Çocuğunuz için en iyi dizüstü bilgisayar veya tableti seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
Günümüzün eğitim anlayışında teknolojiden yoğun bir şekilde faydalanıyoruz. Öğretmenler; öğrencilere dijital ortamdan ödev verebiliyor, içerik sağlayabiliyor. Öğrenciler de aynı şekilde ödevlerini sisteme yükleyebiliyor ve sınavlara girebiliyorlar. Kısacası artık eğitim yüz yüzeyken bile hibrit olarak yapılıyor, teknolojik cihazlar okul deneyiminin olmazsa olmazı.
Bu durum, hâliyle öğrencilerin güvenebileceği bir cihaza sahip olmalarını gerektiriyor. Dizüstü bilgisayarlar ve tabletler ise bu konuda ilk akla gelen seçenekler. Peki hibrit veya uzaktan eğitim için bilgisayar / tablet alırken nelere dikkat edilmeli? Okul için en iyi dizüstü bilgisayar veya tableti nasıl seçebilirsiniz, nelere göz atmalısınız?
Haydi öğrenelim!
Tablet mi, laptop mu?
Öncelikle hâlâ emin değilseniz tablet mi yoksa laptop mu alacağınız konusunda karar kılsanız iyi olabilir. Hem tabletin hem de laptopun kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunuyor. En uygun kararı verirken çocuğunuzun cihazı nasıl kullanacağını göz önünde bulundurmalısınız.
Örneğin bazı durumlarda bir dizüstü bilgisayardan çalışmak tablette çalışmaktan daha rahat olabilir. Çünkü bilgisayarların desteklediği bazı uygulamaları tabletler desteklemeyebilir. Bu durumda önce çocuğunuzun cihazda ne yapacağını anlamalısınız. Örneğin sadece not alıp, film izleyip ders çalışacaksa bir tablet yeterli olacaktır, fakat aynı zamanda daha ağır işler de yapacaksa (teknik çizimler, video kurgusu, oyun oynamak gibi) bir dizüstü bilgisayara ihtiyaç duyabilir.
Bununla birlikte tabletlerin çok daha rahat bir şekilde taşınabildiğini de belirtmeden geçmeyelim. Her ne kadar hafif bilgisayarlar bulunsa da tabletler şarj açısından da bilgisayarlardan daha rahat olacaktır. Bu sebeple eğer çocuğunuz cihazını her gün okula taşıyacaksa hafif bir cihaz alması daha iyi bir seçim olabilir.
Kullanım kolaylığı da tablet / laptop seçiminde değerlendirmeniz gereken bir faktör. Bu noktada çocuğunuzun yaşı çok önemli, çünkü küçük çocuklar için tablet kullanmak çok daha sezgisel ve kolayken dizüstü bilgisayarlar daha büyük çocukların gereksinimlerini daha iyi karşılayabiliyor.
Kısacası çocuklar için bilgisayar veya tablet seçerken öncelikle çocuğunuzun yaşını ve cihazla yapacaklarını dikkate almalısınız.
Tablet alırken nelere dikkat edilmeli?
Eğitim amaçlı bir tablet alırken bazı konuları önceden araştırarak işinizi çok daha rahat bir hâle getirebilirsiniz.
Örneğin bir tablet çocuğunuzun işini görecekse fakat çocuğunuz yine de kullanım zorluğu yaşıyorsa aksesuarlara göz atabilirsiniz. Birçok tablete bilgisayarda kullanılan fare, klavye gibi aksesuarları bağlayabiliyorsunuz, bunun için uygun cihazları araştırabilirsiniz.
Bununla birlikte bir tablet kalemi almayı da düşünebilirsiniz. Goodnotes, Notability gibi bir not alma uygulamasıyla tablet kalemini birleştirerek çocuğunuzun bütün kitap / defter ihtiyacını sadece tek bir cihaz içerisine sığdırmanız mümkün!
Tabletin bataryası da oldukça önemli bir faktör, fakat buna çok dikkat etmenize gerek kalmayacaktır. Çünkü en azından ilk aşamada bütün tabletlerin şarjı 1-2 gün boyunca rahatlıkla yeter.
Fakat tabletin biraz kullanıldıktan sonra batarya ömrünün azalmasını, kasmaya başlamasını istemiyorsanız üst düzey bir cihaz seçmelisiniz, çünkü bu problemler daha ucuz skaladaki Android tabletlerde oldukça yaygın.
Laptop alırken nelere dikkat edilmeli?
Çocuğunuz için en iyi dizüstü bilgisayara karar verirken değerlendirmeniz gereken birkaç farklı faktör bulunmaktadır.
Öncelikle dizüstü bilgisayarın performansını dikkate almalısınız. Özellikle de çocuğunuz video kurgusu, oyun oynamak gibi yoğun işlemler yapacaksa buna uygun bir bilgisayar seçmelisiniz. Bunun için ekran kartı ve RAM’e dikkat etmeniz gerekiyor.
Fakat performans yükseldikçe genelde bilgisayarın taşınabilirliği de azalıyor. Monster gibi güçlü, yüksek performanslı oyun bilgisayarları her ne kadar cazip gelse de MacBook gibi şarjı daha uzun giden, daha hafif seçenekler de taşınabilirlik için tercih ediliyor. Çocuklar için bilgisayar alırken bu ikilemi çocuğunuzun ihtiyaçlarına göre çözmelisiniz.
Eğer çocuğunuzun bilgisayara birçok aksesuar bağlaması gerekecekse (klavye, fare gibi) cihazın yeteri sayıda USB girişine sahip olduğundan emin olmalısınız. Eğer cihazın yeterli girişi yoksa bir çoğaltıcı ile bu sorunu çözüp çözemeyeceğinizi araştırabilirsiniz.
Bazı dizüstü bilgisayarlar işletim sistemi kurulu hâlde gelirken diğerleri ise FreeDOS, yani işletim sistemsiz olarak kullanıcıya sunuluyor. Eğer işletim sistemi kurmayı biliyorsanız problem yok, fakat bu konuda bilginiz yoksa Windows’u hazır olarak kurulmuş cihazlara göz atmanızı öneririz.
Uzaktan eğitim için bilgisayar alırken internet bağlantısının önemi
Gerek en iyi dizüstü bilgisayar olsun gerekse de tablet, çocuğunuz bu cihazlar üzerinde ders çalışırken internete ihtiyaç duyacak. Günümüzün taşınabilir cihazları bu konuda bir problem yaratmaz, fakat yine de bu gereksinime dikkat etmenizde fayda var.
Özetle, alacağınız çocuk bilgisayarının veya tabletin Wi-Fi özelliğinin detaylarına göz atmayı unutmayın. Stabil bir internet bağlantısı olmazsa olmaz!
Çocuk bilgisayarlarında dayanıklılık faktörü
Dayanıklılık her türlü teknolojik cihazda çok kıymetli, fakat çocuk bilgisayarlarında ve tabletlerinde ekstra bir önem arz ediyor. Çocuklar cihazları bazen yetişkinler kadar dikkatli kullanamadığı için bu konuda problemler yaşanması çok olası.
Bu sebeple özellikle çocuklar için tasarlanmış dayanıklı cihazları tercih etmeyi düşünebilirsiniz. Eğer bu mümkün değilse cihaza bir kılıf alarak ekstra koruma sağlamanız mümkün.
Uzaktan eğitim için bilgisayar alırken: Eğitim uygulamaları
Alacağınız cihaz ister bir tablet olsun isterse de dizüstü bilgisayar – en önemli şey çocuğunuzun kullanacağı uygulamalarla uyumlu olması. Günümüzde birçok platform ve uygulama internet üzerinden de kullanıldığı için bu konuda bir problem yaşamanız çok olası değil, fakat yine de her şeyi önceden kontrol etmenizde fayda var.
Çocuğunuzun kullanacağı not alma uygulamasının, canlı ders yazılımının, okulunun kullandığı eğitim platformunun alacağınız cihazla uyumlu olduğuna emin olun. Cihazı almadan önce bu konudaki araştırmanızı yaparsanız cihazı aldıktan sonra da gereken hâle getirmeniz, kurmanız çok daha rahat olacaktır.
En iyi dizüstü bilgisayarı bulmak için kullanıcı görüşleri ve incelemeler
En iyi dizüstü bilgisayarı seçerken sizi doğru karara götürecek olan belki de en önemli şey diğer kullanıcıların görüşleri.
Araştırdığınız cihazların altında kullanıcıların yaptıkları yorumları kesinlikle incelemelisiniz, böylelikle cihazların sadece teknik özelliklerini değil, aynı zamanda sundukları deneyimi de birinci ağızdan öğrenebilirsiniz.
Örneğin çok beğendiğiniz bir cihazın hiç aklınıza gelmeyen bir kusurunu kullanıcı yorumları aracılığıyla fark etmeniz mümkün.
Sadece sıradan kullanıcıların yorumlarıyla yetinmenize gerek yok, bu bağlamda uzmanların incelemelerini izlemeniz ve okumanız da faydanıza olacaktır. Almayı düşündüğünüz ürünün uzman incelemelerini teknolojiyle ilgili içerikler üreten platformlardan bulabilirsiniz.
En güvenilir bilgisayar ve tablet markaları
Alacağınız cihazı seçerken güvenilir bir markayı tercih ederek sonrasında yaşayabileceğiniz problemlerde daha rahat edebilirsiniz. Bu sebeple en çok tercih edilen, en güvenilen çocuk bilgisayar ve tablet markalarından bazılarını, artılarını ve eksilerini sizler için derledik.
- Monster
Monster Notebook, performansıyla öne çıkan; oyunda, teknik çizimde, video kurgusunda kullanılan dizüstü bilgisayarlar üretiyor. Piyasaya göre daha uygun fiyatıyla dikkat çeken Monster’ın ürünleri her ne kadar performanslı olsa da ağırlık ve büyüklükten dolayı çok da rahat taşınamıyor.
- Apple
Tüketicilerin en güvendiği markalardan biri olan Apple’ın tablet serisi iPad, birçok öğrencinin ilk tercihi oluyor. Bir tablet kalemiyle not alma tableti hâline gelebilen iPad, hem rahat taşınabiliyor hem de rahatlıkla kullanılabiliyor. Fakat bu cihazların her iş için uygun olmadığını da biliyoruz, bu noktada bir bilgisayara ihtiyaç duyuyoruz.
İşte bu noktada Apple’ın öğrenciler için sunduğu bir diğer seçenek ise MacBook serisi. Oldukça hafif ve uzun pil ömürlü olan MacBook bilgisayarlar aynı zamanda işlemci ve veri işleme hızı bakımından üst düzeyde. MacBook’un eksisi ise grafik işlemcisi – bu bilgisayarlarda oyun oynamak oldukça zor. Kısacası tam bir iş / okul bilgisayarı.
- Samsung
Telefonlarıyla bildiğimiz teknoloji devi Samsung, her ne kadar dizüstü bilgisayar üretmese de öğrencilerin hayatını kolaylaştıran tabletlere sahip. iPad yerine biraz daha ucuz ama yine de kaliteli bir alternatif arıyorsanız Samsung’un tabletlerine de göz atabilirsiniz, üstelik bu modellere klavye ve kalem bulmanız daha rahat bile olabilir.
- Lenovo
Lenovo, farklı amaçlara yönelik farklı dizüstü bilgisayarlar sunuyor. Bir dizüstü bilgisayara ihtiyaç duyan oyun meraklıları için oyun bilgisayarları mevcut, bunun yanında taşınabilirlik ve pratikliğe önem verenler için dokunmatik ekranlı dizüstü bilgisayarları da bulunuyor. Aradığınız cihazın özellikleri ne olursa olsun, Lenovo bu alanda kendine yer edinmiş güvenilir markalardan bir tanesi.
- Dell
Dell de tıpkı Lenovo gibi her isteğe ve bütçeye uygun çözümleriyle dikkat çeken bir bilgisayar markası. İsterseniz çocuğunuz için tamamen çalışmaya yönelik, hafif ve taşınabilir bir bilgisayarı tercih edin, isterseniz de hem çalışıp hem oyun oynamasını sağlayabilecek güçlü bir bilgisayarı.
Piyasada bu saydığımız markalar gibi onlarca farklı bilgisayar ve tablet üreticisi bulunuyor. Bu üreticilerin her biri farklı cihazlarla farklı kitlelere hizmet sunuyor. Siz de ihtiyacınız olan cihazı bütçenize ve ihtiyaçlarınıza göre belirledikten sonra çocuğunuza uygun olan tableti veya bilgisayarı alabilirsiniz. Şimdiden hayırlı olsun!
Novakid’le tanışın!
Eğer içeriğimizi beğendiyseniz blog kategorimizden çocuk gelişimi ve İngilizce eğitimiyle ilgili ürettiğimiz diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz. Eğer çocuğunuz için bir online İngilizce kursu arıyorsanız Novakid’i deneyin – interaktif, sohbet dolu derslerimizle çocuklara İngilizceyi eğlenceyle öğretiyoruz. Üstelik ilk deneme dersi ücretsiz!
İçeriğimizi beğendiniz mi?
Merhaba elimizde ipad 2. nesil ilk çıktığı zamanlardakilerden var Novakid uygulaması uyumlu mu. Sistem gereksinimleri neler? Uygulama indirilebiliyor mu?