Çocuğunuzun bilimsel konulara merakı ve STEM becerilerini nasıl artırılabilir?
“Science” (Bilim), “Technology” (Teknoloji), “Engineering” (Mühendislik) ve “Mathematics” (Matematik) kelimelerinin baş harflerinden oluşan STEM terimi, ilk olarak 2001 yılında Amerika’da, bu akademik alanları bünyesine dahil edebilecek müfredatı açıklamak için kullanıldı.
ABD İşçi İstatistikleri Bürosu, büyüyen dijital ekonominin talepleri doğrultusunda 2019 ila 2029 arasındaki on senelik süreçte STEM meslekleriyle uğraşanların istihdamının %8 artacağını öngörüyor.
STEM sektörünün gelecek vadeden bir alan olduğu ortada ve birçok anne ve baba, çocuklarının bu konulardaki becerilerini ne zaman geliştirmeye başlaması gerektiğini merak ediyor.
STEM becerileri ne zaman ve nasıl geliştirilmeli?
Hayatımızın ilk beş yılının beyin gelişimi açısından çok önemli bir devre olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Las Vegas’taki Nevada Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olan Jennifer Buchter şunları söylüyor:
“Bebekler ve çocuklar ilk yıllarda saniyede 700 yeni sinir bağlantısı üretir. Çocukluk döneminin ilk yılları, biyolojik olarak gerçekleşen bu nörolojik süreç ve doğuştan gelen ‘dünyanın nasıl işlediğini öğrenme isteği’ dolayısıyla, çocukların bilimsel konuları öğrenmeye başlaması için muhteşem bir zamandır.”
Kreşler ve okullar için özel olarak tasarlanmış STEM müfredatları, STEM yolculuğuna başlamak için en harika yollardan biridir ancak tabii isterseniz çocuğunuzu okul dışında da bu yöne kanalize etmeniz mümkün!
Bu konularda herhangi bir bilginiz yoksa endişelenmeyin. Sizin göreviniz bilimsel konuları öğretmek değil; çocuğunuzun bilimsel konulara olan merakını artırmanız yeterli olacaktır.
Çocuğun, bilimle bir bütün olduğumuzu ve günlük hayatımızda bu konulara maruz kaldığımızı anlaması gerekiyor. Örneğin; markette Matematik bilgilerimizi kullanırız, vücudumuz Biyoloji kurallarına göre işler, elektronik cihazlar her adımımızda bize eşlik eder… Bu liste uzayıp gider!
Peki, bilimsel konulara olan merakı nasıl artıracağız?
Mantık soruları sorun
Boston Çocuk Müzesi ve Massachusetts Erken Eğitim ve Çocuk Bakım Departmanı, anne ve babaların, çocukların bilimsel merakını tetiklemek için “üretici” sorular sorması gerektiğini ileri sürüyor. Bu sorular etraftaki dünyayı keşfetmelerine yardımcı olacak ve sağlam bir STEM temeli oluşturacaktır.
Örneğin, şu tarz şeyler sorabiliriz:
- Gökyüzü gri olduğunda ne olur?
- Bu malzemeye dokunduğunda ne hissediyorsun?
- Bu makine nasıl çalışıyor?
Ayrıca beş duyu organıyla bazı şeyleri kıyaslamaları için onları teşvik edebilir ya da küçük deneyler yapmaları için onlara fikirler verebiliriz.
Çocuğunuzla birlikte mutfaktayken ona şunu sorun: “Kabartma tozuyla sirkeyi karıştırırsak ne olur?”
Yazı yazmaya erkenden başlasın
1880’de Finlandiya’da çocuklar üzerine yapılan boylamsal çalışma sonucunda, fiziksel becerileri ve yazılı dil becerilerini geliştirmeye erkenden başlamanın çocukların ilkokul yıllarının başında Matematik dersinde başarılı olmasına yardımcı olduğu ortaya çıktı.
Bu çalışmada çocukların ilk olarak mevcut linguistik harf, kelime ve fonetik bilgileri ile etraflarındaki mekanı nasıl kavradıkları test edildi. Ardından araştırmacılar çocukların okulun ilk üç yılındaki matematik becerilerini test etti.
İlginçtir ki ihtiyaç duyulan matematik bilgisi yeterliliğini ve fiziksel farkındalığı belirleyen şeyin konuşma becerilerinin değil, yazılı dil bilgisi olduğu anlaşıldı.
Fiziksel farkındalığı geliştirmeye çalışın
Yukarıda bahsedilen fikrin yanı sıra, güvenli olduğu sürece, çocukların etraflarındaki alanı keşfetmesine izin verebiliriz. Farklı form ve şekillerin ve de nesnelerin birbirine göre olan pozisyonlarının gözlenmesi, çocuğun etraftaki dünyayı daha iyi anlamasına yardımcı olacaktır.
Michigan Üniversitesi ayrıca çocukla konuşurken fiziksel ilişkilerin ve şekillerin yorumlanmasının da önemli olduğunu öne sürüyor. Örneğin:
- “Sen, annenin yanında oturuyorsun”
- “Bak, bu taşlar yuvarlak”
STEM oyunları oynayın
Çocuğunuzla birlikte yapboz oynamak da yararlı olacaktır. 3 yaşındaki çocuğunuzla oturup 1.000 parçalık bir yapboza başlamak zorunda değilsiniz ancak en kolay olanı bile çocuğunuzun fiziksel ilişkileri öğrenmesini ve problem çözme becerilerini geliştirmesini sağlayacaktır.
Bloklarla oynamak da çok faydalıdır, çünkü çocuğun geometriyle ilgili ilk bilgileri öğrenmesini sağlar ve bu, daha sonra çocuk açısından faydalı olabilir. Ayrıca ince ve kaba motor becerilerin geliştirilmesine de katkı sağlar.
Oyunlar konusunu ileriye götürmek isterseniz piyasada Hafriyat, İlk Robot Mühendisliği ve hatta Adli Tıp gibi konularda satın alabileceğiniz STEM kitleri bulunmaktadır.
Ek ipucu: Oyunları çocuğunuzla birlikte oynarsanız aranızdaki Fbağ kuvvetlenir ve çocuğunuz takım hâlinde çalışmayı ve sorunları başkalarıyla birlikte çözmeyi öğrenir!
Fırça ve boyaları kullanın
Matematik ve bilim başarısıyla ilişkili olan problem çözme becerilerini geliştirmenin diğer bir yolu da sanatla uğraşmaktır!
Houston Üniversitesi’nde yapılan bir projede, yaratıcılığın STEM öğrencilerine ne gibi faydalar sağlayabileceği araştırıldı. Araştırma sonucunda çocuğun renk ve tekniklerle denemeler yaparken duygusunu aktarmak için farklı yöntemler kullanmayı öğrendiği anlaşıldı. Tıpkı bilim insanlarının araştırma yaparken deneyler yapması gibi.
Esasen STEAM adında başka bir müfredat daha bulunmaktadır ve buradaki A, “Art” (Sanat) anlamına gelir. STEM ile birlikte çalışmak için önemli bir bileşendir.
Yeni bir dil öğrenmeli
Dil öğreniminin STEM öğrencileri için faydalı olduğundan bahsetmeden geçemeyiz. Yapılan birçok araştırma yabancı dil öğreniminin yaratıcılık, problem çözme ve aynı anda birden fazla görevi yapabilme ile ilişkili olduğunu ortaya koydu.
Kusursuz bir birey yetiştirmek ve çocuğun bu bilimsel alanlarda başarılı olmasını sağlamak için önemli olan unsurlar bu şekilde.
Çocuğunuzu STEM doğrultusunda yetiştirmek ilk başta gözünüzü korkutabilir ancak yapacağınız küçük bir hazırlıkla hem siz hem de çocuğunuz için heyecan verici bir yolculuğa dönüşecektir!
Çocuğunuzu Novakid’deki bir İngilizce deneme dersine kaydettirerek STEM becerilerini geliştirmeye başlayın. Bu ders için ücret ödemeyeceksiniz!
Bu içeriği beğendiniz mi?