerde ortaya çıkar ve insanlar üzerinde duygusal, sosyal ve kültürel etkiler yaratır.
İnsanlar müziği dinleyerek veya besteleyerek duygularını ifade edebilir, kültürel kimliklerini sergileyebilir ve topluluklarıyla bağlantı kurabilir.
Müziğin insan üzerindeki etkileri ise o kadar güçlü ki geçmişteki gibi günümüzde hala insanlar için bir terapi yöntemi olarak bile kullanılıyor.
Bu nedenle, çocuk gelişiminde müziğin yerine odaklanmak ve bunu verimli bir şekilde kullanabilmek de ebeveynler için önemli.
Müziğin çocuklar üzerindeki etkileri neler?
Şimdi, müziğin tanımını da yaptığımıza göre müziğin çocuk gelişimine sunduğu katkıları farklı alt başlıklar altında inceleyebiliriz.
- Müziğin sosyal beceriler üzerindeki etkileri
Müziğin çocuk gelişimindeki faydalarına verebileceğimiz ilk örnek sosyal becerilere olan etkisi. Müzik, birçok sanat dalı gibi insanların kendilerini ifade etmesi için oldukça yaratıcı ve verimli bir araç.
Çocuklar müzik yaparak kendilerini ifade etme imkanını yakalayabilir ve müzik dinleyerek de diğer insanların kendini nasıl ifade ettiğini gözlemleyebilir.
Çocukların sanatın nasıl bir iletişim aracı olarak kullanıldığını görmesi, doğrudan sosyal becerilerini olumlu yönde etkiler ve onlara yaratıcılık katar.
Müziğin insanları dinlendirmesi, heyecanlandırması ve onların hayal gücünü harekete geçirmesi de müziğin sosyal becerilere katkı sunmasını sağlayan diğer etkenlerden.
Bunların yanı sıra, çocukların müzik alanında kendini geliştirmesi ve bilgi birikimi edinmesi de akranlarıyla tartışabileceği yeni ortamlara zemin hazırlar. Böylece çocuklar, farklı alanlarda kendilerini ifade edebilir ve arkadaşlarına yeni şeyler katabilir.
- Müziğin duygusal zeka üzerindeki etkileri
Duygusal zekanın en az analitik zeka kadar önemli olması, ebeveynlerin unutmaması gereken bir gerçek. Duygusal zekayı geliştirmenin etkili yollarından bir tanesi ise elbette müzik.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sanat dalları, insanların kendini ifade etmesine ve başka insanların duygusal dünyasını keşfetmesine olanak tanır.
Aynı zamanda müzik; coşku, keder, öfke ve heyecan gibi bastırdığımız duyguların açığa çıkmasına yardımcı olur.
Müziğin bu özelliği, duygularımızı daha iyi tanımamıza yardımcı olduğundan çocukluk dönemindeki duygu gelişimini de doğrudan iyi yönde etkiler.
- Müziğin bilişsel gelişim üzerindeki etkileri
Müziğin çocuklara sağladığı faydalardan bir diğerini de bilişsel gelişim başlığı altında inceleyebiliriz. Çocuklar müzik ve enstrüman eğitimleri ile birlikte düşünme ve üretme süreçlerini önemli ölçüde geliştirebilirler.
Müziğin bilişsel gelişim üzerindeki etkilerinden biri de çocukların algılama yeteneklerini ve zamansal IQ becerilerini artırmasıdır.
Özellikle bir enstrüman çalmak, düzenli bir ritme uyarak onu takip etmek ve icra etmek; müziği anlama ve uygulama çalışmaları ile birlikte çocukların algılama ve zaman yönetimi yetenekleri üzerinde olumlu etkiler yaratır.
Çocuklara erken dönemde verilen müzik ve enstrüman eğitimi, zihinsel süreçler üzerinde olumlu etkiler bırakmanın yanı sıra problem çözme yeteneklerini de geliştirir.
Bu nedenle, müzik eğitiminin bilişsel gelişime katkıları arasında yaratıcı düşünme ve üretme kabiliyeti ile karşılaşılan sorunları daha hızlı çözme yeteneği de yer almaktadır.
- Müziğin akademik başarıya etkileri
Bazı ebeveynler, enstrüman çalmanın veya farklı bir hobiye sahip olmanın akademik başarı üzerinde olumsuz etkisi olabileceğini düşünse de aslında durum tam tersidir.
Müzik ve enstrüman eğitimi alan çocuklar, hobileri sayesinde okul stresini azaltırken belirli bir disiplin içinde çalışma becerisi de kazanırlar
Bu süreç, yalnızca disiplin kazandırmakla kalmaz; gelişen düşünme ve yorumlama yetenekleri sayesinde derslerinde daha başarılı olmalarına da yardımcı olur.
Müziğin zihinsel gelişime etkisi, dolaylı olarak çocukların derslerinde daha yüksek performans göstermelerini ve daha iyi notlar almalarını sağlar.
Buna ek olarak, çocukların müzik aracılığıyla okulun yarattığı baskı ve stresten uzaklaşması da onların bu süreçle daha iyi başa çıkmalarına katkıda bulunur.
Aynı zamanda notaları okumak ve müzik aletleriyle senkronize olmak da analitik zekayı ve okuma becerilerini destekler.
- Müziğin motor becerilerine etkileri
Son olarak, müzik ve çocukların motor becerilerinin gelişimi de birbiriyle yakından ilişkilidir. Enstrüman çalmak, el-göz koordinasyonu ve ince motor becerilerin gelişmesini sağlar.
Ritme uyum sağlamak ve müzik aletlerini doğru şekilde kullanmak, çocukların kas kontrolünü ve hareket doğruluğunu artırır.
Bu süreç, genel motor becerilerin güçlenmesine ve günlük aktivitelerde daha becerikli olmalarına yardımcı olur.
Çocuklar için müzik etkinlikleri!
Müzik ve çocuk gelişimi arasındaki kuvvetli ilişkiden detaylıca bahsettik. Peki çocuklara müziği nasıl sevdirebiliriz? Müzik ve çocuklar arasındaki bağı nasıl güçlendirebiliriz? Gelin, bunun cevabını birlikte arayalım.
Okul öncesi müzik etkinlikleri
Okul öncesi çağındaki minikler için birçok farklı müzik etkinliği bulunuyor. Bu aktiviteler daha çok yetişkinler eşliğinde yapılan okuma, dinleme ve izleme etkinliklerinden oluşuyor. Bunları aşağıdaki gibi örneklendirebiliriz:
- Dinleme etkinlikleri
Okul öncesi çağdaki çocukların müzikle güzel bir etkileşim kurabilmesi için onların yaşına hitap edecek şarkıları seçebilirsiniz. Görsel içeriklerle desteklenen eğitici çocuk şarkıları, bunun için en iyi seçeneklerden biri.
Bunun yanı sıra, dinleme etkinliklerinizi bir oyun haline de getirebilirsiniz. Çocukların belirli bir ritme göre senkronize olduğu ve müziğin durmasıyla birlikte sandalyelerden birine oturduğu sandalye kapmaca oyunu buna verebileceğimiz örneklerden.
- İzleme etkinlikleri
Çocukların ilgisini çekecek filmler, animasyonlar ve belgeseller de çocuklara müziği sevdirmenin etkili yollarından. Örneğin Disney’in başarılı yapımı “Coco”, Fransa’da bir yetimhanedeki çocukların müzik yapma hevesini konu alan “Les Choristes” veya başka bir başarılı animasyon yapım “Soul” çocuklarla izleyebileceğiniz müzik temalı filmler arasında.
- Okuma etkinlikleri
Okul öncesi çağındaki henüz okuma yazma bilmeyen çocuklar için okuma etkinlikleri yapmak onları kitapların büyüleyici dünyasına hazırlar ve okuma alışkanlığı edinmeden önce onlara motivasyon kazandırır.
Okuma etkinliklerini çocukların hobilerini keşfetmelerine yardımcı olmak için kullanmak da ebeveynlerin uygulayabileceği yöntemlerden.
Çocuklara müzik enstrümanları, müzik tarihi ya da müzik tutkusuyla ilgili heyecan verici hikayeler okumak da onlara müzik sevgisini kazandırmanızı sağlar. Böylece küçük yaşlardan itibaren çocuklarınızı, gelişimlerini destekleyecek hobiler edinmeye teşvik etmiş olursunuz.
İlkokul ve üzeri çocuklara müzik etkinlikleri
İlkokula başlayan veya ilerleyen yaşlardaki çocuklar ve müzik arasındaki bağı güçlendirmek için de benzer aktivitelere başvurabilirsiniz. Bunların yanı sıra, onlara bu hobiyi kazandırmak veya yeteneklerini desteklemek için yararlanabileceğiniz bazı yöntemler var. İşte bunlardan bazıları:
- Kursa yazdırmak
Çocuklara müzik sevgisini aşılamanın en etkili yöntemlerinden biri elbette kursa yazdırmak. Onları, ilgi duydukları müzik alanına ya da enstrümana bağlı olarak bir kursa göndermek özgüvenlerini olumlu etkiler ve hobilerini daha verimli bir şekilde yapmalarını sağlar.
- Konsere götürmek
Çocukların müzik sevgisini teşvik etmek için onları, sevdiği sanatçıların konserlerine götürebilirsiniz. Ancak ebeveyn olarak konserlerdeki kalabalık ve gürültülü ortamın yaratabileceği riskleri göz önünde bulundurmanızda daima fayda var.
- Müzikal gösterilere katılmak
Müzikle ilgili filmler ve konserlerin yanı sıra müzikal tiyatrolar, filmler ya da etkinlikler de çocukların müzik dünyasını interaktif bir şekilde keşfetmesini sağlar. Eğer şehrinizde varsa bu gibi etkinliklere katılabilir veya bu tarz etkinliklerin yayımlandığı dijital platformları takip edebilirsiniz.
- Müzikle birlikte çalışmak
Çocuklar ev ortamında sorumluluklarını yerine getirirken onlara müziğin eşlik etmesi, hem görevlerini daha verimli bir şekilde yapmalarını sağlar hem de ruh dünyalarını dizginler. Ancak bu noktada, çocukların odak seviyesini göz önünde bulundurup dikkat dağıtmayacak sakin şarkıları tercih etmeniz gerekebilir.
Novakid’le tanışın!
Çocuklara İngilizceyi eğlenceli ve uygulamalı bir şekilde öğretmek istiyorsanız Novakid’ tam da size göre! Novakid’de uzman öğretmenlerimizden çocuklar için İngilizce dersleri alabilirsiniz. Çocuğunuzun dili interaktif bir şekilde öğrenmesini istiyorsanız ilk deneme dersinize hemen ücretsiz kaydolun!