Çocukların sosyal sorumluluğuna nasıl katkıda bulunabiliriz? İşte sosyal sorumluluk projeleri!
Sosyal sorumluluk; bireylerin, toplulukların ve organizasyonların, içerisinde bulundukları toplumun refahını artırmak ve olumsuz etkileri azaltmak amacıyla etik ve duyarlı davranışlar sergilemesi anlamına gelir. Bu anlayış, bireylerin ve grupların, toplumlarına ve çevrelerine karşı sorumlu oldukları fikrini kapsar.
Çocukların sosyal sorumluluk bilincini geliştirmek, onların empati, saygı, adalet anlayışlarını artıracağı için çocukların topluma karşı daha duyarlı ve katılımcı bireyler olarak yetişmelerine yardımcı olur. Bu durum sadece çocukların kişisel ve sosyal gelişimine değil, aynı zamanda bütün toplumun yaşamına katkı sağlar.
Bu içeriğimizde çocuklarda sosyal sorumluluk bilincini geliştirmek için ebeveynlere düşen rolden, sosyal sorumluluğun öneminden ve topluma olan faydalarından detaylı olarak bahsedip bununla ilgili gerçek hayattan örnekler vereceğiz.
Çocukların sosyal sorumluluğunda ebeveynlerin rolü
Ebeveynler, çocuklarının topluma karşı tutumlarını şekillendirmede hayati bir rol oynarlar. Ebeveynlerin eğitim seviyesi, ahlâki değerleri ve sergiledikleri davranışlar, çocukların topluma ve diğer insanlara karşı nasıl davranacaklarını büyük ölçüde belirler. Sonuçta çocuklar herhangi bir alışkanlık edinirken ebeveynlerinin nasıl davrandıklarını kopyalayıp kendilerini onlara benzetirler.
Ebeveynler, çocuklarının toplum hakkındaki görüşlerini ve değerlerini etkileyerek onların sosyal tutumlarını şekillendirirler. Örneğin ebeveynler çocuklarına saygıyla, sevgiyle ve anlayışla yaklaşırsa çocuklar da topluma karşı böyle bir tutum izleyecektir. Bu sebeple ebeveynler olarak çocuklarınıza karşı anlayışlı, tutarlı, adil, saygılı davranarak çocuğunuzu sosyal açıdan daha sorumlu biri olarak yetiştirebilirsiniz.
Ebeveynler, sorumluluk anlayışını etkileme konusunda da çocukların üzerinde büyük bir örnek oluştururlar. Çocuklarına sorumluluklarını yerine getirme, başkalarına karşı saygılı davranma ve topluma hizmet etme konusunda rehberlik eden ebeveynlerin çocukları, çocukların hem kendi sorumluluklarını hem de topluma karşı olan sorumluluklarını daha iyi anlamalarını sağlar.
Ebeveyn olarak çocuğunuzun sosyal sorumluluğunu artırmanız bu sebeplerden dolayı oldukça mühim, peki bunun için uygulayabileceğiniz pratik yöntemler neler? Gelin inceleyelim!
Bir çocuğa sosyal sorumluluk kazandırma yolları nelerdir?
Çocuğunuza sosyal sorumluluk kazandırabilmek için elinizde bulunan bazı pratik yollar bulunuyor. Peki birçok farklı şekilde karşınıza çıkabilecek olan sosyal sorumluluk projeleri nelerdir, nasıl örnekleri bulunur?
Temel sosyal sorumluluklar
En basit örnekler olarak geri dönüşüm yapmayı, başkalarına karşı empatili davranmayı ve gönüllülük projelerine katılmayı gösterebiliriz.
Çöpleri ayrıştırıp geri dönüşüm yapmak, atığımızı azaltarak çevreyi korumamızı, dünyanın kaynaklarından tasarruf etmemizi sağlar. Başkalarına karşı empatili davranmak toplumda olumlu bir ortam oluşturur, herkesin birbirine karşı daha düşünceli ve saygılı olmasına katkıda bulunur.
Sosyal sorumluluk projeleri
Gönüllü sosyal sorumluluk projeleri ise birçok farklı alanda olabilir. Dezavantajlı gruplara katkıda bulunmak için geliştirilen eğitim projeleri, sağlık ve sosyal hizmetler, kültür ve turizm faaliyetlerine destek olma gibi sayısız örnek bulabilirsiniz. Farklı sosyal sorumluluk projeleri örneklerini internet üzerindeki ilgili platformlardan araştırabilirsiniz.
Okullarda da zaman zaman sosyal sorumluluk projesi örnekleri düzenlenebiliyor, çocuğunuzu bu projelere katılım göstermeye teşvik edebilirsiniz. Zira araştırmalara göre eğitim kurumları da çocukların sosyal sorumluluk bilincinin gelişmesinde büyük bir rol oynamakta.
Çocuğu sosyal sorumluluğa teşvik eden sohbetler
Çocuklara yaşlarına uygun bir şekilde toplumdaki sorunlardan, zorluklardan bahsetmek ve bu konudaki farkındalıklarını geliştirmek de sosyal sorumluluk artırmanın en etkili yöntemlerinden bir tanesi olacaktır.
Kısacası çocuğunuzun sosyal sorumluluğunu geliştirmek için internetten, okuldan veya gönüllülük platformlarından bulabileceğiniz projelerden yararlanabilir, onlara temel sosyal sorumluluk görevlerini ve toplumdaki sorunları anlatabilirsiniz.
Sosyal sorumluluğun faydaları nedir?
Sosyal sorumluluk kavramı her ne kadar çoğunlukla toplumsal faydayla ilişkilendirilse de aynı zamanda bireye yönelik katkılara da sahiptir. Peki bireylerin, çocukların ve toplumun sosyal sorumluluk bilincinden edindiği faydalar nelerdir?
Çocuklarda sosyal sorumluluk bilincinin gelişmesi, empatinin de gelişmesinin önemli bir parçasıdır. Çocuklar sosyal sorumluluk projeleriyle farklı yaşam koşulları ve deneyimlerine sahip insanlarla tanışarak empati yeteneklerini geliştirebilir, böylece sosyal olarak daha aktif ve toplumla uyumlu bireyler hâline gelebilirler.
Sosyal sorumluluk bilinci, aynı zamanda çocukların özsaygısını geliştirmelerine de katkıda bulunur. Çocuklar, başkalarına yardım ederek değerli olduklarını ve başkalarının hayatında pozitif bir etkide bulunabileceklerini anlarlar, bu da onların özgüven ve kişisel gelişimlerini olumlu etkiler.
Sosyal sorumluluk bilincinin topluma hem kısa hem de uzun vadede sağladığı faydalar da oldukça kritik. Çocukların içerisinde bulundukları topluma olumlu bir şekilde katkıda bulunmasını sağlayan sosyal sorumluluk projeleri, toplumun genel refahını ve sosyal uyumunu artırarak herkese yaşamak için daha güzel bir ortam sunar.
Gerçek hayattan sosyal sorumluluk projeleri örnekleri
Şimdi ise sosyal sorumluluk bilincini içselleştirmiş ve bu konuda faydalı projelere imza atan bazı Novakid öğrencilerinin maceralarını sizlerle paylaşacağız.
Angela ve ileri dönüşüm öyküsü!
İlk örneğimiz Endonezya’da yaşayan dokuz yaşındaki minik Angela. Bir sahilin yakınında yaşayan Angela, insanların yiyip içtikten sonra çöplerini denize ve sahile attığını fark ediyor. Plastiklerin çevreyi ve denizi kirlettiğini, artık yediğimiz balıkların bile bundan etkilendiğini belirten Angela, bu sebeple annesiyle birlikte çöpleri ve plastikleri sahilden topluyor.
“Adım Angela. Endonezyalıyım. Sahilin yakınında yaşıyorum. Sahip güzel ama bugünlerde çok kirli, her yer plastik dolu. İnsanlar yiyip içtikten sonra etrafa plastik atıyorlar. İnsanların denize plastik atmasını durdurmak istiyorum. Bu sebeple plastiği toplamaya başladım.
Her gün evlerden, çöp kutularından ve okullardan plastik topluyorum. Annemle birlikte plastiği çantalara, şemsiyelere, çiçeklere, şapkalara, çerçevelere dönüştürüp garajımızda satıyoruz.
Plastiğin okyanusları kirlettiğini duymak beni çok korkutuyor, yediğimiz balıkta bile mikroplastikler ver! Çocukların mikroplastik içeren balıkları yiyip hasta olmalarını istemiyorum. Plastiğe takılı kalıp ölen deniz hayvanlarını duymak beni çok üzüyor.”
Moda tasarımıyla ilgilenen Angela, topladığı plastikleri annesiyle birlikte ileri dönüştürerek yaratıcı elbiseler, şapkalar ve çantalar üretiyor. Bir işlevi kalmadığı zannedilen nesneleri alıp yeni eşyalara dönüştürme işlemine “ileri dönüşüm” diyoruz – Angela da tam olarak bunu yapıyor.
Okulundaki bir moda yarışmasında birinci olan Angela Josephine, gelecek için oldukça hevesli. Angela, İngilizcesini geliştirerek geri dönüşüm, yeşil yaşam, sürdürülebilir tüketim hakkında insanlara bilgi verebilmek için bir YouTube kanalı açmak istiyor. Angela’nın hayalleri ise bunlarla sınırlı değil.
Dokuz yaşındaki minik tasarımcı, gelecekte en sevdiği tasarımcılar olan Vivienne Westwood ve Vera Wang kadar yaratıcı tasarımlar üretmek ve şehrine büyük bir geri dönüşüm merkezi kurmak da istiyor.
İşte dokuz yaşındaki tur rehberi Shun Sasaki!
Bir diğer örneğimiz ise Hiroşima’da yaşayan ve turistlere İngilizce olarak tur rehberliği yapan dokuz yaşındaki Shun Sasaki. Shun, memleketi Hiroşima’nın tarihini ve kültürünü çok seviyor ve bu bilgileri yabancılarla İngilizce olarak paylaşmak istiyor. Shun 2021’de Hiroşima’yı İngilizce olarak tanıtmak üzere bir video projesine katıldı ve Atom Bombası Kubbesi’yle ilgilenmeye başladı. Sonrasında da annesiyle birlikte savaş ve atom bombası tarihini araştırmaya merak sardı.
Shun, Hiroşima Barış Anıtı Müzesi’ni gezerek ve yabancılar için çevrilen açıklamaları dinleyerek İngilizcenin nasıl kullanıldığını öğrendi. Bunun yanında evde İngilizce videolar izleyerek de bilgisini artıran Shun, kazandığı becerilerle 6 Ağustos 2021’de, Hiroşima’nın Atom Bombası Anma Günü’nde, yabancılara gönüllü olarak tur rehberliği yapmaya başladı.
Shun, ziyaretçilere, Çocuklar için Barış Anıtı’nın modeli olan Sadako Sasaki hakkında bilgiler veriyor. Nükleer savaşın etkilerinin Japonya’daki büyük bir sembolü hâline gelen Sasaki’yi Japonya’daki çocukların çoğu bir rol model olarak görüyor, tıpkı Shun gibi. Radyasyonun etkisiyle 12 yaşında lösemiden ölen Sasaki, hastalıkla mücadele ederken kağıttan bin turna kuşu katlama hedefi ile hayata tutunuyordu.
Henüz dokuz yaşında olmasına rağmen sosyal sorumluluğunu geliştirmiş olan küçük rehber, büyüdüğünde dedesi gibi doktor olmak ve insanlara yardım etmek istiyor. Bunun yanında barış projelerine katılmak ve savaşı deneyimlemiş olanların düşüncelerini ve hislerini, onların hikayelerini anlatabilecek biri olmak istiyor. Shun, bilgisini yaymak ve insanları Hiroşima hakkında bilinçlendirebilmek için İngilizce turlarına devam etmeyi hedefliyor.
Novakid’le tanışın!
Çocuğunuza gelecekte bambaşka kapılar açabilmek için sadece sosyal sorumluluk bilincini değil, aynı zamanda yabancı dil yeteneğini de geliştirmek istiyorsanız online İngilizce kursumuz Novakid’e göz atın.
İngilizce öğrenmenin çocuklar için zorlayıcı olduğunu düşünüyorsanız, Novakid ile tanışmalısınız! Eğlenceli ve interaktif eğitim modelimizi aşağıdaki videomuzda izleyebilirsiniz:
Alanında uzman eğitmenlerle, geleneksel ezberci sistemden uzak bir anlayışla verdiğimiz İngilizce derslerini hemen deneyin, üstelik ilk deneme dersi tamamen ücretsiz!