Çocuk isim değiştirmek istiyorsa ne yapılmalı? Çocuklar neden isim değiştirmek ister?
Her ebeveyn çok iyi bilir ki, çocuklar sürekli oldukça ilginç istekler ifade edebilir. Elbette çocukların garip şeyler istemesi gayet normaldir, ancak bazen öyle durumlar olur ki ebeveynler dahi çocuğun istediği şeye şaşıp kalır. Bu durumlara bir örnek de çocuğun isim değiştirmek istemesidir.
Çocuk isim değiştirmek istediğini söylediğinde ebeveynler ne tepki vereceğini bilemeyebilir. Çocuğun ciddi olup olmadığı, neden böyle bir şey istediği, eğer ciddiyse dahi ne yapılabileceği büyük sorular arasındadır. Bu kafa karıştırıcı durumla başa çıkmayı mutlaka öğrenmek gerekir.
İşte bu yazımızı sizlere tam da bu konuda yardımcı olmak için hazırladık. Çocuk isim değiştirmek istiyorsa bu neden olabilir, bunu isteyen bir çocuğa nasıl davranılmalıdır, ve çocuğun ismini değiştirmek nasıl ilerleyen bir süreçtir, hepsini anlattık. Haydi, hep birlikte öğrenelim!
Çocuğun ismini değiştirmek istemesinin sebepleri
Her şeyden önce çocuklar neden isim değiştirmek ister, bunu açıklayarak başlayalım. Elbette bu sorunun birden fazla cevabı vardır. Çocuğun ismini değiştirmek isteme sebeplerine bazı yaygın örnekler ise şu şekildedir:
1. Kimlik arayışı: Çocuk gelişimi süreci boyunca, çocuğun kişiliği de oldukça köklü şekillerde değişikliklere uğrayabilir. Neredeyse her çocukta ortak olan bir özellik ise bağımsızlık ve kimlik arayışıdır.
Bir çocuk, kendi kimliğini keşfetme sürecine girdiğinde ismi de dahil olmak üzere tüm özelliklerini kendi belirlemek isteyebilir. Aynı zamanda çocuk, kendisi için oluşturduğu kimliğe uyduğunu düşündüğü bir isme sahip olmak istiyor da olabilir.
2. Akran etkisi: Çocuğun ismini değiştirmek isteme sebebi, dışarıdan kaynaklanıyor da olabilir. Örneğin çocuklar, yaşıtlarınınkilere benzeyen isimlere sahip olmak istiyor olabilirler. Fakat ebeveynlerin bu senaryoda dikkatli olması gerekir, çünkü çocuğun ismini değiştirmek istemesine akran baskısı gibi sebepler de yol açıyor olabilir.
3. İsmin çağrışımları: İsim değiştirmek isteme sebepleri arasında, ismin akla getirdiği şeyler de bulunmaktadır. Bu durum elbette çocuklar için de geçerlidir. Hatta çocuklar, çevrelerindeki insanların düşüncelerinden kolayca etkilendikleri için bu durumun onları daha kuvvetli etkilediğini dahi söyleyebiliriz.
Buna bir örnek olarak ise çocuğun isminin, gerçek hayattaki bir figürünkiyle aynı olmasını gösterebiliriz. Veya örneğin, ismi izlediği bir filmdeki kötü karakterinkiyle aynıysa, çocuk isim değiştirmek isteyebilir.
4. Kültürel unsurlar: Çocuğun ismini değiştirmek isteme sebebinin kültürel bir arkaplanı da olabilir. Çocuklar ülkeleri hakkında daha fazla şey öğrendikçe kültürel kimlikleri gelişebilir ve bunu yansıtan bir isme sahip olmak isteyebilirler. Örneğin ismi Arapça, Farsça, İbranice gibi dillerden gelen çocuklar, Türkçe kökenli kız isimleri veya Türkçe kökenli erkek isimleri isteyebilirler.
5. İsmin dalga konusu olması: Bazen de ismi günlük hayatlarını aktif olarak kötü etkilediği için çocuk isim değiştirmek isteyebilir. Örneğin etrafındakiler çocuğun ismini komik buluyorsa, onunla sürekli dalga geçiyorlarsa, ismi yüzünden zorbalığa uğruyorsa veya sık sık şaka konusu yapılıyorsa doğal olarak çocuk ismini değiştirmek isteyecektir.
Çocuğun ismini değiştirmek istemesi yaygın bir durum mudur?
Çocuğun ismini değiştirmek istemesi konusunda ebeveynlerin aklını kurcalayabilen bir soru da, bunun çocuklarda genel olarak yaygın bir durum olup olmadığıdır. Sonuçta, isteğin yeterince şaşırtıcı olmasının üstüne bir de ek olarak yalnızca kendi çocuklarında görüldüğünü düşünürlerse ebeveynlerin kafası iyice karışabilir ve ne yapacaklarını planlayamayabilirler.
Bu tarzdan bir kafa karışıklığının önüne geçmek için, şimdi çocuğun ismini değiştirmek istemesinin yaygın olup olmadığı sorusunu kısaca cevaplandıralım.
Aslına bakarsanız, çocukların isim değiştirmek istemesi pek de nadir bir durum değildir. Çocukların çevreden ne kadar kolay etkilenebildiğini de göz önünde bulundurursak, isim değiştirme isteğinin bir noktaya kadar yaygın olmasını bekleriz. Ancak elbette bu noktada yetişkinlerin olaya bakış açısı da önemlidir.
Örnek verecek olursak, çocukların isim değiştirme olarak başlayan isteği, hemen sonrasında yalnızca bir lakap edinme isteğine dönüşebilir. Bu durumda çocuk isim değiştirmek istiyor dememiz pek de doğru olmaz. Dolayısıyla diyebiliriz ki, çocuklarda isim değiştirme isteği nadir olmasa da tam olarak neyin “isim değiştirmek” olarak sayıldığını da göz önünde bulundurmalıyız.
Çocuğun isim değiştirmedeki ciddiyeti nasıl anlaşılır?
Olayın oldukça önemli bir diğer kısmı da, çocuğun ismini değiştirme isteğinin ciddi olup olmadığını anlamaktır. Biliyoruz ki çocukların iletişim becerileri halen gelişmektedir, dolayısıyla dediklerinde ciddi olup olmadıklarını tam olarak yansıtamayabilirler. Fakat eğer aşağıdakilere benzer durumlarla karşı karşıyaysanız, çocuğun ismini değiştirme isteğinin ciddi olma ihtimalini düşünebilirsiniz:
- Çocuğun isteği sürekli ifade etmesi: Eğer çocuklar bir şeyi derken ciddi değillerse muhtemelen bunu unutacaklardır ve tekrardan dile getirmeyeceklerdir. Ancak çocuklar bir şeyi gerçekten istiyorlarsa bunu mutlaka tekrar tekrar söyleyecektir. Bu noktada ebeveynler, çocuk sürekli kendini tekrarladığı için rahatsız olmaya başlayabilir. Yine de mutlaka çocuğa karşı sabırlı ve hoşgörülü olmak gerekir.
- Çocuğun isteği için sebepler sunması: Genellikle çocukların, isteklerini ifade ederken bunu argümanlarla desteklemesine alışkın değilizdir. Dolayısıyla eğer bir çocuk, isteğini ifade ederken aynı zamanda bunun için sebepler de sunuyorsa göründüğünden daha büyük bir ciddiyete sahip olabilir. Bu elbette çocuk isim değiştirmek istiyorsa da geçerlidir. Çocuk özellikle de yukarıda saydıklarımıza benzer nedenler sunuyorsa durumu ciddiye almak gerekebilir.
- Çocuğun ismine cevap vermemesi: Eğer çocuk isim değiştirme isteğinde gerçekten ciddiyse bu yalnızca sözlerine değil, davranışlarına da yansıyabilir. Çocuğun ısrarla ismine cevap vermemesi buna bir örnek olabilir. Bu noktada çocuk elbette inatçılık da yapabilir, ancak tekrardan, ebeveynler daima sabırlı olmalıdır.
Çocuk isim değiştirmek istiyorsa yapılması ve yapılmaması gerekenler
Çocuğun ismini değiştirmek istemesinin ardında neler olup bittiğini öğrendik. Artık bu senaryo hakkında daha fazla bilgimiz olduğunu söyleyebiliriz. Ancak elbette bu bilgileri pratiğe de dökebilmek lazım. Başka bir şekilde diyecek olursak, çocuk isim değiştirmek istediğinde ebeveynlerin tam olarak ne yapması ve ne yapmaması gerektiğini, nasıl davranmaları gerektiğini bilmeliyiz. Şimdi de bunlara değinelim.
Ne yapılmalı:
- Çocuğu dinlemek: Çocuk isim değiştirmek istediğini söylediğinde basitinden “çocuktur” deyip geçmek, pek de yardımcı olmayabilir. Bunun yerine istek ne kadar tuhaf gelse de çocuğu dinleyin ve onunla etkili iletişim kurmaya çalışın.
- Yol açacağı şeyleri tartışmak: Çocuğun isteğini bir anlığına da olsa ciddiye alın ve eğer gerçekleşirse sonucunda neler olacağını ona anlatmaya çalışın. Örneğin bir anda ismi değişirse etrafındakiler nasıl tepki verir, akrabaları alışabilir mi, ne kadar uğraştırıcı bir süreç olur gibi soruları düşünüp çocuğa açıklayabilirsiniz.
- Alternatifler düşünün: İsim değiştirmenin hem hukuki olarak hem de diğer boyutlarda karmaşık bir süreç olduğu bir gerçek. Yine de çocuk isim değiştirmekte gerçekten kararlıysa, bunun yerine bir lakap kullanmak gibi alternatifler önerebilirsiniz.
- Profesyonellere danışın: Çocuklarla yaşanan her zorlayıcı problemde olduğu gibi isim değiştirme konusunda da profesyonellere danışmak elbette tavsiye edebileceğimiz bir şey. Çocuk psikologları, bu senaryoda sizlere oldukça yardımcı olabilir.
Ne yapılmamalı:
- Umursamamak: Az önce de dediğimiz gibi çocuk isim değiştirmek istediğini söylediğinde “çocuktur” deyip geçmek ve hiç ciddiye almamak, faydalı bir davranış olmayacaktır. Bu tavır çocuğa kendisini değersiz hissettirebilir.
- Çocuğa baskı yapmak: Çocuğu ismini değiştirmemeye ikna etmek için ona baskı uygulamak da yararlı bir tavır olmaz. Buna çocuğa bağırmak, onu azarlamak, cezalandırmak gibi davranışlar da dahildir. Bu yalnızca çocuğu üzer.
- Hafife almak: Bir diğer yandan da, geçerli sebepler olduğu sürece çocuğun ismini değiştirmenin sahip olacağı etkiyi hafife almamak gerekir. Örneğin eğer alay edilme, zorbalık, kötü çağrışımlar gibi sebeplerle çocuğun isim değişikliği yapılırsa, çocuğun özgüveni oldukça artabilir.
Türkiye’de çocuğun ismini değiştirme süreci nasıl ilerler?
Yukarıda yazdığımız her şeyi göz önünde bulundurduysanız ve çocuğunuzun ismini değiştirmenin gerçekten de gerekli olduğunu ve faydalı olacağını düşünüyorsanız, mutlaka Türkiye’de bu işlemi nasıl yapabileceğinizi merak ediyorsunuzdur.
Türkiye’de çocuğun ismini değiştirmek için mahkemeye başvurmak gerekir. Mahkemeye bir dilekçe verilir ve nüfus müdürlüğüne dava açılarak süreç başlatılır. Bu dilekçede, çocuğun ismini değiştirmek için geçerli sebepleri sıralamak gerekir. Eğer mahkeme bu sebepleri haklı bulursa çocuğun ismini değiştirmeye izin verir.
Mahkeme kararı çıktıktan sonra, kararın örneği nüfus müdürlüğüne gönderir ve çocuğun ismini değiştirme işlemi başarıyla gerçekleşmiş olur. Elbette daha sonra kararın örneğini ilgili kurumlara göstererek pasaport, kimlik gibi belgelerin de güncellenmesi gerekir.
Çocuğun ismini değiştirmek: Sıkça sorulan sorular
İşte çocuğun ismini değiştirmek hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:
Çocuk ismi değiştirilebilir mi?
Evet, çocuğun ismi mahkemeye geçerli sebepler içeren dilekçe sunup nüfus müdürlüğüne dava açarak değiştirilebilir.
Bebeğin ismi sonradan değişir mi?
Elbette bebeğin ismi sonradan değiştirilebilir. Ancak bunun için mahkemeye başvurup geçerli sebepleri sıralayan bir dilekçe sunmak ve nüfus müdürlüğüne dava açmak gerekir.
Çocuğun ismini değiştirmek için ne yapmalı?
Çocuğun ismini değiştirmek için öncelikle geçerli bir sebep veya sebepler bulmalısınız. Ardından mahkemeye bu dilekçeyi sunup nüfus müdürlüğüne isim değişikliği davası açmalısınız. Eğer mahkeme isim değiştirmeyi kabul ederse, kararın örneğiyle nüfus müdürlüğüne başvurarak çocuğun ismini değiştirebilirsiniz.
Çocuğun ismini değiştirmek için gereken belgeler nelerdir?
Çocuğun ismini değiştirmek için, geçerli sebepler sıralayan bir dilekçe gerekir. Bu dilekçe, nüfus müdürlüğüne dava açarken mahkemeye sunulur. Ardından eğer talep onaylanırsa, nüfus müdürlüğüne göstermek üzere bu kararın bir örneği gerekir.
Novakid’le tanışın!
Novakid’de ebeveynlere her türlü senaryoda yardımcı olabilmek için kullanışlı ipuçları veriyoruz. Sizlere doğrudan yardımcı olabileceğimiz bir alan ise yabancı dil eğitimi. Online İngilizce derslerimizde çocuklara eğlence dolu bir yabancı dil öğrenme fırsatı sunuyoruz.
İngilizce öğrenmek Novakid ile bir hayvanat bahçesi gezisi kadar eğlenceli olabilir! Çocuğunuzun dil öğrenme sürecini nasıl sevimli dostlarla dolu bir maceraya dönüştürdüğümüzü görmek için aşağıdaki videoyu izleyin:
Eğer siz de bu fırsattan faydalanmak isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!