Çocuklar için özellikle okul zamanında yararlı alışkanlıklar edinmek oldukça faydalıdır. Sabah hazırlanmak, ödevini zamanında yapmak, yatağa zamanında gitmek gibi alışkanlıkları erkenden edinmek çocuğunuzun hayatını kolaylaştıracaktır.Bu alışkanlıkları bırakmadan sürdürebilmek özellikle küçükler için zaman zaman zorluklar yaratır, çünkü çocukların beyin yapısı yetişkinlerinkinden farklıdır. Fakat bunun üstesinden gelmek için birçok yöntem bulunur.
Bu içeriğimizde Novakid olarak çocuğunuzun nasıl zaman yönetimi yapabileceğini öğrenebilmesi için sizlere bazı yöntemlerden bahsettik.
Zaman yönetiminin önemini öğretin
“Zaman” kavramı, çocukların zihninde yetişkinlerin aksine tam anlamıyla yerleşmemiş oluyor. Dört yaşını geçen çocuklar haftanın farklı günlerini öğrenip hangi gün içinde olduklarını anlayabilseler de saat, dakika gibi kavramlar onlar için çok daha esnek.
Bu sebeple psikolog Gülizar Şehitoğlu’nun da belirttiği gibi çocuklarımıza uygulamaları gereken rutinleri anlatırken olaya onların açısından bakmalı, her detayı açık şekilde çocuklarla paylaşmalıyız.
Çocuklarınızı zaman kavramına alıştırabilmek için onlardan odalarını toparlamak gibi bir görevi belli bir süre içerisinde tamamlamalarını isteyebilirsiniz. Süre bitince çalan bir zamanlayıcının yardımıyla da çocuklarınıza geçirdikleri zamanı ölçebilmeleri için bir kaynak noktası vermiş olursunuz.
Görsel programlar hazırlayın
Çocuklar, görsel materyalleri çok daha rahat anlayabiliyorlar. Onlara fotoğraflarla, resimlerle, çıkartmalarla dolu bir haftalık veya aylık takvim vererek zamanı daha rahat bir şekilde anlamalarını sağlayabilirsiniz.
Aynı zamanda banyoya fotoğraflar koyarak sabah ve akşam rutininin farklı aşamalarını görsel bir şekilde sembolize edebilirsiniz. Bu renkli görseller, çocukların ne zaman ne yapmaları gerektiğini anlamalarını sağlar, bu şekilde onları bağımsız kılmanıza yardımcı olur.
Günlük aktiviteler için bir rutin oluşturun
Her gün aynı aktiviteler aynı saatte gerçekleşirse çocukların zaman algısını oturtabilmek çok daha kolay hâle gelir. Bu sebeple günlük bir rutin oluşturup çocuğunuza neyi, ne zaman yapması gerektiğini hatırlatmanızı öneririz. Yapılan işler her gün aynı olursa rutini daha rahat bir şekilde takip edebilirler.
Ortamı organize edin
Ortalık dağınıkken ödevlere odaklanabilmek zor olabilir.
Çocuğunuz; dikkatini dağıtacak unsurlar içermeyen düzenli bir ortamda daha verimli bir şekilde çalışır. Bunun için çocuğunuza sırf çalışmak için bir sessiz bir alan ayarlayın ve bu alanı düzenlemesine yardımcı olun. Kitap ve defterler için etiketler kullanın, belirlediğiniz alandaki depolama yerlerini okul eşyalarına ayırın.
Aynı sistemi çocuğunuzun odasındaki eşya kutularının üzerinde de uygulayabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz hangi eşyasını nereye koyacağını rahatlıkla ayırt edebilir.
Verimli planlar yapın
Yapılması gereken şeyleri önceden halletmek günlük hayatınızı kolaylaştırabilir. Bu bağlamda çocuğunuza okul veya spor çantasını sabah değil, önceki gece hazırlamasını tavsiye edebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz sabah hiçbir şey unutmadan evden çıkabilir.
Bunun yanında çocuğunuza hangi görevlerini önce yapması gerektiğini ve hangilerini sonraya bırakabileceğini anlatarak kendisinin uzun vadede bağımsız bir şekilde çalışabilme yeteneğini geliştirebilirsiniz.
Yardım edin, göstererek örnek olun
Her çocuğun planlama, düzene girme yeteneği bir değil. Bazıları bu konuları daha kolay öğrenirken diğerleri zorluk yaşayabiliyor. Böyle bir durumda çocuğunuza yardım etmeniz, mümkünse de yapması gereken şeyi göstererek ona örnek olmanız çok önemli. Nihayetinde çocuklar ebeveynlerinden duyduklarını değil, gördüklerini yapar.
Çocuğunuza günlük hayatınızdaki rutininizde nasıl davrandığınızı gösterin. Böylece çocuğunuz bunu kendi görevlerine daha rahat bir şekilde uyarlayabilecektir.
Çocuğunuzun planlama yeteneklerini geliştirmek için oyun oynayın
Oyunlaştırma yöntemi, özellikle çocuklar için çok etkilidir. Hafızayı ve planlama yeteneklerini geliştiren birçok oyun bulunur. Bunlara örnek olarak hafıza oyunlarını, bulmaca oyunlarını ve strateji oyunlarını gösterebiliriz. Bu oyunlar, zihni bilgi işleme ve odaklanma konusunda daha keskin hâle getirir.
Çocuk bu oyunları oynarken eldeki göreve konsantre olmalıdır. Yaptığı şeye gerçekten odaklanmalı ve dikkat etmelidir; işi gönülsüzce tamamlayamaz. Beynine odaklanmayı ve dikkat etmeyi öğretiyor, bu da gerçek hayata dönüşüyor. Ve bu dikkati işine veya çalışmasına verdiğinde daha hızlı ve etkili çalışabileceğini keşfedecektir.
Çocuğunuzu sorumlu tutun
Her şeyi siz yaparsanız çocuğunuz hiçbir şey öğrenemez. Bazen onun yapamadığı şeyleri yapmak isteseniz de bu durum çocuğunuzun sorumluluk duygusunu baltalayacaktır.
Ne kadar uzun sürerse sürsün, ona görevini nasıl yapabileceğini anlatın. Sonra da odasından çıkın ve odasını kendisinin düzenlemesini bekleyin.
Çocuğunuza sorumluluk alabilmesi için bunun gibi fırsatlar sunarak gelişimini destekleyebilirsiniz.
Kısacası çocuğunuza zaman yönetimini öğretirken olaya onun gözünden bakmalı ve yapması gerekenleri öğrenmesi için ona kendi yaptıklarınızla örnek olmalısınız. Bu sayede çocuğunuzun sorumluluk, zaman yönetimi gibi alanlarda kendini geliştirmesini bekleyebilirsiniz.
Novakid’le tanışın!
Çocukların dil öğrenme sürecini eğlenceli hale getiren Novakid, İngilizceyi sevdirmek için özel yöntemler kullanır. Aşağıdaki videoda Novakid’in sunduğu bu benzersiz eğitim modelini izleyebilirsiniz:
Çocuğunuzun bu keyifli eğitimden faydalanmasını istiyorsanız ücretsiz deneme dersinizi hemen alın!