İngilizcede dört temel şart yapısına ek olarak mixed conditionals olarak adlandırdığımız, Type 2 ve Type 3 yapılarının özelliklerini barındıran karma bir yapı bulunur.
Bu yapı, iki farklı şart cümlesinin özelliklerini tek cümlede birleştirmenize olanak sağlar. Peki neden böyle bir şeye ihtiyaç duyarız, hangi durumlarda bu cümleleri kullanırız? Tabii ki de geçmiş ve şimdiki zamanı birleştirirken!
Mixed conditional yapısında bir tarafta Type 3, diğer tarafta ise Type 2 kullanılır. Bu şekilde cümlenin bir kısmında geçmişten bahsederken diğer kısmında ise şimdiki zamandan veya sürmekte olan durumlardan söz edebiliriz.
Bu içeriğimizde sizlere mixed conditional yapısını cümlelerde nasıl doğru bir şekilde kullanabileceğinizi öğreteceğiz. Yazımızın sonunda ise mixed conditionals ile ilgili test sorularımızla bilgilerinizi pekiştireceğiz.
Mixed conditionals ne zaman kullanılır?
Mixed conditional yapısını geçmişle geleceği bağlamak için kullanırız. Bu yapı iki farklı şekilde kullanılabilir:
- Yan cümlede Type 2, ana cümlede Type 3 ile
- Ana cümlede Type 2, yan cümlede Type 3 ile
Aşağıdaki tablodan bu iki kullanımın detaylarını inceleyebilirsiniz.
Mixed conditionals – Type 2 (Yan cümle) & Type 3 (Ana cümle) | Mixed conditionals – Type 3 (Yan cümle) & Type 2 (Ana cümle) |
Yan cümlede Type 2, ana cümlede ise Type 3 kullanarak şartın şimdi veya sürekli olduğunu, sonucun ise geçmiş zamanda gerçekleşmiş olacağını belirtiriz. Bu yapıda genelde değişmeyen, değişmesi sadece varsayımsal olarak mümkün olan şartlar kullanılır. | Yan cümlede Type 3, ana cümlede ise Type 2 kullanarak şartın geçmişte, sonucun ise şimdiki zamanda olduğunu belirtiriz. Bu yapıyı kullanarak geçmişte gerçekleşmiş olan bir şeyin şimdiki etkisinden bahsederiz. |
Bu anlatım biraz karışık gelmiş olabilir, fakat konuyu örneklerle çok daha iyi anlayacaksınız.
Örnek: If I was taller, I would have been in the basketball team. (Daha uzun olsaydım basketbol takımında olurdum.)
Bu cümlede şartımızı Type 2 ile kuruyoruz, çünkü şimdiki zamandan veya sürekli bir olaydan bahsediyoruz. Bu şart gerçekleşseydi sonucu geçmiş zamanda meydana gelecekti, bu sebeple de ana cümlede Type 3 kullanıyoruz.
Örnek: If I hadn’t read that advertisement a year ago, I wouldn’t be living in this house now. (Eğer bir sene önce o reklamı okumasaydım şu an bu evde yaşamıyor olurdum.)
Bu cümledeki koşulumuzu Type 3 ile belirtiyoruz, çünkü geçmişten bahsediyoruz. Bu koşulun sonucunu ise Type 2 ile kuruyoruz, çünkü şimdiki zamanda ama gerçek olmayan bir durumdan söz ediyoruz.
Mixed conditionals ile nasıl cümle kurulur?
If clause mixed type ile cümle kurarken az önce bahsettiğimiz gibi iki seçeneğe sahipsiniz: Type 3 & Type 2 veya Type 2 & Type 3. Bu yapılar iki parçadan oluşuyor: Şartı belirten yan cümle ve sonucu belirten ana cümle.
Mixed conditonals Type 2 & Type 3 cümle yapısı ve alternatifleri
Yan cümlenin Type 2, ana cümlenin Type 3 olduğu yapı aşağıdaki şekilde:
- Simple past tense kullandığımız, Type 2, yani second conditional ile kurulan yan cümle (şart cümlesi)
- “Would have” + fiilin 3. hâli ile kurulan sonuç cümlesi
Böylece aşağıdaki yapıyı elde ediyoruz:
Yan cümle (Şart) | Ana cümle (Sonuç) |
If + past simple | “would have” + fiilin 3. hâli |
Genellikle bu yapıyı kullansak da Type 2 & Type 3 ile kurabileceğimiz cümleler bu yapıdan ibaret değil. İşte diğer seçeneklerimiz!
Yan cümle (şart cümlesi) için:
- Past continuous: Şartımız belirli bir zamanda devam edecek olan bir durumdan veya yakın gelecekten bahsediyorsa
- “Was / were going to do”: Şartımız varsayımsal bir niyetle ilgiliyse
- “Was / were to do something”: Bir tahminden bahsederken
Ana cümle (sonuç cümlesi) için:
- “Might / could” + “have” + fiilin 3. hâli: Tahmin, izin, beceri, ihtimal vb. belirtmek için
- “Would” + “have been” + fiil + “-ing”: Varsayımsal olarak geçmişte bir süre devam etmiş olabilecek sonuçlardan bahsetmek için
Mixed conditionals Type 3 & Type 2 cümle yapısı ve alternatifleri
Yan cümlenin Type 3, ana cümlenin ise Type 2 olduğu yapı ise aşağıdaki şekilde:
- Past perfect tense kullanarak Type 3 ile kurduğumuz yan cümle (Şart cümlesi)
- “Would” + infinitive yapısını kullanarak Type 2 ile kurduğumuz ana cümle (Sonuç cümlesi)
Bu şekilde aşağıdaki yapıyı elde ediyoruz.
Yan cümle (Şart) | Ana cümle (Sonuç) |
“If” + past perfect | “would” + infinitive |
Fakat tahmin edebileceğiniz gibi Type 3 ve Type 2 ile mixed conditional cümlesi kurarken tek seçeneğimiz bu yapı değil. Gelin alternatiflerimize bir göz atalım!
Yan cümle (Şart cümlesi) için:
- Past perfect continuous: Koşul olarak geçmişte belli bir süre devam etmiş bir durumdan bahsederken
- “Was / were to have done something”: Kısıtlı ihtimali olan bir şarttan bahsederken
- Inversion (Devrik cümle): Resmî dilde “if” kelimesini cümleden çıkarıp şart cümlesini devrik yapmak mümkün
- “If it hadn’t been for …”: “… olmasaydı” anlamında
- “But for”: Tıpkı yukarıdaki gibi, “… olmasaydı” anlamında
Ana cümle (Sonuç cümlesi) için:
- “might / could” + infinitive: Tahmin belirtmek için
- “could” + infinitive: İzin belirtmek için
- “would / might / could” + “be” + fiil + “-ing”: Yakın gelecekte olan veya konuşma anında bir süre devam eden bir süreçten bahsederken
Mixed conditionals cümle örnekleri
Aşağıdan hem Type 2 & Type 3 hem de Type 3 & Type 2 şeklinde kurulan mixed conditional cümle örneklerine göz atarak konuyu pekiştirebilirsiniz.
Mixed conditionals – Type 2 & Type 3
- If she loved him, she would have told him the truth. (Eğer onu sevseydi ona gerçeği söylemiş olurdu.)
- If she was studying all night, she would have passed the exam. (Eğer bütün gece çalışıyor olsaydı sınavı geçmiş olurdu.)
- If she was going to travel, she would have booked the tickets earlier. (Eğer seyahat etmek istiyor olsaydı biletleri daha önceden alırdı.)
- If he listened to me, he might have avoided the accident. (Eğer beni dinleseydi kazadan kaçınabilirdi.)
- If I wasn’t shy, I would have gotten the phone number of that girl yesterday. (Eğer utangaç olmasaydım dün o kızın telefon numarasını almış olurdum.)
Mixed conditionals – Type 3 & Type 2
- If she had known about the surprise, she would be more excited. (Eğer sürprizi önceden bilseydi daha heyecanlı olurdu.)
- If she had been studying for weeks, she would feel more confident. (Eğer haftalardır çalışmış olsaydı daha özgüvenli hissederdi.)
- If he was to have attended the meeting, he would know the details. (Eğer toplantıya katılmış olsaydı detayları biliyor olurdu.)
- Had she known the truth, she would confront him. (Eğer gerçeği bilseydi onla yüzleşirdi.)
- If it hadn’t been for the traffic, she would be on time. (Eğer trafik olmasaydı zamanında gelirdi.)
- But for the rain, we would play football. (Eğer yağmur olmasaydı futbol oynardık.)
- If she had remembered his birthday, she might give him a gift. (Eğer doğum gününü hatırlamış olsaydı ona bir hediye alabilirdi.)
- If he had received the invitation, he would be attending the party right now. (Eğer davetiye almış olsaydı şu anda partiye katılırdı.)
Mixed type ne zaman kullanılır?
Mixed conditionals, şart-sonuç cümlesinin bir tarafında geçmişten, bir tarafında ise şimdiki zamandan bahsetmek istediğiniz durumlarda kullanılır.
İngilizcede kaç tane şart-sonuç yapısı vardır?
İngilizcede Type 0, Type 1, Type 2 ve Type 3 olarak bilinen dört ana şart-sonuç yapısının yanında Type 2 ve Type 3’ün karışımından oluşan mixed conditionals yapısı bulunur. Yani aslında temel olarak dört yapı olsa da mixed conditionals’ı da sayarsak beş diyebiliriz.
Mixed conditionals exercises (Test!)
Gramer kurallarını öğrenirken en önemli şey bol bol egzersiz yapmak. Biz de bu sebeple mixed conditionals konu anlatımı yazımızın sonunda sizler için bir test hazırladık. Haydi başlayalım!
Novakid’le tanışın!
Gramer kuralları tabii ki de önemli, fakat İngilizce öğrenmenin en iyi yolu konuşmak.
Çocuğunuzun İngilizce öğrenme serüvenini bir masal gibi keyifli hale getirmek ister misiniz? Novakid’in sihirli dünyasına adım atın ve çocuklarınızın nasıl büyük bir keyifle İngilizce öğrendiğini aşağıdaki videoda görün:
Novakid’de çocuklar için İngilizce derslerimizle çocuklara bu yabancı dili interaktif ve eğlenceli bir şekilde öğretiyoruz. Siz de ilk deneme dersinizi ücretsiz alın!